Συνεντεύξεις
Βουλή
Πολιτική
Αυτοδιοίκηση
Τα είπα & έγιναν
ΑΡΧΗ » Αυτοδιοίκηση, Δελτία Τύπου

Δήλωση για την υποβάθμιση του Δήμου Αθηναίων από τον οίκο “MOODY’S” (Δελτίο Τύπου)

9 Μαρτίου 2011 – 14:59

Νικήτας Κακλαμάνης - Αθήνα, πόλη της ζωής μας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

“Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε, χθες, την πιστοληπτική ικανότητα της Ελληνικής Δημοκρατίας κατά 3 βαθμίδες, από Ba1 σε Β1 και, στη συνέχεια, υποβάθμισε κατά τον ίδιο τρόπο και τον Δήμο Αθηναίων.

Πέραν της γενικής κατεύθυνσης που χαρακτηρίζει πάντοτε τις βαθμολογήσεις της Moody’s να ευθυγραμμίζει την πιστοληπτική ικανότητα του Δήμου με αυτήν του ελληνικού κράτους, στην παρούσα φάση τίθενται και θέματα που αφορούν ειδικότερα την τοπική αυτοδιοίκηση (όπως οι κίνδυνοι που απορρέουν από την εφαρμογή του «Καλλικράτη») αλλά και την ικανότητα του ίδιου του Δήμου να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα των μειωμένων εσόδων από πλευράς Δημοσίου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η Moody‘ s δεν διέθετε κανένα επιχείρημα που να μπορούσε να μετριάσει τις επιφυλάξεις της, αφού ζητούσε επίμονα, τον τελευταίο καιρό, πληροφόρηση από τη νέα δημοτική αρχή για την οικονομική της πολιτική και στρατηγική, χωρίς να λαμβάνει απάντηση.

Ο εκπρόσωπος της Moody‘s προσπάθησε, ανεπιτυχώς, πολλές φορές, να έρθει σε επαφή με τον κ. Καμίνη.

Τελικά, την 1η Μαρτίου, η Moody’ s έστειλε επείγον e-mail στο Δήμο, χαρακτηρίζοντας το ως «τελευταία προσπάθεια συλλογής πληροφοριών» αλλά και σε αυτό, δεν έλαβε καμία απάντηση.

Δεν μας προκαλεί έκπληξη, λοιπόν, η αρνητική τοποθέτηση που χαρακτηρίζει τις επιθέσεις του διεθνούς πιστοληπτικού οργανισμού.

Κατά τη δική μας θητεία εργαστήκαμε σκληρά και κτίσαμε μια σχέση συνεργασίας και άμεμπτης ενημέρωσης των αναλυτών του οργανισμού αυτού, με σκοπό να παρουσιάζουμε τα οικονομικά της πόλης μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Έχουμε επισημάνει, πολλές φορές, στον κ. Καμίνη να αφήσει τη σκανδαλολογία και τις τσιχλόφουσκες, με τα οποία αναλώνεται αποκλειστικά εδώ και δύο μήνες και να αρχίσει να ασχολείται με τα πραγματικά προβλήματα της πόλης. Δεν μας άκουσε και ιδού τα αποτελέσματα…”