Συνεντεύξεις
Βουλή
Πολιτική
Αυτοδιοίκηση
Τα είπα & έγιναν
ΑΡΧΗ » Βουλή, Νικήτας Κακλαμάνης, Πολιτική

Επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής σχετικά με τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για το δημογραφικό

15 Νοεμβρίου 2016 – 11:48

Διαβάστε εδώ την επιστολή του Νικήτα Κακλαμάνη προς τον Πρόεδρο της Βουλής, Νικόλαο Βούτση, με αίτημα τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για το δημογραφικό (Αριθμ. Πρωτ. 4444).

Αναλυτικά η επιστολή:

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Δ΄ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

  

Αθήνα, 15 Νοεμβρίου 2016.

 Προς:

 Κύριο Νικόλαο Βούτση,

Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων.

 

Κύριε Πρόεδρε,

Η χώρα μας  βιώνει με τον πλέον έντονο και οξύ τόνο το δημογραφικό πρόβλημα, καθώς όπως είναι ευρέως γνωστό καταγράφει σήμερα από τους πλέον δυσμενέστερους δείκτες γεννήσεων στην Ευρώπη και στον κόσμο. Πρόκειται, όπως είμαι βέβαιος ότι και εσείς γνωρίζετε πολύ καλά, για ένα μακροχρόνιο και σύνθετο πρόβλημα, που μεγαλώνει στο πέρασμα των τελευταίων ετών και κάθε προσπάθεια αντιμετώπισής του απαιτεί συντονισμένα και μακρόπνοα σχέδια δράσης.

Στο παρελθόν το Ελληνικό Κοινοβούλιο είχε αναλάβει πρωτοβουλία για τη διερεύνηση τρόπων διαχείρισης του δημογραφικού και την εξεύρεση προτάσεων επίλυσής του, μέσω της σύστασης το έτος 1991 της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη μελέτη του δημογραφικού προβλήματος της χώρας και τη διατύπωση προτάσεων για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του. Η συγκεκριμένη Επιτροπή συνεστήθη με την υπ΄αριθμ. 6355/4101 Απόφαση της Βουλής της 25ης Νοεμβρίου 1991 μετά από πρόταση του τότε Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και κατέληξε ύστερα από δώδεκα συνεδριάσεις και ακροάσεις φορέων στο Πόρισμα της 10ης Φεβρουαρίου 1993, που περιείχε συνεκτικές και συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις.

Ωστόσο, δεκατρία χρόνια μετά την υποβολή του Πορίσματος, το ζήτημα παραμένει  επίκαιρο, ενώ όπως όλοι καταλαβαίνουμε πολλά από τα συμπεράσματα και τις προτάσεις εκείνης της εποχής χρειάζεται να αναθεωρηθούν υπό το φως των νεότερων εξελίξεων. Κατά συνέπεια, καθώς το δημογραφικό ζήτημα έχει πλέον  αποκτήσει εθνικές διαστάσεις, με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας προτείνω, να αποφασίσει η Βουλή την εκ νέου σύσταση της Διακομματικής Επιτροπής για το Δημογραφικό με την αναλογική συμμετοχή βουλευτών όλων των κομμάτων της Εθνικής Αντιπροσωπείας, ώστε το πρόβλημα αυτό να τεθεί στη διαβούλευση όλων των πολιτικών δυνάμεων του τόπου και να εκδοθούν χρήσιμα συμπεράσματα και προτάσεις.

Καθώς είμαι βέβαιος για την ευαισθησία σας σε ζητήματα προστασίας και ενίσχυσης της οικογένειας, όπως επίσης και για την σταθερή σας εμπιστοσύνη στα συλλογικά όργανα του Κοινοβουλίου,  προσδοκώ ότι η παρούσα πρότασή μου θα γίνει αποδεκτή από εσάς και σύντομα θα συσταθεί η προτεινόμενη με την παρούσα Επιτροπή, ώστε το εθνικό ζήτημα του δημογραφικού να αποτελέσει αντικείμενο ευρείας διαβούλευσης και νέων επίκαιρων προτάσεων αντιμετώπισής του.

Κλείνοντας θα ήθελα να σας επισημάνω ότι παραμένω στη διάθεσή σας, για  οποιαδήποτε πρωτοβουλία αναλάβετε ως Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων για το εθνικό ζήτημα του δημογραφικού, της προστασίας της οικογένειας και των πολυτέκνων και προσβλέπω σε μία διαρκή συνεργασία στο πλαίσιο των θεσμικών μας ρόλων και σε αυτό το ζήτημα.

Με Τιμή

Νικήτας Κακλαμάνης