Συνεντεύξεις
Βουλή
Πολιτική
Αυτοδιοίκηση
Τα είπα & έγιναν
ΑΡΧΗ » Εφημερίδα, Πολιτική, Συνεντεύξεις

«Realnews»

11 Φεβρουαρίου 2018 – 09:53

Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη του Νικήτα Κακλαμάνη, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Realnews».

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Η υπόθεση της Novartis και ένα μέρος της έρευνας δείχνει εμπλοκή πρώην υπουργών της ΝΔ. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο κόμμα σας;

«Η πολιτική φύτρα της παράταξής μας, που εκπροσωπείται σήμερα από τη ΝΔ και τον Κ. Μητσοτάκη, ξεκινά από τον Χ. Τρικούπη, φθάνει στον γεννήτορα του κόμματός μας Κωνσταντίνο Καραμανλή και έχει να πάει πολύ μακριά. Η λαϊκή μας βάση είναι μπετόν, το κόμμα ετοιμοπόλεμο και ενωμένο. Ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει ότι παρά τα συγχαρητήρια των κκ Μοσκοβισί και Λαγκάρντ η “βελτίωση” των μεγεθών της μακροοικονομίας δεν έχει περάσει στις άδειες τσέπες των Ελλήνων. Μηχανεύτηκε, λοιπόν, την ποινικοποίηση -χωρίς στοιχεία- της πολιτικής ζωής και των αντιπάλων του, με την ελπίδα μήπως και ανακάμψει δημοσκοπικά. Κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, τις εκλογές θα τις χάσετε. Ματαιοπονείτε…»

Ακόμα όμως και αν έχει παραγραφεί οποιαδήποτε εμπλοκή, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι οι πρώην υπουργοί κάνουν λόγο για πόλεμο λάσπης η κυβέρνηση υποστηρίζει πως πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο με μίζες εκατομμυρίων από συστάσεως τους ελληνικού κράτους.

«Παρά το απόλυτα βάσιμο της παραγραφής, η ΝΔ δεν το αποζητά, είναι δουλειά της τακτικής Δικαιοσύνης. Αντίθετα η θέση μας είναι ξεκάθαρη. «Άπλετο φως, εδώ και τώρα, για την υπόθεση Novartis», λέγοντας ΝΑΙ σε όποια διαδικασία επιλέξει η κυβέρνηση πχ εξεταστική ή προανακριτική. Αναρωτιέμαι η κυβέρνηση θα δείξει την ίδια ευαισθησία για την δικογραφία του κ. Καμμένου, παρά τις ηρωικές δηλώσεις του τελευταίου. Το αν είναι μεγάλο ή μικρό σκάνδαλο θα το πει η Βουλή και κυρίως η Δικαιοσύνη, όχι η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου»

Ήσασταν το υπουργείο Υγείας μέχρι το 2006 ενώ η έρευνα αφορά από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο και μετά που σας διαδέχθηκε. Στην δίκη σας θητεία δεν δεχθήκατε πιέσεις;

«Σας υπενθυμίζω ότι επί κυβέρνησης της ΝΔ , μετά από ανώνυμες «καταγγελίες», κάτι σαν κουκουλοφόρους, ελέγχθηκα επί 2 χρόνια τόσο από το ΣΔΟΕ όσο και από τον Εισαγγελέα Διαφθοράς. Το αποτέλεσμα; Πλήρης δικαίωσή μου. Δεύτερον, τον Νοέμβριο, αν θυμάμαι καλά, του 2005 υπέγραψα υπουργικές αποφάσεις που μείωναν 20% τις τιμές προμηθειών των νοσοκομείων. Δεν νομίζω κ. Σιαδήμα να πιστεύετε ότι οι προμηθευτές μου «έστειλαν λουλούδια». Μέχρι το 2011 το Υπουργείο Υγείας ουδεμία σχέση είχε με την τιμολόγηση των φαρμάκων, απλά ήταν υπεύθυνο μόνο για την νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, μετά την τιμολόγηση στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Αν δέχτηκα πιέσεις; Όχι, αφού οι περισσότεροι απ’ αυτούς που θα το επιθυμούσαν δεν μου έλεγαν ούτε «καλημέρα», απλά με ρουφιάνευαν στον Κ. Καραμανλή, λέγοντας «τι τον θέλεις αυτόν τον κομμουνιστή στην κυβέρνηση». Ματαίως όμως γιατί είχα πλήρη στήριξη από τον πρωθυπουργό»

