Συνεντεύξεις
Βουλή
Πολιτική
Αυτοδιοίκηση
Τα είπα & έγιναν
ΑΡΧΗ » Εφημερίδα, Πολιτική, Συνεντεύξεις

«Realnews»

29 Ιανουαρίου 2017 – 09:59

Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη του Νικήτα Κακλαμάνη, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Realnews».

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Η ΝΔ θέλει να κλείσει η αξιολόγηση πάση θυσία; Να αποδεχθεί η κυβέρνηση Τσίπρα τον «κόφτη» με τις μειώσεις στις συντάξεις και τα άλλα μέτρα, εάν πέσουν έξω οι στόχοι από το 2018 και μετά;

«Κυρία Κοραή, βρισκόμαστε στον πρώτο μήνα του 2017 και η αξιολόγηση έπρεπε να είχε κλείσει από τον Φεβρουάριο του 2016. Υπάρχει ήδη ένας χρόνος καθυστέρηση. Αυτός ο χρόνος δε σημαίνει τίποτα για την οικονομία; Ήδη ο Λαός φορτώθηκε με 2,7 δις νέους φόρους (προϋπολογισμός 2017), με πολλούς έμμεσους φόρους, οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι σε απόγνωση, ο νέος κόφτης -πέραν του 2018- έχει γίνει ήδη αποδεκτός από τον κ. Τσακαλώτο, ευρισκόμενη η Ελλάδα και ο Λαός μπροστά σε έναν ακόμη “επώδυνο συμβιβασμό”. Αυτή τη φορά η κυβέρνηση θα είναι μόνη της στην ψηφοφορία. Τελεία»

Πόσο πιθανή θεωρείτε μια ρήξη της κυβέρνησης με τους δανειστές. (Και αν ναι, πότε; Τώρα γρήγορα; Αργότερα τον Ιούνιο;)

«Οι δρόμοι είναι τρεις. α) Επώδυνος συμβιβασμός β) Εκλογές γ) Δημοψήφισμα καταστροφικό για τη χώρα. Να γιατί οι εκλογές, που ζητά η ΝΔ, είναι το πλέον αναγκαίο σενάριο. Έχουμε κυβέρνηση “οπερέτας”. Ο ένας υπουργός αδειάζει τον άλλο (Υπουργείο Παιδείας) και το κόμμα αδειάζει τον νέο υπουργό Ανάπτυξης (κ. Παπαδημητρίου) επειδή τόλμησε και είπε την αλήθεια για τη μείωση του αφορολόγητου. Γιατί αυτή ήταν η αλήθεια και όχι η ανάκληση της δήλωσης, λόγω κακής χρήσης της ελληνικής γλώσσας.

Αν πάμε σε εκλογές με τη χώρα  στον τοίχο και ανοιχτή την αξιολόγηση, δεν θα αναγκαστεί η ΝΔ εάν γίνει κυβέρνηση, να την κλείσει όπως-όπως με όλα τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές;

«Το σενάριο των εκλογών είναι υπαρκτό αλλά κατά τη γνώμη μου όχι το επικρατέστερο. Παρά ταύτα, μία κυβέρνηση της ΝΔ το πρώτο που οφείλει να κάνει είναι η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας. Εφόσον αυτό συμβεί, η διαπραγμάτευση θα γίνει ουσιαστική και οι “άσπονδοι φίλοι μας” Ευρωπαίοι και δανειστές θα αναγκαστούν να αποσύρουν αρκετές από τις παράλογες απαιτήσεις τους. Η ΝΔ σίγουρα είναι το πιο φιλοευρωπαϊκό κόμμα αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να μας θεωρούν δεδομένους. Ο “ρομαντικός ευρωσκεπτικισμός” αναπτύσσεται ταχύτατα μέσα στην ελληνική κοινωνία και δεν πρέπει να αφήσουμε τους λαϊκιστές να το εκμεταλλευτούν»

Η Συμφωνία Αλήθειας του  Κυριάκου Μητσοτάκη δεν είναι έωλη με πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%; Πως θα βρεθεί δημοσιονομικός χώρος για να προχωρήσει σε φορολογικές ελαφρύνσεις;

