Συνεντεύξεις
Βουλή
Πολιτική
Αυτοδιοίκηση
Τα είπα & έγιναν
ΑΡΧΗ » Κόσμος

Moody΄s: Η συμφωνία της ΕΕ δεν αίρει τις πιέσεις στην ευρωζώνη

12 Δεκεμβρίου 2011 – 12:32

ΕΥΡΩΖΩΝΗTην προειδοποίησή της ότι ενδέχεται μέσα στους επόμενους μήνες να υποβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση όλων των χωρών της Ευρωπαϊκή Ένωσης επανέλαβε η Moody΄s, σημειώνοντας ότι η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ δεν συνέβαλε σημαντικά στην επίλυση της κρίσης χρέους.

Οι χώρες της ΕΕ, εκτός Βρετανίας, συμφώνησαν να τροποποιήσουν τις Συνθήκες της ΕΕ προς την κατεύθυνση αυστηρότερης δημοσιονομικής πειθαρχίας και να ενισχύσουν τα κεφάλαια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά 200 δισ. ευρώ, μέσω διμερών δανείων.

«Στην ουσία, πάντως, το ανακοινωθέν δεν περιέχει νέα μέτρα και δεν αλλάζει την άποψή μας ότι συνεχίζει να εντείνεται ο κίνδυνος για τη συνοχή της ευρωζώνης», αναφέρει ο οίκος στην εβδομαδιαία έκθεσή του.

«Όπως ανακοινώσαμε το Νοέμβριο, θα χρειαστεί να επανεξεταστούν οι αξιολογήσεις όλων των κρατών της ΕΕ, εκτός και αν σταθεροποιηθούν στο εγγύς μέλλον οι συνθήκες στις πιστωτικές αγορές. Το ανακοινωθέν (της ΕΕ) δεν μεταβάλλει αυτήν μας την άποψη και συνεχίζουμε να αναμένουμε την ολοκλήρωση της επανεξέτασης αυτής κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012», προσθέτει η Moody΄s.

Σημειώνει επίσης τη συνεχιζόμενη διαφωνία των ηγετών της ευρωζώνης όσον αφορά στην ανάγκη να ενισχυθεί η στήριξη προς τις οικονομικά αδύναμες χώρες και καλεί την ευρωζώνη να δράσει άμεσα για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στις αγορές ομολόγων.

«Καθώς εντείνονται οι πιέσεις στις αρχές της ευρωζώνης να δράσουν γρήγορα προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών, τόσο στενεύουν και τα περιθώρια δράσης τους. Όσο περισσότερο συνεχίζεται αυτή η κατάσταση τόσο μεγαλώνει και ο κίνδυνος αντίξοων οικονομικών εξελίξεων που θα έλθουν να προστεθούν στις ήδη μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες και οι θεσμοί της ΕΕ», τονίζει ο οίκος.

Πηγή: http://www.naftemporiki.gr