Συνεντεύξεις
Βουλή
Πολιτική
Αυτοδιοίκηση
Τα είπα & έγιναν
ΑΡΧΗ » Εφημερίδα, Πολιτική, Συνεντεύξεις

«KONTRANEWS»

22 Ιανουαρίου 2017 – 10:00

Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη του Νικήτα Κακλαμάνη, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «KONTRANEWS».

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί το κόμμα σας ότι επιθυμεί την αποσταθεροποίηση της χώρας  και γι’ αυτό συμμαχεί με τους δανειστές . Τι λέτε;

“H ιστορία της παράταξης μας, είναι γεμάτη από στιγμές που το εθνικό συμφέρον προτάχθηκε έναντι του κομματικού. Τελευταίο παράδειγμα η στήριξη της Κυβέρνησης στο Κυπριακό και η δέσμευση του Κ. Μητσοτάκη για μονομερή μείωση των φόρων. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βρίσκεται στη «πόρτα της εξόδου», απέρχεται, το έχει καταλάβει και προσπαθεί να φτιάξει το νέο αριστερό «αφήγημα» δημιουργώντας εσωτερικούς εχθρούς. Ματαιοπονεί, θα το καταλάβουν, όταν ανοίξουν οι κάλπες στις εκλογές, όποτε αυτές κι’ αν γίνουν…»

Πρόσφατα δηλώσατε ότι ο Κ. Μητσοτάκης θα ανταποκρινόταν θετικά σε πρόσκληση του Αλ. Τσίπρα για τη συγκρότηση εθνικής γραμμής σχετικά με τη διαπραγμάτευση. Γιατί πιστεύετε ότι δεν κάνει τέτοια κίνηση το Μαξίμου;

«Είναι απλό. Γιατί έτσι ο κ. Τσίπρας δεν θα μπορεί καν να σταθεί μπροστά στο τζάκι του Μαξίμου κάνοντας ένα ακόμη «διάγγελμα». Όταν, ο Κ. Μητσοτάκης μίλησε στη Βουλή για πλεονάσματα του 2%, λοιδορήθηκε από τη κυβέρνηση, σήμερα αυτό είναι το κυρίως αιτούμενο. Όταν η ΝΔ μίλησε για τη στήριξη της στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε, ότι δεν καταλαβαίνει. Όταν έχουμε ψηφίσει όλες σχεδόν τις ιδιωτικοποιήσεις, οι υπουργοί τις υπογράφουν αλλά τις κρατούν στο συρτάρι και όταν αντιδράσαμε εύλογα για το ξεπούλημα της εθνικής μας περιουσίας μέσω του υπερταμείου, ο κ. Τσίπρας το υπέγραψε στο όνομα της «πολιτικής αντίστασης»».

Η κυβέρνηση εμφανίζεται αισιόδοξη στο κλείσιμο της αξιολόγησης παρά τις τοποθετήσεις του Σόιμπλε. Εσείς τι πιστεύετε;

“Σας υπενθυμίζω ότι σύμφωνα με τα λεχθέντα από την ίδια τη κυβέρνηση (δηλώσεις κ. Τσίπρα και υπουργών) η αξιολόγηση θα έπρεπε να έχει κλείσει από τις 5 Δεκεμβρίου του 2016. Σήμερα δεν γνωρίζουμε πότε θα γίνει αυτό. Όλη αυτή όμως η καθυστέρηση δεν σημαίνει τίποτε για την οικονομία; Προσωπικά πιστεύω, ότι η αξιολόγηση θα κλείσει, το πότε δεν το ξέρει ούτε ο κ. Τσίπρας, γιατί η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να υπογράψει κι’ άλλα επώδυνα μέτρα. Καθυστερεί, γιατί δεν γνωρίζει πως θα τα παρουσιάσει τόσο στους βουλευτές της, όσο και κυρίως στον Ελληνικό Λαό. Από τη μία ζητάμε την παραμονή του ΔΝΤ (επιστολή Τσακαλώτου) και από την άλλη ζητάμε την αποχώρηση του, αναγορεύοντας έτσι ως διαιτητή τον εχθρό της κοινωνικής Ευρώπης, τον κ. Σόιμπλε…»

