Συνεντεύξεις
Βουλή
Πολιτική
Αυτοδιοίκηση
Τα είπα & έγιναν
ΑΡΧΗ » Βουλή, Επίκαιρες ερωτήσεις, Ομιλία-Ολομέλεια, Πολιτική

Λειτουργία Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής

2 Ιουλίου 2013 – 20:06

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

(ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στη συζήτηση των

ΑΝΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ

Θα συζητηθεί η πρώτη με αριθμό 10625/16-5-2013 ερώτηση πρώτου κύκλου του Βουλευτή Α΄ Αθήνας της Νέας Δημοκρατίας κ. Νικήτα Κακλαμάνη προς τον Υπουργό Υγείας, σχετικά με τη λειτουργία της Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για να αναπτύξετε την ερώτησή σας.

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρία Υφυπουργέ, κατ’ αρχάς εκπλήσσομαι θετικά, γιατί αν και μία εβδομάδα μόνο στο Υπουργείο, είστε εδώ για να απαντήσετε στη δική μου ερώτηση, όπως και στην ερώτηση της κ. Χρυσοβελώνη.

Η ερώτηση –που είχε κατατεθεί από τις 16 Μαΐου και δεν είχα τύχει απάντησης- αφορά ένα θέμα ιδιαίτερα ευαίσθητο, το οποίο διαβάσαμε όλοι στις εφημερίδες. Ήταν το σκάνδαλο που είχε ξεσπάσει στη Θεσσαλονίκη και αφορούσε τη «λαθρεμπορία» σε ένα ιδιαιτέρως ευαίσθητο κομμάτι της Ιατρικής που είναι η ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Το 2005, επί των ημερών μου, ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα από τη Βουλή ένας νόμος. Επί της αρχής δεν το ψήφισε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, διότι δίναμε δικαίωμα και σε ιδιώτες να έχουν άδεια κάτω από προϋποθέσεις. Επί των άρθρων όμως η ψήφιση ήταν ομόφωνη. Αυτό σημαίνει ότι ήταν ένας νόμος γενικής παραδοχής.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το προειδοποιητικό κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Επί τέσσερα χρόνια, μέχρι τις αρχές του 2009, λειτούργησε αυτή η αρχή σε ένα διαμέρισμα ιδιοκτησίας του Υπουργείου Υγείας στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου, δηλαδή, πολύ κοντά στο Υπουργείο, με στοιχειώδη βέβαια στελέχωση με άτομα από το Υπουργείο Υγείας.

Σημειωτέον ότι αυτή η αρχή θα μπορούσε να είναι αυτοχρηματοδοτούμενη από ένα σημείο και μετά, λόγω των εσόδων από τα παράβολα και από τα πρόστιμα που θα μπορούσε να επιβάλει το Υπουργείο Υγείας, εφόσον αυτές οι μονάδες, ιδιωτικές ή δημόσιες, δεν ανταποκρίνονταν στις προδιαγραφές και τις προϋποθέσεις που έλεγε ο νόμος.

Αντελήφθην μετά από έρευνα που έκανα στο Υπουργείο ότι, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σχεδόν σε αδράνεια, για να μην πω σε κατάργηση.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.

Το ερώτημα, λοιπόν, το οποίο έχει επιμέρους θέματα –δεν χρειάζεται να τα διαβάσω, τα έχετε διαβάσει εσείς και θα μου απαντήσετε- είναι εάν προτίθεστε, κάτι που σας συνιστώ ενθέρμως, να επαναλειτουργήσετε αυτήν την αρχή, το Διοικητικό Συμβούλιο της οποίας ήταν στελεχωμένο με άτομα πολύ υψηλής επιστημονικής κατάρτισης. Τα είχα παρουσιάσει στη Βουλή. Ήταν διακομματικής έγκρισης και δεν ήταν κομματικά. Εξάλλου, δεν είχαν μισθό. Υπήρχε αμοιβή των συμβουλίων, όταν συνεδρίαζαν και τίποτα παραπάνω.

