Συνεντεύξεις
Βουλή
Πολιτική
Αυτοδιοίκηση
Τα είπα & έγιναν
ΑΡΧΗ » Βουλή, Βουλή, Δελτία Τύπου, Ερωτήσεις, Πολιτική

Δηλώσεις Καμμένου για συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων του Αιγαίου με ΗΠΑ

30 Μαρτίου 2015 – 12:02

Ν. Κακλαμάνης: «Αποτελούν κυβερνητική θέση οι δηλώσεις Καμμένου για συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων του Αιγαίου με ΗΠΑ;»

Το ζήτημα της συνεκμετάλλευσης με τις ΗΠΑ των ενεργειακών αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Αιγαίο, που άνοιξε με δηλώσεις του ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος στη Νέα Υόρκη, θέτει ο βουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης, με ερώτησή του προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη και Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη.

Ο κ. Κακλαμάνης ζητά να ενημερωθεί αν αποτελεί απόφαση της κυβέρνησης η συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Αιγαίο, κατά ποσοστό 70-30 με τις ΗΠΑ.

Παράλληλα, ο βουλευτής Α’ Αθηνών ερωτά, εάν ισχύουν οι δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, «ποιο είναι το συγκεκριμένο εθνικό σχέδιο, που θα οδηγήσει στην συνεκμετάλλευση, διασφαλίζοντας συγχρόνως τα εθνικά συμφέροντα;».

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:                                                                                                                                   

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ  Α΄ ΑΘΗΝΩΝ  – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ  

ΠΡΟΣ: 1. Τον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας / 2. Τον κ. Υπουργό Εξωτερικών / 3. Τον κ. Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας / 4. Τον κ. Υπουργό Επικρατείας για το Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου

ΘΕΜΑ: Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων στο Αιγαίο

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, κ. Παναγιώτη Καμένου στις ΗΠΑ έγινε γνωστή πρόταση της Ελληνικής πλευράς για συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στο Αιγαίο με τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Tύπου, φαίνεται πως ο κύριος Υπουργός κατά τη συνάντησή του με την Αμερικανίδα Υφυπουργό Εξωτερικών, κυρία Βικτόρια Νούλαντ της είπε ότι «θα μας ενδιέφερε με μία G to G (government to government agreement) με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ώστε να υπάρχει συνεκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου». Επιπλέον, απαντώντας ο ίδιος σε ερωτήσεις δημοσιογράφων τόνισε ανάμεσα στα άλλα πως  «…Είναι αντιληπτό ότι αν προχωρήσουμε σε μία συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου και του πετρελαίου με ποσοστό 70-30, αυτό θα οδηγήσει σε μία γραμμή χρηματοδότησης που θα μας απαλλάξει από πολλά προβλήματα»

Η εξόρυξη και η εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και πετρελαίου στο Αιγαίο, πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο εθνικής πολιτικής της χώρας, στη βάση ενός καλά επεξεργασμένου σχεδίου, που θα λαμβάνει υπόψη όλες τις παραμέτρους και τις πτυχές του ζητήματος, όπως ενεργειακής, εξωτερικής, περιβαλλοντολογικής, οικονομικής πολιτικής για τη χώρα, και θα διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα.

Καθώς για πρώτη φορά τίθεται ζήτημα συνεκμετάλλευσης εθνικού πλούτου της χώρας, που φθάνει μέχρι του σημείου να μοιράζει ποσοστά, το ερώτημα που προκύπτει είναι, εάν η συγκεκριμένη πρόταση αποτελεί μία επεξεργασμένη κυβερνητική θέση. Το βέβαιο είναι πως μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει γνωστή σχετική απόφαση κάποιου αρμόδιου κυβερνητικού οργάνου και ούτε είχε αναφερθεί κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης που διατυπώθηκαν στη Βουλή, μόλις πριν από λίγες ημέρες.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:

Αποτελεί απόφαση της κυβέρνησης η συνεκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και πετρελαίου στο Αιγαίο κατά ποσοστό 70-30 με τις ΗΠΑ;

-Αν ισχύουν οι δηλώσεις του κυρίου Υπουργού Εθνικής Άμυνας, ποιο είναι το συγκεκριμένο εθνικό σχέδιο, που θα οδηγήσει στην συνεκμετάλλευση, διασφαλίζοντας συγχρόνως τα εθνικά συμφέροντα;

ΑΘΗΝΑ  30-3-2015

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

 ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

Πείτε την γνώμη σας!

Πρεπει να είστε συνδεδεμένος για να δημοσιεύσετε σχόλιο.