Συνεντεύξεις
Βουλή
Πολιτική
Αυτοδιοίκηση
Τα είπα & έγιναν
ΑΡΧΗ » Βουλή, Ερωτήσεις, Πολιτική

Αμέτοχη η κυβέρνηση στις αλβανικές προκλήσεις

3 Ιουνίου 2015 – 14:49

Ν. Κακλαμάνης: «Αμέτοχη η κυβέρνηση στις αλβανικές προκλήσεις»

Την ανησυχία του για τη στάση της κυβέρνησης της Αλβανίας, η οποία, μεταξύ άλλων, θέτει ευθέως θέμα θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων με την Ελλάδα, εκφράζει με ερώτησή του προς τους Υπουργούς Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Νίκο Βούτση, ο βουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης.

Ο Ν. Κακλαμάνης κάνει αναφορά σε διάβημα των Τιράνων προς την Αθήνα, με το οποίο ζητούν να τροποποιηθεί το πρόγραμμα ερευνών για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο, με το αιτιολογικό ότι παραβιάζεται η Αλβανική υφαλοκρηπίδα!

Παράλληλα, σημειώνει την πρόσφατη αναβάθμιση της συνεργασίας του πρωθυπουργού, Έντι Ράμα με το εθνικιστικό κόμμα PDIU (Τσάμηδες), το οποίο ενέταξε στον κυβερνητικό συνασπισμό, ενώ την ίδια στιγμή -σύμφωνα με καταγγελίες των κομμάτων που εκπροσωπούν την Ελληνική μειονότητα στην Αλβανία-, ο Ράμα με κινήσεις του (εκλογή Γκόρο) επιχειρεί να βοηθήσει τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα της χώρας να επιτύχουν την καταπάτηση των περιουσιών ομογενών στις αναπτυσσόμενες τουριστικά παραθαλάσσιες ακτές του Δήμου Χειμάρρας.

Ο βουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ, αφού κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση, ότι παρακολουθεί αμέτοχη τις προκλήσεις της Αλβανίας, διερωτάται με ποιο τρόπο προτίθεται να αντιδράσει, ενώ παράλληλα ζητά να ενημερωθεί εάν αληθεύουν οι αναφορές του Τύπου περί δράσης ένοπλων ομάδων αυτονομιστών σε Μακεδονία-Ήπειρο, καθοδηγούμενων από ηγετικά στελέχη του αυτοαποκαλούμενου «Απελευθερωτικού Στρατού Τσαμουριάς».

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:                                                                                                                   

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ  Α΄ ΑΘΗΝΩΝ  – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: 1. Τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Κοτζιά Νικόλαο / 2. Τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Νίκο Βούτση / Υπόψη: Του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννη Πανούση

ΘΕΜΑ: Νέες προκλήσεις της Αλβανικής κυβέρνησης

Προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί τις τελευταίες μέρες η στάση της Αλβανίας, η οποία ευθέως και χωρίς καμία περιστροφή θέτει θέμα θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων Ελλάδας – Αλβανίας.  Μία σειρά από κινήσεις της Αλβανικής κυβέρνησης, αλλά και δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού Έντι Ράμα σχηματοποιούν ένα σκηνικό προκλήσεων σε βάρος μας, τις οποίες η κυβέρνηση της χώρας μας, παρακολουθεί αμέτοχη.

Με διάβημα στα μέσα Μαΐου προς την Αθήνα, τα Τίρανα ζήτησαν να τροποποιηθεί το πρόγραμμα ερευνών για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο – με το αιτιολογικό ότι παραβιάζεται η Αλβανική υφαλοκρηπίδα.  Πρόκειται για χάρτες, που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα, από ελληνικής πλευράς το 2011, σχετικά με τις έρευνες που πρόκειται να γίνουν σε έκταση πάνω από τα Ιωάννινα, αλλά δεν ετέθη κανένα θέμα από αλβανικής πλευράς έως πρόσφατα, λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν στα Τίρανα και την συνάντηση του με το PDIU, το ομώνυμο κόμμα των Τσάμηδων.  Είναι γνωστό, πως η Τουρκία επιχειρεί να αμφισβητεί κάθε πράξη ή συμφωνία, που στηρίζεται στις διατάξεις της Συνθήκης για το Δίκαιο της Θάλασσας στις οριοθετήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς αυτό δημιουργεί ένα κεκτημένο που δικαιώνει την Ελλάδα και την Κύπρο και απορρίπτει τις Τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και συνεπώς προσπαθεί  να εντάξει και την πλευρά της Αλβανίας στις δικές της θεωρίες και διεκδικήσεις.

