Συνεντεύξεις
Βουλή
Πολιτική
Αυτοδιοίκηση
Τα είπα & έγιναν
ΑΡΧΗ » Εφημερίδα, Πολιτική, Συνεντεύξεις

«KONTRANEWS»

3 Ιουλίου 2016 – 09:51

Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη του Νικήτα Κακλαμάνη, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «KONTRANEWS».

Αναλυτικά η συνέντευξη:

BREXIT και η εκλογή Ραχόι στην Ισπανία. Πως εκτιμάτε τις αλλαγές που έρχονται στο Ευρωπαϊκό σκηνικό και τι συνέπειες θα έχουν για την Ελλάδα;

«Θα μου επιτρέψετε να ξεκινήσω λίγο διαφορετικά. Θα γυρίσω, λοιπόν, 18 χρόνια πίσω. Θα σας θυμίσω ότι ως ευρωβουλευτής τότε ψήφισα λευκό για τη καθιέρωση του ευρώ. Από την επόμενη μέρα στη χώρα μας, με «βάφτισαν» ως «Λεπέν της Ελλάδας» και αντιευρωπαϊστή. Υποχρεώθηκα να γράψω κάποια άρθρα-scripta manet-, ώστε να υπερασπιστώ την άποψη μου. Ο’ τι, δηλαδή, οι τότε ηγέτιδες δυνάμεις μας «δούλευαν κανονικά και με το νόμο». Ο’ τι ο στόχος τους δεν ήταν η οικονομική ένωση αλλά μία βίαιη νομιμσματική ένωση. Επιβεβαιώθηκα, δυστυχώς. Σήμερα, η λέξη ευρωσκεπτικισμός υπάρχει και στο λεξικό του Μπαμπινιώτη. Πλέον όμως, θα την άλλαζα με την ευρωανησυχία. Ναι είμαι, ευρωανήσυχος, κ. Λιάκου, γιατί η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε.- με τις όποιες επιφυλάξεις έχω αφού απαιτείται η σχετική έγκριση από τη Βουλή των Κοινοτήτων και τη Βουλή των Λόρδων-θεσμικά πλήττει την Ευρώπη. Ως Έλληνες πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα τις προεκτάσεις στην εξωτερική πολιτική. Οι Βρετανοί θα έχουν επιρροή γι’ αρκετά χρόνια παρά το BREXIT. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι έχουν βάσεις στη Κύπρο, ενώ διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Γι’ αυτό και η θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΕΛΚ, ότι δεν πρέπει να υπάρχει τιμωρητική διάθεση, θεωρώ πως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Για την εκλογή Ραχόι αναμφίβολα διαδραμάτισε ρόλο το BREXIT. Μάλιστα, το Λαϊκό Κόμμα κέρδισε 700 χιλιάδες ψήφους, ενώ την ίδια ώρα, οι Podemos παρά τη συνεργασία με την Αριστερά έχασαν 900 χιλιάδες. Ο λαϊκισμός αποδεικνύεται ότι έχει «κοντά ποδάρια» κ. Λιάκου και νομίζω, ότι μετά από 1,5 χρόνο ΣΥΡΙΖΑ το έχουμε πια διαπιστώσει και στη πατρίδα μας…»

Τι πιστεύετε, ότι θα γίνει με το χρέος;

«Φοβάμαι, ότι μετά από το BREXIT όλα πηγαίνουν πιο πίσω. Μόλις, τη Τετάρτη, ο «σπουδαίος» αυτός κύριος, εν ονόματι Ντάισεμπλουμ είπε, ότι η όποια συζήτηση για το χρέος αλλά και για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων,  οδεύει για το τέλος του 2018. Ακόμα μία “αυταπάτη”…»

Η εφαρμογή των μέτρων μετά την αξιολόγηση πόσο βλέπετε να πραγματοποιείται; Μήπως τώρα, αρχίζουν τα δύσκολα;

