Συνεντεύξεις
Βουλή
Πολιτική
Αυτοδιοίκηση
Τα είπα & έγιναν
ΑΡΧΗ » Βουλή, Βουλή, Δελτία Τύπου, Ερωτήσεις, Πολιτική

Ίδρυση εμπορικού γραφείου του Κοσόβου στην Ελλάδα

17 Ιουλίου 2015 – 13:55 Ενα σχόλιο

Ν. Κακλαμάνης: «Υπάρχει πρόθεση αναγνώρισης του Κοσόβου από την κυβέρνηση;»

«Συνδέεται η ίδρυση εμπορικού γραφείου του Κοσόβου στην Ελλάδα με την αναγνώρισή του από την πατρίδα μας; Υπάρχει πρόθεση αναγνώριση του Κοσόβου από την ελληνική κυβέρνηση;»

Τα παραπάνω σοβαρά θέματα, σχετικά με την εξωτερική πολιτική, που ακολουθείται από την κυβέρνηση σε κρίσιμες στιγμές, τίθενται από τον  βουλευτή Α’ Αθηνών της ΝΔ, Νικήτα Κακλαμάνη, στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, με σημερινή ερώτησή του.

Παράλληλα, ο Ν. Κακλαμάνης ζητάει να πληροφορηθεί σε ποιο βαθμό μπορεί να επηρεαστούν αρνητικά οι σχέσεις ειδικά με τη Σερβία στο ενδεχόμενο, που ισχύει η ίδρυση εμπορικού γραφείου του Κοσόβου στην Ελλάδα, καθώς και σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση προκειμένου να μη διαταραχθούν.

Αφορμή, ώστε να θέσει ο βουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ το θέμα ήταν οι δηλώσεις, που φέρεται να έκανε ο Ν. Κοτζιάς, κατά την πρόσφατη συνάντηση, που είχε στην Πρίστινα με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, Ίσα Μουστάφα αλλά και τον αντιπρόεδρο και υπουργό Εξωτερικών, Χασίμ Θάτσι.

Σύμφωνα, με τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών η κυβέρνηση  τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας δεσμών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Κοσόβου και δήλωσε έτοιμη να προσφέρει, όποτε το χρειαστεί ή το επιθυμεί, τη τεχνογνωσία και τα μέσα που διαθέτει…

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:                                                                                                            

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

        ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ  Α΄ ΑΘΗΝΩΝ  – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Κοτζιά Νικόλαο.

ΘΕΜΑ: Ίδρυση Εμπορικού Γραφείου του Κοσόβου στην Ελλάδα.

Κατά την πρόσφατη επίσκεψή σας στην Πρίστινα του Κοσόβου συναντηθήκατε με τον Πρωθυπουργό κ. Ίσα Μουστάφα και τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών κ. Χασίμ Θάτσι με αντικείμενο συζητήσεων τις προοπτικές  διεύρυνσης της διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς, όπως της οικονομίας, του πολιτισμού και της ενέργειας.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών  στο Κόσοβο, καθώς όπως είναι γνωστό η Ελλάδα είναι μία από τις πέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δεν έχουν αναγνωρίσει μέχρι σήμερα το Κοσσυφοπέδιο. Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης με τον κύριο Υπουργό Εξωτερικών,  σε σχετικές σας δηλώσεις ανακοινώσατε την ίδρυση ενός εμπορικού γραφείου του Κοσόβου στην Ελλάδα και τονίσατε ότι : «Υποστηρίζουμε – και είμαστε μεταξύ των πρώτων χωρών που προσφέρουν τη στήριξή τους προς αυτή την κατεύθυνση – τη δημιουργία δεσμών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Κοσόβου. Και είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε στο Κόσοβο, όποτε το χρειαστεί ή το επιθυμεί, την τεχνογνωσία μας και τα μέσα που διαθέτουμε σε θέματα συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, καθώς είμαστε το παλαιότερο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ σε όλη την περιοχή των Βαλκανίων.»

Οι παραπάνω ενέργειες και δηλώσεις, προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του Υπουργού Εξωτερικών της Σερβίας κ. Ίβιτσα Ντάτσιτς, ο οποίος  δήλωσε πως:  «Έχουμε στείλει αίτημα στο ελληνικό ΥΠΕΞ ζητώντας διευκρινήσεις για τις δηλώσεις του υπουργού Νίκου Κοτζιά στην Πρίστινα. Αναμένω ότι η Ελλάδα, παρά τις μεγάλες πιέσεις που δέχεται, δεν θα αναθεωρήσει τη στάση για μη αναγνώριση της μονομερώς ανακηρυχθείσας ανεξαρτησίας του Κοσόβου».

Όλα τα παραπάνω δημιούργησαν προβληματισμό και αναστάτωση στο εσωτερικό της χώρας,  καθώς, απομακρυνόμαστε από πάγιες θέσεις της Εθνικής διπλωματίας κατά τα τελευταία χρόνια και μάλιστα  σε μία δύσκολη και κρίσιμη χρονική περίοδο για τη χώρα, κατά την οποία περισσότερο από ποτέ στο πρόσφατο παρελθόν έχουμε ανάγκη από σταθερούς φίλους και συμμάχους. Σε αυτή την ευαίσθητη περίοδο είναι αναγκαίο να διευκρινιστεί, εάν η θεμελιώδης αρχή του διεθνούς δικαίου περί σεβασμού των εξωτερικών συνόρων συνεχίζουν να αποτελούν εθνική γραμμή για την εξωτερική πολιτική της χώρας καθώς και εάν συνεχίζεται η πάγια αντίθεσή μας σε κάθε περίπτωση de Facto αλλαγής συνόρων από οπουδήποτε και εάν αυτές προέρχονται (πχ. Ψευδοκράτος στην Κύπρο).

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

-Συνδέεται η ίδρυση Εμπορικού Γραφείου του Κοσσόβου στην Ελλάδα με την αναγνώριση του από την πατρίδα μας; Υπάρχει πρόθεση αναγνώρισης του Κοσόβου από την Ελληνική Κυβέρνηση;

-Πως επηρεάζει τις σχέσεις μας με τις γειτονικές χώρες και ειδικότερα με τη Σερβία η ίδρυση Εμπορικού Γραφείου του Κοσόβου στην Ελλάδα καθώς και η ανακοίνωση υποστήριξης συμμετοχής του Κοσόβου στους Ευρωατλαντικούς οργανισμούς  και με ποιες συγκεκριμένες ενέργειες σκοπεύετε να διατηρήσετε τις Ελληνοσερβικές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας;

ΑΘΗΝΑ  17/7/2015

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

Ενα σχόλιο »

Πείτε την γνώμη σας!

Πρεπει να είστε συνδεδεμένος για να δημοσιεύσετε σχόλιο.