Συνεντεύξεις
Βουλή
Πολιτική
Αυτοδιοίκηση
Τα είπα & έγιναν
ΑΡΧΗ » Βίντεο, Βουλή, Δείτε επίσης, Επίκαιρες ερωτήσεις, Ερωτήσεις, Ομιλία-Ολομέλεια, Πολιτική

Βουλή – Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης – Παραιτήσεις Διοικητών Νοσοκομείων

14 Μαΐου 2015 – 17:58

Συζήτηση ερώτησης προς τον Υπουργό Υγείας, σχετικά με τις παραιτήσεις Διοικητών των Νοσοκομείων.

 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Δέσποινα Χαραλαμπίδου): Θα συζητηθεί τώρα η με αριθμό 407/3-3-2015 ερώτηση του Δ’ Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή Α’ Αθηνών κ. Νικήτα Κακλαμάνη προς τον Υπουργό Υγείας, σχετικά με τις παραιτήσεις Διοικητών Νοσοκομείων.
Επειδή έχουμε παρόμοια επίκαιρη ερώτηση με το ίδιο περιεχόμενο από το Βουλευτή Λάρισας του «Ποταμιού» του κ. Κωνσταντίνου Μπαργιώτα προς τον Υπουργό Υγείας που αναφέρεται σχετικά με τη διαδικασία επιλογής των διοικήσεων νοσοκομειακών μονάδων, προτείνω -σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής και με το άρθρο 131 παράγραφος 4 που λέει ακριβώς «επίκαιρες ερωτήσεις που αναφέρονται στο ίδιο θέμα συζητούνται ταυτόχρονα χωρίς να επηρεάζονται τα δικαιώματα των ομιλητών ως προς το χρόνο ομιλίας τους»- και με τη συγκατάθεση του κυρίου Υπουργού να συζητηθούν οι δύο ερωτήσεις μαζί. Αυτό σημαίνει ότι και οι δύο μπορούν να αναπτύξουν το θέμα, αλλά να δώσουμε τη δυνατότητα στον Υπουργό να απαντήσει ενιαία.
Συμφωνείτε, κύριοι συνάδελφοι;

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ (Δ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Μάλιστα.
Θα ξεκινήσουμε από τον κ. Κακλαμάνη και θα ακολουθήσει ο κ. Μπαργιώτας.
Κύριε Κακλαμάνη, έχετε το λόγο.

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ (Δ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε
Γιατί λέω «όπως πρέπει»; Γιατί οι μισοί πιστεύουν ότι θα τους βγάλετε και έχουν κατεβάσει τα μολύβια, δεν ξέρουν τι να κάνουν και οι άλλοι μισοί δείχνουν υπερπατριωτισμό, πιστεύοντας ότι έτσι θα σας συγκινήσουν, για να τους κρατήσετε. Και το ένα είναι λάθος που κάνουν, όσοι το κάνουν, και το άλλο είναι λάθος, όσοι το κάνουν -δεν γνωρίζω.
Θέλω, λοιπόν, σήμερα να μου δώσετε μία ξεκάθαρη απάντηση τι θα κάνετε με τη θητεία των διοικητών. Εάν έχει γίνει αξιολόγηση, θα ήθελα να μας στείλετε στη Βουλή τα πορίσματα των αξιολογήσεων, να λάβουμε γνώση και εμείς. Και να απαντήσετε εάν υπάρχουν, επίσης, τεκμηριωμένοι λόγοι, πέραν της αξιολόγησης της αποδοτικότητας –μπορεί να έχουν κάνει παραπτώματα κάποιοι διοικητές, δεν το γνωρίζω- που επίσης δικαιούστε να τους αποπέμψετε ή όχι ή αν προτίθεστε να πάρετε νομοθετική πρωτοβουλία, όπως έκανα εγώ το 2004. Έλυσα το θέμα χωρίς να υπάρχει καμία ανάγκη αποζημίωσης προς το δημόσιο –φαντάζομαι, το ενθυμείστε, παρ’ ότι τότε είχατε αντιδράσει και δεν ψηφίσατε εκείνο το σχέδιο νόμου- και μου δόθηκε, όμως, η ευκαιρία μετά από έξι μήνες, όταν το έκανα αυτό, να κάνω και την αξιολόγηση. Και ενθυμείστε ότι κράτησα περίπου το 25% των διοικητών που βρήκα, διότι πράγματι ήταν αξιόλογοι διοικητές νοσοκομείων και συνέχισαν, για να μην σας πω ότι ήταν και από τους καλύτερους.
Παρακαλώ, λοιπόν, να έχω μία πολύ συγκεκριμένη απάντηση σε αυτά και στη δευτερολογία –μια και σας βρήκα εδώ- δεν θα σας πάω σε άλλη ερώτηση που έχω καταθέσει, αλλά σε δύο-τρία επείγοντα θέματα που πιστεύω ότι ίσως να μην τα γνωρίζετε και να μπορούμε να δώσουμε λύση.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ (Υπουργός Υγείας): Κυρία Πρόεδρε, ενδιαφέρουσες και οι δύο ερωτήσεις δύο πολύ αξιόλογων και καλών συναδέλφων.

