Συνεντεύξεις
Βουλή
Πολιτική
Αυτοδιοίκηση
Τα είπα & έγιναν
ΑΡΧΗ » Εφημερίδα, Πολιτική, Συνεντεύξεις

“Είδηση”

25 Ιουνίου 2016 – 09:58

Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη του Νικήτα Κακλαμάνη, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «KONTRANEWS».

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Ο Πρόεδρος της ΝΔ με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής κατήγγειλε την κυβέρνηση για υποβάθμιση του Κοινοβουλίου, με υπουργούς που αρνούνται να εμφανιστούν, με «βροχή» τροπολογιών της τελευταίας στιγμής και αναρίθμητες ΠΝΠ, τις οποίες κάποτε ο ΣΥΡΙΖΑ είχε παρομοιάσει με «βασιλικά διατάγματα». Συμμερίζεστε την άποψη του Κυριάκου Μητσοτάκη; Είστε δυσαρεστημένος από τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής και την συμπεριφορά των βουλευτών;

«Δικαίως ο κ. Μητσοτάκης άνοιξε το συγκεκριμένο ζήτημα. Το είχα επισημάνει και προσωπικά στη Βουλή.  Ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο βρισκόταν στην αντιπολίτευση, ορθώς μας κατέκρινε για την τακτική των ΠΝΠ. Δυστυχώς, αποδεικνύεται ο χειρότερος μαθητής. Γενικά, ναι, η Βουλή δεν θυμίζει σε τίποτε εκείνη που γνώρισα εγώ, όταν πρωτοπέρασα το κατώφλι της. Υπάρχει μία εντελώς διαφορετική κουλτούρα, η οποία δεν αρμόζει στον ναό της Δημοκρατίας μας. Ξέρετε κάτι; Αν κάποιος γυρίσει τον χρόνο πίσω και διαβάσει τις πολιτικές αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους εκπροσώπους των κομμάτων θα διαπιστώσει έκπληκτος, ότι ήταν σε πιο επικριτικούς τόνους απ’ ότι σήμερα. Υπήρχε όμως, υψηλό επίπεδο, σκληρές ιδεολογικές αντιπαραθέσεις, χωρίς (κυρίως) ύβρεις, κάτι που λείπει σήμερα. Προσωπικά δεν έχω παράπονο από τη συμπεριφορά των συναδέλφων μου, με περιβάλλουν με σεβασμό και αγάπη»

Πιστεύετε ότι η ΝΔ έχει πείσει την κοινωνία ότι διαθέτει αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, τόσο που να επιμένει στο αίτημα για πρόωρες εκλογές;

«Όχι, δεν έχουμε πείσει ακόμη όσους θα θέλαμε. Πιστεύω όμως, ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο. Μη ξεχνάτε, ότι η Νέα Δημοκρατία είναι σε διαδικασία ανασυγκρότησης, η οποία ξεκίνησε πριν από πέντε μήνες με την εκλογή του νέου της αρχηγού. Πλέον βαδίζουμε πιο γρήγορα, κάτι που απαιτεί και η τραγική διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Το αίτημα για πρόωρες εκλογές δεν ανήκει πια στη ΝΔ. Ανήκει και στον Λαό, που ήδη νιώθει “στις πλάτες του” το βαρύ φορτίο της “περήφανης διαπραγμάτευσης” και των ”αυταπατών” του κ. Τσίπρα. Εύχομαι, ειλικρινά, να μη συμβεί κάτι χειρότερο με τα εθνικά μας θέματα, τη στιγμή μάλιστα, που αντιμετωπίζουμε και το οξύ πρόβλημα με τη λαθρομετανάστευση…»

Λίγους μήνες πριν, είχατε πει σε συνέντευξή σας πως η ΝΔ δεν είναι ακόμα έτοιμη να κυβερνήσει; Τώρα είναι;