Μ’ αυτόν τον τρόπο πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να ξαναβάλουμε τάξη σ’ αυτό το πολύ ευαίσθητο θέμα, που εκτός του επιστημονικού κομματιού και εκτός των προσωπικών δεδομένων που σμπαραλιάστηκαν, απ’ ό,τι διάβασα στις εφημερίδες, αποτελεί και ένα σημείο το οποίο βοηθάει πολύ στο μέγα πρόβλημα της υπογεννητικότητας που σήμερα υπάρχει στην Ελλάδα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Κυρία Υπουργέ, σας εύχομαι καλορίζικη, καλή τύχη και καλή επιτυχία στο έργο σας. Είναι ένα από τα Υπουργεία, για το οποίο τόσο ο κ. Κακλαμάνης όσο και εγώ, λόγω ιδιότητας, έχουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αγωνία. Εύχομαι λοιπόν καλή τύχη στο έργο σας!

Ορίστε, έχετε το λόγο.

ΖΕΤΤΑ ΜΑΚΡΗ (Υφυπουργός Υγείας):  Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Σας ευχαριστώ και για την ευχή να είμαι καλότυχη, παρά το γεγονός ότι ορισμένοι πιστεύουν ότι δεν τη χρειάζομαι.

Θα ήθελα να πω στον Υπουργό κ. Κακλαμάνη ότι είχα καλούς δασκάλους, όπως εσείς, οπότε δεν διανοήθηκα να μην έρθω να απαντήσω.

Κύριε Κακλαμάνη, έχετε απόλυτο δίκιο ότι ήταν δική σας πρωτοβουλία. Μάλιστα τη θυμόμουν και εγώ, γιατί ήμουν Βουλευτής και αν δεν κάνω λάθος, τη συζητήσαμε σε Θερινό Τμήμα, γιατί είχατε μεγάλη αγωνία να ολοκληρωθεί.

Επίσης θα ήθελα να σας πω ότι έχετε απόλυτο δίκιο ότι έχει λήξει η θητεία του προέδρου, του αναπληρωτή προέδρου, αλλά και των μελών αυτής της αρχής και η παραίτηση των μελών έχει γίνει δεκτή από τον Υπουργό Υγείας στις 5-8-2010. Έκτοτε υπήρξε μια εσωτερική αλληλογραφία στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η οποία απευθύνθηκε στη Διεύθυνση Προσωπικού, στο Τμήμα Συλλογικών Οργάνων και εισηγήθηκε την ανασυγκρότηση αυτής της αρχής.

Από τις 4-7-2012, κύριε Υπουργέ, υπάρχει υπηρεσιακό σημείωμα της Διεύθυνσης Προσωπικού, με το οποίο γνωστοποιείται η αποστολή εγγράφου στη Βουλή των Ελλήνων και αναμένεται από αυτήν η έγκριση των προσώπων που έχουν προταθεί για τις θέσεις του προέδρου και του αντιπροέδρου, προκειμένου να εκδοθεί και η απόφαση για την ανασυγκρότηση της αρχής.

Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό, δεν λειτουργεί, όπως σας είπαμε, για να μην κουράζω με λεπτομέρειες. Παρ’ όλα αυτά, το έτος 2012 είχαν εγγραφεί προβλεπόμενες δαπάνες για τη λειτουργία της αρχής ύψους 302.200 ευρώ. Όπως αντιλαμβάνεστε, δεν έγινε καμμία απορρόφηση και οι πιστώσεις αυτές πήγαν σε άλλους κωδικούς του Υπουργείου για την κάλυψη αναγκών.

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Υγείας παρακολουθεί, συντονίζει και έχει την ευθύνη όχι μόνο σε διοικητικό επίπεδο ή σε επίπεδο υποδομών, αλλά και σε οικονομικό επίπεδο. Για το λόγο αυτό, κατέθεσε πρόταση να προβλεφθεί πίστωση για τον προϋπολογισμό του 2012 εν όψει της συγκρότησης και επαναλειτουργίας της αρχής ύψους 200.000 ευρώ, ενώ στο οικείο έγγραφο –με αριθμό που δεν χρειάζεται να αναφέρω- της Διεύθυνσης Οικονομικών του Υπουργείου Υγείας, με θέμα «Εκτέλεση Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2013», εμφανίζεται εγγραφή πίστωσης ύψους 150.000 ευρώ.

