Συνεντεύξεις
Βουλή
Πολιτική
Αυτοδιοίκηση
Τα είπα & έγιναν
ΑΡΧΗ » Εφημερίδα, Πολιτική, Συνεντεύξεις

«Realnews»

19 Νοεμβρίου 2017 – 10:58

Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη του Νικήτα Κακλαμάνη, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Realnews».

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Γιατί πέρυσι δεν ψηφίσατε τη διανομή του πλεονάσματος ενώ φέτος, επί της αρχής τουλάχιστον είστε θετικοί; Τι άλλαξε;

“Κατ’ αρχήν το συγκεκριμένο θέμα ξεκαθαρίζεται από την ιδρυτική διακήρυξη του Κόμματος μας. Δεν τίθεται, λοιπόν, ζήτημα φιλοσοφίας και ιδεολογίας. Σε δεύτερο επίπεδο, νομίζω, ότι ξεχνάτε, πως η ΝΔ επί Σαμαρά μοίρασε πρώτη 500 εκ. ευρώ ως κοινωνικό μέρισμα. Τότε ο κ. Τσίπρας ήταν ”στα κάγκελα”, με καταγγελίες περί ”πλεονάσματος θράσους και απάτης”. Η ΝΔ κ. Σιαδήμα και πέρυσι δεν είχε διαφωνήσει με τη διανομή του μερίσματος. Είχε ξεκαθαρίσει, όμως, ότι πρέπει να δοθεί στοχευμένα. Π.χ. Να το πάρουν οι μακροχρόνια άνεργοι και γενικά κατηγορίες φτωχών Ελλήνων, με ορισμένες διαδικασίες. Ο κ. Τσίπρας δεν μας άκουσε και δόθηκαν χρήματα ακόμη και σε ευκατάστατους συμπολίτες μας. Φέτος, ο κ. Τσίπρας υιοθέτησε την δική μας πρόταση. Συμπέρασμα; Είναι ντροπή να το παρουσιάζει ως επιτυχία του»

Η μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές της κεντροαριστεράς δημιουργεί νέα δεδομένα στον πολιτικό χάρτη; 

«Ακόμη δεν τον είδαμε Γιάννη τον βαφτίσαμε… Κύριε Σιαδήμα, μακάρι να βγει κάτι θετικό. Θα είναι καλό για την αστική δημοκρατία. Ας κρατάμε όμως μικρό καλάθι. Ξέρετε κάτι; Ακούω, να λένε οι περισσότεροι για την ανάγκη, που υπάρχει, ώστε το περίφημο κέντρο να βρει, επιτέλους, πολιτική στέγη.  Δεν βλέπω, όμως, που βρίσκεται, ”αυτό το περίφημο κέντρο” και πως θα μετονομαστεί. Γιατί, αν υπήρχε και αποτελούσε πλειοψηφία, όπως ισχυρίζονται κάποιοι, δεν θα αποτυπώνονταν κάπου; Εγώ δεν το έχω δει. Εσείς; »

Επηρεάζει την στρατηγική της ΝΔ για προσέλκυση των κεντρώων ψηφοφόρων; 

 «Η προσωπική μου άποψη για τη ΝΔ και τη στρατηγική της είναι ότι δεν πρέπει να εξαρτάται αποκλειστικά από την προσέλκυση ορισμένων ”κεντρώων” ψηφοφόρων. Για μένα το μεγάλο στοίχημα είναι να πείσουμε 500 χιλιάδες από 1 εκατομμύριο ψηφοφόρους μας, που ”αποσκίρτησαν” δεξιότερα της Παράταξης μας από το 2009 ως σήμερα. Αν το καταφέρουμε, η ΝΔ θα καταστεί αυτοδύναμη, κάτι που πρέπει να είναι η στρατηγική μας στόχευση»

Επιμένετε στο αίτημα για πολιτική αλλαγή ακόμα και τώρα που είναι ανοιχτός ο κύκλος της τρίτης διαπραγμάτευσης; 

«”Το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον”… Όποτε και να κάνει εκλογές ο κ. Τσίπρας, θα τις χάσει. Όσα μερίσματα κι αν μοιράσει, όσες υποσχέσεις και αν δώσει, ουδείς τον πιστεύει. Όσο γρηγορότερα φύγουν, τόσο καλύτερα για το αύριο της Ελλάδας»

Οι αποκαλύψεις της realnews για το αίτημα της δικαιοσύνης να ανοίξουν οι λογαριασμοί του Σπύρου Σημίτη και το ενδεχόμενο offshore εταιρίας βάζουν στο κάδρο και τον Κώστα Σημίτη; 