Παράλληλα, μόλις πρόσφατα ο Έντι Ράμα, πρωθυπουργός της Αλβανίας, αποφάσισε να αναβαθμίσει τη συνεργασία του με το εθνικιστικό κόμμα PDIU (Τσάμηδες), που το ενέταξε στον κυβερνητικό συνασπισμό και επιπλέον όρισε τον πρόεδρο του κόμματος Σπεντίμ Ίντριζι, Αντιπρόεδρο της Αλβανικής Βουλής. Η τελευταία απόφαση του πρωθυπουργού θεωρήθηκε πρόκληση από το κόμμα των Ελλήνων Ομογενών της Αλβανίας, οι οποίοι αποχώρησαν από τον συνασπισμό και ταυτόχρονα παραιτήθηκε ο Βουλευτής του κόμματος Βαγγγέλης Ντουλές από τη θέση του Αντιπροέδρου της Βουλής. Είναι χαρακτηριστικό, πως αμέσως μετά την εκλογή του ο πρόεδρος του κόμματος PDIU δήλωσε ότι «…Όταν οι Αλβανοί της Τσαμουριάς στην Ελλάδα, θα κερδίσουν τα δικαιώματά τους σύντομα θα έχουμε και Τσάμη αντιπρόεδρο στη Βουλή της Ελλάδας». Πρόκειται για μία τοποθέτηση, που φανερώνει τους απώτερους σχεδιασμούς του συγκεκριμένου κόμματος, αλλά και των συμμάχων του στον κυβερνητικό συνασπισμό, οι οποίοι ξεκάθαρα μιλούν πλέον για «εθνική ενοποίηση» όλων των περιοχών της Βαλκανικής, που κατά τις δικές τους απόψεις κατοικούν Αλβανικοί πληθυσμοί.

Σε όλα, τα παραπάνω προκαλούν επιπλέον ανησυχία, τα όσα αποκαλύφθηκαν στον Κυριακάτικο Τύπο περί ύπαρξης ομάδων αυτονομιστών στην Μακεδονία ή την Ήπειρο, που συνολικά δεν ξεπερνούν τα 150 άτομα, καθοδηγούνται από ηγετικά στελέχη του αυτοαποκαλούμενου «Απελευθερωτικού Στρατού Τσαμουριάς» και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες φέρουν οπλισμό, ο οποίος προέρχεται κυρίως από τις αποθήκες του Αλβανικού στρατού κατά την εξέγερση στη γείτονα χώρα το  1997.

Επιπλέον, στοχεύοντας να επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών της 21ης Ιουνίου, ο Έντι Ράμα ενοποίησε το ομογενειακό Δήμο Χειμάρρας με τον μουσουλμανικό δήμο Βρανίστας, ώστε να μην καταφέρει να κερδίσει το Δήμο ο ομογενής υποψήφιος. Τα ανωτέρω, όπως καταγγέλλουν τα κόμματα που εκπροσωπούν την Ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, συμβαίνουν προκειμένου μεγάλα οικονομικά συμφέροντα της χώρας να καταφέρουν να καταπατήσουν περιουσίες ομογενών στις αναπτυσσόμενες τουριστικά παραθαλάσσιες ακτές του Δήμου Χειμάρρας.

Μέχρι σήμερα, αυτές τις κρίσιμες ώρες, η Ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί με αμηχανία τις εξελίξεις και την όξυνση των Ελληνοαλβανικών σχέσεων όπως επίσης και την γενικότερη ενίσχυση των αποσταθεροποιητικών τάσεων στα Δυτικά Βαλκάνια και αρκείται σε μία χλιαρή αντίδραση – δήλωση του εκπροσώπου τύπου του Υπουργείου σας, αψηφώντας την ιδιαίτερη επικινδυνότητα των παραπάνω ενεργειών και δηλώσεων των Αλβανών Αξιωματούχων.  Είναι ξεκάθαρο πως η κυβέρνηση της Αλβανίας παίζει με τη φωτιά, καθώς  επιχειρεί να ανοίξει μέτωπο ουσιαστικά με  όλους τους γείτονες της, υιοθετεί την ρητορική της Τουρκίας για τα θαλάσσια σύνορα, αποφεύγει να καταδικάσει ένοπλή δράση εθνικιστικών ομάδων και τέλος συνεχίζει να υποδαυλίζει τα δικαιώματα της Ελληνικής μειονότητας που ζει στην Αλβανία.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:

-Με ποιο τρόπο θα αντιδράσει ουσιαστικά η Ελληνική κυβέρνηση στις προκλήσεις της Αλβανίας; Θα θέσει το ζήτημα στα αρμόδια Ευρωπαϊκά όργανα;

-Υπάρχουν πραγματικά πληροφορίες για δράση ένοπλων ομάδων Αλβανών στην Μακεδονία ή την Ήπειρο; Πως σκοπεύουν να τις αντιμετωπίσουν;

ΑΘΗΝΑ  3/6/2015

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

Πείτε την γνώμη σας!

Πρεπει να είστε συνδεδεμένος για να δημοσιεύσετε σχόλιο.