Συνεντεύξεις
Βουλή
Πολιτική
Αυτοδιοίκηση
Τα είπα & έγιναν
ΑΡΧΗ » Δείτε επίσης

Συνεχίζονται τα προβλήματα στο Πεδίον του Άρεως

21 Σεπτεμβρίου 2017 – 12:29

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ν. Κακλαμάνης «Συνεχίζονται τα προβλήματα στο Πεδίον του Άρεως»

Τα συνεχιζόμενα προβλήματα, που -δυστυχώς- παραμένουν άλυτα στην ευαίσθητη περιοχή του Πεδίον του Άρεως, επισημαίνει, με ακόμη μία ερώτησή του, ο Βουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης, προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Παναγιώτη Σκουρλέτη και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεώργιο Σταθάκη.

Αφορμή για την κατάθεση της ερώτησης, αυτή τη φορά, στάθηκε η πρόσφατη βεβήλωση του αγάλματος του Αλέξανδρου Υψηλάντη, η οποία έρχεται να προστεθεί σε αυτό της Μπουμπουλίνας, επίσης εντός του Πεδίον του Άρεως, αλλά και σε ακόμη αρκετά μνημεία της Αθήνας.

Ο Ν. Κακλαμάνης, αφού κάνει αναφορά στις, προ 2,5 μηνών, εξαγγελίες-διαβεβαιώσεις της Περιφέρειας Αττικής για βελτίωση στους τομείς καθαριότητας, φύλαξης, ηλεκτροφωτισμού, συστημάτων ύδρευσης, παιδικών χαρών, που εξαιτίας της έλλειψης μέτρων φύλαξης έπεσαν στο κενό, ερωτά αν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η μεταβίβαση της ευθύνης του Πεδίον του Άρεως από την Περιφέρεια στο Δήμο Αθηναίων, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τις αναγκαίες για το Δήμο πιστώσεις από τα αρμόδια υπουργεία.

Παράλληλα, ζητά την κατάθεση των εγγράφων του προϋπολογισμού για τα έτη 2017 και 2018 και του απολογισμού των δαπανών της Περιφέρειας Αττικής  για το Πεδίον του Άρεως τα έτη 2016 και 2017.

Αναφερόμενος στο θέμα της φύλαξης του πάρκου, ο Βουλευτής Α’ Αθηνών παραθέτει σειρά ερωτημάτων για το εάν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο αστυνόμευσης ειδικότερα επί της οδού Μαυροματαίων, ζητά λεπτομέρειες για το προσωπικό του πάρκου και τι ακριβώς προβλέπει η σύμβαση με την ιδιωτική εταιρεία φύλαξής του.

 

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ  Α΄ ΑΘΗΝΩΝ  – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ &

ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

ΠΡΟΣ:

Tον κ. Υπουργό Εσωτερικών.

Τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

ΘΕΜΑ:  Συνεχίζονται τα προβλήματα στο Πεδίον του Άρεως.

Τα τελευταία χρόνια οι κάτοικοι του κέντρου των Αθηνών, έχουν ουσιαστικά στερηθεί έναν από  τους μεγαλύτερους και ομορφότερους «πνεύμονες πρασίνου» της πρωτεύουσας. Δυστυχώς, με την παρούσα Ερώτησή μου αναγκάζομαι να επανέλθω   στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου για το συγκεκριμένο ζήτημα, ελπίζοντας πως με τη συζήτηση και την εποικοδομητική αντιπολίτευση θα συμβάλλω στη βελτίωση της υπάρχουσας κατάστασης. Η πραγματικότητα είναι, πως από την ημέρα που κατέθεσα την πρώτη μου σχετική Ερώτηση μέχρι σήμερα, υπάρχει μία εικόνα βελτίωσης, αλλά η ιδιαιτερότητα και η αξία του χώρου για την πρωτεύουσα της χώρας απαιτούν ακόμη πολλές δράσεις και πρωτοβουλίες μέχρι να φθάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Αφορμή για την κατάθεση της παρούσας Ερώτησής μου, αποτελεί η πρόσφατη βεβήλωση του αγάλματος του Αλέξανδρου Υψηλάντη, που έρχεται να προστεθεί σε αυτό της Μπουμπουλίνας, επίσης εντός του Πεδίον του Άρεως, αλλά και σε αρκετά άλλα μνημεία στην πόλη της Αθήνας. Πραγματικά, προκαλεί μεγάλη θλίψη και απογοήτευση η διαρκής βεβήλωση αγαλμάτων και μνημείων στη χώρα μας, η οποία όχι μόνο συνεχίζεται τακτικά, αλλά επιπλέον καθυστερεί υπέρμετρα και η όποια προσπάθεια αποκατάστασής τους. Η ανοχή στους βανδαλισμούς ενθαρρύνει τους αυτουργούς, ενώ εάν υπάρχει άμεση παρέμβαση αποκατάστασης των μνημείων η Πολιτεία δίνει το στίγμα της μηδενικής ανοχής και της αναποτελεσματικότητας των «βάρβαρων παρεμβάσεων» των υπαιτίων. Η προστασία των μνημείων της χώρας και των δημόσιων έργων τέχνης, αποτελεί δείγμα παιδείας και πολιτισμού για μία χώρα και οφείλουμε να προσπαθούμε διαρκώς για τη συντήρησή τους.