Κύριοι συνάδελφοι, γνωρίζετε ότι ο ρόλος των διοικητών στα νοσοκομεία είναι μια πονεμένη ιστορία. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα πρέπει να ομολογήσουμε ότι αυτός ο δεσμός δεν απέδωσε αυτά που όλοι, οι Υπουργοί όλων των κομμάτων που πέρασαν απ’ αυτό το Υπουργείο, προσδοκούσαν για πολλούς κα διάφορους λόγους. Ωστόσο, όμως, όπως πολύ σωστά επισημάνατε, υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο.
Πρέπει να σας πω, λοιπόν, ότι αυτό το θεσμικό πλαίσιο δεν τηρήθηκε με τον πιο αξιοκρατικό τρόπο. Έγινε, λοιπόν, μία διαδικασία. Συνεστήθη πρώτον μια επιτροπή για την οποία υπάρχει ερώτημα των υπηρεσιών ότι η σύνθεσή της δεν ήταν και απόλυτα νομότυπη. Αλλά δεν μένω εκεί. Έγινε ανακοίνωση και έγινε μία αξιολόγηση.
Κύριε Κακλαμάνη, απευθύνομαι σε εσάς γιατί γνωριζόμαστε πολλά χρόνια.
Αξιολόγηση και λίστα με αλφαβητική σειρά εγώ στην πολιτική μου, αλλά και στη νομική μου διαδρομή πρώτη φορά έχω δει. Να το ξεπεράσω και αυτό. Το ότι, δηλαδή, όλοι αυτοί, διακόσιοι άνθρωποι, ήταν ισοϋψείς; Να το ξεπεράσω, όμως, και αυτό.
Και να πάω σε κάτι ακόμη. Αρκετοί άνθρωποι, απ’ αυτούς που είχαν τοποθετηθεί, παραιτήθηκαν και τοποθετήθηκαν στη θέση τους άνθρωποι χωρίς να αντληθούν από τη λίστα. Αυτή είναι η εικόνα που έχω σήμερα και οφείλω να σας πω. Οι άνθρωποι αυτοί τοποθετήθηκαν και το θεσμικό πλαίσιο ορίζει ότι έπρεπε να είχαν γίνει εκθέσεις αξιολόγησης. Δεν έγιναν ποτέ. Ούτε και για τις συμβάσεις για τις εκθέσεις αξιολόγησης ετηρήθη ο νόμος, όπως ορίζει.
Σήμερα, λοιπόν, ήρθε μια νέα Κυβέρνηση με εντελώς άλλα πολιτικά χαρακτηριστικά. Και επειδή μιλάμε και γνωρίζουμε και γνωριζόμαστε όλοι και η δημοκρατία έχει και κανόνες έχει και θεσμούς, δεν «παραίτησα» κανέναν. Έστειλα μια επιστολή και εζήτησα να τεθούν στη διάθεσή μου οι παραιτήσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι είχα κάποιο σκοπό για όλον αυτόν τον κόσμο, θεωρώντας ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι ανίκανοι. Για όνομα του Θεού! Άλλωστε και στις ΥΠΕ, που υπήρχε ένα άλλο καθεστώς, έχουν κρατηθεί άνθρωποι που ήταν στις προηγούμενες διοικήσεις.
Η Κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θα προχωρήσουμε σε κατάργηση του νόμου. Όμως, έδωσα εντολή σήμερα στους ΥΠΕαρχες έστω και καθυστερημένα, αφού δεν ετηρήθη η διαδικασία για τις εκθέσεις αξιολόγησης από τους προκατόχους τους, να προχωρήσουν σε εκθέσεις αξιολόγησης. Σας το διαβεβαιώνω κατηγορηματικά, είτε με αυτόν τον τρόπο είτε με οποιονδήποτε άλλον τρόπο, αν τελικά αποφασιστεί να έρθει διάταξη -όπως και εσείς, κύριε Κακλαμάνη, είχατε τότε προχωρήσει- δεν πρόκειται να φύγουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι. Αυτή είναι η απόφασή μας.
Υπάρχουν άνθρωποι, διοικητές, που πραγματικά κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους. Θα μπορούσα, κύριε Κακλαμάνη, να σας πω και συγκεκριμένους ανθρώπους, των οποίων πραγματικά εγώ αναγνωρίζω και δημόσια τη δουλειά τους.
Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Δέσποινα Χαραλαμπίδου): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.
Το λόγο έχει ο κ. Κακλαμάνης, για τρία λεπτά.

