Συνεντεύξεις
Βουλή
Πολιτική
Αυτοδιοίκηση
Τα είπα & έγιναν
ΑΡΧΗ » Βουλή, Επίκαιρες ερωτήσεις, Ομιλία-Ολομέλεια, Πολιτική

Κατάργηση του ΙΦΕΤ

4 Δεκεμβρίου 2012 – 12:53

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

(ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ)

 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λεωνίδας Γρηγοράκος): Κι εμείς ευχαριστούμε.

Ακολουθεί η πρώτη με αριθμό 1401/7-9-2012 ερώτηση πρώτου κύκλου του Βουλευτή Α´ Αθήνας της Νέας Δημοκρατίας κ. Νικήτα Κακλαμάνη προς τον Υπουργό Υγείας, σχετικά με τη σχεδιαζόμενη κατάργηση του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).

Ο κ. Κακλαμάνης έχει το λόγο για δύο λεπτά.

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, επειδή τα ερωτήματα είναι πολύ συγκεκριμένα, θα ήθελα να μου κρατήσετε το χρόνο για τη δευτερολογία μου αφού ακούσω τον κύριο Υπουργό  πρώτα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λεωνίδας Γρηγοράκος): Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.

ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Η ερώτηση του συναδέλφου, του κ. Κακλαμάνη, αφορά το ΙΦΕΤ και μάλιστα, επειδή είναι πολύ συγκεκριμένη, ρωτά ο κύριος συνάδελφος και πρώην Υπουργός ποιος είναι ο σχεδιασμός της νέας πολιτικής ηγεσίας για το ΙΦΕΤ και αν σκεφτόμαστε σε περίπτωση κατάργησής του να αντικατασταθούν οι πολύτιμες υπηρεσίες που προσφέρει.

Θα ήθελα να πω ότι δεν είναι στις προθέσεις μας να καταργήσουμε το ΙΦΕΤ. Είναι εύλογη η απορία σας, γιατί από προηγούμενη πολιτική ηγεσία, από τον προκάτοχό μου, είχε ακουστεί ότι ίσως υπήρχε σχεδιασμός να υποβαθμιστεί. Εμείς δεν το έχουμε αυτό. Εμείς αναγνωρίζουμε την πολύ σημαντική συμβολή και προσφορά που έχει αυτός ο οργανισμός του Υπουργείου Υγείας και μάλιστα από πολλές πλευρές.

Θυμίζω ότι αυτός ο οργανισμός προήλθε από την παλιά κρατική φαρμακοβιομηχανία και φαρμακαποθήκη, καθώς παλιά το κράτος προέβλεπε να έχει μηχανισμούς άμυνας, ώστε και βιομηχανία φαρμακευτική να έχει και κρατική φαρμακαποθήκη να έχει. Αυτά τα πράγματα ξέφτισαν στο χρόνο.

Εν πάση περιπτώσει, το ΙΦΕΤ έχει τώρα πλέον υποκαταστήσει αυτές τις λειτουργίες με ένα σύγχρονο πλαίσιο θεσμικό και λειτουργία, που αφορά ουσιαστικά την εισαγωγή και εμπορία φαρμακευτικών σκευασμάτων, που βρίσκονται σε έλλειψη στην ελληνική αγορά.

Δηλαδή σήμερα, εισάγει κάθε χρόνο περισσότερα από διακόσια πενήντα φαρμακευτικά προϊόντα, τα οποία δεν διακινούνται από ιδιώτες, πλην όμως κρίνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, οι οποίες δίνουν την εντολή, ως απολύτως απαραίτητα για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Το ΙΦΕΤ παρέχει πρόσβαση στους ασθενείς σε νέας γενιάς φαρμακοθεραπείες, δηλαδή καλύπτει ειδικές νοσοκομειακές παραγγελίες. Εισάγει φάρμακα που δεν κυκλοφορούν στη χώρα μας για μεμονωμένους ασθενείς, δηλαδή αναλαμβάνει ατομικές παραγγελίες.