Πριν από περίπου δυόμιση μήνες, στις αρχές του Ιουλίου, η Περιφερειάρχης Αττικής μαζί με τους συνεργάτες της έδωσαν συνέντευξη τύπου με αντικείμενο τις παρεμβάσεις της Περιφέρειας στο Πεδίο του Άρεως και αναφέρθηκαν, ανάμεσα στα άλλα, στη βελτίωση της κατάστασης στην καθαριότητα, στη συντήρηση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού και στις παιδικές χαρές που ξαναλειτούργησαν. Επίσης, αν και επεσήμαναν ότι η αντιμετώπιση της παραβατικότητας και η αστυνόμευση δεν αποτελούν ευθύνη τους, εντούτοις τόνισαν ότι έχουν αναβαθμιστεί οι υπηρεσίες φύλαξης, με στόχο την τήρηση του κανονισμού λειτουργίας του πάρκου και τη συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, που πραγματοποιεί τακτικά περισσότερες πεζές περιπολίες.

Σήμερα, δυόμιση μήνες μετά, η πραγματική κατάσταση στο πάρκο, επιβεβαιώνει τους φόβους των κατοίκων της περιοχής, πως οι όποιες παρεμβάσεις γίνονται σε δημόσιους χώρους, πρέπει να συνδυάζονται με μέτρα φύλαξής και προστασίας τους από βανδαλισμούς.  Οι Αθηναίοι που διέρχονται από την περιοχή καθώς και οι περίοικοι διαπιστώνουν πως πλέον ο φωτισμός είναι σχεδόν ανύπαρκτος, καθώς ο χαμηλός φωτισμός έχει ήδη βανδαλιστεί και ο υψηλός φωτισμός δεν χρησιμοποιείται, με αποτέλεσμα μετά τη δύση του ηλίου να επικρατεί στο πάρκο το απόλυτο σκοτάδι, ως σύμμαχος της κάθε μορφής παραβατικότητας.  Επιπλέον, καθώς μεγάλο μέρος του συστήματος ποτίσματος έχει ξηλωθεί, παρατηρείται το φαινόμενο τα δένδρα και τα φυτά να ξεραίνονται, ενώ σε διάφορα σημεία τα νερά τρέχουν άσκοπα λόγω διαρροών.  Επίσης, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι πως η μία από τις δύο παιδικές χαρές, που ανακαινίσθηκαν και δόθηκαν τον Ιούλιο προς χρήση στα παιδιά έχει ήδη μέσα σε 80 ημέρες κλείσει με ανακοίνωση της Περιφέρειας, ενώ δεν λειτουργεί κανένα από τα συντριβάνια του πάρκου, που εκτός από την αισθητική προσδίδουν χαρά και παιχνίδι στα παιδιά.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει για ακόμη μία φορά για τις κτιριακές υποδομές του πάρκου και ιδιαίτερα για το κτίριο Οικονομίδη, το οποίο αν και η ανακαίνισή του έχει ολοκληρωθεί από το Δεκέμβρη του 2016, συνεχίζει να παραμένει κλειστό παρά τις εξαγγελίες για την πλήρη αξιοποίηση του, και την έναρξη διαγωνισμού λειτουργίας τον περασμένο Ιανουάριο.  Επίσης, αν και έχουν επισκευαστεί τα δύο μικρά περίπτερα –αναψυκτήρια (Γαρδένιες) και αναμένεται εδώ και καιρό να λειτουργήσουν παραμένουν και αυτά ακόμη κλειστά.  Σήμερα, χρειάζεται να φτιάξουμε ασφαλείς και αισθητικά όμορφους χώρους συνάθροισης μέσα στο πάρκο, ώστε οι  πολίτες της Αθήνας να έχουν παραπάνω λόγους να το επισκέπτονται και να το χαίρονται συχνότερα.

