Εκλογικό δικαίωμα Ελλήνων ομογενών
Ν. Κακλαμάνης: «Να δοθεί λύση στο ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων ομογενών»
Τo μείζον θέμα της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος κατά τις γενικές βουλευτικές εκλογές από τους Έλληνες εκλογείς, που διαμένουν στο εξωτερικό, φέρνει στο προσκήνιο, με ερώτησή του προς τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Νίκο Βούτση, ο βουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης.
Συγκεκριμένα, ο Ν. Κακλαμάνης ζητά να ενημερωθεί πότε η κυβέρνηση προτίθεται να καταθέσει σχέδιο νόμου για τους Έλληνες ομογενείς, που κατοικούν στην αλλοδαπή, προκειμένου να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα.
Ο βουλευτής Α’ Αθηνών τονίζει ότι η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία είχε αναληφθεί τον Απρίλιο του 2009 από την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή και είχε κατατεθεί ως νομοσχέδιο από τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τότε υπουργό Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλο.
«Δυστυχώς, παρότι επρόκειτο για να ένα ολοκληρωμένο σχέδιο νόμου, που είχε και την έγκριση του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, πολιτικοί λόγοι και σκοπιμότητες εκείνης της περιόδου δεν επέτρεψαν τη ψήφισή του, με την απαιτούμενη από το Σύνταγμα αυξημένη πλειοψηφία και έτσι δεν έγινε ποτέ νόμος του κράτους…» τονίζει, μεταξύ άλλων, ο Ν. Κακλαμάνης, ζητώντας παράλληλα από την κυβέρνηση να δρομολογήσει τη διευθέτηση του ζητήματος, αφού όπως εξηγεί: «Δεν μπορούμε να αξιώνουμε από τον Απόδημο Ελληνισμό να ενισχύει και να βοηθά την πατρίδα, χωρίς να διευκολύνουμε τη συμμετοχή του στο δικαίωμα γνώμης και επιλογής για τη πορεία του Έθνους…»
Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Α΄ ΑΘΗΝΩΝ – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
ΘΕΜΑ: Άσκηση εκλογικού δικαιώματος κατά τις γενικές βουλευτικές εκλογές από τους Έλληνες εκλογείς που διαμένουν στο εξωτερικό
Οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου, ανέλαβαν με τη Συνταγματική Αναθεώρηση του 2001 συγκεκριμένες δεσμεύσεις απέναντι στον Απόδημο ελληνισμό, που αφορούν στην υποχρέωση του κράτους να μεριμνά για τη ζωή των Αποδήμων, τη διατήρηση των δεσμών τους με τον Εθνικό κορμό, τη ψήφιση νόμου που να ρυθμίζει την οργάνωση, τη λειτουργία και τις αρμοδιότητες του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού και τέλος τη θέσπιση νόμου που θα παρέχει στου εκτός επικράτειας Έλληνες Εκλογείς τη δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους, αλλά και να εκλέγονται στο Εθνικό Κοινοβούλιο.
Έκτοτε, και παρά τη ρητή πρόβλεψη της παραγράφου 4 του άρθρου 51 του Συντάγματος, το δικαίωμα να συμμετάσχουν στις εκλογές οι Έλληνες ομογενείς από τον τόπο κατοικίας τους δεν έχει ακόμη νομοθετηθεί, παρατείνοντας την αδικία και την άνιση μεταχείριση των ομογενών. Ειδικότερα, το παραπάνω άρθρο αναφέρει ρητά ότι «Oι βουλευτικές εκλογές διενεργούνται ταυτόχρονα σε ολόκληρη την Επικράτεια. Νόμος που ψηφίζεται με την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών μπορεί να ορίζει τα σχετικά με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους εκλογείς που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια. Ως προς τους εκλογείς αυτούς η αρχή της ταυτόχρονης διενέργειας των εκλογών δεν κωλύει την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος με επιστολική ψήφο ή άλλο πρόσφορο μέσο, εφόσον η καταμέτρηση και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων διενεργείται όποτε αυτό γίνεται και σε ολόκληρη την Επικράτεια.»
