Συνεντεύξεις
Βουλή
Πολιτική
Αυτοδιοίκηση
Τα είπα & έγιναν
ΑΡΧΗ » Βουλή, Ομιλία-Ολομέλεια, Πολιτική

Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ.), Αλλαγή Σκοπού Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και Λοιπές Διατάξεις

5 Φεβρουαρίου 2014 – 17:01

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

“Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ.), Αλλαγή Σκοπού Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και Λοιπές Διατάξεις”

(ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ)

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, κύριε Υπουργέ, συμπάσχω μαζί σας, γιατί γνωρίζω ότι αν αυτό το νομοσχέδιο το φτιάχνατε κάτω από άλλες οικονομικές συνθήκες και αν δεν είχατε υποστεί –δική μου εκτίμηση αυτή- το απίστευτο πολιτικό pressing του φοβερού διδύμου Στουρνάρα-Μητσοτάκη, αυτό το νομοσχέδιο θα ήταν διαφορετικό. Αυτή είναι η αλήθεια. Είναι ένα νομοσχέδιο, το οποίο επί της αρχής δηλώνω ότι θα το ψηφίσω, πρώτον γιατί αρκετά κομμάτια του είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και γιατί αναγνωρίζω τις ειδικές συνθήκες που γίνεται, αλλά θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι είναι ένα νομοσχέδιο που δεν αρμόζει σε δημοκρατίες του δυτικού τύπου, για άλλες δημοκρατίες είναι. Και γι’ αυτό είναι και το οξύμωρον πως δεν το στηρίζει η αριστερά και το στηρίζει ένας λαϊκός δεξιός, τουλάχιστον επί της αρχής.

Δεύτερον, θα ήθελα όταν μιλήσετε να μας πείτε από αυτό το σώμα των τροπολογιών ποιες θα εισαγάγετε, μερικές εκ των οποίων δεν είναι ότι είναι άσχετες με το νομοσχέδιο, αλλά είναι μικρά νομοσχέδια. Γιατί διαφορετικά οι δυο μέρες δεν φθάνουν, κύριε Πρόεδρε, πρέπει να πάμε σε τρεις μέρες.

Τρίτον, με ανησυχεί πολύ το ακροτελεύτιο άρθρο της Έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σχετικά με τη χρηματοδότηση. Με ανησυχεί βαθύτατα, γιατί είναι εξαιρετικά ασαφές.

Τέταρτον, υιοθετώ την άποψη του Μίμη του Ανδρουλάκη -και αυτό προσέξτε το, κύριε Υπουργέ, για τα παρακάτω που θα σας πω- η οποιαδήποτε μεταρρύθμιση μικρή, μεσαία ή μεγάλη, δεν έχει τύχη αν δεν αγκαλιαστεί από την πλειοψηφία των λειτουργών που θα κληθούν να την υπηρετήσουν. Έχετε το περιθώριο τις δυο αυτές μέρες να βελτιώσουμε παρέα δυο-τρία πράγματα και να επέλθει εργασιακή ειρήνη στο χώρο από τους ανθρώπους που θα κληθούν να υπηρετήσουν αυτή τη μεταρρύθμιση.

Δράττομαι της ευκαιρίας, επειδή είστε παρών και μίλησα για το Γενικό Λογιστήριο, να σας πω ότι θα ήθελα μια μέρα, κύριε Υπουργέ, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων να φέρετε και να ενημερώσετε τους συναδέλφους διαχρονικά για τις δαπάνες του Υπουργείου Υγείας από το 2000 μέχρι το 2010. Το ότι από τότε μέχρι τότε αυξήθηκαν τόσο, δεν λέει τίποτα. Έχουν ονοματεπώνυμα οι Υπουργοί. Άρα, εγώ θέλω να ξέρω –εγώ ξέρω και αν δεν το κάνετε, θα το κάνω εγώ κάποια μέρα, αλλά θέλω θεσμικά να γίνει- από το 2000 μέχρι το 2010, χρόνο-χρόνο, πόσες ήταν οι δαπάνες υγείας και επί Υπουργίας ποίου; Και μπαίνω τώρα στα άλλα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: Σωστό.