Βεβαίως η ερώτησή σας θα μας κάνει πολύ πιο προσεκτικούς και πολύ πιο γρήγορους, για να λειτουργήσει ξανά αυτή η αρχή. Συμμερίζομαι τις επισημάνσεις που και εσείς αναπτύξατε σε αδρές γραμμές.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Κυρία Υπουργέ, παίρνω το λόγο για δύο λεπτά, κατ’ αρχάς για να σας ευχαριστήσω για την απάντησή σας. Είμαι βέβαιος ότι όταν αρχίσει η Ολομέλεια -εφόσον κλείσει, δεν ξέρω, δηλαδή Σεπτέμβριο, Οκτώβριο- η αρχή θα έχει αρχίσει να λειτουργεί ξανά.

Όμως, κύριοι συνάδελφοι, φαντάζομαι ότι αντιληφθήκατε τι είπε η κυρία Υπουργός. Είπε ότι από το 2010 μέχρι το 2013 δεν κατέστη δυνατόν να διοριστούν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος αυτής της αρχής –οι οποίοι, επαναλαμβάνω, είναι άμισθοι- λόγω γραφειοκρατίας στο Υπουργείο Υγείας και διότι η Βουλή δεν ενέκρινε. Και όλα αυτά για μία αρχή -για ένα τόσο ευαίσθητο και σημαντικό θέμα- που έχει τεράστια σημασία για κάθε νέο ζευγάρι που δεν μπορεί να κάνει παιδιά και για μία αρχή, που παρακολουθούσε και δεν επέτρεπε να δημιουργηθούν φαινόμενα, όπως αυτά που έγιναν στη Θεσσαλονίκη και μάλιστα από επώνυμους συναδέλφους μου.

Ο πρόεδρος ήταν καθηγητής της Μαιευτικής και η αντιπρόεδρος -ήταν γυναίκα, αλλά θα μπορούσε να ήταν κι αλλιώς, δεν έχει σημασία- ήταν τακτική καθηγήτρια της Νομικής. Το θέμα είναι μεικτό, γιατί όπως ξέρετε, η τεχνητή γονιμοποίηση, οι παρένθετες μήτρες και όλα αυτά τα πράγματα έχουν και νομική διάσταση. Και όλα αυτά, για να διοριστούν δύο άνθρωποι και για να στελεχωθεί αυτή η αρχή.

Δεν χρειάζεται να ψάξετε για να προσλάβετε. Μπορείτε να επιλέξετε από υπαλλήλους του Υπουργείου Υγείας.

Για όνομα του Θεού! Επί των ημερών μου οι υπάλληλοι ήταν γύρω στους οκτακόσιους. Όσοι και να είναι τώρα, αλίμονο, αν δεν μπορούν να βρεθούν πέντε διοικητικοί υπάλληλοι, ένας να σηκώνει το τηλέφωνο, ένας να είναι στο κομπιούτερ και οι άλλοι δύο να κάνουν γραμματειακή υποστήριξη, για ένα τέτοιο φοβερό θέμα.

Δεν ευθύνεστε καθόλου, αυτό είναι ξεκάθαρο. Παρακαλώ πολύ, εγγράψτε το, ως πρώτο θετικό στη θητεία σας στο Υπουργείο Υγείας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Η κυρία Υπουργός έχει το λόγο.

ΖΕΤΤΑ ΜΑΚΡΗ (Υφυπουργός Υγείας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Θα ήθελα να κάνω μόνο μια διόρθωση, κύριε συνάδελφε. Το υπηρεσιακό σημείωμα από το Υπουργείο είχε σταλεί το 2012. Είναι ακριβές ότι από το 2010 δεν υφίσταται.

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Ναι, αλλά από το 2010 δεν έχει γίνει τίποτα.

ΖΕΤΤΑ ΜΑΚΡΗ (Υφυπουργός Υγείας): Ναι και φαντάζομαι ότι θα λειτουργήσει οίκοθεν με υπαλλήλους, οι οποίοι υπάρχουν στο Υπουργείο.

Σας ευχαριστώ.

Πείτε την γνώμη σας!

Πρεπει να είστε συνδεδεμένος για να δημοσιεύσετε σχόλιο.