Συνεντεύξεις
Βουλή
Πολιτική
Αυτοδιοίκηση
Τα είπα & έγιναν
ΑΡΧΗ » Εφημερίδα, Πολιτική, Συνεντεύξεις

«Ειδήσεις»

5 Αυγούστου 2017 – 09:55

Διαβάστε εδώ τη  συνέντευξη του Νικήτα Κακλαμάνη, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Ειδήσεις».

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Γιατί επιμένετε τόσο πολύ στο θέμα Βαρουφάκη; Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι έκανε λάθος επιλογή σε μια προσπάθεια να κλείσει το θέμα ενώ εσείς υποστηρίζετε ότι θα κάνετε εξεταστική.

«Προσωπικά τον κ. Βαρουφάκη τον είχα “περιλάβει” σε εποχές που “όλοι” τον εξυμνούσαν και ο κ. Τσίπρας έκανε μαζί του περιπάτους στα δρομάκια της συνοικίας του Μετς. Ενδεικτικά σας αναφέρω δήλωσή μου, στις 10 Μαρτίου 2015: “Ο κ. Βαρουφάκης είναι στην ομάδα των Αμερικανών που έχουν εισβάλει αυτή τη στιγμή στην κυβερνησιμότητα της Ελλάδος. Προσωπική επιλογή του κ. Τσίπρα. Τον έχει χρεωθεί. Και δεν το λέω εγώ, το λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Το φόρτωμα αυτό έγινε στις αρχές του 2014, όταν ο κ. Τσίπρας είχε πάει στην Αμερική. Γράψτε το: ο κ. Βαρουφάκης είναι σαν ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο. Χαίρεσαι όταν το αγοράσεις, αλλά χαίρεσαι ακόμα περισσότερο όταν το ξεφορτωθείς”»

Πάντως κύριε Κακλαμάνη και επί Σαμαρά λέγατε πως μια εξεταστική θα γίνει και αυτή θα είναι για το μνημόνιο και δεν έγινε τίποτα.

«Έχετε δίκιο κ. Σιαδήμα και η αθέτηση αυτής της υπόσχεσης μας κόστισε πολιτικά. Αυτή τη φορά πιστεύω ότι η υπόσχεση του κ. Μητσοτάκη, του προέδρου της ΝΔ, θα υλοποιηθεί»

Ο Ανδρέας Γεωργίου καταδικάστηκε για τη μη ενημέρωση του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ σε σχέση με τα στοιχεία για το έλλειμμα. Πως σχολιάζετε αυτή την απόφαση;

«Το σημαντικό αυτής της απόφασης δεν είναι η καταδίκη του κ. Γεωργίου αλλά το ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη στάθηκε όρθια και δεν υπέκυψε στις πιέσεις των γραφειοκρατών των Βρυξελλών και των τροϊκανών, που όλοι μαζί οδήγησαν τον Λαό στη φτωχοποίηση, προκειμένου να σωθούν τα ομόλογα των γερμανικών και γαλλικών τραπεζών»

Ξέρετε όλη αυτή η ιστορία με την ΕΛΣΤΑΤ το 2009 ήταν η αφορμή για κάποιους να μπει η χώρα σε πρόγραμμα. Μάλιστα κατηγόρησαν και την κυβέρνηση Καραμανλή ότι δημιούργησε μεγάλα ελλείμματα. Τι λέτε;

«Κύριε Σιαδήμα, γιατί δεν λέτε τα πράγματα με το όνομά τους; Επρόκειτο για “πολιτική προδοσία”, με συγκεκριμένους πρωταγωνιστές, οι οποίοι έχουν το θράσος να παριστάνουν τους τιμητές… Όσο για την κυβέρνηση Καραμανλή (2004-2009), θα σας αναφέρω ένα προσωπικό παράδειγμα. Όταν πήγα στο Υπουργείο Υγείας το 2004 παρέλαβα από την κυβέρνηση Σημίτη 2,5 δις ευρώ χρέη στα νοσοκομεία. Ο Καραμανλής έδωσε εντολή να πληρωθούν αυτά τα χρέη προς τρίτους. Και αντί αυτά τα 2,5 δις ευρώ να υπολογισθούν στην περίοδο αυτού που τα δημιούργησε (κυβέρνηση Σημίτη) τα “φόρτωσαν” σ’ αυτόν που τα πλήρωσε… Το ίδιο έγινε και με τα 55 δις ευρώ των εξοπλισμών. Άρα…»

