Συνεντεύξεις
Βουλή
Πολιτική
Αυτοδιοίκηση
Τα είπα & έγιναν
ΑΡΧΗ » Εφημερίδα, Πολιτική, Συνεντεύξεις

«Realnews»

9 Ιουλίου 2017 – 09:37

Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη του Νικήτα Κακλαμάνη, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Realnews».

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Κύριε Κακλαμάνη με το κλείσιμο της συμφωνίας η κυβέρνηση κέρδισε πολιτικό χρόνο. Εσείς όμως επιμένετε στο αίτημα για πολιτική αλλαγή. Μήπως το αίτημα αυτό τελικά φθίνει;

«To κομματικό συμφέρον της ΝΔ εξυπηρετείται από την περαιτέρω παραμονή στην εξουσία της σημερινής κυβέρνησης. Το Εθνικό συμφέρον, όμως, επιβάλλει να φύγει. Συμπληρώθηκαν 2,5 χρόνια γεμάτα «αυταπάτες», ιδεοληψίες, ψέματα, φοροεπιδρομών και δυστυχώς τα χειρότερα έρχονται, τουλάχιστον, μέχρι το 2022 και βλέπουμε… Το αίτημα για εκλογές παραμένει επίκαιρο, όχι γιατί το κρατά επίκαιρο η ΝΔ αλλά γιατί μεγαλώνει η Λαϊκή οργή»

Μετά από οκτώ ώρες συζήτησης στη Βουλή με αφορμή την προ ημερησίας για την συμφωνία του eurogroup, οι πολίτες έγιναν πιο σοφοί;

«Το χαρακτηριστικό αυτής της κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης ήταν η σκληρή ιδεολογική μάχη, που έδωσε ο Κ. Μητσοτάκης, υπερασπιζόμενος τις αρχές και τις θέσεις της Παράταξης μας. Τον στηρίζω και ελπίζω να την συνεχίσει… Γιατί μόνο έτσι  ο στόχος της αυτοδυναμίας μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Ο Λαός δεν έγινε πιο σοφός αλλά ενημερώθηκε για την φοροεπιδρομή, που ξεκινά από σήμερα και θα διαρκέσει ως το τέλος του χρόνου και αμέσως μετά θα ξεκινήσουν τα νέα μέτρα, τα οποία μετά από μια “σκληρή” διαπραγμάτευση ψήφισε με χειροκροτήματα η κυβερνητική πλειοψηφία»

Για το θέμα της σύστασης εξεταστικής για τον Πάνο Καμμένο, που βρίσκετε στην επικαιρότητα, ποια είναι η άποψή σας;

«Το θέμα της εμπορίας ναρκωτικών (2 τόνοι ηρωίνης) ερευνάται ήδη από τη Δικαιοσύνη, ενώ έχουν εκδοθεί ήδη πρωτόδικες αποφάσεις. Αυτό είναι το ποινικό κομμάτι της υπόθεσης στο οποίο η ΝΔ δεν ανακατεύεται σεβόμενη την Ελληνική Δικαιοσύνη. Υπάρχει όμως και το πολιτικό σκέλος της υπόθεσης, με παρεμβάσεις υπουργών σε παράγοντες της δίκης προκειμένου, είτε να αθωωθούν κάποιοι, είτε να κατασκευασθούν ένοχοι. Αυτό το κομμάτι οφείλει να εξετάσει η Βουλή και εφόσον προκύψουν και ποινικές ευθύνες το πόρισμα της εξεταστικής να σταλεί στην Δικαιοσύνη. Όπως είδατε άλλωστε η ΚΟ της ΝΔ κατέθεσε πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το θέμα. Θα τολμήσει η κυβέρνηση να αλλάξει θέση;»

Στην εξεταστική για την υγεία που ήδη ” τρέχει ” υπάρχουν αποτελέσματα; Βλέπουμε τουλάχιστον για την ώρα, η κουβέντα να περιστρέφεται γύρω από το Ερρίκος Ντυνάν.

«Από αυτή την εξεταστική εγώ περιμένω να τεκμηριωθούν οι καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για απώλεια 80 δις ευρώ (!) την επίμαχη περίοδο. Μέχρι στιγμής παρακολουθούμε επικοινωνιακού τύπου αναφορές, για θέματα που ήταν ήδη γνωστά και τα οποία ερευνώνται από την Δικαιοσύνη. Ο δρόμος φαίνεται ότι θα είναι μακρύς (ζητήθηκε ήδη παράταση των εργασιών της επιτροπής) και αναμένω να κληθώ, όπως έχω ζητήσει».