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Σε ό,τι αφορά το κόμμα μας, είναι η δεύτερη φορά που έρχεται ουσιαστική προσπάθεια για πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Σας υπενθυμίζω στους παλαιότερους συναδέλφους ότι το 2005 είχε περάσει σχέδιο στην κυβερνητική επιτροπή με λίγο διαφορετικές διατάξεις σε ό,τι αφορά κυρίως τα εργασιακά, με πλήρη συναίνεση από τον κλάδο υγείας του ΙΚΑ, ο οποίος είχε μεταφερθεί στο Υπουργείο Υγείας, με πρώτη πιλοτική εφαρμογή το Κέντρο Υγείας αστικού τύπου στο Βύρωνα που λειτουργεί θαυμάσια και με δεύτερη είχαμε επιλέξει το νεότευκτο τότε κτήριο του ΙΚΑ στο Ηράκλειο της Κρήτης, 5.500 τετραγωνικά, για να γίνει το δεύτερο Κέντρο Υγείας ολοήμερης λειτουργίας με την ενοποίηση των κλάδων υγείας.

Πέμπτον, επειδή σας έχω ακούσει πολλές φορές να επικαλείστε τον εκπρόσωπο της ΠΟΥ, είναι ένας σοβαρός άνθρωπος ο συγκεκριμένος, αλλά μην επικαλείστε πάρα πολύ την ΠΟΥ. Ευθύνεται και ενέχεται σε πολλά. Εάν είχα ακούσει εγώ την ΠΟΥ ως Υπουργός Υγείας με τη νόσο των πτηνών και είχα αγοράσει Tamiflu για να καλύψω το 30%, όπως με διέτασσε του πληθυσμού, θα είχα ξοδέψει εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα πήγαιναν στον κάλαθο των αχρήστων. Εφρόντισα και εκάλυψα μόνο για το 5% στην αποθήκη και άλλο 5% stand by και πάλι δεν χρειάστηκαν.

Παιχνίδια περίεργα παίζονται ενίοτε με την ΠΟΥ και τις φαρμακευτικές εταιρίες. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει μέσα εξαίρετους επιστήμονες, όπως ο συγκεκριμένος, αλλά μην την επικαλείστε και κυρίως μην την εμπιστεύεστε στο 100%. Να «ψάχνετε την ιστορία». Όπως σας είπα, θα το ψηφίσω επί της αρχής.

Άμεσα, πριν ίσως από οτιδήποτε άλλο, θα έπρεπε να είχε προηγηθεί ο χάρτης υγείας. Πρέπει να τελειώσει επιτέλους ο χάρτης υγείας. Πρέπει να υπάρχει. Δεν φαντάζομαι να εξαφανίστηκε. Σας ενημερώνω ότι τον Ιανουάριο του 2006 εμείς παρουσιάσαμε δημόσια και αφήσαμε χάρτη υγείας κατά 90% χωρίς να ξοδέψει το Υπουργείο Υγείας ούτε ένα ευρώ, γιατί έγινε από τους εργαζόμενους στο Υπουργείο Υγείας, τους ΠΕΣΥάρχες τότε και τους Διοικητές, υπό την εποπτεία του πρώην Γενικού Γραμματέα, του κ. Πασχάλη Μπουχώρη.

Αυτός ο χάρτης εξαφανίστηκε. Απλώς επικαιροποίηση χρειαζόταν να γίνει σήμερα και όχι να ξοδευτούν -όχι επί των ημερών σας- γύρω στα πέντε εκατομμύρια ευρώ που δεν ξέρω πού πήγαν και για τι πήγαν. Άρα, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι αυτό.

Για τις θετικές διατάξεις, που είναι πολλές, δεν χρειάζεται να χάσω χρόνο. Τις ψηφίζω. Δεν τις έθιξαν ούτε καν οι συνάδελφοι που αντιπολιτεύτηκαν, γιατί μάλλον συμφωνούν με αυτές.

Έρχομαι τώρα σε τρία θέματα. Ακούστε, κύριε Υπουργέ, πρέπει να ξαναδούμε το θέμα της αυτόματης μετατροπής σε πλήρη και αποκλειστική απασχόληση. Εγώ σας κάνω την εξής πρόταση: Οι μήνες της αξιολόγησης για την τοποθέτηση να είναι μεταβατικό διάστημα. Εγώ θα σας έλεγα αυτό να είναι δώδεκα μήνες ή έστω και οκτώ.