Η μόνη κυβέρνησή που ανέλαβε σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, τον Απρίλιο του 2009 ήταν αυτή του Κώστα Καραμανλή, όταν ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τότε Υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος κατέθεσε σχετικό νομοσχέδιο, που αν και υπήρξε προϊόν μακράς διαβούλευσης τόσο με τα πολιτικά κόμματα, όσο και με τους αντιπροσωπευτικότερους εκπροσώπους των Αποδήμων και κυρίως με το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, εντούτοις δεν απέσπασε την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών.
Οι βασικές αρχές του παραπάνω σχεδίου νόμου ήταν, ότι πρώτον το δικαίωμα να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους παρέχεται στους Έλληνες που διαμένουν σε οποιαδήποτε χώρα ή υπηρετούν σε οποιαδήποτε ελληνική Αρχή, εγκατεστημένη στο Εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια και κατά συνέπεια στους εκλογικούς καταλόγους. Δεύτερον, η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στο εξωτερικό ήταν απαλλαγμένη από γραφειοκρατικά βάρη και διαδικασίες καθώς αρκούσε μόνο μία απλή δήλωση του ενδιαφερομένου προς την πλησιέστερη ελληνική πρεσβευτική ή προξενική Αρχή. Τρίτον, ότι οι απόδημοι ψηφίζουν κόμματα ή συνασπισμούς κομμάτων που έχουν καταρτίσει ψηφοδέλτια Επικρατείας και τέλος ότι κάθε ψηφοδέλτιο Επικρατείας περιλαμβάνει υποχρεωτικά, κατ’ ελάχιστο όριο τρεις υποψηφίους που κατοικούν αποδεδειγμένα στο εξωτερικό τουλάχιστον για μια δεκαετία, πριν από την ανακήρυξή τους ως υποψηφίων.
Δυστυχώς, παρά το ότι επρόκειτο για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο νόμου, που είχε και την έγκριση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, πολιτικοί λόγοι και σκοπιμότητες εκείνης της περιόδου δεν επέτρεψαν την ψήφισή του με την απαιτούμενη από το Σύνταγμα αυξημένη πλειοψηφία και έτσι δεν έγινε ποτέ νόμος του κράτους. Στη συνέχεια καμία από τις επόμενες κυβερνήσεις δεν έλαβε σχετική νομοθετική πρωτοβουλία με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται η υφιστάμενη κατάσταση. Σήμερα, οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου καλούμαστε να αποδείξουμε έμπρακτα ότι δεν ξεχνούμε τους απόδημους Έλληνες και κυρίως ότι οι Συνταγματικά κατοχυρωμένες δεσμεύσεις μας απέναντί τους δεν θυσιάζονται στο βωμό μικροπολιτικών επιδιώξεων. Δεν μπορούμε να ζητάμε από τον Απόδημο Ελληνισμό να ενισχύει και να βοηθά την πατρίδα, χωρίς να διευκολύνουμε τη συμμετοχή του στο δικαίωμα γνώμης και επιλογής για την πορεία του Έθνους. Συνεπώς απαιτείται η κυβέρνηση, σε συνεννόηση με τις υπόλοιπες κοινοβουλευτικές δυνάμεις του τόπου, να αναλάβει σχετική συναινετική πρωτοβουλία επί τη βάσει του νομοσχεδίου που είχε καταθέσει ο Προκόπης Παυλόπουλος και άμεσα να επιλυθεί το σχετικό ζήτημα.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
– Θα καταθέσει και πότε σχέδιο νόμου που θα δίνει το δικαίωμα στους Έλληνες εκλογείς που διαμένουν στο εξωτερικό να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα;
ΑΘΗΝΑ 3-4-2015
Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ
Πρόσφατα σχόλια