«Δεν νομίζω, ότι χρειαζόταν μόνο το άνοιγμα των λογαριασμών του κ. Σπύρου Σημίτη, για να μπει στο κάδρο ο πρώην πρωθυπουργός. Υπήρχαν και υπάρχουν κι άλλα ανοιχτά θέματα. Π.χ. ο κ. Τσοχατζόπουλος υπουργός ποιας κυβέρνησης ήταν; Ο κ. Παπαντωνίου; Ο κ. Μαντέλης; Όλοι τους κατηγορούνται για διαφθορά και μίζες. Μέλη της κυβέρνησης-Σημίτη δεν ήταν; Θέλετε να πάμε πιο πίσω; Θυμάστε το διαβόητο swap-Σημίτη, που θα ξεπληρώνουμε για δεκαετίες και προστέθηκε στο έλλειμα από τον κ. Γεωργίου, για να έλθει το ΔΝΤ στη χώρα μας το 2010 με τις ευλογίες του κ. Γιώργου Παπανδρέου; Ξεχνάτε επίσης, ότι μπήκαμε στη ζώνη του ευρώ με πλαστά στοιχεία; Κυβέρνηση Κώστα Σημίτη είχαμε και πάλι… Να όμως και μία ευκαιρία για το άλλοτε κραταιό ΠΑΣΟΚ, ώστε να μετεξελιχθεί σε κάτι καλύτερο πολιτικά. Να πετάξει τους σκελετούς που έχει στις ντουλάπες του. Μπορεί; Θα το τολμήσει;»

Κύριε Κακλαμάνη γιατί επιμένετε τόσο πολύ στην υπόθεση Καμμένου και την συμφωνία με την Σαουδική Αραβία; 

«Γιατί ο κ. Καμμένος έχει υποχρέωση να ρίξει άπλετο φως στην υπόθεση. Περιμένουμε στη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης της ΝΔ στη Βουλή απέναντι στα δικά μας επιχειρήματα να αντιτάξει τα δικά του. Η ΝΔ τα θέματα των Ενόπλων Δυνάμεων τα προσεγγίζει με μεγάλη προσοχή, όχι όμως με ένοχη σιωπή…

Στο Συνέδριο Αρχών και Θέσεων τον Δεκέμβριο, πέρα από τις προγραμματικές θέσεις, θα συζητηθεί και ο ιδεολογικός προσανατολισμός της ΝΔ; 

«Κύριε Σιαδήμα, η ΝΔ είναι το μοναδικό κόμμα στην Ελλάδα που έχει σταθερό ιδεολογικό προσανατολισμό από το 1974. Τον προσδιόρισε με κάθε ακρίβεια ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Τι αποδείχθηκε; Ότι 43 χρόνια μετά έχει πολύ βαθιές ρίζες, αφού αυτή η Παράταξη ήταν η μόνη, που επέζησε πολιτικά στη δυσκολότερη εποχή για την Πατρίδα μας μετά από την Κατοχή. Καμία άλλη… Θα ήταν μεγάλο λάθος η αλλαγή της ιδεολογίας μας προκειμένου να έλθουν κοντά μας κάποιοι σύμβουλοι των κ.κ. Σημίτη και Γ. Παπανδρέου…».

Κύριε Κακλαμάνη μπορεί στη ΝΔ να συνυπάρχει το κέντρο με τη δεξιά; 

«Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής κλείνει την ιδρυτική μας διακήρυξη σημειώνοντας: ”Καλώ όλους εκείνους που συμμερίζονται την αγωνία και τις ελπίδες μου για το μέλλον˙ όλους εκείνους που διακαίονται από το πόθο μιας πολιτικής αναγεννήσεως, να συστρατευθούν μαζί μας. Και απευθυνόμενος ιδιαίτερα προς τους νέους, τους καλώ να αποτελέσουν την πρωτοπορία σε αυτήν την εξόρμηση της εθνικής δημιουργίας. Για μια υπερήφανη και ευτυχισμένη Ελλάδα!

Άρα, με βάση τα παραπάνω, όσοι πιστοί προσέλθετε…»

Φταίει μόνο η κυβέρνηση για την κατάσταση στην Μάνδρα Αττικής; Δεν υπήρχαν τα προβλήματα με τα αντιπλημμυρικά και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις;

«Όσο παραμένουν νωπά τα σημάδια που άφησε πίσω της η τραγωδία στη Δυτική Αττική, όπου έχασαν τη ζωή τους συμπολίτες μας, είναι άκαιρη αυτή η αντιπαράθεση. Προέχει να επουλωθούν άμεσα οι πληγές που άνοιξαν κι η Πολιτεία να στηρίξει τους πληγέντες. Δεν είμαι αρμόδιος να καταλογίσω τις όποιες ευθύνες προφανώς και υπάρχουν διαχρονικά. Ελπίζω, ωστόσο, ότι ο καταμερισμός τους θα γίνει με γνώμονα την πρόληψη -κι όχι τη θεραπεία- ανάλογων τραγικών γεγονότων και χωρίς μικροπολιτική σκοπιμότητα»