Συνεντεύξεις
Βουλή
Πολιτική
Αυτοδιοίκηση
Τα είπα & έγιναν
ΑΡΧΗ » Βουλή, Ομιλία-Επιτροπές, Πολιτική

Αναμόρφωση “Καλλικράτη”

26 Νοεμβρίου 2014 – 14:51

ΥΠΟΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΡΜΟΔΙΑ ΕΠΙ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Ενημέρωση, εκκρεμότητες (πρόσκληση Υπουργών, πρόσκληση Φορέων), προγραμματισμός

(ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ)

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΙΡΒΙΔΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Κακλαμάνη, έχετε το λόγο.

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Κύριε πρόεδρε, εγώ είμαι της άποψης ότι πρέπει να είναι και οι τρεις υπουργοί εδώ ή, εν πάση περιπτώσει, αν δεν έλθουν και οι τρεις υπουργοί μαζί, κάποια στιγμή στο τέλος πρέπει να είναι. Εμείς πρέπει να αρχίσουμε από τον Υπουργό Οικονομικών. Το πρόβλημα του Καλλικράτη είναι, πέραν αυτών που είπαν οι συνάδελφοι, είναι το οικονομικό. Υπενθυμίζω, η ΚΕΔΚΕ, επί των ημερών μου, είχε ετοιμάσει το πρόγραμμα. Ο παρακαθήμενος, δίπλα μου, κ. Παυλόπουλος το είχε σχεδόν υιοθετήσει, με ομόφωνη πρόταση της ΚΕΔΚΕ και δεν το έκανε γιατί μας είπε ότι τα χρήματα που χρειάζονται, δεν υπάρχουν. Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν χρήματα, εγώ δεν μπορώ να παραβιάσω το άρθρο 102, παράγραφος 2 του Συντάγματος.

Αφού μας φορτώσουν με αρμοδιότητες, δεν μας δίνουν τα λεφτά. Δεν έχουν καμία σχέση τα χρήματα του 2009 με τα λεφτά τα σήμερα και τα λεφτά του αύριο, γιατί εγώ είδα και τον καινούργιο προϋπολογισμό, όπου πέφτει πάλι «τσεκούρι» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Άρα, ο πρώτος που πρέπει να έλθει, αν θέλουμε να κάνουμε μια σοβαρή κουβέντα για τις όποιες αλλαγές ανέφεραν οι συνάδελφοι, χωροταξικές, πληθυσμιακές κ.λπ., είναι ο Υπουργός Οικονομικών.

Ο, αλήστου  μνήμης, κ. Ραγκούσης, «ο νεκροθάφτης» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του το έχω πει δημόσια και του το λέω και τώρα, είχε βάλει μέσα, υποτίθεται, το περίφημο Πρόγραμμα Ελλάδα που θα το προικοδοτούσε με τρία δισεκατομμύρια ευρώ, βάσει του οποίου θα χρηματοδοτούνταν οι δράσεις. Ποιό Πρόγραμμα Ελλάδα; Έχουν περάσει τέσσερα χρόνια με Καλλικράτη, δεν υπάρχει Πρόγραμμα Ελλάδα. Άρα, ο πρώτος που πρέπει να έλθει, πρέπει να είναι ο Υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Ντινόπουλος, είναι εύκολη η δουλειά του. Θα πει, δέχομαι τη συζήτηση με την ΚΕΔΚΕ και με τις Περιφέρειες και με σας εδώ και συμφωνούμε. Για να φτάσουμε στο δια ταύτα, αν έλθει ο κ. Χαρδούβελης και πει ότι δεν μας δίνει φράγκο, τι αναθεώρηση του Καλλικρατη θα έχουμε κάνει;

Αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί, πρέπει να είναι και οι τρεις εδώ. Και ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Ντινόπουλος και ο κ. Χαρδούβελης, διαφορετικά δεν θα κάνουμε τίποτα, σας το λέω.

Βεβαίως, το πρόβλημα είναι αν θα είναι ένας δήμος στη Μυτιλήνη, που κανείς δεν το ήθελε, όπως θυμάστε. Ωραία, τους κάναμε δύο και τρεις. Και τι έγινε; Τα λεφτά; Πώς θα γίνει δηλαδή η ιστορία;

Πέραν του ότι δεν διαφεύγει της προσοχής ότι οι αστικοί τουλάχιστον δήμοι έχουν φορτωθεί  όλη την προνοιακή πολιτική της Κυβέρνησης. Ότι υπάρχει σε προνοιακό επίπεδο το κάνουν οι αστικοί δήμοι, χωρίς ούτε ένα ευρώ από το πουθενά. Γνώμη μου είναι ότι πρέπει να ξεκινήσουμε από τον Υπουργό. Αν αυτός δεν μας πει ότι δέχεται αλλαγές και δεν μας πει τι λεφτά είναι διατεθειμένος να δώσει, δεν μπορούμε να χάσουμε την ώρα μας.

Με τον κύριο Ντινόπουλο εκτιμώ ότι θα συμφωνήσουμε σε αρκετά πράγματα και εμείς εδώ και οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης. Από εκεί και πέρα τι θα γίνει; Είχε κατηγορηθεί τότε ο κ. Παυλόπουλος ότι έκανε πίσω από την ΚΕΔΚΕ, αλλά όταν μου έβαλε κάτω τα στοιχεία, αντιλήφθηκα για τον κ. Αλογοσκούφη που ήταν τότε ή τον κ. Παπαθανασίου που ήταν μετά. Τα λεφτά που έπαιρνε η αυτοδιοίκηση το 2009 δεν έχουν σύγκριση με τα λεφτά που παίρνει τώρα. Παρά ταύτα δεν έφταναν να γίνει ο Καλλικράτης.

Πείτε την γνώμη σας!

Πρεπει να είστε συνδεδεμένος για να δημοσιεύσετε σχόλιο.