Συνεντεύξεις
Βουλή
Πολιτική
Αυτοδιοίκηση
Τα είπα & έγιναν
ΑΡΧΗ » Βουλή, Βουλή, Δελτία Τύπου, Ερωτήσεις, Πολιτική

Εικόνα εγκατάλειψης στο Λόφο του Στρέφη

13 Δεκεμβρίου 2017 – 15:37

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ν. Κακλαμάνης: «Εικόνα εγκατάλειψης στο Λόφο του Στρέφη»

To τρίπτυχο ανασφάλειας, εγκατάλειψης και παρακμής, που επικρατεί σε κεντρικά σημεία της Αθήνας (π.χ. Πεδίο του Άρεως, Πλατεία Βικτωρίας) φέρνει στη Βουλή, ο Bουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης, με ερώτησή του προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα.

Αφορμή για τον Ν. Κακλαμάνη είναι η κατάσταση που βρίσκεται η παιδική χαρά στο Λόφο του Στρέφη στην «καρδιά» των Εξαρχείων και η οποία έχει εξελιχθεί σε… άβατο για τα παιδιά, αφού συναθροίζονται καθημερινά τοξικομανείς, εκδιδόμενες γυναίκες, άστεγοι και μετανάστες. Μείγμα αναμφίβολα εκρηκτικό για παιδιά.

Ο Bουλευτής Α’ Αθηνών ζητεί να πληροφορηθεί, λοιπόν, από τον Ν. Τόσκα:

Ποια συγκεκριμένα μέτρα πρόκειται να λάβει, για να επανέλθει η ασφάλεια στην παιδική χαρά στο Λόφο του Στρέφη και να δοθεί (ξανά) προς χρήση στα παιδιά.

Ακόμη, σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες επισκευές, να καθαριστεί συνολικά η εν λόγω περιοχή και να αποδοθούν οι αθλητικοί της χώροι στη νεολαία.

Τέλος, αν υπάρχει κάποιο σχέδιο για την απομάκρυνση των παραβατικών ατόμων, που συγκεντρώνονται στο Λόφο του Στρέφη, στις πλατείες και τα άλση του κέντρου της πόλης των Αθηνών, καθώς επίσης και για την προστασία των κατοίκων.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

 

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ  Α΄ ΑΘΗΝΩΝ  – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ  

ΠΡΟΣ: Tον Υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη.

Υπόψη: Του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Νικολάου Τόσκα.

ΘΕΜΑ:   Εικόνα εγκατάλειψης στο Λόφο του Στρέφη.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα πολλαπλασιάζονται οι γειτονιές, τα πάρκα και οι πλατείες της πόλης των Αθηνών, οι οποίες παρουσιάζουν εικόνα εγκατάλειψης και είναι απροσπέλαστες για τους κατοίκους της πόλης μας. Μετά τα συνεχιζόμενα προβλήματα στο Πεδίο του Άρεως, την Πλατεία Βικτωρίας, την Πλατεία Εξαρχείων ακόμη και η παιδική χαρά στο Λόφο του Στρέφη καθώς και όλη η περιοχή του Λόφου παρουσιάζουν εικόνα εγκατάλειψης και παρακμής.

Όπως αναφέρουν οι κάτοικοι της περιοχής η παιδική χαρά στο Λόφο αποτελεί άβατο για τα παιδιά και τους γονείς, καθώς είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο να πλησιάσει κανείς στο χώρο. Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνουν δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, η παιδική χαρά αποτελεί πλέον τόπο συνάθροισης τοξικομανών, εκδιδόμενων προσώπων, απελπισμένων μεταναστών που στήνουν αυτοσχέδιες σκηνές και παραπήγματα για τη στέγασή τους και αποτελούν όλοι μαζί ένα επικίνδυνο «μείγμα» για την ασφάλεια των περιοίκων. Στο χώρο της παιδικής χαράς, αλλά και ανάμεσα στα δένδρα υπάρχουν πεταμένες χρησιμοποιημένες σύριγγες, σακουλάκια με υπολείμματα ηρωίνης και διάσπαρτα σκουπίδια που πνίγουν το λόφο. Επιπλέον, νεαρά άτομα συγκεντρώνονται στο γήπεδο που υπάρχει στην περιοχή και προκαλούν πολλή φασαρία, αναστάτωση και φόβο στους γείτονες βάζοντας μουσική στη διαπασών και ανάβοντας φωτιές στο χώρο. Όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, η αστυνομία δεν έρχεται στην γειτονιά, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις τους για την προστασία των παιδιών και των περιοίκων και παραμένει απούσα από την περιοχή.

Κατά συνέπεια, όπως διαφαίνεται από τις μαρτυρίες των κατοίκων πρόκειται για μία γειτονιά στην οποία  συγκεντρώνονται καθημερινά εκεί πλήθος παραβατικών ατόμων, με τα σκουπίδια και τα απορρίμματα να παραμένουν  διάσπαρτα σε όλο το λόφο, ενώ τα παιχνίδια της παιδικής χαράς είναι σκουριασμένα και χαλασμένα τη στιγμή που η ανασφάλεια και ο φόβος επικρατεί στους κατοίκους της γειτονιάς και σε όσους τυχόν επισκέπτονται το λόφο. Δυστυχώς, τα παραπάνω φαινόμενα δεν συμβαίνουν μόνο στο Λόφο του Στρέφη, καθώς επανειλημμένες είναι οι φωνές διαμαρτυρίας και ανησυχίας από πολλές γειτονιές του Δήμου της Αθήνας, στις οποίες οι κάτοικοι δεν μπορούν να χαρούν τα πάρκα, τις πλατείες και τις παιδικές χαρές, που παραμένουν εγκαταλελειμμένες και απροστάτευτες, χωρίς κανείς αρμόδιος να παρεμβαίνει ουσιαστικά για την αλλαγή της εικόνας και την προστασία των πολιτών.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:

-Ποια συγκεκριμένα μέτρα θα λάβετε προκειμένου να επανέλθει η ασφάλεια στην παιδική χαρά στο Λόφο του Στρέφη; Υπάρχει χρονοδιάγραμμα για να απομακρυνθούν οι καταληψίες από το χώρο, να μεταφερθούν οι άστεγοι σε χώρο ασφαλές γι΄αυτούς και να επιστραφεί η χρήση της παιδικής χαράς στους κατοίκους;

-Με ποιες ενέργειες σκοπεύετε προχωρήσετε στην επισκευή της παιδικής χαράς, στην καθαριότητα του λόφου και στην απόδοση των αθλητικών χώρων στη νεολαία της περιοχής;

-Υπάρχει κάποιο σχέδιο για την απομάκρυνση των παραβατικών ατόμων που συγκεντρώνονται στις πλατείες και τα άλση του κέντρου της πόλης των Αθηνών και την προστασία των κατοίκων;

ΑΘΗΝΑ,  13-12-2017

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