«Τα δύσκολα ήδη άρχισαν κ. Λιάκου στις 29 Ιουνίου. Οι συνταξιούχοι είδαν τα πρώτα αποτελέσματα στα ΑΤΜ. ΕΚΑΣ γιοκ, επικουρικές τσεκούρι. Και το χειρότερο; Είμαστε ακόμη στο ξεκίνημα της εφαρμογής του μνημονίου της Αριστεράς, το οποίο έχει φαρδιά-πλατιά τη σφραγίδα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ακολουθούν τα εκκαθαριστικά της Εφορίας, που κατά 80% είναι χρεωστικά και σειρά παίρνει μετά ο ΕΝΦΙΑ, που ο κ. Τσίπρας θα καταργούσε εν μία νυκτί. Είναι πραγματικά κρίμα για τον ελληνικό λαό, που πίστεψε τις αυταπάτες…»

Tι πιστεύετε για τις πολιτικές ζυμώσεις για τον εκλογικό νόμο; Τι συμπέρασμα βγάζετε εσείς για το άνοιγμα αυτού του θέματος και σας βρίσκει σύμφωνο η γραμμή του Κυριάκου Μητσοτάκη που είναι «όχι» στην απλή αναλογική;

«Ξεκινώ από το τέλος της ερώτησης σας. Ναι, είμαι σύμφωνος με την άποψη του αρχηγού της ΝΔ, γιατί δεν πιστεύω ότι δεν έχουν ωριμάσει ακόμα οι πολιτικοοικονομικές συνθήκες, ώστε να μπορούν πολλά κόμματα να κυβερνήσουν μαζί. Μη κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας, κ. Λιάκου. Αυτό θα είναι το αποτέλεσμα της απλής αναλογικής. Θα απαιτηθεί, δηλαδή, να συγκυβερνήσουν τουλάχιστον τέσσερα κόμματα. Και σας ρωτώ; Εδώ δύο συγκυβερνούν και το ένα εκβιάζει το άλλο, θα συμφωνήσουν τέσσερα; Διαχρονικά, η ΝΔ είναι υπέρ των εκλογικών νόμων, που οδηγούν σε βιώσιμες κυβερνήσεις. Μένουμε σταθεροί. Όσο για τον λόγο, που το ανοίγει τώρα, ο κ. Τσίπρας είναι εύκολη η απάντηση. Ήλθαν οι μειώσεις σε συντάξεις. Έρχονται τα ραβασάκια της Εφορίας, ο ΕΝΦΙΑ και τον Σεπτέμβριο τα εργασιακά. Δείτε τι γίνεται στη Γαλλία και μπορείτε να καταλάβετε τι φοβάται ο πρωθυπουργός. Γι’ αυτό μην εκπλαγείτε, αν Οκτώβριο επιχειρήσει να κάνει ακόμη και εκλογές με δίλημμα : «Ψηφίστε με για να διαπραγματευτώ τις ομαδικές απολύσεις και τις μειώσεις στους μισθούς…»

Από πού ο Βασίλης Λεβέντης εμφανίζει τόση βεβαιότητα ότι θα ψηφιστεί ο εκλογικός νόμος;

«Δεν γνωρίζω τις πηγές του κ. Λεβέντη. Πιθανόν, να είναι και ευσεβείς του πόθοι, αφού όπως είπε ο ίδιος τα έχει βρει ήδη με τον κ. Τσίπρα. Η ουσία όμως είναι, ότι η απλή αναλογική σημαίνει ακυβερνησία. Και η ακυβερνησία διώχνει μακριά τους επενδυτές,   αφού δεν θα υπάρχει πολιτική σταθερότητα. Γιατί, κ Λιάκου να έρθει κάποιος στην Ελλάδα και να «ρίξει» 200-300 εκ ευρώ, όταν γνωρίζει εκ των προτέρων, ότι κάθε τρεις μήνες μπορεί να γίνονται εκλογές; Ο’ τι δεν θα έχει ένα σταθερό φορολογικό καθεστώς; Έτσι δεν έρχεται η ανάπτυξη, που τόσο χρειαζόμαστε…»

Εσείς έχετε στόχο την αυτοδυναμία. Το βρίσκετε εφικτό; Σε διαφορετική περίπτωση με ποιες δυνάμεις θα μπορούσατε να συμπράξετε;

