Συνεντεύξεις
Βουλή
Πολιτική
Αυτοδιοίκηση
Τα είπα & έγιναν
ΑΡΧΗ » Εφημερίδα, Πολιτική, Συνεντεύξεις

“ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ”

11 Μαρτίου 2017 – 09:54

Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη του Νικήτα Κακλαμάνη, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ”.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Ο πρωθυπουργός είπε στο υπουργικό συμβούλιο ότι “η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα”, ότι η οικονομία “μετά από πολλά χρόνια ύφεσης θα γυρίσει σε εξαιρετικά ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, τους υψηλότερους της ευρωζώνης”. Διαφωνείτε;

«Βιάστηκε ο κ. Πρωθυπουργός, αφού μισή ώρα αργότερα η ΕΛΣΤΑΤ, ευτυχώς χωρίς τον κ. Γεωργίου, παρουσίασε την πραγματική εικόνα της «αναπτυξιακής πορείας» της Ελλάδας στα 2 τελευταία χρόνια της «πρώτης φοράς αριστερά…». Άντε τώρα να τα μαζέψεις»

Υπάρχουν “αμετανόητοι” και “παράφωνοι” μεταξύ των δανειστών όπως λέει ο κ.Τσίπρας; Το ΔΝΤ δεν έχει παράλογες απαιτήσεις;

«Κυρία Κοραή, για παράλογες απαιτήσεις των δανειστών πρώτος μίλησε τόσο εντός, όσο και εκτός Ελλάδας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσφέροντας υπηρεσία στη κυβέρνηση και στις διαπραγματεύσεις. Ο κ. Τσίπρας το αγνόησε επιλέγοντας ίσως, να ξαναβγεί μπροστά στο τζάκι του Μαξίμου και να μας πει ένα ακόμη «διάγγελμα»…Τι κρίμα»

Πότε βλέπετε να κλείνει η αξιολόγηση;

«Όποτε και να κλείσει, θα είναι ένας ακόμη επώδυνος «συμβιβασμός» για την ελληνική κοινωνία. Όσο αργεί ο λογαριασμός θα «τραβά την ανηφόρα»…»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε στη σύσκεψη των τομεαρχών “ούτε μέτρα, ούτε αντίμετρα θα ψηφίσουμε, δεν θα γίνουμε δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ”. Υπάρχουν κάποιοι στη ΝΔ που θα ήθελαν να στηρίξουν τη συμφωνία;

«Σε κάθε κρίσιμη ψηφοφορία η ΝΔ προσέρχεται στη Βουλή σοβαρή, συγκροτημένη και αρραγής. Την θέση του προέδρου μας, θα την επικυρώσει η κοινοβουλευτική ομάδα, η οποία κρίνω ότι πρέπει να συνεδριάσει πριν από τη κρίσιμη ψηφοφορία, όπως γινόταν σχεδόν πάντα».

Είναι τζάμπα μάγκας όποιος λέει εκ των υστέρων και εκ του ασφαλούς ότι η ΝΔ δεν έπρεπε να είχε ψηφίσει το τρίτο μνημόνιο το Καλοκαίρι του 2015; Σωστά τα είπε ο κ.Μειμαράκης;

«Ανήκα σ’ αυτούς, που είχαν ενδοιασμούς για το ΝΑΙ της ΝΔ στο τρίτο μνημόνιο. Η μεγάλη πλειοψηφία τότε της κοινοβουλευτικής μας ομάδας, είχε άλλη άποψη. Νομίζω πιο σωστή απ’ όσους είχαμε ενδοιασμούς. Υπενθυμίζω, ότι εκείνη η συνεδρίαση κράτησε 10 ώρες. Η όποια αναφορά λοιπόν στο σήμερα, δεν έχει καμία αξία και κυρίως κανένα όφελος για το κόμμα»

Ούτε τα αντίμετρα θα ψηφίσετε; Και σας το ρωτάω αυτό διότι η μείωση του ΕΝΦΙΑ ή της φορολογίας των επιχειρήσεων είναι και δικές σας θέσεις.

