Συνεντεύξεις
Βουλή
Πολιτική
Αυτοδιοίκηση
Τα είπα & έγιναν
ΑΡΧΗ » Κόσμος

Βεστερβέλε: Εικασίες τα περί χρεοκοπίας εντός του ευρώ

16 Ιανουαρίου 2012 – 15:43

Βεστερβέλε“Δε συμμετέχω σε τέτοιου είδους εικασίες και δε νομίζω επίσης ότι είναι υπεύθυνες”, απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας κληθείς να σχολιάσει αν έχουν βάση τα σενάρια για συντεταγμένη χρεοκοπία της Ελλάδας εντός της ζώνης του ευρώ. “Οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη, είναι δύσκολες, αλλά είναι απαραίτητες και με καλή πίστη θα φτάσουμε και σε ένα καλό αποτέλεσμα”, υπογράμμισε ο Γκουίντο Βεστερβέλε μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του Σταύρο Δήμα.

Κατά τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, “μια κρίση εμπιστοσύνης δεν αντιμετωπίζεται με το να σχολιάζονται συνέχεια διαπραγματεύσεις οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη, με το να απαντά κανείς υποθετικά ερωτήματα”.

“Πρέπει να δώσουμε μια ευκαιρία για να εφαρμοστούν οι συμφωνίες και τα πακέτα που συμφωνήσαμε στην ΕΕ”, συνέχισε ο κ. Βεστερβέλε.

Απευθυνόμενος στους Έλληνες πολίτες εξέφρασε το σεβασμό του “προς τον ελληνικό λαό για το γεγονός ότι υλοποιεί αυτές τις μεταρρυθμίσεις μέσα σε μία τόσο δύσκολη εποχή.  Γνωρίζω τί διανύετε, τί κάνετε εδώ στην Ελλάδα, γνωρίζω πόσο δύσκολος είναι αυτός ο δρόμος και θέλω να εκφράσω επίσης ότι αυτό το βλέπουμε, αναγνωρίζεται, γίνεται σεβαστό”.

Ο κ. Βεστερβέλε διαβεβαίωσε ότι “θα βοηθήσουμε ώστε να υπάρξουν καλύτερες εποχές, να ξεπεράσουμε την κρίση χρέους και αυτήν την δοκιμασία για την Ευρώπη.  Ευχόμαστε όλοι, θέλουμε όλοι μία ισχυρή και ευημερούσα Ελλάδα.  Γι’ αυτό το λόγο θα δουλέψουμε προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας μέσα από, για παράδειγμα, διαρθρωτικές αλλαγές”.

Ξεκαθάρισε ότι “η Γερμανία λοιπόν είναι αλληλέγγυα προς την Ελλάδα και αυτό το έχουμε δείξει και με το γεγονός ότι 22 δισεκατομμύρια Ευρώ είναι το κομμάτι το οποίο έχει δοθεί προς την Ελλάδα, οπότε δεν είναι μόνο με λόγια, αλλά και με έργα που δείχνουμε την υποστήριξή μας προς τους Έλληνες φίλους.  Βεβαίως είναι ένα ζήτημα εθνικής πολιτικής, αλλά είναι και ζήτημα ευρύτερης ευρωπαϊκής πολιτικής αυτό της περισσότερης αποτελεσματικότητας της Ευρώπης”.

Πως ερμηνεύεται αυτό; “Αυτό σημαίνει επίσης να έχουμε κυρώσεις, να έχουμε πειθαρχία και κυρίως να καταλαβαίνουμε ότι μόνο μέσω της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε μακροπρόθεσμα την κρίση στην Ευρώπη.  Με περισσότερη Ευρώπη λοιπόν και με περισσότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.  Αυτή είναι η απάντηση προς την κρίση και αυτό δεν είναι προς όφελος ενός κράτους ή δύο κρατών, είναι προς όφελος όλης της Ευρώπης”, τόνισε ο κ. Βεστερβέλε.

Πηγή: protothema.gr