Στο ενδεχόμενο διακυβέρνησης της Ν.Δ τι θα κάνατε για να αναστραφεί το κλίμα;

«Ήδη, ο κ. Μητσοτάκης έχει παρουσιάσει μία σύντομη ατζέντα του προγράμματος μας. Το βασικό συστατικό του θα είναι η οικονομία. Εκεί κρύβεται το μυστικό, για να αλλάξει προς το θετικό το κλίμα.  Π.χ. Η μείωση των φόρων είναι επιτακτική ανάγκη. Ο «φοβερός και τρομερός» ΕΝΦΙΑ, που ο κ. Τσίπρας θα καταργούσε σε μία μέρα, θα κατέβει κατά 30% σε δύο χρόνια. Όποιος βιαστεί να πει, ότι δεν θα το κάνουμε, θα του θυμίσω τι έγινε, το 2014 επί Σαμαρά. Άλλο παράδειγμα: Οι ιδιωτικοποιήσεις. Θα γίνουν. Είναι αδιανόητο,  να έχει ψηφιστεί από τη πλειοψηφία της Βουλής, η επένδυση στο Ελληνικό εδώ και δύο μήνες κι’ ακόμη η περιοχή να μοιάζει με προσφυγικό στρατόπεδο.   Κοιτάξτε, κ. Λιάκου. Το πιο σημαντικό για τους δανειστές είναι να δουν στην απέναντι πλευρά του τραπεζιού έναν άνθρωπο, ο οποίος θα τους κοιτάει στα μάτια και θα είναι διατεθειμένος να τιμήσει την υπογραφή του. Αυτός, λοιπόν, δεν είναι ο κ. Τσίπρας…»

Εσείς που παρατηρείτε την Ευρωπαϊκή σκηνή κι έχετε διατελέσει ευρωβουλευτής θεωρείτε ότι το επόμενο εξάμηνο είναι ιδιαίτερα κρίσιμο όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά και για το Ευρωπαϊκό  οικοδόμημα λόγω των επερχόμενων εκλογών σε Γαλλία, Γερμανία για παράδειγμα;

«Στις 2 Μαΐου του 1998, ευρισκόμενος στο ευρωπαικό κοινοβούλιο αρνήθηκα να ψηφίσω την περιβόητη ΟΝΕ, αφού ποτέ δεν υπήρξε οικονομική ένωση της Ε.Ε. αλλά μόνο μία βίαιη νομισματική ένωση (ευρώ). Τότε έγραψα ένα άρθρο (εφημ. ΠΑΡΟΝ) με τίτλο: «Η κοινωνική Ευρώπη πέθανε….Ζήτω η Ευρώπη των τραπεζών». Το τι άκουσα δεν λέγεται…Σήμερα διατυπώνω δημόσια την προσωπική μου άποψη, ότι η Ευρώπη αν θέλει να έχει παρόν και κυρίως μέλλον αυτό περνά μέσα από την αναθεώρηση της συνθήκης του Μάαστριχτ. Διαφορετικά, οι σημερινοί της «ηγέτες» σύντομα θα κλαίνε πάνω στα συντρίμμια, που οι ίδιοι θα έχουν προκαλέσει. Οι Λαϊκιστές και οι ακραίοι βρίσκουν έδαφος και εκδηλώνουν τον αντιευρωπαισμό τους»

Τι γίνεται με την κατάσταση των προσφύγων;

«Νομίζω, ότι η κατάσταση είναι οριακή και μπορεί σύντομα να εξελιχθεί σε εκρηκτική, αφού η κυβέρνηση την αντιμετωπίζει με προχειρότητα μεταθέτοντας συνεχώς τις ευθύνες και προσπαθώντας να κρύψει το πρόβλημα «κάτω από το χαλί». Μου προκαλεί απορία επίσης, το γεγονός της αυξομείωσης των ροών ανά εβδομάδα, ο ρόλος των …χιλιάδων ΜΚΟ και τέλος πως ακριβώς διοχετεύονται τα εκατομμύρια της Ε.Ε.. Για όλα αυτά έχω ζητήσει συγκεκριμένες απαντήσεις. Ακόμη τις περιμένω…»