Συνεντεύξεις
Βουλή
Πολιτική
Αυτοδιοίκηση
Τα είπα & έγιναν
ΑΡΧΗ » Εφημερίδα, Πολιτική, Συνεντεύξεις

“ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ”

29 Μαρτίου 2015 – 13:02

Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη του Νικήτα Κακλαμάνη, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Η κυβέρνηση σχεδιάζει την αύξηση του ΦΠΑ σε τουριστικά νησιά (Μύκονος, Σαντορίνη). Συμφωνείτε μ’ αυτή την κίνηση με δεδομένο ότι και η ΝΔ ως κυβέρνηση στο email Χαρδούβελη είχε προτείνει την αύξηση του ΦΠΑ για τις τουριστικές υπηρεσίες;

“Η ΝΔ είχε καταρχήν δεχθεί, γιατί όπως γνωρίζετε υπήρχαν αντιδράσεις μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, την αύξηση του ΦΠΑ μόνο για τα ξενοδοχεία (διανυκτερεύσεις). Σήμερα η αρμόδια υπουργός, κα Βαλαβάνη προτείνει την αύξηση ΦΠΑ σε όλα τα νησιά (πλην εκείνων της άγονης γραμμής), χωρίς να γνωρίζουμε αν η αύξηση αυτή αφορά μόνο τα ξενοδοχεία ή είναι ευρύτερη. Το «Μαξίμου» την άδειασε φραστικά, αν όμως το άδειασμα είναι και επί της ουσίας, απορώ πως η κα Βαλαβάνη είναι ακόμα υπουργός;…”

Το Μέγαρο Μαξίμου θα φέρει στη Βουλή τη νέα σύμβαση. Θα την ψηφίσετε;

«Μέχρι στιγμής το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι η «νέα σύμβαση» θα έλθει μόνο για συζήτηση και όχι για ψήφιση. Τα όργανα του κόμματος πχ Πολιτικό Συμβούλιο ή Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ δεν έχουν συζητήσει το θέμα. Προσωπικά δεν μπορώ να δώσω συγκεκριμένη απάντηση, αν προηγουμένως δεν μας παρουσιάσει επιτέλους ο κ. Τσίπρας τα συγκεκριμένα μέτρα που θα υλοποιούν την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου 2015. Αν τα μέτρα αυτά είναι προς το συμφέρον του Λαού η αντιμετώπιση θα είναι θετική. Αν όμως μας χρειάζεται για να αναπληρώσει ενδεχομένως δικές του απώλειες, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι «παραμένει αντιμνημονιακός» τότε τα πράγματα αλλάζουν”

Πώς κρίνετε την παρουσία του Γιάνη Βαρουφάκη; Πιστεύετε ότι έχει πετύχει η διαπραγματευτική του πολιτική;

«Ο κ. Βαρουφάκης και η παρέα του (αμερικανικό λόμπι) Παναρίτη, Γκαλμπρέιθ τζούνιορ, ο Κινέζος Κιμ Γκλεν, ήλθαν για να προωθήσουν την οικονομική πολιτική του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και των πανίσχυρων οικονομικών funds, όπως πχ Σόρος και λοιπά καλόπαιδα. Οι Αμερικανοί τον «φόρτωσαν» στον κ. Τσίπρα αρχές του 2014 (Τέξας) και θα είναι ο πρώτος που θα την «πληρώσει»… Δεν ξέρω αν η κουλτούρα του κ. Βαρουφάκη του επιτρέπει να ακούει Φλωρινιώτη, εγώ πάντως του αφιερώνω το γνωστό «Πειράζει που είμαι μεγάλη φίρμα; Όσο για την προς του Έλληνες προτροπή του να «διάγουν λιτό βίο», τι να πει κανείς!”

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει εγκαταλείψει τις αντιμνημονιακές κραυγές και ετοιμάζεται να φέρει ένα πλαίσιο μέτρων που απέχει απ’ τις προεκλογικές του εξαγγελίες. Θεωρείτε ότι θα μπορέσει να βρει την ισορροπία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ;

“Η εξουσία είναι γλυκιά… ακόμη και για τις πιο ακραίες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ…. Είναι ικανοί να βαφτίσουν το ΝΑΤΟ σε «Σύμφωνο Βαρσοβίας». Εδώ ο κ. Καμμένος κατάπιε την πρώτη «κόκκινη γραμμή» των ΑΝΕΛ για το μεταναστευτικό. Θυμηθείτε τι έλεγε προεκλογικά. Πάντως το μεγάλο κρας τεστ θα είναι τον Ιούνιο, όταν θα έλθει, μετά «φανών και λαμπάδων», το τρίτο μνημόνιο… Τότε θα δούμε”

Πώς κρίνετε την αντιπολιτευτική στρατηγική της ΝΔ;

