Συνεντεύξεις
Βουλή
Πολιτική
Αυτοδιοίκηση
Τα είπα & έγιναν
ΑΡΧΗ » Βουλή, Ερωτήσεις, Πολιτική

Ν. Κακλαμάνης σε Αλέξη Τσίπρα: Θα θέσετε προσκόμματα στην ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ μετά και τις τελευταίες προκλήσεις εναντίων των Ελλήνων ομογενών της Β. Ηπείρου;

12 Δεκεμβρίου 2018 – 13:28

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ν. Κακλαμάνης σε Αλέξη Τσίπρα: Θα θέσετε προσκόμματα στην ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ μετά και τις τελευταίες προκλήσεις εναντίων των Ελλήνων ομογενών της Β. Ηπείρου;

Συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία των Ελλήνων ομογενών της Βορείου Ηπείρου ζητά από τον Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών, Αλέξη Τσίπρα, με ερώτηση που κατέθεσε σήμερα ο Βουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης.

Αφορμή για την ερώτηση αποτέλεσε η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Αλβανίας, με την οποία παραχώρησε αυθαιρέτως στο Υπουργείο Τουρισμού, προς τουριστική αξιοποίηση, τεμάχια γης που συμπεριλαμβάνουν ιδιωτικές περιουσίες Ελλήνων ομογενών.

Ο Βουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ επικαλείται δύο παλαιότερες ερωτήσεις του στον -τότε- Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, για τις Αλβανικές προκλήσεις στην περιοχή, σημειώνοντας ότι στις απαντήσεις η επίσημη θέση της κυβέρνησης περιοριζόταν σε γενικόλογες τοποθετήσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Μετά και την πρόσφατη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της γείτονος, που προφανώς αποτελεί μέρος μίας σχεδιαζόμενης πολιτικής, που παραβιάζει κατάφωρα τα ανθρώπινα και ιδιοκτησιακά δικαιώματα των ομογενών μας και κάθε άλλο πάρα συνάδουν με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Ν. Κακλαμάνης ζητά να ενημερωθεί από τον Αλ. Τσίπρα αν εκτός από συγκεκριμένα μέτρα προστασίας των περιουσιών των ομογενών της Β. Ηπείρου, η Ελλάδα σκέφτεται να θέσει προσκόμματα κατά τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναλυτικά η ερώτηση:

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ  Α΄ ΑΘΗΝΩΝ  – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: Τον  κύριο Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών

ΘΕΜΑ:  Αναγκαστική απαλλοτρίωση περιουσιών ομογενών της Βορείου Ηπείρου.

Τον Ιούνιο του 2015 κατέθεσα Ερώτηση στη Βουλή στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, (αρ. πρωτ. 3160/3-6-2015), με θέμα τις προκλήσεις της Αλβανικής κυβέρνησης, ανάμεσα στις οποίες τόνιζα και την σχεδιαζόμενη καταπάτηση περιουσιών ομογενών στις αναπτυσσόμενες τουριστικά παραθαλάσσιες ακτές του Δήμου Χειμάρρας. Δυστυχώς, η απάντηση του αρμόδιου τότε Υπουργού, δεν  περιελάμβανε καμία  ειδική αναφορά, επί του ζητήματος, πέραν μίας γενικής τοποθετήσεως πως η απόκτηση της Αλβανίας  του  καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην Ε.Ε. χώρας αποτελεί ένα σταθερό και ασφαλή δείκτη στην Ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας και στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των αρχών καλής γειτονίας.

Στη συνέχεια, επειδή οι προκλήσεις της Αλβανικής κυβέρνησης συνεχίζονται και διογκώνονται, επανήλθα στο θέμα τον Απρίλιο του 2016 με νεότερη μου Ερώτηση (αρ. πρωτ. 5458/18-4-2016), με την οποία επεσήμανα στην κυβέρνησή σας, ότι η συνεχιζόμενη εκ μέρους σας αδράνεια έχει επιδεινώσει το ζήτημα και συνάμα ζητούσα από τον αρμόδιο Υπουργό σας να παρέμβει άμεσα προκειμένου να αξιώσει από την Αλβανική κυβέρνηση την τήρηση της νομιμότητας για τη διασφάλιση των ιδιοκτησιακών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ομογενών. Η απάντηση του τότε Υπουργού Εξωτερικών, που μου κοινοποιήθηκε στις 27 Μαΐου 2016 ανέφερε ότι «το Υπουργείο Εξωτερικών προχωρά σε συντονισμό ειδικότερων δράσεων, με τον εντοπισμό και την εξατομικευμένη μελέτη των καταγγελλόμενων περιπτώσεων καταπάτησης, προκειμένου να διαμορφωθεί η απαραίτητη εικόνα για την ανάληψη περαιτέρω πολιτικών και νομικών ενεργειών, σε συνεργασία με τους θιγόμενους ομογενείς».  Καταλήγοντας στην ίδια απάντηση ο κύριος Νίκος Κοτζιάς, υποστήριζε ότι «…οιαδήποτε παραβίαση των βασικών αρχών του Κράτους Δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων που επαναλαμβάνονται σε βάρος της ορθής απονομής της δικαιοσύνης, θέματα που και από πλευράς μας σταθερά μεριμνούμε να αναδεικνύουμε προς τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιβραδύνουν και περιπλέκουν την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας».

Δυστυχώς, παρά τις συνεχείς και έγκαιρες επισημάνσεις μας, πρόσφατη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της γείτονος χώρα, παραχώρησε αυθαιρέτως στο Υπουργείο Τουρισμού, προς τουριστική αξιοποίηση, τεμάχια γης που συμπεριλαμβάνουν ιδιωτικές περιουσίες Ελλήνων ομογενών. Πρόκειται για ακίνητα που ανήκουν στην παραλιακή γραμμή Αυλώνα – Άγιοι Σαράντα, που καταχωρούνται και περνούν στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Τουρισμού και ανήκουν σε Βορειοηπειρώτες κατοίκους του Δήμου Χειμάρρας. Η συγκεκριμένη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και το προωθούμενο προς ψήφιση σχετικό σχέδιο νόμου, αποτελούν μέρος μίας σχεδιαζόμενης πολιτικής, που παραβιάζει κατάφωρα τα ανθρώπινα και ιδιοκτησιακά δικαιώματα των ομογενών μας και κάθε άλλο πάρα συνάδουν με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κύριος Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών:

-Πως θα αντιδράσει η Ελλάδα στις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Αλβανικής κυβέρνησης; Με ποια συγκεκριμένα μέτρα θα προστατεύσει τις περιουσίες των ομογενών της Βορείας Ηπείρου;

-Σκέφτεστε να θέσετε συγκεκριμένα προσκόμματα κατά τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση;  

ΑΘΗΝΑ  12/12/2018

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