Τέλος, τη χειρότερη εικόνα παρουσιάζει το κτίριο του Green Park, στην πρόσοψη του πάρκου επί της οδού Μαυροματαίων, που παραμένει απλά ένας εγκαταλειμμένος  χώρος συνάθροισης τοξικοεξαρτημένων, εμπόρων ναρκωτικών, εκδιδόμενων και άλλων πολιτών που επιδεικνύουν παραβατική συμπεριφορά.  Έτσι, αντί το αναψυκτήριο να αποτελεί μία όαση ξεκούρασης για τους συμπολίτες μας, στην ουσία αποτελεί μία μόνιμη εστία μόλυνσης, ένα καταφύγιο παρανόμων και ένας ιδιαίτερα επικίνδυνος τόπος για τους περιοίκους και τα παιδιά που αθλούνται δίπλα στις εγκαταστάσεις του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου. Οι κάτοικοι της οδού Μαυροματαίων, ενός δρόμου στο κέντρο της πόλης, μόλις νυχτώσει αδυνατούν να βγουν έξω από τα σπίτια τους φοβούμενοι επιθέσεις σε βάρος τους και έχουν φθάσει στο σημείο να τοποθετούν κάγκελα στις εισόδους των πολυκατοικιών τους. Όλη αυτή η εικόνα, κάνει το πάρκο απωθητικό για τους επισκέπτες της πόλης και  προκαλεί φόβο και ανασφάλεια στους περίοικους.

Η αλήθεια είναι πως παρά τις όποιες προσπάθειες των τελευταίων ετών, το Πεδίον του Άρεως σήμερα δεν αποτελεί έναν ελκυστικό τόπο για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης. Αντίθετα, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο του, ως τόπο αναψυχής, αθλητισμού και ψυχαγωγίας και πρέπει να καταβληθούν ακόμη πολλές προσπάθειες ώστε οι πολίτες των Αθηνών να μπορούν να το επισκέπτονται άφοβα για την καθημερινή τους βόλτα.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:

-Ποια μέτρα και ποιες πρωτοβουλίες θα λάβετε ως Υπουργός προκειμένου το Πεδίον του Άρεως λειτουργήσει ξανά ως «πνεύμονας» πρασίνου και ψυχαγωγίας; Προτίθεστε να μεταβιβάσετε την ευθύνη του Πεδίον του Άρεως στο Δήμο Αθηναίων από την Περιφέρεια Αττικής που είναι σήμερα αρμόδια, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τις αναγκαίες για το Δήμο πιστώσεις από τα αρμόδια Υπουργεία;

-Ποιος είναι ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Αττικής για το Πεδίον του Άρεως για το 2017 και ποιος για το 2018; Παρακαλώ να κατατεθούν στη Βουλή αναλυτικά αντίγραφα του προϋπολογισμού και του απολογισμού των δαπανών της Περιφέρειας Αττικής  για το Πεδίον του Άρεως τα έτη 2016, 2017 ανά κατηγορία δαπανών για φωτισμό, καθαριότητα, παιδικές χαρές, πράσινο, καθαριότητα, συντήρηση συστημάτων ύδρευσης, φύλαξη κλπ.

-Υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο αστυνόμευσης για το Πεδίον του Άρεως και ειδικότερα για όσα συμβαίνουν επί της οδού Μαυροματαίων;

-Ποιο είναι το προσωπικό του Πάρκου και με ποιες ειδικότητες υπηρετεί σε αυτό;

-Τι προβλέπει η σύμβαση με την ιδιωτική εταιρεία φύλαξης του πάρκου; Πόσα άτομα και σε πόσες βάρδιες εργάζονται γι΄αυτό το σκοπό; Παρακαλώ να κατατεθεί στη Βουλή αντίγραφο της σύμβασης με την ιδιωτική εταιρεία, που έχει αναλάβει τη φύλαξη του Πεδίον του Άρεως.

-Πότε θα αποκατασταθούν αγάλματα του Υψηλάντη και της Μπουμπουλίνας από τους βανδαλισμούς που έχουν υποστεί;

-Πότε θα ξεκινήσει και πότε θα ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για τη λειτουργία του κτιρίου Οικονομίδη; Γιατί έχει καθυστερήσει εννέα μήνες;

-Πότε θα ξεκινήσει και πότε θα ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για τη λειτουργία των δύο μικρών περιπτέρων – αναψυκτηρίων (Γαρδένιες) στο κέντρο του πάρκου;

-Πότε θα ξεκινήσει η ανακαίνιση του Green Park;

-Γιατί σήμερα δεν λειτουργεί ο φωτισμός στο  Πεδίον του Άρεως και επικρατεί το σκοτάδι; Προβλέπεται να λειτουργήσει και πότε;

-Γιατί με ανακοίνωση της Περιφέρειας έχει κλείσει η μία από τις δύο παιδικές χαρές; Πότε θα επαναλειτουργήσει και πότε θα λειτουργήσουν τα συντριβάνια στο πάρκο;

ΑΘΗΝΑ,  21-9-2017

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