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ (Δ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Κύριε Υπουργέ, θα σας απαντήσω. Εγώ πράγματι κατήργησα, όπως ενθυμείστε, τις θέσεις και έφτιαξα έναν άλλο νόμο και είχα το πολιτικό θάρρος και είπα «Εγώ θα τους βάλω όλους». Υπό ποια έννοια «εγώ»; Ώστε να ξέρετε εσείς τότε ως Βουλευτής της αντιπολίτευσης ή οι πολίτες ότι, αν είχα κάνει ρουσφετολογική τοποθέτηση, εγώ ήμουν ο φταίχτης και άρα με εμένα θα τα βάζατε. Και βεβαίως, είχα αναλάβει και την ευθύνη απέναντι σε αυτόν που με διόρισε υπουργό, δηλαδή τον τότε πρωθυπουργό. Άμα λέω «εγώ», εννοώ ότι εγώ υπέγραφα, δεν υπήρχε συμβούλιο, αλλά ενθυμείστε ότι έκανα interview έξι μήνες. Έφερα ανθρώπους μέχρι κι από το εξωτερικό. Άρα εμένα η ένστασή μου δεν είναι εκεί.
Άκουσα όμως ότι είπατε -η απάντησή σας μερικώς με κάλυψε- περί της νομιμότητας της επιτροπής. Εάν δεν κάνω λάθος μετείχε σε αυτήν την επιτροπή ο αντιπρόεδρος του ΑΣΕΠ και βγήκε και στη «Διαύγεια» η σειρά των επιτυχόντων. Άκουσα επίσης ότι είπατε πως παραιτήθηκαν κάποιοι και τοποθετήσατε άλλους που ήταν εκτός της λίστας.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ (Υπουργός Υγείας): Όχι εγώ.

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ (Δ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Πριν από εσάς εννοείτε;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ (Υπουργός Υγείας): Ναι.

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ (Δ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Θα ήθελα τότε να μου πείτε όχι ονόματα, για να μην αναφέρουμε τώρα ονόματα που δεν είναι παρόντες, αλλά σε ποια νοσοκομεία ήταν αυτοί που παραιτήθηκαν και μπήκαν άλλα πρόσωπα εκτός λίστας, γιατί δεν τα γνωρίζω. Πιθανώς να έχετε δίκιο, αλλά δεν τα γνωρίζω.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ (Υπουργός Υγείας): Θα σας τα στείλω στο γραφείο σας.