“Η ΝΔ και κυρίως η παράταξη που εκπροσωπεί πρέπει να «ανταμωθεί και πάλι με την ψυχή του Λαού». Πρέπει να ξανακερδίσει εκείνες τις κοινωνικές ομάδες, που παραδοσιακά εκπροσωπούσε και μας εγκατέλειψαν. Η επιστροφή στις ρίζες της ιδρυτικής διακήρυξης του Κωνσταντίνου Καραμανλή (1974) είναι μονόδρομος. Η δικαίωση μας δεν περνά μέσα από την ευρω-λιτότητα αλλά μέσα από το Λαό. Ήλθε η ώρα να ξαναθέσουμε το ερώτημα για ποια Ευρώπη αγωνιζόμαστε. Ήλθε η ώρα να ξαναμιλήσουμε για την Ευρωπαϊκή Ένωση της αλληλεγγύης, της εργασίας, των κοινωνικών δικαιωμάτων και των κοινών συνόρων ”

Η Νέα Δημοκρατία προετοιμάζεται για την Εθνική Συνδιάσκεψη. Πιστεύετε ότι βαδίζει ενωμένη;

“Παραμένω «εραστής» του έκτακτου συνεδρίου και όχι ενός κομματικού «πανηγυριού», χωρίς καμία ιδιαίτερη σημασία. Το πρώτο (συνέδριο) ενισχύει την ενότητά μας, η δεύτερη (συνδιάσκεψη) συνδράμει στην μιζέρια μας και το «κρυφτούλι» των πάσης φύσεως «δελφίνων». Περιμένω από τον Αντώνη Σαμαρά να πάρει τη μεγάλη απόφαση για ένα συνέδριο ανοιχτό και δημοκρατικό”

Θεωρείτε ότι πρέπει να γίνει «στροφή» προς το μεσαίο χώρο;

“Σας παραθέτω ένα απόσπασμα από την ιδρυτική διακήρυξη της ΝΔ: «Η παράταξις της Νέας Δημοκρατίας ζητεί για την πραγματοποίηση των σκοπών της την συνεργασία του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα της νέας γενιάς. Και υπόσχεται ότι θα υπηρετεί πάντα και μόνο τα αληθινά συμφέροντα του έθνους, που βρίσκονται πέρα και πάνω από τις παραπλανητικές ετικέτες της Δεξιάς, του Κέντρου και της Αριστεράς»

Η απάντηση έχει δοθεί πριν από 40 χρόνια! Η παράταξη εκτείνεται (το ξεχάσαμε επιτρέποντας σε ακραίες φωνές να αλλοιώσουν την ιστορία μας) από τη Δημοκρατική Δεξιά μέχρι τις παρυφές της Σοσιαλδημοκρατίας. Όποιος συμφωνεί καλώς να έλθει, όποιος διαφωνεί «ας μας κουνήσει το μαντήλι». Σίγουρα δεν πρόκειται να κλάψουμε…”

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τεράστια διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ στην πρόθεση ψήφου αλλά και υψηλά ποσοστά αποδοχής του Αλέξη Τσίπρα. Σας προβληματίζουν αυτά τα ευρήματα;

“Ασφαλώς και με προβληματίζουν αλλά το έργο το έχουμε ξαναδεί (εποχή ΓΑΠ). Ξέρετε ότι τα «άδεια στομάχια» δεν γεμίζουν μόνο από επικοινωνιακή αξιοπρέπεια και οι άδειες τσέπες δεν γεμίζουν με ψεύτικές υποσχέσεις. Ακόμη βρισκόμαστε στα «μέλια». Θα έρθουν και οι «δύσκολοι χειμώνες». Υπενθυμίζω ότι δεν υπήρξα και δεν είμαι οπαδός του «ώριμου φρούτου»…”

Πώς βλέπετε, με τα μέχρι στιγμής δείγματα, της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ;

“Αν θέλετε να μιλήσουμε με αριθμούς 7,8 δις ευρώ έκαναν φτερά από τις τράπεζες τον μήνα Φλεβάρη.  Άδειασαν τα διαθέσιμα ταμείων, ΟΑΕΔ, νοσοκομείων και της Περιφέρειας. Αφού όμως, ο κ. Καμμένος κατόρθωσε και «φόρεσε» φουστανέλα στον κ. Τσίπρα, η δική μου γνώμη περισσεύει… Κάποιοι Συριζαίοι ενοχλήθηκαν από τα συνθήματα των ανδρών των ΟΥΚ. Ο καθένας μας είναι ελεύθερος να συμφωνεί ή να μη συμφωνεί με το περιεχόμενο τους (όπως εγώ). Φοβάμαι όμως, ότι του χρόνου εκτός από τα ΟΥΚ θα φιμώσουμε και τους Ευέλπιδες, που τραγουδούσαν το «Μακεδονία Ξακουστή»… ”

 

Πείτε την γνώμη σας!

Πρεπει να είστε συνδεδεμένος για να δημοσιεύσετε σχόλιο.