«Κυρία Κοραή, το πιθανότερο είναι ο κ. Τσίπρας προκειμένου να πιέσει τους βουλευτές του, θα τα φέρει όλα σε ένα άρθρο, μέτρα και αντίμετρα. Η απάντηση , λοιπόν είναι προφανής, ΟΧΙ»

Τσίπρας και Καμμένος ελέγχουν τα κόμματα τους; Διαρροές αποκλείετε;

«Μαζική «ανταρσία» όπως το καλοκαίρι του 2015 το αποκλείω. Κάποιες, μεμονωμένες, ελάχιστες αποχές ενδεχομένως»

Αν παρ΄ όλα αυτά η κυβέρνηση χάσει την πλειοψηφία, η ΝΔ πως θα απαντήσει στο δίλημμα; Θα αρνηθεί να ψηφίσει τη συμφωνία και να πάει η χώρα σε εκλογές;

«Νομίζω, ότι και αυτό το ερώτημα έχει ήδη απαντηθεί. Προσωπικά πιστεύω, ότι δεύτερο «σωσίβιο» στη κυβέρνηση προκειμένου ο κ. Τσίπρας να περάσει τα αντιλαικά μέτρα και να ανοίξει τη πόρτα στο 4ο μνημόνιο δεν πρέπει να υπάρξει. Αυτή την φορά ο κίνδυνος του “Grexit”λόγων των εκλογών σε Γαλλία και Γερμανία δεν υπάρχει»

Έστω και τώρα ο πρωθυπουργός να καλούσε τη ΝΔ και τα άλλα κόμματα του ευρωπαϊκού τόξου να κάνουν μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης;

«Όταν η ΝΔ το πρότεινε (εκλογές Σεπτεμβρίου 2015 και Β. Μειμαράκης) μας λοιδόρησαν. Τώρα είναι αργά. Όπως παρόμοια πρόταση του Κ. Καραμανλή την άνοιξη του 2010, ο κύριος «λεφτά υπάρχουν» την πέταξε στα σκουπίδια…»

Η οικουμενική δεν θα ήταν μια λύση για να τελειώνουμε με τα μνημόνια;

«Άλλο συνεννόηση κι’ άλλο οικουμενική συγκυβέρνηση. Δεν πιστεύω σε τέτοιες «λύσεις», ούτε τις συναντήσαμε σε κάποιες χώρες της Ευρώπης».

Κι εσείς να ήσασταν στην κυβέρνηση δεν θα ζητούσε το Δ.Ν.Τ μείωση αφορολόγητου και περικοπές συντάξεων; Θα άλλαζαν οι πολιτικές των δανειστών;

«Πιθανώς ναι αλλά πιθανότατα όχι, αφού το μίγμα της δικής μας οικονομικής πρότασης εγγυάται την μη ύπαρξη δημοσιονομικού κενού, όπως το υπολογίζει το ΔΝΤ, το οποίο δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα έπεφτε έξω…Εξ’ άλλου η δική μας πρόταση για 2% πλεόνασμα, εξουδετερώνει τις όποιες ενστάσεις των γραφειοκρατών του ΔΝΤ»

Απομακρύνονται οι εκλογές;

«Όσο σίγουρο είναι, ότι δεν πρόκειται να γίνουν εκλογές τώρα, άλλο τόσο σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται, κάτω από τη Λαική οργή, να αντέξει μέχρι το 2019».

Η ΝΔ δεν έχει στρατηγικό αδιέξοδο όταν ζητάει εκλογές από τον Μάρτιο του 2016 και αυτές δεν γίνονται;

«Κυρία Κοραή, σας υπενθυμίζω ότι ο κ. Τσίπρας και η παρέα του στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 έβαλαν το δίλλημα «Μνημόνιο-Αντιμνημόνιο». Τον Σεπτέμβριο του 2015 «το παλιό και το νέο». Τώρα πάνε να διαμορφώσουν ένα άλλο ψευτοδίλημμά «Αριστερά-Δεξιά». Αυτοί έχουν στρατηγικό αδιέξοδο, όχι εμείς»

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ.Φώφη Γεννηματά είπε ότι μετά τις εκλογές θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση μόνον αν θα συνεργαστούν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρείτε πιθανό ένα τέτοιο σενάριο ή βλέπετε σενάριο διπλών εκλογών;

«Το πιθανότερο σενάριο είναι, ότι η κ. Γεννηματά δεν θα επιμείνει στη συγκεκριμένη άποψη. Εξ’ άλλου το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας είναι δύσκολο αλλά όχι απίθανο…»

Ο κ.Τσίπρας είπε για τον πρόεδρο της ΝΔ ότι “έχει εγκλωβιστεί, ίσως παρασυρμένος από συμβούλους που βλέπουν την ενασχόληση με την πολιτική ως επαγγελματικό πρότζεκτ» ενώ η πολιτική “δεν είναι πρότζεκτ και η χώρα δεν είναι Siemens, δεν είναι εταιρεία». Ένα σχόλιο σας.