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ (Δ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Και περιμένω σε εύλογο χρονικό διάστημα να έχετε πάρει την πολιτική απόφαση για το ενδεχόμενο αλλαγής νόμου, όπως είπατε, και βεβαίως επιμένω ότι πρέπει να φέρετε στη Βουλή, όταν έρθουν και σε εσάς, τις αξιολογήσεις να τις δούμε και εμείς.
Εν τάχει τώρα, κύριε Υπουργέ, θέλω να σας ενημερώσω για δυο-τρία πράγματα. Εγώ έχω μία ιδιαίτερη ευαισθησία, όπως ξέρετε, γιατί εθήτευσα επί είκοσι πέντε χρόνια στο Αρεταίειο Νοσοκομείο. Εκεί χειρουργήθηκα με την περιπέτεια της υγείας μου. Αυτή τη στιγμή το Αναισθησιολογικό Τμήμα, κύριε Υπουργέ, είναι μείον έξι άτομα: από έντεκα, είναι τώρα με πέντε αναισθησιολόγους. Δεν χρειάζεται να αναλύσω τι σημαίνει αυτό. Γιατί σας το θέτω; Δεν σας το θέτω για να σας πω «Διορίστε αύριο», γιατί ξέρω ότι είναι δύσκολο, αλλά τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία έχουν εξαιρεθεί από τον θεσμό του επικουρικού γιατρού. Νομίζω ότι είναι αδικία, ότι πρέπει να φέρετε άμεσα -και νομίζω ότι ομόφωνα θα το στηρίξει η Βουλή- μία τροπολογία που να μπορείτε να διορίζετε και στα αμιγώς πανεπιστημιακά νοσοκομεία επικουρικούς γιατρούς. Αυτό λοιπόν είναι το ένα θέμα που ήθελα να σας θέσω.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ (Υπουργός Υγείας): Σας λέω προκαταβολικά ότι συμφωνώ.

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ (Δ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Ωραία, χαίρομαι που ακούω ότι συμφωνείτε. Θα το πείτε και στηδευτερολογία σας.Το δεύτερο που θέλω να θέσω είναι ότι, επειδή ήμουν ακτινοθεραπευτής, σας λέω ότι πάντα υπήρχε πρόβλημα με τις ακτινοθεραπείες, κύριε Υπουργέ, με λίστες αναμονής. Γνωρίζω το πρόβλημα στο Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» και ελπίζω να λυθεί, όταν εγκατασταθούν τα δύο καινούρια μηχανήματα, τα οποία είναι δωρεές, αλλά δεν πειράζει, μια χαρά είναι κι αυτό.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ (Υπουργός Υγείας): Θα απαντήσω.

