Συνεντεύξεις
Βουλή
Πολιτική
Αυτοδιοίκηση
Τα είπα & έγιναν
ΑΡΧΗ » Βουλή, Βουλή, Δελτία Τύπου, Ερωτήσεις, Πολιτική

Αδικαιολόγητη καθυστέρηση στο θέμα των δωρεάν μετακινήσεων των ενστόλων με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

21 Ιανουαρίου 2016 – 14:26

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ν. Κακλαμάνης: «Αδικαιολόγητη καθυστέρηση στο θέμα των δωρεάν μετακινήσεων των ενστόλων με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς»

Το ζήτημα της κατάργησης των δωρεάν μετακινήσεων των ενστόλων των σωμάτων ασφαλείας επαναφέρει ο βουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης, με ερώτησή του προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτη Κουρουμπλή, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστο Σπίρτζη και τον αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νικόλαο Τόσκα.

Όπως επισημαίνει ο Ν. Κακλαμάνης -παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις των αρμόδιων υπουργών σε προηγούμενη ερώτησή του- το θέμα δεν έχει διευθετηθεί, με αποτέλεσμα από την 1η Ιανουαρίου να έχει καταργηθεί η δωρεάν μετακίνηση της συγκεκριμένης κατηγορίας πολιτών και μέχρι σήμερα είναι άγνωστο εάν και πότε θα ανανεωθεί.

Παράλληλα, ο βουλευτής Α’ Αθηνών επικαλείται προφορική απάντηση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής (07/01/16), στην οποία ο κ. Σπίρτζης σημείωνε «Για να υπογραφεί η νέα σύμβαση μεταξύ του ΟΑΣΑ και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης, θα πρέπει να εκδοθεί το ΦΕΚ, με το οποίο ορίζονται οι νέες διοικήσεις των οργανισμών».

Προφανώς ο υπουργός δεν γνώριζε ότι το εν λόγω ΦΕΚ είχε δημοσιευθεί ήδη από τις 30 Δεκεμβρίου 2015 δηλαδή μία εβδομάδα πριν!

Καταλήγοντας, ο Ν. Κακλαμάνης ζητά να ενημερωθεί για τους λόγους της καθυστέρησης, καθώς και πότε θα υπογραφεί η νέα σύμβαση μεταξύ του ΟΑΣΑ και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ώστε οι ένστολοι των σωμάτων ασφαλείας να συνεχίσουν να μετακινούνται δωρεάν και το έτος 2016.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ  Α΄ ΑΘΗΝΩΝ  – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ : 1. Τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Υπόψη:  Του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκου Τόσκα.

  1. Τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστου Σπίρτζη.

 ΘΕΜΑ :  Κατάργηση των δωρεάν μετακινήσεων στα μέσα μαζικής μεταφοράς για τους ένστολους των Σωμάτων Ασφαλείας.

Μεγάλη καθυστέρηση υπάρχει στο ζήτημα της δωρεάν μετακίνησης των ενστόλων των σωμάτων ασφαλείας, καθώς, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις ήδη από την πρώτη του μήνα έχει καταργηθεί και μέχρι σήμερα είναι άγνωστο εάν και πότε θα ανανεωθεί.

Σε προηγούμενη σχετική μου Ερώτηση, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου ο δεύτερος από εσάς απάντησε στις 28 Δεκεμβρίου  ανάμεσα στα άλλα πως: «επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 24 του ν.4336/2015 (ΦΕΚ Α’ 94), για το οικονομικό έτος 2016 και εφεξής παροχές που αφορούν σε Ασφαλιστήρια Συμβόλαια ή Προγράμματα Ιατροφαρμακευτικής Κάλυψης των εργαζομένων, καθώς και σε μειωμένα εισiτήρια και δωρεάν Κάρτες Διαδρομών καταργούνται. Ωστόσο, μετά από ενέργειες των αρμοδίων Υπηρεσιών μας σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες του συνερωτώμενου Υπουργείου, αλλά και με το Υπουργείο Οικονομικών, το ζήτημα θα επιλυθεί εντός των ημερών και πάντως μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, το Υπουργείο μας είναι έτοιμο να υπογράψει την αναγκαία σύμβαση με τον Ο.Α.Σ.Α., καθότι το κόστος θα αντιμετωπιστεί από τις εγγεγραμμένες πιστώσεις του οικονομικού έτους 2016».