Δεύτερον, εάν το αρνηθείτε αυτό, αφού λέτε ότι το κάνετε για να υπάρχει ισονομία με τους γιατρούς του ΕΣΥ -εγώ πιστεύω ότι για να σωθεί το εθνικό σύστημα υγείας συνολικά,  πρέπει να ανοίξει και όχι να κλείσει, αλλά είναι αυτό άλλο θέμα- τότε πρέπει να δώσουμε σε όσους γιατρούς το επιθυμούν το δικαίωμα που έχουν οι γιατροί του ΕΣΥ που είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, να κάνουν δύο φορές την εβδομάδα απογευματινά ιατρεία στα Κέντρα Υγείας με τις ίδιες συνθήκες, με τα ίδια χρήματα που κάνουν και οι γιατροί του ΕΣΥ, οι Διευθυντές και οι Επιμελητές Α΄. Γιατί αυτό δεν το έχετε βάλει μέσα; Και μιλάμε για ισονομία με τους γιατρούς του ΕΣΥ; Αυτό σημαίνει ισονομία, αν επιμείνετε στο άλλο.

Και το τρίτο θέμα για το οποίο έχω επίσης μεγάλη ένσταση -σας κρούω τον κώδωνα του κινδύνου- είναι ότι δεν λέτε τίποτα για την οδοντιατρική φροντίδα, που είναι μέγα θέμα.

Επιπλέον, σχετικά με το θέμα των χειρουργικών ειδικοτήτων, μου εξηγήσατε κατ’ ιδίαν ότι θα το κάνετε με Υπουργική Απόφαση. Όχι, κύριε Υπουργέ, πρέπει να μπει μέσα σε άρθρο. Πρέπει να υπάρξει ουσιαστική διασύνδεση ενός οφθαλμίατρου, ενός χειρουργού, ενός γυναικολόγου με το νοσοκομείο στο οποίο θα υπάγεται. Διαφορετικά, μετατρέπουμε τους γιατρούς που έχουν χειρουργικές ειδικότητες από χειρουργούς σε απλούς συντάκτες συνταγών. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Πρέπει να μπει σχετική διάταξη μέσα στο νομοσχέδιο.

Κλείνω, κύριε Πρόεδρε, και σας ευχαριστώ για την ανοχή σας.

Στηρίζω την κίνησή σας και πράξατε ορθώς που αποσύρατε το άρθρο για τις μονάδες ημερήσιας νοσηλείας, το οποίο θα φέρετε με νόμο, γιατί θέλει μεγάλη προσοχή. Οι μονάδες ημερήσιας νοσηλείας είναι απαραίτητες, αλλά πρέπει να είναι σωστά νομοθετημένες και όχι στο πόδι και με πολλά να ακούγονται και να θρυλούνται για το τι κρύβεται πίσω από τη ρύθμιση.

Εφιστώ, επίσης, την προσοχή σας στο εξής. Απευθύνομαι στον κ. Μπέζα, γιατί αυτός νομίζω ότι έχει την αρμοδιότητα. Βεβαίως εσείς έχετε την όλη ευθύνη, κύριε Υπουργέ. Θα αγοράζουμε υπηρεσίες υγείας, μάλιστα. Προσέξτε μόνο μην καταλήξουμε σε ολιγοπώλιο. Ο κίνδυνος τα μεγάλα διαγνωστικά κέντρα, που μπορούν να δίνουν τιμές που δεν μπορεί να ανταγωνιστεί ένα μικρό διαγνωστικό κέντρο, ένα κλασσικό ακτινολογικό απεικονιστικό εργαστήριο, να πάρουν όλες τις συμβάσεις και να μείνουν άνεργοι όχι μόνο χιλιάδες γιατροί, αλλά έστω και ένα ή δύο άτομα που δουλεύουν στα διαγνωστικά αυτά κέντρα, είναι μεγάλος. Πρέπει να μπουν πολλές ασφαλιστικές δικλίδες.

Κλείνοντας, θέλω να πω ότι ψηφίζω το νομοσχέδιο επί της αρχής. Περιμένω μέχρι τέλους της συζήτησης σε ό,τι αφορά τις επιφυλάξεις μου σε δύο άρθρα.

Πείτε την γνώμη σας!

Πρεπει να είστε συνδεδεμένος για να δημοσιεύσετε σχόλιο.