«Η ΝΔ είναι υποχρεωμένη να είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή. Ευτυχώς για την Πατρίδα, αυτή η παράταξη ποτέ δεν αποποιήθηκε τις ευθύνες της. Δεν είναι τυχαίο, ότι ήταν και η μοναδική, η οποία επέζησε πολιτικά τη περίοδο της κρίσης…

Υπάρχουν και άλλα στελέχη της ΝΔ, εκτός από τον Άδωνη Γεωργιάδη, για τον οποίο έχετε ήδη εκφραστεί δημόσια, με την πολιτική συμπεριφορά των οποίων διαφωνείτε και θεωρείτε πως κάνουν κακό στην παράταξη;

«Κατ’ αρχήν να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Εγώ ουδέποτε ανέφερα, ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης κάνει κακό στηn παράταξη. Το αντίθετο είπα και το διευκρινίζω για τελευταία φορά, επειδή δεν μου αρέσει να παραποιούν τα λεγόμενα μου. Για τον Άδωνι εξέφρασα απλώς την άποψη, ότι, προσωπικά, δεν θα τον επέλεγα για αντιπρόεδρο, με το σκεπτικό ότι είμαι βαθιά θεσμικός. Από εκεί και πέρα, ο κ. Γεωργιάδης είναι χρήσιμο να είναι στη ΝΔ, αφού έχει ένα συγκεκριμένο κοινό, το οποίο ενδεχομένως δεν θα επέλεγε τη ΝΔ αλλά ένα άλλο κόμμα πιο δεξιά. Καταλαβαίνετε τι εννοώ… Θέλω να προσθέσω μόνο το εξής: Είμαι άνθρωπος, που του αρέσει η κριτική. Είτε την ασκώ είτε τη δέχομαι. Στη ΝΔ έχουμε αυτό το προνόμιο, υπό μία βασική προϋπόθεση όμως: Η κριτική μας να βρίσκεται πάνω στις ράγες της ιδρυτικής διακήρυξης μας, που έχει την υπογραφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Έτσι θα μπορέσουμε να πείσουμε, έστω τους μισούς από το 1 εκ. των Νεοδημοκρατών, που ήταν στις τάξεις μας το 2009 να επιστρέψουν στην παράταξη. Αυτό θα είναι και το κλειδί για να λυθεί η εξίσωση της νίκης στις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν…

Μετά από όσα δεσμευτικά έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές, θεωρείτε ότι μπορεί μια άλλη κυβέρνηση να επαναδιαπραγματευτεί και να πετύχει κάτι καλύτερο;

«Πιστεύω, ότι είναι εφικτό επειδή, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν διαπραγματεύτηκε τίποτε απολύτως. Για να μη με θεωρήσετε υπερβολικό ζητώ από εσάς να μου πείτε, ένα “όχι” στα δεκάδες αιτήματα των δανειστών. Δεν υπάρχει ούτε μία κόκκινη γραμμή, η οποία να μη… ξέβαψε. Παράλληλα, όσο  περνούν οι μέρες κι αποκαλύπτεται σιγά-σιγά και η ”ουρά” του Μνημονίου της Αριστεράς, εύλογα καταλαβαίνει κάποιος τις βαρύτατες συνέπειες για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Την ίδια στιγμή, εκτός από φόρους, δυστυχώς, ακολουθούν και τα εργασιακά, τα οποία θυμηθείτε, ότι μπορεί να προκαλέσουν μέχρι και εκλογές του τύπου: ”δώστε μου τη δύναμη να διαπραγματευτώ (σ.σ. εδώ γελάμε) καλύτερα τις ομαδικές απολύσεις ή τις μειώσεις μισθών”»

Είστε υπέρ της άμεσης εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό;

«Το κυρίως πρόβλημα της νέας αναθεώρησης δεν είναι ο τρόπος εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος ούτως ή άλλως περιορισμένες αρμοδιότητες έχει ή θα έχει. Προσωπικά είμαι κοντά στην πρόταση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Αν, δηλαδή, δεν εκλέγεται ο Πρόεδρος από τη Βουλή μετά από τρεις ψηφοφορίες, να καταλήγει η εκλογή του απευθείας από τον λαό»