Εισάγει φάρμακα για σπάνιες παθήσεις, τα ορφανά φάρμακα. Να πω ότι το 60% των ορφανών φαρμάκων που εισάγονται στη χώρα μας, εισάγονται από τoν ΙΦΕΤ. Καλύπτει τις ανάγκες το Υπουργείο Υγείας σε ανθελονοσιακά φάρμακα, καθώς και σε ναρκωτικά, μορφίνη και πεθιδίνη και καλύπτει και τις ανάγκες για φάρμακα απαραίτητα για τη δημόσια υγεία σε έκτακτες καταστάσεις ελλείψεων και σε μεμονωμένα επείγοντα περιστατικά, όπως είναι τα αντίδοτα.

Γι’ αυτήν τη δραστηριότητα το ΙΦΕΤ έχει κάνει για το 2012 μερικές σημαντικές ενέργειες για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του οργανισμού. Θα συνεχίσω όμως στη δευτερολογία μου.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λεωνίδας Γρηγοράκος): Το λόγο έχει ο κ. Κακλαμάνης για πέντε λεπτά.

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, χαίρομαι ιδιαιτέρως που ξεκαθαρίσατε ότι στις προθέσεις της νέας Κυβέρνησης δεν είναι η κατάργηση του ΙΦΕΤ. Περιγράψατε από μόνος σας και δεν χρειάζεται  να επαναλάβω τις σπουδαίες πράγματι υπηρεσίες τις οποίες προσφέρει στο χώρο της δημόσιας υγείας, κυρίως σε περιόδους κρίσης. Το ΙΦΕΤ ήταν εκείνο το οποίο στην ουσία, έσωσε την πατρίδα στην πρώτη πανδημία των πτηνών, όταν έφερε το tamiflu σε τιμές ασύγκριτα χαμηλότερες από αυτές που ήταν στο εμπόριο. Και θα πω ακόμη ότι έσωσε και την Κύπρο επί εποχής αειμνήστου Τάσου Παπαδόπουλου, όταν με ρήξη της Κυβέρνησης της Κύπρου με τις φαρμακοβιομηχανίες είχαν κλείσει τη στρόφιγγα των φαρμάκων και κατορθώσαμε και κρατήσαμε τα νοσοκομεία της Κύπρου μέσω του IΦΕΤ.

Χαίρομαι λοιπόν ιδιαιτέρως που πήρατε αυτήν την απόφαση. Πρέπει όμως το IΦΕΤ, κύριε Υπουργέ, αν θέλουμε πραγματικά να το κρατήσουμε, όχι μόνο με λόγια –τη λέξη λόγια τη βάζω εντός εισαγωγικών, σας πιστεύω- αλλά και  με πράξεις να το ενισχύσουμε. Ξέρετε ότι το 2005 είχε ογδόντα έξι εργαζομένους και λόγω συνταξιοδοτήσεων οι εργαζόμενοι είναι πενήντα δύο. Άρα πρέπει να δείτε τι θα κάνετε με αυτό. Ευτυχώς με τελευταία απόφαση δική σας και του ΕΟΦ πήρατε τα χρέη που είχαν φορτωθεί το 2008 στο IΦΕΤ, επειδή έκλεισε η «ΕΛΒΙΟΝΥ». Άλλο λάθος τραγικό. Έχει εξοπλισμό που δεν υπάρχει σε ολόκληρα τα Βαλκάνια, σε ό,τι αφορά την αποστείρωση των συρίγγων με κοβάλτιο και δύο μόνο τέτοια κοβάλτια υπάρχουν σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αναρωτιέμαι γιατί έκλεισε αυτή η εταιρεία. Εν πάση περιπτώσει, τα πήρατε. Άρα εκεί τον διευκολύνατε.

