Συνεντεύξεις
Βουλή
Πολιτική
Αυτοδιοίκηση
Τα είπα & έγιναν
ΑΡΧΗ » Εφημερίδα, Πολιτική, Συνεντεύξεις

«ΑΓΟΡΑ»

30 Ιουλίου 2016 – 17:53

Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη του Νικήτα Κακλαμάνη, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΑΓΟΡΑ».

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Τι λέτε για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, έτσι όπως διατυπώθηκε η πρόταση από τον Αλέξη Τσίπρα;

“Περιμέναμε επί μήνες, τις προτάσεις (συγκεκριμένες) του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Αντ’ αυτού παρακολουθήσαμε μία εκδήλωση τύπου x-factor, με τη Βουλή «ντυμένη» στα κόκκινα-για να θυμίζουμε το «είμαστε αριστεροί- και αντί για προτάσεις, παρουσιάστηκαν άξονες αναθεώρησης με αποκλειστικό ακροατήριο την Κουμουνδούρου. Σε ότι αφορά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας υιοθέτησε τη πρόταση -Μειμαράκη (κατά 80%) αλλά δεν είχε το θάρρος να το πει. Νομίζω, πάντως, ότι εκεί θα καταλήξουμε ως τη μόνη θεσμική και ρεαλιστική (πρόταση)».

Ποια η γνώμη σας για το ενδεχόμενο προσφυγής στους πολίτες για την έγκριση των προτάσεων; Είναι «θεσμικός λαϊκισμός»;

«Ο κ. Τσίπρας, αφού εγκατέλειψε το ίνδαλμα του, που λεγόταν Ούγκο Τσάβες (αυτός, που θα μας έστελνε και δωρεάν πετρέλαιο, για να μη ξεχνιόμαστε) θυμήθηκε τον Χουάν Περόν, ο οποίος από τη πλατεία του Μπουένος Άιρες, απευθυνόμενος στους οπαδούς του είχε πει: «Εγώ θα μιλώ μόνο μαζί σας. Δεν με ενδιαφέρουν τα θεσμικά όργανα όπως π.χ. η Βουλή» . Πρωτοφανή πράγματα, επικίνδυνα και πονηρά, αφού ότι «καίει» π.χ. Σχέση Εκκλησίας-Πολιτείας, Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, θα προσπαθήσει να τους «φορέσει» «λαϊκό» μανδύα, για να ξεπεράσει τις κομματικές του αδυναμίες»

Ο κ. Μεϊμαράκης είχε σημειώσει πως ο «ΣΥΡΙΖΑ όπως και κάθε κυβέρνηση, δικαιούταν να είχε plan b». Εσείς τι πιστεύετε;

«Αναμφίβολα, κάθε σοβαρή κυβέρνηση θα πρέπει να έχει εναλλακτικό σχέδιο για να αντιμετωπίσει σοβαρές καταστάσεις. Προσέξτε όμως: Μιλάμε για σοβαρές κυβερνήσεις και όχι για κυβερνήσεις τύπου ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Εδώ οι άνθρωποι κάλυψαν τον κύριο Βαρουφάκη, που λίγο έλειψε να διαλύσει τη χώρα μαζί με τους απίθανους συνεργάτες του, τον Κιμ Γκλεν και Τζέιμς Γκαλμπρέιθ. Συνοπτικά: Άλλο plan B και άλλο plan X. H εξαφάνιση του κ. Τσίπρα από τη Βουλή, πριν από λίγες μέρες οφείλεται στο φόβο για νέες αποκαλύψεις-Βαρουφάκη»

Κύριε Κακλαμάνη, βλέπετε εκλογές το φθινόπωρο με δεδομένα τα δύσκολα μέτρα που θα κληθεί να πάρει εκ νέου η κυβέρνηση;

