Συνεντεύξεις
Βουλή
Πολιτική
Αυτοδιοίκηση
Τα είπα & έγιναν
ΑΡΧΗ » Εφημερίδα, Πολιτική, Συνεντεύξεις

«KONTRANEWS»

1 Οκτωβρίου 2017 – 13:09

Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη του Νικήτα Κακλαμάνη, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «KONTRANEWS».

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Πιστεύετε ότι αυτό που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα βγούμε από τα μνημόνια το 2018 θα γίνει πραγματικότητα;

«Υπάρχει η τυπική “έξοδος” και η ουσιαστική, η οποία έχει υπονομευθεί από το τρίτο μνημόνιο και σας υπενθυμίζω τρεις τουλάχιστον νόμους που στηρίζουν την άποψή μου (α) μείωση αφορολόγητου (β) μείωση περίπου 18% των κύριων συντάξεων και (γ) πλεόνασμα 2% μέχρι το 2060. Αν σ’ αυτά προσθέσεις τις δηλώσεις Μοσκοβισί (σκληρή εποπτεία μέχρι αποπληρωμής του 75% του χρέους) και την υποθήκευση της εθνικής περιουσίας για 100 χρόνια, τότε τα λόγια είναι περιττά. Εδώ σαρώνουν τα αποθεματικά του Δημοσίου κι’ αφήνουν ρευστότητα μόνο για 15 μέρες σε δήμους (τη Παρασκευή έληγε η προθεσμία των ΟΤΑ για να αποδώσουν 2 δις), ασφαλιστικά ταμεία (κάθε μήνα δίνουν το περίσσευμα τους) και φορείς (άνω των 10 δις έχουν διατεθεί στην ΤτΕ από τα αποθεματικά μόνο των ασφαλιστικών οργανισμών). Η κατάσταση είναι οριακή. Πέστε μου, λοιπόν, εσείς βλέπετε ουσιαστική έξοδο από τα μνημόνια;»

Τρύπα στα έσοδα τον Αύγουστο. Οι πολίτες δηλώνουν φοροδοτική αδυναμία. Η Ν.Δ είναι δυνατόν να αλλάξει τα δεδομένα; Μιλάτε για μείωση της φορολογίας. Πώς θα βρεθούν όμως χρήματα;

«Σας υπενθυμίζω, ότι, όταν η ΝΔ μείωσε πχ τον ΦΠΑ στην εστίαση από 24% σε 13%, την έκτακτη εισφορά κατά 30% και το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 50% (μονομερώς μάλιστα), όχι μόνο δεν μειώθηκαν τα έσοδα αλλά αντίθετα αυξήθηκαν γιατί οι πολίτες μπορούσαν, έστω και δύσκολα, να ανταποκριθούν. Όλα αυτά οι Συριζο-ΑΝΕΛ τα κατάργησαν και τώρα ζητούν πάλι τα αποθεματικά των Ταμείων και των ΟΤΑ, προκειμένου να μην πέσει ο κόφτης. Αν σ’ αυτά προσθέσετε τη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, στο χτίσιμο σχολείων, φυλακών σύγχρονων (δική μου άποψη), την σταθερότητα στις νέες στοχευμένες προσλήψεις (πχ Υγεία) χωρίς να αλλοιώνεται το 5 φεύγουν με σύνταξη, 1 προσλαμβάνεται, οι οικονομίες κλίμακας είναι μεγάλες»

Η Τρίτη αξιολόγηση θα φέρει και νέα μέτρα; Πώς θα αντιδράσετε σε αυτήν την περίπτωση;

«Η Τρίτη αξιολόγηση θα αφορά κυρίως θεσμικές αλλαγές, που θα αγγίζουν, όμως, τον πυρήνα της εκλογικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ. Τα δημοσιονομικά μέτρα, όπως προανέφερα, έχουν ήδη ψηφισθεί με υπογραφές των κκ Τσίπρα και Καμμένου»

Τι έχετε να πείτε για το αποτέλεσμα της Βουλής για τη σύσταση εξεταστικής στην υπόθεση Καμμένου και NOOR 1;

 «Εγώ γνωρίζω ότι “καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται”. Ο ίδιος ο κ. Καμμένος έπρεπε να υπερψηφίσει την εξεταστική, όπως κάνει η ΝΔ για εξεταστικές που υποτίθεται ότι αφορούν το παρελθόν της. Και μια που μιλάμε για εξεταστική και  εκκρεμούσες στη Δικαιοσύνη (την οποία εγώ συνεχίζω να εμπιστεύομαι) υποθέσεις, αλήθεια τι εκκωφαντική σιωπή, σχεδόν από όλα τα ΜΜΕ αλλά και τα κόμματα σχετικά με το παραπεμπτικό πόρισμα του ανακριτή για την υπόθεση “Πυθία” και το σκάνδαλο των υποκλοπών; Όταν όμως η υπόθεση θα φθάσει στο ακροατήριο, θέλουν δεν θέλουν, ο Λαός θα μάθει όλη την αλήθεια…»

Η εξέλιξη της Κεντροαριστεράς σας προβληματίζει; Ποιόν αρχηγό θα επιλέγατε εσείς;

«Λόγοι πολιτικής ευπρέπειας δεν μου επιτρέπουν να τοποθετηθώ δημόσια, παρά μόνο να σημειώσω πως ο χώρος αυτός πρέπει να εκπροσωπηθεί στη νέα Βουλή. Δυστυχώς, μέχρι στιγμής, βλέπουμε τους τσακωμούς μεταξύ 10 υποψηφίων αρχηγών για ένα κόμμα που δεν υπάρχει ούτε στα χαρτιά»

Τι βλέπετε από τα αποτελέσματα των Γερμανικών εκλογών;

«Η ΝΔ πρέπει να τα αναλύσει πολύ προσεκτικά. Πως ξεκίνησε η κα Μέρκελ τις δηλώσεις της; “Πρώτιστο καθήκον μου είναι ο επαναπατρισμός των φίλων μας, που έφυγαν και δυστυχώς ψήφισαν δεξιότερα”. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος της ΝΔ, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές. Για την παραπαίουσα Ευρώπη το αποτέλεσμα ήταν ένας ακόμη κόλαφος…»

Βολεύει την ελληνική οικονομία μια εξέλιξη αποχώρησης του Σόιμπλε από υπουργού Οικονομικών;

«Δυστυχώς για την Ελλάδα, το νέο Γερμανικό Κοινοβούλιο, θα είναι περισσότερο εχθρικό από ποτέ, αφού περίπου 180 βουλευτές (Νεοφιλελεύθεροι και Ακροδεξιοί) ταυτίζονται σε πολλές ανθελληνικές “κορώνες”… Τον κ. Σόιμπλε τον γνωρίζουμε… Τον αντικατάστασή του όχι… Ελπίζω ότι η αποχώρηση Σόιμπλε από το Υπουργείο Οικονομικών, παρά τα όσα λέγονται και γράφονται, ανοίγει το δρόμο για το νέο μεγάλο συνασπισμό. Μια εξέλιξη σίγουρα καλύτερη από τη συμμετοχή των σκληρών φιλελεύθερων στην νέα κυβέρνηση της κα Μέρκελ. Όσο για τον διάδοχο του, εκτός των ονομάτων που γράφονται σημειώστε ακόμη κι αυτό του Κλάους  Ρέγκλινγκ»