Και βεβαίως είμαι σίγουρος ότι θα το λέγατε στη δευτερολογία σας, αλλά το βάζω γιατί είναι θέμα. Με εξοπλισμό που απέκτησε το 2005 μπορεί και παράγει μεθαδόνη η οποία επωλείτο στο 50% της αξίας από τη φαρμακευτική εταιρεία. Αυτήν τη στιγμή υπάρχει θέμα, όπως ξέρετε, για την προκήρυξη της μεθαδόνης. Έχει υποβληθεί ερώτηση υπογεγραμμένη από πενήντα Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Υποβάλαμε την ερώτηση στην κοινή συνεδρίαση επάνω, αλλά απαντήσεις δεν πήραμε. Πρέπει να το δείτε και να παρέμβετε στην ιστορία αυτή. Και στερείται ένα έσοδο το IΦΕΤ, αλλά κυρίως εξοικονομεί το Υπουργείο Υγείας εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Θέλω να δεχθώ ότι έγινε λάθος στην προκήρυξη και όχι φωτογραφική διάταξη. Εγώ να πάρω το καλόπιστο και όχι το κακόπιστο. Εν πάση περιπτώσει, όμως, υπάρχει θέμα και πρέπει να το δείτε.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να μου πείτε τι γίνεται με το διοικητικό συμβούλιο του IΦΕΤ. Προτίθεστε να το αλλάξετε; Αν ναι, πρέπει να το κάνετε άμεσα. Αν όχι, γιατί είναι καλός και ο διευθύνων σύμβουλος και ο πρόεδρος και τα μέλη, πρέπει να τους το πείτε να το ξέρουν, για να μπορούν να κάνουν σχεδιασμό γιατί τώρα όπως και στις διοικήσεις των νοσοκομείων, νιώθουν ολίγον «transit». Πρέπει να τους πείτε ότι είστε καλοί και μένετε ή να γίνουν άμεσα αλλαγές, διότι προγραμματισμό που θέλουν να κάνουν, τον αναστέλλουν άλλοι από ευθυνοφοβία, άλλοι από ευθιξία, άλλοι από δεοντολογία. Ό,τι θέλετε πάρτε. Άρα αυτό είναι θέμα το οποίο πρέπει να λύσετε άμεσα.

Κλείνοντας, χαίρομαι που με ξεκάθαρο τρόπο είπατε ότι θα διατηρηθεί το ΙΦΕΤ, γιατί πράγματι είναι ένα σπουδαίο εργαλείο. Και εγώ θα σας έλεγα να ξαναδείτε το θέμα της «ΕΛΒΙΟΝΥ» ή τουλάχιστον αν δεν θέλουμε να το πάρουμε κάτω από την κρατική ομπρέλα, δείτε μήπως θέλει να το πάρει κάποιος ιδιώτης. Ο εξοπλισμός που έχει η «ΕΛΒΙΟΝΥ» σας επαναλαμβάνω ότι είναι μοναδικός σε όλα τα Βαλκάνια.

Αυτήν τη στιγμή σαπίζει και δεν κάνει τίποτα. Ούτε το κράτος τον θέλει, αλλά ούτε τον δίνει και σε ιδιώτη.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λεωνίδας Γρηγοράκος): Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο για τρία λεπτά.

ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Πρέπει να αναγνωρίσουμε και μερικά πράγματα. Επί θητείας του συναδέλφου κ. Κακλαμάνη πράγματι μεταξύ των άλλων και το ΙΦΕΤ γνώρισε περίοδο ανασυγκρότησης. Μία από αυτές τις τάσεις είναι και αυτή που ο αγαπητός συνάδελφος ανέφερε.

Πρέπει να πούμε για όσους δεν γνωρίζουν ότι το ΙΦΕΤ έχει εξαιρετικά εργαστήρια ακόμη και για να κάνει μελέτες βιο-ισοδυναμίας και βιοδιαθεσιμότητας, όπου έκανε και μέχρι το 2009. Μετά το 2010 και 2011 σταμάτησε να κάνει αυτές τις μελέτες βιοϊσοδυναμίας και βιοδιαθεσιμότητας που γνωρίζουμε πόσο σημαντικές είναι για τη χώρα μας ιδιαίτερα, που έχει τόσο ισχυρή ελληνική βιομηχανία και που πάει και κάνει τις μελέτες στον Καναδά και σε άλλες χώρες τής Ευρώπης.

