Συνεντεύξεις
Βουλή
Πολιτική
Αυτοδιοίκηση
Τα είπα & έγιναν
ΑΡΧΗ » Εφημερίδα, Πολιτική, Συνεντεύξεις

«KONTRANEWS»

22 Απριλίου 2018 – 13:56

Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη του Νικήτα Κακλαμάνη, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «KONTRANEWS».

Αναλυτικά η συνέντευξη:

H στρατηγική της κυβέρνησης απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις σας ικανοποιεί;

«Τόσο προσωπικά, όσο και στη Νέα Δημοκρατία, πιστεύουμε ότι στα εθνικά θέματα (Τουρκία, Σκόπια, Κύπρος) δεν χωρούν διχασμοί. Η Χώρα πρέπει να έχει μία και ενιαία γραμμή. Ο λόγος είναι απλός. Στα εθνικά θέματα δεν υπάρχουν περιθώρια λάθους. Δεν είναι οικονομία, όπου και να σφάλεις στην πολιτική που θα χαράξεις, μπορεί να τη διορθώσεις στο μέλλον. Στα εθνικά, η οποιαδήποτε απώλεια δεν συγχωρείται και το κυριότερο δεν διορθώνεται. Για παράδειγμα η διχοτόμηση της Κύπρου. Πιο πρόσφατα ακόμη, οι γκρίζες ζώνες που έβαλε ο κ. Σημίτης στα Ίμια, τα οποία από τότε διεκδικούν οι Τούρκοι. Και μην ξεχνάει κανείς, ότι έχουμε ανοικτά μέτωπα στη Θράκη και στα Σκόπια. Για όλα αυτά δεν θα έπρεπε η κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας προσωπικά, να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τους πολιτικούς αρχηγούς να τους ενημερώσει και να χαράξουν όλοι μαζί μία ενιαία γραμμή απέναντι σε τόσες και σημαντικές προκλήσεις; Δεν το έκανε όμως, κινείται αυτόνομα, ενώ παράλληλα ζητά να έχει την απόλυτη ελευθερία κινήσεων. Δυστυχώς, ο κ. Τσίπρας δεν ενεργεί ως πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων ίσως τις πιο κρίσιμες στιγμές για την Πατρίδα μετά από το 1974…»

Γιατί η ΝΔ ασκεί διαρκώς κριτική στις δηλώσεις του κ. Καμμένου;

«Νομίζω, ότι η… φυσιολογική αντιπολίτευση και η κριτική της ΝΔ προς τον κ. Καμμένο είναι «λάιτ» απέναντι σε αυτή, που του ασκούν οι νυν «σύντροφοι» του. Ο κ. Καμμένος έφτασε στο σημείο να αμφισβητείται μέχρι και από τον υφιστάμενο του, κ. Κουβέλη. Πολλοί από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούν καθημερινά για τα όσα λέει και για τα όσα κάνει ή… δεν κάνει. Χτυπούν βέβαια, «το σαμάρι, γιατί δεν μπορούν να χτυπήσουν τον γάιδαρο», αφού ο κ. Καμμένος ενεργεί κατόπιν συνεννόησης με τον κ. Τσίπρα. Από εκεί και πέρα, η ΝΔ σας εξήγησα, ότι τουλάχιστον, στα εθνικά θέματα ελέγχει και κρίνει με βάση πολιτικές και όχι πρόσωπα…»

Τι μέλλον νομίζετε, ότι θα έχει η συγκατοίκηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝ.ΕΛ;

«Ξέρετε τι αποδεικνύεται; Ότι η… κόλλα της εξουσίας, που τους ενώνει είναι η πιο ισχυρή στην αγορά. Τα 3,5 χρόνια διακυβέρνησης το αποδεικνύουν πανηγυρικά. Προσέξτε: Έχουμε δύο κυβερνητικούς εταίρους, που είναι η «μέρα με τη νύχτα» σχεδόν σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα (εθνικά θέματα, ασφάλεια, οικονομία κ.α.), διαφωνούν καθημερινά και όταν έρχεται η ώρα να ψηφίσουν στη βουλή, ενώνονται «εις σάρκαν μία». Αυτή η «παρά φύσιν» συνεργασία θα ολοκληρωθεί, λοιπόν, όταν γίνουν οι εκλογές και η ΝΔ γίνει κυβέρνηση. Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει. Το πρόβλημα όμως είναι η ζημιά που θα έχει προκληθεί στη χώρα. Ελπίζω, να μην είναι ανυπολόγιστη. Και μιλώ σε κάθε επίπεδο…»

