Συνεντεύξεις
Βουλή
Πολιτική
Αυτοδιοίκηση
Τα είπα & έγιναν
ΑΡΧΗ » Εφημερίδα, Πολιτική, Συνεντεύξεις

“Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής”

13 Νοεμβρίου 2016 – 11:32

Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη του Νικήτα Κακλαμάνη, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής”.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Ερώτηση: Έπρεπε να περάσει τόσος καιρός για να υπάρξει βρεθεί κοινός τόπος για το ΕΣΡ;

«Αποκλειστική ευθύνη φέρει η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός, κ. Τσίπρας. Ο υπουργός του, ο κ. Παππάς ήταν ο εκτελεστικός του βραχίονας…Ευτυχώς παρά τους πολιτικούς και προσωπικούς «εκβιασμούς» το ΣτΕ κρατήθηκε όρθιο, η κυβέρνηση τράπηκε σε φυγή και το νερό μπήκε στο αυλάκι. Η ΝΔ δεν είναι κόμμα διαμαρτυρίας. Είναι κόμμα εξουσίας και διαχρονικά στηρίζει τους συνταγματικούς θεσμούς αλλά δεν πρόκειται να γίνει ουρά της κυβέρνησης Συριζο-ΑΝΕΛ»

Ερώτηση:  (π.χ. Τώρα που συγκροτήθηκε σε σώμα το ΕΣΡ, δεν φοβάστε μήπως η κυβέρνηση δεν τηρήσει όσα συμφωνήσατε και προχωρήσει πάλι σε «μονομερείς» ενέργειες στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών;)

«Νομίζω, ότι είναι συντριπτική η ήττα, που υπέστη ο κ. Τσίπρας και δεν θα επιχειρήσει ξανά να ανοίξει αυτό το κεφάλαιο. Προσέξτε όμως: Σε καμία περίπτωση δεν λέμε, ότι θα πρέπει να επικρατήσει η ανομία και το χάος πάλι στο τηλεοπτικό τοπίο. Σας θυμίζω, ότι η ΝΔ επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή είχε επιχειρήσει πρώτη να βάλει τάξη αλλά δεν μπόρεσε λόγω των διαπλεκόμενων στις Βρυξέλλες και όχι μόνο. Πλέον, με το ΕΣΡ να αναλαμβάνει τον καθοριστικό του ρόλο, πιστεύω ότι θα υπάρξουν σύντομα θετικά αποτελέσματα για όλους, κυρίως δε για τους χιλιάδες εργαζόμενους, που βρέθηκαν face to face με τον εφιάλτη της ανεργίας. Οι απαιτήσεις μας από το νέο ΕΣΡ είναι μεγάλες…»

Ερώτηση: Πολλοί πάντως λένε, πως τα κόμματα στην Ελλάδα ασχολούνται με τα κανάλια και το ΕΣΡ, αντί με τα προβλήματα των πολιτών, την ώρα μάλιστα που η διεθνής πραγματικότητα αλλάζει ραγδαία, με πιο πρόσφατο γεγονός την εκλογή Trump. Αυτό πως πιστεύετε θα επηρεάσει την Ελλάδα;

«Γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους ήμουν πάντα της «γραμμής», ότι έπρεπε να τελειώνουμε με το ΕΣΡ, δεχόμενος ακόμη και φίλια πυρά. Το διαπίστωνα σε κάθε συζήτηση, που είχα με τον κόσμο στο δρόμο. Σχεδόν όλοι με ρωτούσαν: «Καλά, με τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, γιατί δεν ασχολείστε; Μας πετσοκόβουν τις συντάξεις, έχουν αρχίσει οι πλειστηριασμοί, λένε ότι έρχεται κι’ άλλο μνημόνιο, ο Ερντογάν καθημερινά απειλεί τη χώρα μας, το πρόβλημα είναι το ΕΣΡ;». Και είχαν δίκιο… Όσο αφορά με την εκλογή-Τράμπ, δεν επηρεάζει μόνο την Ελλάδα αλλά ολόκληρο τον πλανήτη. Το καταλαβαίνει κανείς από τις αντιδράσεις, που υπάρχουν. Από το Βερολίνο, ως τη …Βενεζουέλα. Το ατύχημα για τη κυβέρνηση είναι, ότι είχε επενδύσει στον ερχομό του Ομπάμα και «κάηκε» το χαρτί, που ήθελε να παίξει με τον ερχομό του…»

Ερώτηση: Τα ζητήματα της οικονομίας βλέπετε να προχωρούν; Λύση για το χρέος θα υπάρξει;

«Η λύση για το χρέος, κ. Ευθυμίου, δυστυχώς για τον λαό μας, μετατράπηκε σε «οδικό χάρτη» πλέον. Θα αρχίσει βραχυπρόθεσμα τώρα, θα συνεχιστεί μεσοπρόθεσμα μετά από το 2018, όταν θα έχουν τελειώσει και οι γερμανικές εκλογές και θα συνεχιστεί μακροπρόθεσμα ως το τέλος του αιώνα. Ας πάψει, λοιπόν, η κυβέρνηση να μιλάει για λύση του χρέους. Εδώ δεν έχει καταφέρει πέντε μήνες τώρα, να τοποθετήσει διοικήσεις στις δύο συστημικές τράπεζες υποκύπτοντας στις απαιτήσεις των «χαρτογιακάδων» των Βρυξελλών. »

Ερώτηση: Αν δεν κλείσει η 2η αξιολόγηση και δεν μπει η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, δεν υπάρχει κίνδυνος για 4ο μνημόνιο;