Επομένως στις προτεραιότητές μας είναι να ξαναζωντανέψουμε και αυτές τις υποδομές.

Να πω τώρα μερικές δράσεις που έχει κάνει μέσα στο 2012 το ΙΦΕΤ ΑΕ. Πρέπει να πούμε ότι το 95% και άνω των κύκλων εργασιών του αφορά την εισαγωγή, όπως είπα, και διακίνηση φαρμακευτικών σκευασμάτων, υπό τους περιορισμούς βέβαια του καταστατικού της για να καλύψει τις ανάγκες δημόσιας υγείας. Φέτος, λοιπόν, έχει επιτύχει αύξηση του κύκλου εργασιών του σε σχέση με την προηγούμενη χρήση του 2011 καθ’ όσον αναμένεται να υπερβεί τα 25,5 εκατομμύρια ευρώ και την κάλυψη των αναγκών των ασθενών σε φάρμακα που εισάγει και διακινεί, παρά τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, την οριακή ταμειακή ρευστότητα της εταιρείας και την πίεση που ασκούν οι ξένοι προμηθευτές επιβάλλοντας δυσμενείς χρηματοπιστωτικούς όρους.

Το «ΙΦΕΤ Α.Ε.» έχει προβεί αρμοδίως στις απαιτούμενες ενέργειες για την αποκατάσταση της ρευστότητάς του που αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα, γιατί, όπως ξέρετε, κύριε Κακλαμάνη, τα νοσοκομεία χρωστούν πάρα πολλά χρήματα. Το ΙΦΕΤ παίρνει τα φάρμακα κυρίως για λογαριασμό των νοσοκομείων, αλλά τα νοσοκομεία δεν πληρώνουν. Αναγκαζόμαστε εμείς και κάνουμε παρεμβάσεις για να εξοφλούν τους προμηθευτές, για να εξοφλούν κατά προτεραιότητα το ΙΦΕΤ.

Επίσης να αναφέρω και κάτι που είναι σημαντικό ίσως, το λειτουργικό κόστος της εταιρείας βαίνει μειούμενο, λόγω της μείωσης του μισθολογικού κόστους κυρίως. Επίσης να μην ξεχάσω να πω ότι για το διοικητικό συμβούλιο δεν τίθεται θέμα αλλαγής σε αυτήν την περίοδο. Οπότε γνωρίζει και σχεδιάζει, για να κάνει τον προγραμματισμό. Βεβαίως το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας με στόχο την εξυγίανση του ισολογισμού της και τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς της, κατόπιν της μη υλοποίησης προηγούμενου αιτήματός της που είχε κάνει στις 25-1-2011 για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου από το μονομέτοχο, που είναι ο Ελληνικός Οργανισμός Φαρμάκων, πρότεινε τώρα στις15-11-2012την ονομαστική μείωση του μετοχικού κεφαλαίου τής εταιρείας, ποσού 24.719.000 με συμψηφισμό ισόποσων διακριτών ζημιών της εταιρείας, οι οποίες προέρχονται από εξωγενείς παράγοντες και όχι από τη δραστηριότητά της.

Το αίτημα έγινε δεκτό από το μονομέτοχο, που είναι ο Ελληνικός Οργανισμός Φαρμάκων, κατά την έκτακτη γενική συνέλευση που είχε την προηγούμενη εβδομάδα στις28 Νοεμβρίου 2012. Θεωρούμε ότι και αυτό είναι σημαντικό βήμα για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας της εταιρείας.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Πείτε την γνώμη σας!

Πρεπει να είστε συνδεδεμένος για να δημοσιεύσετε σχόλιο.