Παράλληλα, για την ίδια Ερώτηση ο τρίτος από τους Ερωτώμενους σήμερα Υπουργούς, απάντησε στις 21 Δεκεμβρίου μεταξύ άλλων: «Προκειμένου λοιπόν να συνεχιστεί η παροχή δικαιώματος μειωμένης μετακίνησης για το 2016, θα πρέπει το αρμόδιο Υπουργείο να μεριμνήσει για τη διευθέτηση του τρόπου καταβολής του αντιτίμου της οφειλής μέσω εντάξεως της σχετικής πίστωσης στον κρατικό προϋπολογισμό συνάπτοντας εκ νέου σύμβαση με τον Ο.Α.Σ.Α».

Στη συνέχεια, σε προφορική ερώτηση, που υπέβαλλα κατά τη συνεδρίασης της 7ης Ιανουαρίου της Ολομέλειας της Βουλής, στον τρίτο από εσάς,  σχετικά με το αν η κυβέρνηση έχει υπογράψει τη νέα σύμβαση μεταξύ του ΟΑΣΑ και του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης για τη δωρεάν μετακίνηση των ένστολων στα Σώματα Ασφαλείας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, η απάντηση που έλαβα ήταν: «Είναι από τις πρώτες προτεραιότητες να υπογραφεί αυτή η σύμβαση. Για να υπογραφεί πρέπει εκδοθεί το ΦΕΚ, με το οποίο ορίζονται οι νέες διοικήσεις των οργανισμών. Είναι προφανές ότι θα υπογραφεί, για να μην υπάρχει αβεβαιότητα στους ανθρώπους που υπηρετούν στα σώματα και το Υπουργείο ότι δεν θα υπάρχει τέτοια σύμβαση. Έχει ληφθεί αυτή η απόφαση».

Η πραγματικότητα είναι, πως το συγκεκριμένο ΦΕΚ είχε ήδη εκδοθεί, μία εβδομάδα πριν από την απάντηση του Υπουργού, καθώς είχε ήδη δημοσιευθεί στις 30 Δεκεμβρίου 2015, αλλά παρόλο αυτά μέχρι σήμερα το Υπουργείο κωλυσιεργεί και δεν έχει υπογράψει καμία σύμβαση με τον ΟΑΣΑ, που να ρυθμίζει το ζήτημα και οι αστυνομικοί και πυροσβέστες καταβάλλουν κανονικά το αντίτιμο του εισιτηρίου τους, ακόμη και εάν μετακινούνται για υπηρεσιακό λόγο. Κατά συνέπεια, είναι ανάγκη άμεσα οι νέες διοικήσεις των οργανισμών μαζικής μεταφοράς, που πρόσφατα διορίστηκαν να συνεργαστούν με τον αρμόδιο Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και να επιλυθεί το θέμα, που έχει αναστατώσει χιλιάδες ένστολους των σωμάτων ασφαλείας.

Κατόπιν όλων των παραπάνω ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:

– Πότε θα υπογραφεί η νέα σύμβαση μεταξύ του ΟΑΣΑ και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ώστε οι ένστολοι των σωμάτων ασφαλείας να συνεχίσουν να μετακινούνται δωρεάν και το έτος 2016; Ποιος ο λόγος της μέχρι σήμερα καθυστέρησης;

ΑΘΗΝΑ  21/1/2016

Ο  ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

Πείτε την γνώμη σας!

Πρεπει να είστε συνδεδεμένος για να δημοσιεύσετε σχόλιο.