Συνεντεύξεις
Βουλή
Πολιτική
Αυτοδιοίκηση
Τα είπα & έγιναν
ΑΡΧΗ » Βουλή, Βουλή, Δελτία Τύπου, Ερωτήσεις, Πολιτική

Διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό επί κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου

22 Μαΐου 2015 – 15:37

Ν. Κακλαμάνης: «”Φως” στην αλήθεια για το Σκοπιανό επί Γ. Παπανδρέου»

Την αποκάλυψη της αλήθειας σχετικά με τις «συμφωνίες», που φέρεται να επιχείρησε η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, ώστε να λυθεί, κατά τρόπο που δεν θα εξυπηρετούσε τις ελληνικές θέσεις, το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, ζητά να πληροφορηθεί ο βουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης, με ερώτησή του προς τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

Ο Ν. Κακλαμάνης τονίζει, ότι είναι απαραίτητο να διευκρινιστεί επίσημα κατά πόσο η ελληνική διπλωματία -επί διακυβέρνησης Γ. Παπανδρέου- είχε έρθει κοντά σε συμφωνία με τα Σκόπια για την επιλογή ονόματος (π.χ. «Ανεξάρτητη ή Κυρίαρχη Μακεδονία», με τον γεωγραφικό όρο «Άνω» σε παρένθεση), όπως προκύπτει από υποκλαπείσες συνομιλίες, ανάμεσα στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ και τον υπουργό Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, οι οποίοι αναφέρονται σε επαφές με Έλληνες διπλωμάτες (Άλεξ Ρόντο και Εμμανουήλ Μαλέλη) για το ζήτημα της ονομασίας.

«Αποτελούσε πολιτική της χώρας εκείνη τη περίοδο; Ποια είναι η σημερινή θέση της κυβέρνησης για το μείζον εθνικό θέμα; Συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις το «δεξί χέρι» του Γ. Παπανδρέου, Άλεξ Ρόντος;» είναι τρία από τα χαρακτηριστικά ερωτήματα, που θέτει ο βουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:    

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

 ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

        ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ  Α΄ ΑΘΗΝΩΝ  – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ:  Τον κ. Υπουργό Εξωτερικών

ΘΕΜΑ:  Ονομασία της ΠΓΔΜ

Τις τελευταίες ημέρες στη χώρα των Σκοπίων δημοσιεύονται υποκλαπείσες τηλεφωνικές συνομιλίες του πρωθυπουργού κ. Νίκολα Γκρουέφσκι με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Αντόνιο Μιλοσόσκι, οι οποίες ανάμεσα σε αυτά που αποκαλύπτουν παρουσιάζουν και μεγάλο Ελληνικό ενδιαφέρον.

Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτουν οι εφημερίδες «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» και «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ», ο επικεφαλής της Σκοπιανής διπλωματίας, εμφανίζεται να ενημερώνει τον Πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ για την πορεία των διαπραγματεύσεων που γίνονταν ανάμεσα στην Ελλάδα και τη χώρας τους, κατά την περίοδο που πρωθυπουργός της χώρας ήταν ο Γεώργιος Παπανδρέου και αφορούσαν το ζήτημα της ονομασίας. Όπως διαφαίνεται από τις δημοσιευμένες στα Σκόπια συνομιλίες, η Ελληνική πλευρά ήταν έτοιμη να αποδεχθεί το όνομα «Ανεξάρτητη» ή «Κυρίαρχη Δημοκρατίας της Μακεδονίας» με το γεωγραφικό προσδιορισμό «Άνω» σε παρένθεση. Μάλιστα, ο κύριος  Μιλοσόσκι  φέρεται στις υποκλαπείσες συνομιλίες να ισχυρίζεται ότι, «το όνομα αυτό δεν θα έχει ρίσκο για εμάς – θα το διατηρήσουμε ως «Δημοκρατία Της Μακεδονίας» με κάτι εμπλουτισμένο – «ανεξάρτητη» ή κάτι άλλο και το δικό τους γεωγραφικό σε παρένθεση». Σύμφωνα με τις ίδιες αποκαλύψεις ο «διαπραγματευτής», που εκπροσωπούσε τη χώρα μας στις ανωτέρω συνομιλίες ήταν ο κύριος Άλεξ Ρόντος, ο οποίος φέρεται πως ήταν έτοιμος να αποδεχθεί την παραπάνω λύση.

Επειδή, όλα τα παραπάνω αφορούν ένα ιδιαίτερα κρίσιμο εθνικό ζήτημα, είναι απαραίτητο να διευκρινιστεί επίσημα κατά πόσο η Ελληνική διπλωματία είχε έρθει κοντά σε συμφωνία με τα Σκόπια για την επιλογή ονόματος, όπως «Ανεξάρτητη ή Κυρίαρχη Μακεδονία», εάν αυτό αποτελούσε εκείνη την περίοδο, που ήταν πρωθυπουργός ο Γιώργος Παπανδρέου, επίσημη πολιτική της χώρας μας, καθώς και ποια είναι σήμερα η θέση της χώρας μας σε αυτό το ζήτημα.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

Ποια ήταν η πολιτική της χώρας την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός ο  κύριος Γιώργος Παπανδρέου, σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ;  Ήταν έτοιμη η χώρα να αποδεχθεί την ονομασία Ανεξάρτητη» ή «Κυρίαρχη Δημοκρατία της Μακεδονίας» με το γεωγραφικό προσδιορισμό «Άνω» σε παρένθεση;

-Εκπροσωπούσε εκείνη την περίοδο τη χώρα μας κατά τις επίσημες διαπραγματεύσεις ή σε μυστικές συνομιλίες ο κύριος Άλεξ Ρόντος, και με ποια ιδιότητα;

-Ποια είναι η πολιτική της χώρας σήμερα σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ;

ΑΘΗΝΑ  22-5-2015

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

 

Πείτε την γνώμη σας!

Πρεπει να είστε συνδεδεμένος για να δημοσιεύσετε σχόλιο.