Η διεύρυνση της ΝΔ περνάει μόνο από το κέντρο;

«Η μεγάλη κεντροδεξιά, κάτι που πέτυχαν δύο ηγέτες, όπως ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και Κώστας Καραμανλής, περνά κυρίως μέσα από τον επαναπατρισμό της Λαϊκής βάσης της Δημοκρατικής Πατριωτικής Δεξιάς, στην ιδεολογική της «φύτρα» που είναι η Νέα Δημοκρατία. Χωρίς την επίτευξη αυτού του στόχου, η πρωτιά μας στις εκλογές δεν απειλείται αλλά το διακύβευμα της αυτοδυναμίας δυσκολεύει. Χρειάζεται σχέδιο, στρατηγική και ιδεολογική προσέγγιση αυτών των ανθρώπων».

Πως είδατε την παρουσία του προέδρου της ΝΔ στο Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης; Πρώτη φορά αρχηγός του κόμματος σας δίνει το παρών στις εργασίες του Συνεδρίου, ουσιαστικά του κόμματος της Φώφης Γεννηματά, όταν μάλιστα η προηγούμενη συνεργασία ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, επί Σαμαρά, δεν άρεσε σε ένα μεγάλο ποσοστό νεοδημοκρατών.

«Η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο συνέδριο της ΔΗ.ΣΥ. ήταν κίνηση υψηλού συμβολισμού, που δυστυχώς δεν αξιολογήθηκε σωστά, ούτε από την κ. Γεννηματά, ούτε από εκείνους, που οδήγησαν το ΠΑΣΟΚ στα γνωστά ποσοστά του 6%. Αν η κ. Γεννηματά πιστεύει, ότι η παλινόρθωση του πάλαι ποτέ ισχυρού ΠΑΣΟΚ περνά μέσα από τη δική της πολιτική αιχμαλωσία από τους κ.κ. Σημίτη και Παπανδρέου είναι δικό της θέμα. Δεν μπορεί όμως να θέτει όρους, που αγγίζουν την ιστορία της Παράταξης μας και εμβληματικούς ηγέτες της. Κάνει λάθος»

Βλέπετε πρόσωπα όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος να συνεργάζονται με τη ΝΔ;

«Λόγοι σεβασμού προς το πρόσωπο του κ. Βενιζέλου, δεν μου επιτρέπουν να σας απαντήσω»

Ο Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη να μην ψηφίσει κανέναν Καραμανλή για πρόεδρο της Δημοκρατίας, αποδίδοντας στον πρώην πρωθυπουργό την ευθύνη για την κρίση. Τι λέτε;

«Ο πολιτικός που έφερε στην Ελλάδα τα μνημόνια, ο ”άνθρωπος του Καστελόριζου”, ο αρχηγός που καθαιρέθηκε από πρωθυπουργός από το ίδιο του το κόμμα, όσο και να προσπαθεί δεν μπορεί να αγγίξει ούτε τον Προκόπη Παυλόπουλο, ούτε τον Κώστα Καραμανλή. Αλλά δεν ήταν μόνο ο Γιώργος Παπανδρέου. Παρόμοια θέση εξέφρασε και ο κ. Σημίτης, ο πρωθυπουργός που πρωτοκλασάτοι υπουργοί του είτε βρέθηκαν στην φυλακή είτε βρίσκονται στα χέρια της Δικαιοσύνης. Ο άνθρωπος που ακόμα δεν ξέρουμε πόσο κόστισε στον Λαό το περίφημο swap του και που ο ίδιος παραδέχθηκε ότι οι εξοπλισμοί -επί των ημερών του- κόστισαν 55 δις, για τους οποίους, όμως, αυτός αποφάσισε, αυτός τους παρήγγειλε και άλλος κλήθηκε να τους πληρώσει… Ντροπή…»

Κατά την γνώμη σας ο Προκόπης Παυλόπουλος είναι καλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Η ΝΔ πρέπει να τον προτείνει για δεύτερη θητεία;

«Αν η Ελλάδα σήμερα εξακολουθεί να ανήκει στην οικογένεια της Ευρώπης (έστω αυτής της Ευρώπης, που λειτουργεί έχοντας ξεχάσει τις ιδρυτικές της αξίες σε μεγάλο βαθμό), το οφείλει και στον σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όταν γίνει γνωστός ο εθνικός του ρόλος, τότε πολλά στόματα θα κλείσουν… Όταν έλθει η ώρα η ΝΔ θα πράξει το Εθνικό της καθήκον. Πριν από το 2020 κάθε συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα είναι εντελώς αδόκιμη»