Χρησιμοποιήσατε σκληρή γλώσσα στη τοποθέτηση-Σαμαρά για άνοιγμα προς το Κίνημα Αλλαγής. Τι λέτε;

«Όπως έλεγε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής «υπάρχουν πράγματα που γίνονται αλλά δεν λέγονται. Για μένα άλλο «προσκαλώ σε συνεργασία» (Κυριάκος Μητσοτάκης) κι άλλο «παρακαλώ για συνεργασία». Αυτό δεν σημαίνει, ότι ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ και πρωθυπουργός κ. Α. Σαμαράς δεν μπορεί να έχει μία διαφορετική άποψη. Το θεωρώ αυτονόητο δικαίωμα του και σε καμία περίπτωση οι διαφορετικές απόψεις δεν προκαλούν πρόβλημα συνοχής του κόμματος.  Όσο με αφορά προσωπικά είπα, ότι πιστεύω αλλά και ότι ακούω από τον απλό κόσμο της ΝΔ με τον οποίο συζητώ. Μου λένε: «Είναι δυνατόν να παρακαλούμε σε συνεργασία ανθρώπους, που μας βρίζουν;» Πέστε μου εσείς έχουν άδικο, όταν η κ. Γεννηματά, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τον κ. Τσίπρα, επειδή δεν αναφέρθηκε από το Καστελόριζο «στην καταστροφή που προκάλεσε στην Ελλάδα η πενταετία -Καραμανλή;». Όταν ακούν τον ΓΑΠ να κατηγορεί τον Σαμαρά, επειδή δεν πήγε μαζί του στο Καστελόριζο, για το περίφημο διάγγελμα του, που υποθήκευσε την Πατρίδα μας στα Μνημόνια και στην επιτροπεία ως το 2065;  Για μένα τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Η ΝΔ πρέπει να επιδιώξει την αυτοδυναμία στις εκλογές προσπαθώντας να φέρει πίσω στις τάξεις της ένα μεγάλο κομμάτι από το 1 εκ. ψηφοφόρων της, που στράφηκαν πιο δεξιά μετά από τις εκλογές του 2009. Όσον αφορά στους υπόλοιπους, αν επιθυμούν να έρθουν ασπαζόμενοι πρώτα τις αρχές και αξίες της ιδρυτικής μας διακήρυξης, που φέρει την υπογραφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή, η ΝΔ δεν θα έχει πρόβλημα να τους δεχθεί στους κόλπους της. Κι αν υπάρχουν και κάποιοι, κυρίως, εξωθεσμικοί παράγοντες, που θέλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρωθυπουργό με δεκανίκια, εμείς  θα αγωνιστούμε για να γίνει ο Μητσοτάκης πρωθυπουργός χωρίς δεκανίκια»

Τελικά υπάρχει καθαρή έξοδος ή όχι από τα μνημόνια;

«Θα σας απαντήσω, με ότι είπε πριν από μερικές μέρες ο κ.  Φίλης: «Το μέσο επίπεδο των συντάξεων από 750 ευρώ θα πέσει στα 450. Μπορούμε να πανηγυρίζουμε στο Καστελόριζο κι αλλού; Ρωτώ, τι μπορούμε να πανηγυρίζουμε; Γιατί να χορεύουμε; Επειδή τελειώνει το Μνημόνιο, που άφησε ερείπια πίσω του; Αντέχει η ελληνική οικονομία και κάθε οικονομία πλεονάσματα 3,5%; Πως κλείνουμε τις πληγές και τις ανισότητες που προκάλεσαν τα μνημόνια; Το σχέδιο της Ελλάδας που έχει κατατεθεί στους δανειστές πρέπει να συζητηθεί και στην ελληνική βουλή, με τα άλλα κόμματα…». Σας ρωτώ, κ. Λιάκου: Αν δεν γνωρίζατε, ότι τα παραπάνω λόγια τα εκστόμισε ο κ. Φίλης, πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, νυν ηγετικό στέλεχος, δεν θα τα χρεώνατε στον Κυριάκο Μητσοτάκη; Εκτός, αν ο κ. Φίλης, σε αγαστή συνεργασία, με τον κ. Τσίπρα παίζουν τον «κακό και τον καλό αστυνομικό», για να μη δυσαρεστούν το αριστερό ακροατήριο τους. Γιατί δεν εξηγείται διαφορετικά, ότι ο κ. Φίλης από τότε, που έπαψε να είναι υπουργός, ανέλαβε την αριστερή αντιπολίτευση, ψηφίζοντας όμως και τα μνημόνια, για μην ξεχνιόμαστε…»