Κάποιοι λένε ότι η υπόθεση της Novartis ήρθε στο φως της δημοσιότητας μια μέρα μετά το συλλαλητήριο στην Αθήνα για να αλλάξει η επικαιρότητα. Τι λέτε;

“Μα κ. Σιαδήμα, την ώρα που μίλαγε ο Μίκης στην πλατεία, στην κα Τουλουπάκη κατέθετε ένας από τους 3 «κουκουλοφόρους» μάρτυρες «σατανικό» σχέδιο για αλλαγή της ατζέντας του Σκοπιανού, που τώρα τους γυρνά μπούμερανγκ»

Η ΝΔ όσον αφορά το Σκοπιανό η στάση της είναι πως θα έπρεπε να λυθεί σε μια άλλη συγκυρία. Εσείς έχετε δηλώσει πως είστε υπέρμαχος της σκληρής γραμμής του 1992 που δεν περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία σε μια σύνθετη ονομασία ενώ υπάρχει και η γραμμή του Βουκουρεστίου με σύνθετη ονομασία που την αποδέχονται αρκετοί συνάδελφοι σας όπως έχετε σημειώσει. Τελικά έχει δυο γραμμές το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

Η ΝΔ έχει μια και μόνη γραμμή, απόλυτα ξεκάθαρη:

1) Πρώτα επίλυση του πακέτου του αλυτρωτισμού των Σκοπιανών, με τελική αλλαγή του Συντάγματός τους και μετά συζήτηση για το όνομα.

2) Δεν έχουμε ελπίδες ότι η κυβέρνηση μπορεί να επιλύσει την πρώτη προϋπόθεση. Αν όμως συμβεί το «θαύμα», η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ θα συζητήσει το θέμα, θα παρουσιαστούν οι δύο προτάσεις (1992 και Βουκουρέστι) και κατά πλειοψηφία, ίσως και με ομοφωνία, θα ληφθεί η απόφαση και ως σοβαρό πατριωτικό κόμμα θα πάμε στη Βουλή με ενιαία θέση. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να διχάσει την λαϊκή μας βάση και να διασπάσει την κοινοβουλευτική μας ομάδα. Ο Κ. Μητσοτάκης, με την φράση «δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς» τα είπε όλα…

Τα συλλαλητήρια βοηθούν στη διαπραγμάτευση κύριε Κακλαμάνη; Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως θα προχωρήσει με βάση τον αρχικό της σχεδιασμό

«Παρά το γεγονός ότι ήμουν παρών στο συλλαλητήριο δεν πιστεύω πως μόνο μέσα από αυτά καθορίζεται η εξωτερική πολιτική της πατρίδας. Βοηθούν, όμως, την κυβέρνηση, αν θέλει, να ακούσει -κι όχι να λοιδορεί- εκατοντάδες χιλιάδες Λαού και να διαπραγματευτεί καλύτερα και αποτελεσματικότερα»

Το Σκοπιανό μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες κάλπες;

«Η μόνη σταθερή θέση της κυβέρνησης είναι «θέλουμε να μείνουμε στις καρέκλες όσο περισσότερο μπορούμε». Από μόνο του το Σκοπιανό όχι δεν θα οδηγήσει σε εκλογές. Μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί ως αιτία. Αλλά όποτε και να κάνουν τις εκλογές, θα τις χάσουν. Ο Λαός έχει πάρει τις αποφάσεις του και θα τιμωρήσει την σκληρότερη μνημονιακή κυβέρνηση, την κυβέρνηση που μόνο ΝΑΙ ξέρει να λέει στους δανειστές και τον κ. Τραμπ…»

Κόμμα στα δεξιά της ΝΔ μπορεί να δημιουργηθεί;

«Η ΝΔ είναι το μεγάλο Λαϊκό Πατριωτικό κόμμα, οποιαδήποτε προσπάθεια -από δυνάμεις εντός ή εκτός Ελλάδος- δημιουργίας «νέου» κόμματος δεξιότερα της ΝΔ θα πέσει στο κενό…»