Προγραμματικές Δηλώσεις (Ομιλία-πρακτικά-Βουλής)
08/07/12
ΒΟΥΛΗ
ΟΜΙΛΙΑ ΝΙΚΗΤΑ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ
(ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε και εμείς.
Το λόγο έχει ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης, Βουλευτής Α΄ Αθήνας της Νέας Δημοκρατίας, για πέντε λεπτά.
ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, αγαπητέ κύριε Δραγασάκη, καλορίζικος.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστώ.
ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Κύριοι της Κυβέρνησης, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δράττομαι της ευκαιρία που η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι παρούσα για να πω μόνο την αιτία και όχι όσα είχα ετοιμάσει -θα τα καταθέσω στα Πρακτικά- πως ένας Βουλευτής της Α΄ Αθήνας προκρίνει μέσα στα θέματα που είχα ετοιμάσει για να μιλήσω και θέματα αγροτικής ανάπτυξης.
Ο λόγος είναι ότι ως Βουλευτής της Αθήνας οφείλω να ασχοληθώ με το κρίσιμο ζήτημα της ποιότητας, της επάρκειας και του κόστους της τροφής των κατοίκων των αστικών κέντρων, άρα και της πόλης μου, διότι και αυτοί πλήττονται σοβαρά όσο η ελληνική γεωργία φθίνει.
Παράλληλα, θέτω ως προτεραιότητα την αγροτική πολιτική, γιατί η ελληνική ύπαιθρος έχει τεράστιες δυνατότητες να παρέχει θέσεις απασχόλησης στους πολίτες των πόλεων όπως ακούσαμε και από τον κύριο Υπουργό.
Εκείνο το οποίο δεν υπάρχει είναι ότι δεν υπάρχει φορέας υποδοχής των όποιων αστών θέλουν να πάνε στην ύπαιθρο και πολύ περισσότερο δεν υπάρχει φορέας εκπαίδευσής τους για το τι θα κάνουν εάν πάνε εκεί και ενοικιάσουν ή αγοράσουν χωράφια.
Καταθέτω στα Πρακτικά, λοιπόν, τις προτάσεις, γιατί ο χρόνος δεν μου το επιτρέπει, όπως και προτάσεις για την αναδιοργάνωση του τομέα υγείας, αφού στα πέντε λεπτά δεν είναι δυνατόν να ασχοληθώ με αυτά.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Νικήτας Κακλαμάνης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Απόψε η Κυβέρνηση θα λάβει την κοινοβουλευτική νομιμοποίησή της με την ψήφο εμπιστοσύνης και εγώ θα είμαι ένας απ’ αυτούς που θα την παράσχει. Έχουν δοθεί πολλές ερμηνείες για το ποιο ήταν το νόημα των εκλογών. Ένα είναι σίγουρο: πλην του Κομμουνιστικού Κόμματος που με τελείως ξεκάθαρο τρόπο -δεν μασάει τα λόγια του- έχει ταχθεί εναντίον της Ευρώπης, έχει πει ποια είναι η θέση του για την Ευρώπη …
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ: Της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σωστά, κύριε Χαλβατζή.
Ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ όταν μιλούσε για καταγγελίες του μνημονίου, έλεγε ότι θέλει την Ευρώπη. Άρα, είναι σίγουρο ότι η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού λέει «ναι» στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Εκείνο, όμως, το οποίο δεν είπαμε στον ελληνικό λαό είναι για ποια Ευρωπαϊκή Ένωση και για ποια Ευρώπη μιλάμε. Μιλάμε για την Ευρώπη των ιδρυτικών της πατέρων, μιλάμε για την Ευρώπη των μεγάλων ιστορικών ηγετών της, του Ντε Γκολ, του Αντενάουερ, του Σμιτ, του Μιτεράν, όλων αυτών των ανθρώπων οι οποίοι στέριωσαν μια Ευρώπη της αλληλεγγύης, της εργασίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των ίσων ευκαιριών, της πολυγλωσσίας, του πολιτισμού ή μιλάμε για μια Ευρώπη η οποία κατήντησε, εξαιτίας νάνων ηγετών που διαδέχθηκαν αυτούς τους γίγαντες της Ευρώπης και τη μετέτρεψαν σε Ευρώπη των τραπεζιτών και των στρατηγών;
Γιατί πολύ γρήγορα ξεχάσαμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι αυτή η Ευρώπη ήταν η ορντινάντσα των Ηνωμένων Πολιτειών στους βομβαρδισμούς της Σερβίας, που ισοπέδωσαν μια ολόκληρη χώρα στο όνομα δήθεν ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτή ήταν η κυρίαρχη αιτιολογία τότε, όταν βομβαρδίστηκε η Σερβία, άλλως ποια ήταν η αλήθεια και ο πραγματικός λόγος.