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ (Δ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Εκείνο που με ανησυχεί είναι ότι δεν έχει όμως ακόμα λειτουργήσει το Κουρκούλειο και ξέρω ότι υπάρχει ρήτρα μέσα στη σύμβαση ότι αν δεν λειτουργήσει μέχρι και τον Ιούνιο -που είναι έτσι τραβηγμένο- θα πρέπει το κράτος να επιστρέψει πίσω στην οικογένεια Λάτση τα 5 εκατομμύρια. Παρακαλώ πολύ, δείτε το προσωπικά, ξεπεράστε τις γραφειοκρατίες και τις αντιπαλότητες ιατρών. Ακούστε τι σας λέω. Καταλαβαίνετε τι εννοώ. Πρέπει αυτό το πράγμα να λειτουργήσει. Είναι χρήσιμο και δεν μπορεί μόνο με τη δύναμη γιατρών και προσωπικού από τον «Άγιο Σάββα». Τώρα με το επικουρικό προσωπικό δώστε και εκεί μία έμφαση.
Κλείνω με ένα θέμα που θα το συζητήσουμε άλλη φορά, αλλά σας το βάζω από σήμερα στο μυαλό σας. Ήταν τραγικό λάθος αυτό που έκανε ο κ. Λοβέρδος και πήρε από το Υπουργείο Υγείας το κομμάτι της Πρόνοιας και το πήγε στο Υπουργείο Εργασίας, τραγικό και επί της ουσίας, τραγικό και οικονομικά. Διότι εσείς γνωρίζετε ότι είχε καταγραφεί η ακίνητη περιουσία του πρώην ΠΙΚΠΑ, στην ουσία του Πρόνοιας, και είναι μία τεράστια περιουσία που η αξιοποίησή της είναι σημαντική. Πρόκειται για κάτι που έχει πάει στο Υπουργείο Εργασίας και δεν έχει γίνει τίποτα τώρα, από το 2006 που έφυγα εγώ, τίποτα απολύτως.
Κυρία Πρόεδρε, μιλάμε για ακίνητη περιουσία που η αξιολόγηση τότε του Υπουργείου Οικονομικών την ανέβαζε σε 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Δεν θα είναι 3 δισεκατομμύρια τώρα, οι τιμές έχουν πέσει. Θέλετε να είναι το μισό, 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ; Καταλαβαίνουμε για τι ποσά μιλάμε; Με τα λεφτά που θα εισπράττονταν -όχι εκποίηση, γιατί ήταν κληροδοτήματα, αξιοποίηση αυτής της περιουσίας- θα μπορούσαν να καλυφθούν όλες οι ανάγκες της πρόνοιας χωρίς να δίνει το κράτος λεφτά.
Προς τιμήν της η κ. Φωτίου το πήρε χαμπάρι. Εγώ της έστειλα αυτήν την εργασία, αλλά πιστεύω ότι ενδοκυβερνητικά πρέπει να συνεννοηθείτε και η Πρόνοια -εσείς το καταλαβαίνετε καλύτερα από τον οποιονδήποτε άλλο- πρέπει να επιστρέψει εκεί που είναι η θέση της, στο Υπουργείο Υγείας, και να γίνουν όλα αυτά μέσα στα πλαίσια του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας ή Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Πείτε το όπως θέλετε, αλλά να γυρίσει πίσω στη κοιτίδα της.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ (Υπουργός Υγείας): Κυρία Πρόεδρε, ειλικρινά χαίρομαι γιατί και από τους δύο αξιόλογους συναδέλφους κατατέθησαν σκέψεις και προβληματισμοί χρήσιμοι. Εγώ τουλάχιστον τους θεωρώ πολύ χρήσιμους και το λέω με κάθε ειλικρίνεια.
Σε ό,τι αφορά το θέμα των διοικήσεων, πράγματι πρέπει να ομολογήσουμε ότι όλα αυτά τα χρόνια, με τον α’ ή β’ τρόπο που επελέγετο κάθε φορά για να γίνεται μία τοποθέτηση, δεν άντεχαν πολλές φορές και στον πειρασμό τα κόμματα να επιλέγουν ανθρώπους που κατά κάποιον τρόπο μπορούσαν να συνεργαστούν μαζί τους καλύτερα.
Αυτό δεν ήταν το μόνο ζήτημα που δημιουργούσε προβλήματα. Το αποτέλεσμα ήταν εκείνο που δημιουργούσε τα προβλήματα, διότι πολλές φορές οι επιλογές δεν υπηρετούσαν εκείνους που πραγματικά μπορούσαν να συνεισφέρουν σ’ αυτήν την προσπάθεια. Πρέπει, λοιπόν, να σας πω -και νομίζω ότι αυτό το εισπράττετε και από ανθρώπους που γνωρίζετε- ότι δεν έχω καθόλου εμμονές, γιατί αυτοί οι άνθρωποι είχαν τοποθετηθεί από άλλεςπολιτικές ηγεσίες.