Όταν κάνεις τέτοιες δηλώσεις πως είναι δυνατόν, να έχεις στο μυαλό σου (ο κ. Τσίπρας εννοώ) πρόταση σχηματισμού «εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης»; Την έχεις δυναμιτίσει από την αρχή»

Καλώς ή κακώς η ΝΔ ψήφισε στην ευρωβουλή τη συμφωνία CETA που αφορά και τη φέτα;

«Η συμφωνία αυτή συνολικά για την Ελλάδα έχει συν και πλην, η επικοινωνιακή όμως διαχείριση του θέματος ήταν, άστα να πάνε…»

Ο αρχηγός δικαιούται να χρησιμοποιήσει το όπλο της διαγραφής για όποιον διαφωνεί με κεντρικές στρατηγικές, την ώρα που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι και ο ίδιος και η ΝΔ έχουν διψήφιο προβάδισμα έναντι του Τσίπρα και ου ΣΥΡΙΖΑ;

«Τα κόμματα, τα Δημοκρατικά, γίνονται μεγάλα με εγγραφές και όχι με διαγραφές. Ο πρόεδρος οφείλει να καλέσει όλους σε γενική συστράτευση και εμείς οι βουλευτές και τα στελέχη να σεβόμαστε τις συλλογικές αποφάσεις του κόμματος μας»

Όλα για την αυτοδυναμία; Η να υπάρξουν προεκλογικές συνεργασίες της ΝΔ;

«Έχει απαντήσει σε αυτό το ερώτημα ο αρχηγός μας. Στις εκλογές θα πάμε παρέα με όσο το δυνατό μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας. Μετεκλογικά θα δούμε…»

Ο κ.Καμμένος δηλώνει καραμανλικός. Μπορεί να συνεργαστεί μαζί του η ΝΔ αν βγει πρώτο κόμμα;

«Το βρίσκω εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι απίθανο, ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Τέτοιου είδους δηλώσεις μπορεί να γίνονται από κάποιους «χωρίς τον ξενοδόχο»».

Διεύρυνση και προς τα δεξιά; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης να καλέσει στη ΝΔ πρόσωπα που κινούνται ιδεολογικά δεξιότερα ή πρέπει να ρίξει το βάρος στο κέντρο;

«Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας, οι μεγάλες διαρροές της ΝΔ έγιναν προς τα δεξιά. Αυτό όμως, δεν ακυρώνει την στρατηγική της αμφίπλευρης διεύρυνσης»

Θα είχατε πρόβλημα εάν υπουργός του Κώστα Σημίτη, η κ.Διαμαντοπούλου για παράδειγμα, γινόταν υπουργός μιας κυβέρνησης της ΝΔ;

«Προσωπική αναφορά δεν πρόκειται να κάνω, η Λαική μας βάση όμως θυμάται πολύ καλά ποιοι καθύβρισαν και συνεχίζουν να το κάνουν, την παράταξη μας»

Η “Δράση” και ο κ.Σκυλακάκης έδωσαν θετικό πρόσημο στη ΝΔ;

«Στη ΝΔ θετικό πρόσημο δίνουν όσοι αποδεδειγμένα χαρακτηρίζονται από κοινωνική ευαισθησία…Δεν γνωρίζω, αν ο κ. Σκυλακάκης έχει εγκαταλείψει τις οικονομικά ακραίες απόψεις του»

Η δημιουργία νέου πολιτικού φορέα από τους κ.κ. Τσιτουρίδη –Τσιαρτσιώνη θεωρείτε, ότι μπορεί να «κόψει» κομμάτι από τους ψηφοφόρους της ΝΔ;

«Αγαπητοί φίλοι και οι δύο συνάδελφοι. Η θέση τους εφ’ όσον το επιθυμούν είναι στη μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη μας, η Λαική βάση της οποίας δεν επιβράβευσε τέτοιου είδους προσπάθειες»

Ρόλοι για τους πρώην πρωθυπουργούς, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά μπορεί να υπάρξουν;

«Διαφορετικοί ηγέτες, με ιδιαίτερες απόψεις σε κάποια θέματα, η ζωντανή ιστορία μας. Απόλυτα χρήσιμοι και οι δύο για ξεχωριστούς λόγους»