Θεωρείτε ότι αποτελεί επικοινωνιακό τέχνασμα του Αλέξη Τσίπρα η συζήτηση για συνταγματική αναθεώρηση και νέο εκλογικό νόμο, για να ξεφύγει από τις πολιτικές συνέπειες της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζει;

«Είναι ηλίου φαεινότερον. Ο κ. Τσίπρας πετάει τη μπάλα στην εξέδρα, γιατί έφθασε η ώρα της αλήθειας. Πλέον, στο σπίτι κάθε Έλληνα θα φθάνουν τα ραβασάκια από την εφορία. Τώρα όλοι θα διαπιστώσουν, ότι οι αυξήσεις, που υποσχέθηκε, είναι μειώσεις. Ότι ο ΕΝΦΙΑ δεν καταργήθηκε αλλά έγινε πιο βαρύς. Κι ακολουθούν τον Σεπτέμβριο τα εργασιακά, με τις ομαδικές απολύσεις, την κατάργηση του 13-14ου μισθό κ.α. Όσον αφορά τώρα στον εκλογικό νόμο, ένα πρέπει να γνωρίζει ο κ. Τσίπρας: Η ΝΔ δεν πρόκειται να ψηφίσει εκλογικό νόμο τύπου-Κουτσόγιωργα. Όπως δηλαδή  έγινε το 1990, που πήραμε το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό της ιστορίας μας με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη (46,89%) και χρειαστήκαμε τον Κατσίκη, για να φτάσουμε τους 151 βουλευτές. Ήταν ένας νόμος «κομμένος-ραμμένος», για να μην κυβερνήσει η ΝΔ. Όχι, τέτοιο νόμο δεν θα ψηφίσουμε, όπως δεν θα ψηφίσουμε και την κατάργηση του 3%, το οποίο θα είναι εθνικό έγκλημα, αν τεθεί στο τραπέζι. Αντίθετα, θα συζητήσουμε για εκλογικό νόμο, ο οποίος θα βοηθά στη συγκρότηση βιώσιμων κυβερνήσεων. Ας δούμε, όμως, τι θα φέρει ο κ. Τσίπρας και τότε η ΝΔ θα εκφράσει ολοκληρωμένη τη θέση της.

Πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει συνταγματική αναθεώρηση τώρα – καθώς είναι ένα θέμα που έχει ανοίξει η ΝΔ πρώτη – και σε ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί;

«Για μένα δύο είναι οι κατευθύνσεις, που θα πρέπει να δοθούν. Πρώτη, να υπάρξουν βαθιές θεσμικές τομές, όπως το Συνταγματικό Δικαστήριο ή νόμος περί ευθύνης υπουργών. Δεύτερη, σημαντικές αλλαγές στο Σύνταγμα που θα είναι στοχευμένες σε μία λέξη: Την Ανάπτυξη. Για παράδειγμα, η ίδρυση Μη Κρατικών Πανεπιστημίων, που θα βρίσκονται υπό την εποπτεία της επίσημης πολιτείας. Έχει αθροίσει κανείς πόσα εκατομμύρια ευρώ φεύγουν από την πατρίδα μας, επειδή τα Ελληνόπουλα σπουδάζουν σε παρόμοια ιδρύματα στην Κύπρο, στη Βουλγαρία ή στη Ρουμανία;»

Ποια είναι η καλύτερη και ποια η χειρότερη στιγμή που ζήσατε στο προεδρείο του Κοινοβουλίου μέχρι σήμερα;

 «Η καλύτερη; Σίγουρα η επανεκλογή μου στην αντιπροεδρία, με ποσοστό 90,8% (267 «ναι» και 27 «λευκά»). Ιστορικό ρεκόρ. Η χειρότερη; Μην κακομελετάτε, έχουμε χρόνο ακόμη…»

Πείτε την γνώμη σας!

Πρεπει να είστε συνδεδεμένος για να δημοσιεύσετε σχόλιο.