«Θα σας πω τι θεωρώ εγώ ως εφικτό και ποια πρέπει να είναι η κατεύθυνση. Θα πρέπει να πείσουμε 500 χιλιάδες από το 1 εκ. ψηφοφόρους, που χάσαμε ανάμεσα στο 2009 ως το 2015, να επιστρέψουν στη Παράταξη. Αν το καταφέρουμε, τότε θα έχουμε λύσει το μεγαλύτερο μέρος της εξίσωσης, που ισούται με τη κυβέρνηση. Από εκεί και πέρα, η διεύρυνση μπορεί να γίνει πείθοντας ανθρώπους, που είτε μας ψήφιζαν περιστασιακά, είτε δεν μας ψήφιζαν αλλά μέσα από τη κρίση και με τη νέα ηγεσία διαπιστώνουν, ότι μπορούμε να δώσουμε λύσεις…»

Υπάρχουν ‘’στρατόπεδα‘’ στη ΝΔ; Μπορεί να προκαλέσουν ζημιά;

«Η ΝΔ είναι ένα μεγάλο κόμμα, με βαθιές δημοκρατικές ρίζες. Θα ήταν παράλογο λοιπόν να λέγαμε ότι δεν υπάρχουν και άνθρωποι με ιδεολογικές αντιθέσεις. Σε καμία περίπτωση όμως, δεν τίθενται ζητήματα ομαδοποιήσεων, που στοχεύουν- ας πούμε- στην ηγεσία της Παράταξης. Μη ψάχνει κανείς τέτοια ζητήματα. Δεν υπάρχει θέμα αμφισβήτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ποιος  είναι σήμερα ο χαρακτήρας του κόμματός σας ; Με τι πρόσωπο θα διεκδικήσει τις εκλογές ,αν γίνουν, από τους πολίτες που αγωνιούν;

«Ο χαρακτήρας του κόμματος μας διαπνέεται από την ιδρυτική διακήρυξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή, την οποία δεν άγγιξε και δεν άλλαξε κατά το ελάχιστο ουδείς αρχηγός της. Σας θυμίζω μόνο ένα χαρακτηριστικό κομμάτι της, για να καταλάβετε, γιατί αυτή η Παράταξη ήταν η μόνη, που άντεξε στη λαίλαπα της κρίσης: «Νέα Δημοκρατία είναι η πολιτική παράταξις που ταυτίζει το Έθνος με τον Λαόν, την Πατρίδα με τους Ανθρώπους της˙ την Πολιτεία με τους Πολίτες της˙ την Εθνική Ανεξαρτησία με την Λαϊκή Κυριαρχία˙ την Πρόοδο με το Κοινό Αγαθό˙ την Πολιτική Ελευθερία με την Έννομη Τάξη και την Κοινωνική Δικαιοσύνη». Εκείνο, που χρειάζεται πλέον να προσθέσουμε ως τον Σεπτέμβριο είναι ένα πρόγραμμα λιτό,  ρεαλιστικό και πάνω απ’ όλα υλοποιήσιμο. Ο ελληνικός λαός έχει «χορτάσει» από ”αυταπάτες”»

Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να αλλάξει;

«Αναμφίβολα, το συγκεκριμένο ζήτημα είναι σημαντικό και επικοινωνιακά «μαγνητίζει». Για μένα όμως, θα έπρεπε η αναθεώρηση του Συντάγματος να έθετε πρωτίστως τις βάσεις για το Συνταγματικό Δικαστήριο, τη καθιέρωση του νόμου περί Ευθύνης των Υπουργών και κυρίως τη θέσπιση διατάξεων, που θα έχουν ως αποκλειστικό στόχο την Ανάπτυξη. Σε δεύτερο πλάνο, προσωπικά νομίζω ότι η αλλαγή του τρόπου εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα πρέπει να γίνεται αρχικά από τη Βουλή και μετά από το πέρας των τριών ψηφοφοριών, να αποφασίζεται με εκλογή από το λαό. Η πρόταση δηλαδή που έκανε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης»

Πείτε την γνώμη σας!

Πρεπει να είστε συνδεδεμένος για να δημοσιεύσετε σχόλιο.