«Μόνο με φορολογικές μειώσεις θα βοηθηθεί η πραγματική ανάπτυξη, η αναγέννηση της αγοράς και ο στόχος μας για 2% πλεόνασμα θα γίνει και εφικτός και αποδεκτός. Πλεονάσματα με στάση πληρωμών είναι άνευ ουσίας”

Είστε υπέρ της μείωσης του αφορολόγητου ή όχι;

«Καθετί που επιβαρύνει κι άλλο φορολογικά τους Έλληνες με βρίσκει αντίθετο. Σας επαναλαμβάνω όμως, ότι όλα τα οικονομικά θέματα θα τεθούν επί τάπητος σε ένα συνολικό πακέτο διαπραγμάτευσης. Ότι και να γίνει, πάντως, δεν πρόκειται να είναι κάτι χειρότερο για τους Έλληνες»

Ο Σόιμπλε και το ΔΝΤ φταίνε για όλα;

«Σίγουρα όχι κ. Κοραή. Τη Δευτέρα παρουσιάζεται στο ΕΒΕΑ ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο για την πορεία της οικονομίας την περίοδο 2000-2015. Εκεί, με αδιάσειστα στοιχεία, αναδεικνύονται πολιτικές ευθύνες και όχι μόνο, που έχουν ονοματεπώνυμο. Οι σημερινοί ηγετίσκοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν μεγάλες ευθύνες για τη σημερινή αγνώριστη Ευρώπη. Είναι οι ηθικοί αυτουργοί της εξάπλωσης του ακραίου λαϊκισμού και εθνικισμού. Το δε ΔΝΤ, βλέποντας το οικοδόμημα της παγκοσμιοποίησης να τρίζει, προσπαθεί να κρατήσει ότι μπορεί… Η πολιτική ώρα όλων αυτών πλησιάζει στο τέλος της. Προσωπική μου άποψη είναι ότι η ΕΕ πρέπει να αρχίσει την ουσιαστική συζήτηση της αναθεώρησης της συνθήκης του Μάαστριχ»

Θα μπορούσαν να πάνε μαζί να διαπραγματευτούν Τσίπρας και Μητσοτάκης; Τα μέτρα δεν υπερβαίνουν του ενός ή τού άλλου την  κυβερνητική θητεία;

«Η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέδειξαν ήδη με πράξεις, ότι μπορούν να το κάνουν. Ψηφίσαμε τη συμφωνία του 2015, για να μην βγούμε από το ευρώ, στηρίξαμε τη κυβέρνηση στο Κυπριακό. Ο κ. Τσίπρας όμως κυβερνά. Αυτός δεν πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα αν πραγματικά ενδιαφέρεται για το καλό της πατρίδας;»

Υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε να υπάρξει εθνική συνεννόηση;

«Με την προϋπόθεση, ότι ο κ. Τσίπρας να αντιληφθεί, ότι η διακυβέρνηση της Ελλάδας δεν είναι επιπέδου δεκαπενταμελούς συμβουλίου»

Η στήριξη της πολιτικής ηγεσίας της Δράσης και του προέδρου της Θόδωρου Σκυλακάκη θα φέρει ψήφους στη ΝΔ;

«Η συγκεκριμένη “συνεργασία” ήταν προσωπική απόφαση του προέδρου μας. Τη σέβομαι αλλά δεν είμαι σίγουρος για τη χρησιμότητα και την αποτελεσματικότητά της…»

Η ΝΔ να κάνει προεκλογική συνεργασία με τον Σταύρο Θεοδωράκη;

«Όποιος πονάει πάει στον γιατρό»

Θεωρείται εφικτό, ότι η αξιολόγηση θα κλείσει, χωρίς κανένα μέτρο, σύμφωνα με τη ρητή διαβεβαίωση που έδωσε ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξη του;

«Μετά το σκίσιμο του Μνημονίου, ο Λαός μπορεί να “κοιμάται ήσυχος”. Εξάλλου κ. Κοραή, ο κόφτης ήδη μετονομάστηκε σε “αυτόματο διορθωτή”!!!»