Στις 2 Μαΐου του 1998 έγινε η ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το ευρώ. Εγώ ήμουν Ευρωβουλευτής. Δεν ψήφισα το ευρώ, ενώ εκπρόσωποι της παράταξής σας το ψήφισαν, ο αείμνηστος, για παράδειγμα, Μιχάλης Παπαγιαννάκης. Εγώ με τον Αλέκο Αλαβάνο είπαμε «όχι». Και είπα «όχι», γιατί ήξερα ότι μας κορόιδευαν. Μίλαγαν για ΟΝΕ, Οικονομική και Νομισματική Ένωση, ενώ εκπρόκειτο για ΝΕ, μόνο για Νομισματική Ένωση. Οικονομική και πολιτική ένωση στην Ευρώπη δεν έγινε ποτέ. Και αυτά πληρώνει η Ευρώπη ολόκληρη σήμερα και εμείς, συν τα όποια και όσα λάθη βεβαίως κάναμε, για να μην πετάμε από πάνω μας τις ευθύνες οι οποίες μας αναλογούν είτε ως πολιτικό σύστημα είτε ως λαός.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Κυβέρνησης, να πάρετε την ομιλία του κ. Προκόπη Παυλόπουλου και να τη δώσετε σε όλα τα μέλη της Κυβέρνησης. Ήταν συγκλονιστική στην επιχειρηματολογία που μπορείτε να χρησιμοποιείτε στη διαπραγμάτευση είτε με την τρόικα, είτε στο Eurogroup, είτε στη Σύνοδο Κορυφής, η οποία πρέπει να αρχίσει τώρα και όχι να τους δώσουμε πρώτα δείγματα. Τη Δευτέρα ο κ. Στουρνάρας, που ξέρει από διαπραγματεύσεις, γιατί εκείνος έκανε τις διαπραγματεύσεις, για να μην ξεχνιόμαστε, το 2000 που μπήκαμε στην «ΟΝΕ», γιατί δεν εκπρόκειτο περί ΟΝΕ, πρέπει να τα βάλει ταυτόχρονα αυτά τα δυο. Και αυτά που είπε ο κ. Παυλόπουλος, είναι κομμάτι της κυρίαρχης ιδεολογίας της Νέας Δημοκρατίας, όπως αυτή καθορίστηκε στο συνέδριο της Χαλκιδικής και είναι ο κοινωνικός φιλελευθερισμός.
Και επειδή ακούστηκαν εδώ κορώνες για το ποιος προστατεύει τους φτωχούς και ποιοι εκπροσωπούν τους πλούσιους, κάποια στιγμή, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να μιλήσουμε για το ποιοι είναι οι πλούσιοι και οι φτωχοί μέσα σ’ αυτό το Κοινοβούλιο και να δούμε ποιοι είναι αυτοί που δικαιούνται να μιλούν για φτώχεια και για προστασία των φτωχών, για να δείτε σε τι εκπλήξεις θα βρεθείτε μπροστά σε σχέση με ό,τι ακούστηκε, όπως και για τον πατριωτισμό.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξης του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Και κλείνω με τις αποκρατικοποιήσεις. Θεωρώ πολιτικό ολίσθημα τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχω χρόνο να το αναπτύξω, αλλά απευθύνομαι σε εσάς. Καμία αποκρατικοποίηση σοβαρή δεν θα περάσει, εάν δεν περάσει μέσα από το Κοινοβούλιο, ιδιαίτερα αυτές που έχουν να κάνουν με τα δίκτυα, την ενέργεια και το νερό, με διάφανο τρόπο, με συζήτηση εξαντλητική και με επιχειρηματολογία, όχι γιατί φοβήθηκα τα όσα άκουσα από τον κ. Τσίπρα –σε καμία περίπτωση- αλλά διότι πρέπει να έχουμε αξιοπιστία σε αυτά που είπαμε προεκλογικά.
Να ξέρετε ότι οι τρεις κοινοβουλευτικές ομάδες που απαρτίζουν τη σημερινή Κυβέρνηση –πρωτοφανές πείραμα, που ευχόμεθα όλοι να πετύχει- θα σας στηρίξουμε και θα σας βοηθήσουμε, αλλά ταυτόχρονα θα σας επιτηρούμε.
Και ένα από τα θέματα που έχω ακούσει ως παράδειγμα κατασυκοφάντησης δημόσιου οργανισμού είναι ο ΟΣΕ. Βεβαίως ο ΟΣΕ έχει ελλείμματα, αλλά το 75% των ελλειμμάτων του οφείλεται στο ότι το κράτος δεν ξεπλήρωσε τις υποχρεώσεις του, για παράδειγμα στα συγχρηματοδοτούμενα έργα. Έβαζε να έχουμε κοινωνικό εισιτήριο –ορθώς- αλλά δεν το επιδοτούσε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Κύριε Κακλαμάνη, σας παρακαλώ να ολοκληρώσετε.
ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Η γνώμη μου, λοιπόν, είναι –και απευθύνομαι σε σας- ότι πέραν της αποκρατικοποίησης-ιδιωτικοποίησης πρέπει να δείτε και τη λύση συγχρηματοδότησης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στον ΟΣΕ, με ένα business plan δεκαετίας, που θα διασφαλίσει θέσεις εργασίας, μισθούς στους εργαζόμενους, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα κρατήσει και την ιστορική σημασία αυτού του οικολογικού μέσου μεταφοράς.
Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
(Χειροκροτήματα από τις πτέρυγες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ)
Πρόσφατα σχόλια