Οι θεσμοί όμως φαίνεται να καλύπτουν τον κύριο Γεωργίου. Η κυβέρνηση πέρασε και ρύθμιση για πληρωμή των δικαστικών εξόδων του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, όταν τελεσιδικήσει η απόφαση.

«Αυτονόητο είναι οι τροϊκανοί να καλύπτουν τον πειθήνιο συνεργάτη τους. Αυτό, όμως, που είναι ντροπή είναι η πλήρης υποχώρηση της κυβέρνησης που δέχτηκε να πληρώσει 100 χιλιάδες ευρώ δικαστικά έξοδα για τον κ. Γεωργίου, όταν ο ίδιος -σύμφωνα με τον συνάδελφό σας κ. Ιγνατίου- περνά “ζωή και κότα” στην ωραία του κατοικία στην Ουάσιγκτον»

Είστε από αυτούς που έχετε επισημάνει εδώ και καιρό πως η ΝΔ πρέπει να αγκαλιάσει τους δικούς της ψηφοφόρους, αυτούς που έχασε τα τελευταία χρόνια. Πως βλέπετε τη διεύρυνση που επιχειρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης ειδικά προς το κέντρο. Ανησυχείτε μήπως χάσετε από τα δεξιά σας;

«Για το θέμα της αμφίπλευρης διεύρυνσης (στρατηγικής που στηρίζω) υπάρχει πετυχημένη συνταγή που εφαρμόστηκε από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και τον Κώστα Καραμανλή. Πρώτα απευθύνεσαι στις κοινωνικές δυνάμεις, που υπάρχουν σε αυτούς τους χώρους και μετά σε κάποια στελέχη, που ενδεχομένως να συμβολίζουν κάτι… Ο χώρος της Πατριωτικής Δεξιάς είναι πολυπληθής, μπορούμε και να τον προσεγγίσουμε και να τον επαναπατρίσουμε  στην πολιτική του φύτρα. Ο πρόεδρος του κόμματος κάνει προσεκτικά βήματα και προς τις δύο πλευρές»

Κάποιοι εκσυγχρονιστές του Κώστα Σημίτη, όπως π.χ. η Άννα Διαμαντοπούλου θα μπορούσαν να έχουν θέση στα ψηφοδέλτια της ΝΔ ή σε μια κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος;

«Εγώ ξέρω ότι “όποιος πονάει πάει στο γιατρό”. Ειδικά για τον κ. Βενιζέλο χρειάζεται σεβασμός σ’ έναν άνθρωπο με σημαντική πολιτική ιστορία. Μην ξεχνάτε, ότι ο κ. Βενιζέλος υπήρξε αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και αυτό δυσκολεύει τις όποιες αποφάσεις, κυρίως τις δικές του. Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο αρχηγός πολιτικού κόμματος να μεταπηδά σε ένα άλλο»

Σημαιοφόροι με κλήρωση στις παρελάσεις. Ποια είναι η άποψή σας για το θέμα που προέκυψε;

«Το σημαντικό στο συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα, δεν ήταν η κατάργηση της άμιλλας και του συναγωνισμού μεταξύ των μαθητών αλλά η κατάργηση της πρωινής προσευχής. Το ΣτΕ και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αντέδρασαν και το μάζεψαν πίσω… Ψάξτε το. Αφού συνθηκολόγησαν σ’ όλα με τους τροϊκανούς επιτίθενται στους θεσμούς απευθυνόμενοι στα αριστερά τους “φουσάτα”. Δεν γλιτώνουν. Ντροπή πραγματικά»