Έχω γυρίσει, κύριε Κακλαμάνη, όλη την Ελλάδα. Έχω κάνει συγκεντρώσεις σε όλες τις περιφέρειες, όπου ήταν πρώτοι και καλύτεροι οι διοικητές. Πήραν το λόγο, συνομιλώ με πάρα πολλούς και δεν νομίζω ότι μπορεί να βρεθεί άνθρωπος που να σας πει ότι ζήτησε να με δει και δεν τον έχω δεχθεί. Το λέω, για να είμαστε συνεννοημένοι. Από τη στιγμή που κατέχουν το θεσμικό ρόλο, οφείλω να έχω μαζί τους συνεργασία και να τους θεωρώ συνεργάτες μου. Από εκεί και πέρα, βεβαίως, εγώ ομολόγησα και σας είπα ότι θεωρώ πως θα έπρεπε λόγω αρχής δημοκρατικής να είχαν τεθεί οι παραιτήσεις στη διάθεσή μου.
Στις πολύ κρίσιμες και χρήσιμες επισημάνσεις του προκατόχου μου, του κ. Κακλαμάνη, για το θέμα των επικουρικών στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία, θέλω να πω ότι το θεωρώ πάρα πολύ χρήσιμο. Ίσως δεν προλάβαμε να το βάλουμε, κύριε Κακλαμάνη, στην τροπολογία που περάσαμε την περασμένη εβδομάδα για τους επικουρικούς, όπου μειώσαμε το χρόνο πρόσληψής τους. Γιατί, ξέρετε, δυστυχώς και εκεί υπήρχε πρόβλημα, διότι θέλαμε πέντε μήνες για να πάρουμε έναν επικουρικό. Ο επικουρικός ξέρετε ότι έρχεται να καλύψει άμεσες ανάγκες. Μειώσαμε, λοιπόν, το χρόνο στις είκοσι ημέρες και αυξήσαμε το χρόνο από ένα σε δύο, γιατί η εμπειρία έδειχνε ότι στο Αιγαίο, για παράδειγμα, όπου είχαν προκηρυχθεί πάρα πολλές θέσεις, δεν πήγαινε ο κόσμος για τέτοια ζητήματα, όπως βέβαια και σε άλλες περιοχές.
Στο ζήτημα των γιατρών που έρχονται να καλύψουν οι επικουρικοί, κύριε Κακλαμάνη, θέλουμε και τη δική σας βοήθεια, διότι πρέπει να μειώσουμε το χρόνο τοποθέτησης νέων μόνιμων γιατρών στα νοσοκομεία. Δεν μπορεί να υπάρχει αυτό το καθεστώς που ισχύει μέχρι σήμερα, που ξέρετε καλύτερα από εμένα ότι, για να πάρεις ένα γιατρό, θέλεις ενάμιση χρόνο, με τις κρίσεις, με τις ενστάσεις, με τις διαδικασίες, με τις αποφάσεις των γιατρών να παίρνουν μία θέση και μετά να παραιτούνται και να πρέπει να ξεκινήσεις άλλη διαδικασία για να πάνε σε άλλη θέση που είχαν κριθεί. Είναι ένα περίεργο καθεστώς χρονοβόρο, το οποίο αυτήν τη στιγμή πρέπει να ξεπεράσουμε. Θα φέρω το θέμα και στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και πιστεύω ότι θα υπάρξει μία συνδρομή όλων, γιατί τέτοια ζητήματα δεν πιστεύω ότι μας χωρίζουν, αλλά μας ενώνουν.
Το τρίτο θέμα αφορά τη μονάδα στον «Άγιο Σάββα», το «Κουρκούλειο».
Κύριε Κακλαμάνη, πρέπει όλοι να ομολογήσουμε εδώ ότι αυτός ο τομέας έχει πράγματι –και σας το λέω- πάρα πολύ μεγάλες αδυναμίες. Εδώ και δύο χρόνια υπάρχει μία προσφορά του Ιδρύματος Νιάρχου να ανανεωθούν τα μισά ακτινολογικά μηχανήματα υπό τον όρο ότι θα γίνουν προσλήψεις προσωπικού. Συνεκάλεσα, κύριε Κακλαμάνη, στην πρώτη σύσκεψη που οργάνωσα στο Υπουργείο, που διήρκησε πέντε ώρες, όλες τις ογκολογικές κλινικές της χώρας. Συζητήσαμε τα προβλήματα και είναι απαράδεκτο για μία σύγχρονη πολιτεία σ’ αυτό το δύσκολο τομέα, στον οποίο αναφερόμαστε όλοι, να υπάρχουν καθυστερήσεις.
Η απόφαση, λοιπόν, της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου είναι οι πρώτες προσλήψεις, κύριε Κακλαμάνη, να είναι στα ογκολογικά τμήματα. Μας είπαν, λοιπόν, μετά από εκείνη τη σύσκεψη, ότι χρειαζόμαστε εκατόν είκοσι τρεις γιατρούς, νοσηλευτές και τεχνολόγους. Εγώ δεσμεύομαι ότι θα υπάρξει αποφασιστική στήριξη αυτών των τομέων. Οι πρώτες προσλήψεις θα πάνε σε αυτό το χώρο, γιατί εδώ πρέπει να δείξουμε αν πραγματικά απηχεί αυτό που λέμε, ότι δηλαδή είμαστε ευαίσθητοι απέναντι σε αυτά τα ζητήματα στην πραγματικότητα.
Βεβαίως, όσον αφορά τη συγκεκριμένη μονάδα, από τους επικουρικούς θα υπάρξει πλήρης στήριξη για τη λειτουργία της συγκεκριμένης μονάδας, διότι υπάρχουν και οι όροι, όπως πολύ σωστά επισημάνατε, αλλά και μέσα από το μόνιμο προσωπικό που θα τοποθετήσουμε, θα στηρίξουμε τη δημιουργία και τη λειτουργία αυτής της μονάδας.
Σας ευχαριστώ.

Πείτε την γνώμη σας!

Πρεπει να είστε συνδεδεμένος για να δημοσιεύσετε σχόλιο.