«Φοβάμαι, ότι βρισκόμαστε προ των πυλών του τέταρτου μνημονίου. Ελπίζω να διαψευστώ αλλά νομίζω, ότι η δεύτερη αξιολόγηση έχει ακόμη πολλά αγκάθια. Με τρομάζει ακόμη περισσότερο βέβαια,  το γεγονός ότι μπορεί να κλείσει με τις υποτιθέμενες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης-Τσίπρα. Ποιους όρους και ποιες δεσμεύσεις θα αναλάβει. Μήπως, να κρατήσουμε στην Ελλάδα όλους τους πρόσφυγες και τους μετανάστες λόγω των γαλλικών και γερμανικών εκλογών; Οι άνθρωποι θα κάνουν και θα υπογράψουν τα πάντα, για να μείνουν στις καρέκλες τους. Αυτό αποδεικνύεται από τους χειρισμούς τους ως τώρα. Η ΝΔ στηρίζει το σωστό κλείσιμο της αξιολόγησης και θα βοηθήσει μέσα στο Λαϊκό κόμμα και για το θέμα του χρέους. Εμείς είμαστε πατριώτες και όχι ανεύθυνοι λαϊκιστές»

Ερώτηση: Τα μέλη του νέου κυβερνητικού σχήματος, π.χ. ο κ. Παπαδημητρίου, ή η κα Αχτσιόγλου σας εμπνέουν εμπιστοσύνη;

«Γιατί εμπνέουν σε εσάς; Δεν λέω, νέα κοπέλα, η κ. Αχτσιόγλου, με καλό βιογραφικό αλλά χωρίς να έχει κολλήσει ένα ένσημο μέχρι σήμερα και γίνεται υπουργός Εργασίας; Λοιπόν, ξεκάθαρα πράγματα. Η κ. Αχτσιόγλου είναι παιδί του κομματικού σωλήνα του ΣΥΡΙΖΑ και δεξί χέρι του κ. Κατρούγκαλου, ο οποίος θα τη καθοδηγεί. Για τον κ. Παπαδημητρίου τι να πω. Ο’ τι ήταν υπέρ του διπλού νομίσματος «μιλάει» από μόνο του ως γεγονός. Ελπίζω, να μην εξελιχθεί σε νέο Βαρουφάκη. Υπενθυμίζω, ότι κι’ αυτός προέρχεται από την «ομάδα» του Τέξας και του Σόρος. Θα τους κρίνουμε και τους δύο»

Ερώτηση: Η ελληνική κοινωνία όμως μπορεί να αντέξει νέα μέτρα;

«Σε καμία περίπτωση. Ο κόσμος έχει εξαντλήσει τα όρια του με τους φόρους, που πέφτουν σαν καταιγίδα. Τα χρέη προς το κράτος μεγαλώνουν καθημερινά. Και να θέλει κάποιος δεν μπορεί πια να πληρώσει. Γι’ αυτό κ. Ευθυμίου η Νέα Δημοκρατία ζητάει εκλογές «εδώ και τώρα».»

Ερώτηση: Άλλες θεσμικές εκτροπές δεν φοβάστε από την πλευρά της κυβέρνησης;

«Η Δημοκρατία, που εγκατέστησε στην Ελλάδα ο γεννήτορας της παράταξης μας, Κωνσταντίνος Καραμανλής είναι τόσο ισχυρή που από μόνη της μπορεί να προστατέψει τους συνταγματικούς θεσμούς. Η δικαιοσύνη, παρά τα προβλήματα της, καιροφυλακτεί, η Βουλή παρά την επιχειρούμενη απαξίωση της είναι εδώ. Και υπάρχει κι’ ένας Πρόεδρος Δημοκρατίας εγγυητής όλων των παραπάνω».

Ερώτηση: Εκλογές βλέπετε και πότε; Και τι θα μπορούσε να τις προκαλέσει;

«Στο ερώτημα αυτό θα μπορούσα να σας απαντήσω μετά από τις συνόδους του Eurogroup και της Συνόδου κορυφής του Δεκεμβρίου. Θα είναι καθοριστικές για το μέλλον της Ε.Ε. αλλά και της κυβέρνησης»

Ερώτηση: Η ΝΔ είναι έτοιμη να κυβερνήσει;

«Κύριε Ευθυμίου, εδώ «κυβερνάει» ο ΣΥΡΙΖΑ δύο χρόνια περίπου και δεν μπορεί να κυβερνήσει η ΝΔ; Βεβαίως και προετοιμαζόμαστε, για να κυβερνήσουμε, έχοντας διδαχθεί από τα λάθη του πρόσφατου και όχι μόνο κυβερνητικού μας παρελθόντος. Πλειάδα στελεχών προετοιμάζονται γι’ αυτό τον σκοπό σε ένα αρμονικό μείγμα εμπειρίας και της ορμής νεότερων στελεχών, αρκεί όλοι να έχουν εγγράψει ένσημα πετυχημένης δουλειάς. Οι «ατσαλάκωτοι» κοστουμάκηδες με φοβίζουν…»

Ερώτηση: Με ποια κόμματα θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση το κόμμα σας στην επόμενη μέρα;

«Με όποια πιστεύουν στα ευρωπαϊκά ιδεώδη, στον κοινωνικό Φιλελευθερισμό, στην κοινοβουλευτική Δημοκρατία και τους Συνταγματικούς θεσμούς».

Πείτε την γνώμη σας!

Πρεπει να είστε συνδεδεμένος για να δημοσιεύσετε σχόλιο.