«Εκείνο, που δεν αποκλείω το φθινόπωρο είναι να γίνουμε…Γαλλία. Εννοώ τα εργασιακά και τις αλλαγές, που θα επιχειρηθούν. Μπροστά σε αυτό τον κίνδυνο, ο κ. Τσίπρας δεν το έχει σε τίποτε να προκαλέσει ακόμη και εκλογές θέτοντας διλλήματα του τύπου: «Ψηφίστε, για να διαπραγματευτώ καλύτερα τις μειώσεις μισθών και τις ομαδικές απολύσεις». Προσθέτω την ανεξήγητη σπουδή για την απλή αναλογική, τις τελευταίες «μικροπαροχές» και καταλήγω: Ναι, οι εκλογές είναι στη κρυφή ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ. Το ερώτημα όμως είναι:: «Ο κ. Τσίπρας θέλει, η κ. Μέρκελ του το επιτρέπει;»

Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει κοινό μέτωπο με την κυβέρνηση για να μην περάσουν οι ομαδικές απολύσεις;

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έστειλε στον ΣΕΒ ξεκάθαρο μήνυμα. Εκτός αυτού, η Νέα Δημοκρατία έχει αποδείξει διαχρονικά, ότι είναι υπεύθυνη παράταξη και βάζει πάνω από το δικό της συμφέρον, το συμφέρον του Τόπου. Σε μία χώρα, με 25% ανεργία είναι δυνατόν να δεχθούμε ομαδικές απολύσεις; Εδώ χρειάζονται δουλειές και αυτό είναι το στοίχημα κατά τη γνώμη μου. Το μεγάλο ερώτημα βέβαια είναι: Μπορεί η σημερινή κυβέρνηση να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, όταν ιδεολογικά είναι κατά των ιδιωτικοποιήσεων και γενικότερα των μεταρρυθμίσεων; Δυστυχώς, η κατάσταση, που υπάρχει στη χώρα, δείχνει ότι δεν μπορεί».

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν ένα σαφές προβάδισμα στη ΝΔ, αλλά χωρίς να έχει δημιουργηθεί εκείνο το κοινωνικό ρεύμα υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη; Τι φταίει;

«Κάθε μέρα που περνά το πολιτικό κλίμα θα βελτιώνεται συνεχώς για τη Παράταξη μας. Σε ενάμισι μήνα στη Θεσσαλονίκη θα παρουσιαστούν οι άξονες της κυβερνητικής μας πρότασης. Προσωπικά εκτιμώ, ότι πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες και ρόλοι απ’ όσους μπορούν να επικοινωνήσουν με αυτό το 1 εκ. Ελλήνων, που μεταξύ 2009 και 2015, μας εγκατέλειψαν. Ο παραταξιακός επαναπατρισμός όσων μπορούμε περισσότερων εξ’ αυτών πρέπει να είναι ο πρώτος «στόχος» και είναι κάτι που δεν έχει γίνει προς το παρόν. Δεύτερον, τόσο μέσα από τις προγραμματικές μας θέσεις, όσο κυρίως μέσα από το επικοινωνιακό μας ύφος, οφείλουμε να απευθυνθούμε σε αυτό το κομμάτι της κοινωνίας που δεν μας ψήφιζε. Να το πείσουμε ότι αξίζει να μας εμπιστευτεί. Τρίτον, ο μέσο-μεγαλο αστικός κόσμος οφείλει να καταλάβει, ότι η αποχή είναι επικίνδυνη περιπέτεια για την Ελλάδα. Επίσης, η ΝΔ πρέπει να μιλήσει για ποια Ευρώπη θα αγωνισθούμε, ποια Ευρώπη ονειρευόμαστε. Προσωπικά, πιστεύω, ότι ήρθε η ώρα για τη πλήρη αναθεώρηση της συνθήκης του Μάαστριχτ. Η συγκεκριμένη συνθήκη κρατεί την Ε.Ε. «αλυσοδεμένη», την εμποδίζει να βλέπει τι γίνεται στο εσωτερικό της καθώς και γύρω της. Για όλα αυτά ο πρόεδρος πρέπει να δώσει μάχη στο Λαϊκό κόμμα. Φίλοι ναι, δεδομένοι όχι. Τέλος, ακούω ότι όλοι της νέας οργανωτικής δομής του κόμματος θέλουν να είναι υποψήφιοι. Καλώς, αλλά εκείνο που αναρωτιέμαι είναι με ποιους θα κάνει το κόμμα εκλογές. Μόνο με τον πρόεδρο του; Άρα…»

Πείτε την γνώμη σας!

Πρεπει να είστε συνδεδεμένος για να δημοσιεύσετε σχόλιο.