Συνεντεύξεις
Βουλή
Πολιτική
Αυτοδιοίκηση
Τα είπα & έγιναν
ΑΡΧΗ » Αυτοδιοίκηση, Εκλογές 2014, Εφημερίδα, Πολιτική, Συνεντεύξεις

“Ελεύθερος Τύπος”

12 Μαΐου 2014 – 18:30

Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη του Νικήτα Κακλαμάνη, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”.

Κύριε Κακλαμάνη, βρισκόμαστε μία εβδομάδα πριν από τις δημοτικές εκλογές και οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν ευνοϊκές για σας. Τι λέτε;

«Εγώ άλλα μηνύματα λαμβάνω από τις ανοιχτές ομιλίες που κάνω σε ολόκληρη την Αθήνα.  Γι’ αυτό και μου φαίνονται, τουλάχιστον, περίεργα τα αποτελέσματα που εξάγουν οι δημοσκόποι. Για παράδειγμα, στη μία δημοσκόπηση τη μία μέρα με δείχνουν με 9% διαφορά από τον δεύτερο και την επόμενη στις 4%. Άλλη ανεξήγητη παράμετρος. Στις δημοσκοπήσεις μετράται η γνώση και η εμπειρία. Πάνω από εμένα, λοιπόν, φέρονται να είναι ο κ. Σπηλιωτόπουλος που τώρα μαθαίνει τι είναι η Αθήνα και ο κ. Σακελλαρίδης ο οποίος είναι μικρός ηλικιακά και με μηδενική αυτοδιοικητική εμπειρία. Να μου πείτε εσείς, λοιπόν, τι να πιστέψω… Η ουσία, πάντως, είναι τι θα αποφασίσει ο λαός της Αθήνας και γνώμη μου είναι,  ότι θα κρίνει σωστά και δίκαια και οι πανηγυρισμοί κάποιων θα αποδειχθούν πρόωροι…»

Η πολιτική κατάσταση είναι ήδη έκρυθμη. Θεωρείται ότι από τα αποτελέσματα τόσο των αυτοδιοικητικών εκλογών, όσο και των ευρωεκλογών θα επηρεάσουν στην επιτάχυνση των όποιων εξελίξεων;

«Νομίζω, ότι θα δημιουργηθεί το κλίμα για τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών, είτε προς το φθινόπωρο, είτε προς τον Φεβρουάριου του ’15, που έτσι κι αλλιώς θα ψηφιστεί ο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας. Άλλωστε και ο κ. Τσίπρας έχει πει, ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει οποιαδήποτε πρόταση του γίνει, ακόμη και τον Μανώλη Γλέζο»

Δεν θεωρείτε, πάντως, ότι η χώρα έχει περάσει τον μεγάλο κάβο των μνημονίων;

«Κοιτάξτε, ο κ. Σαμαράς υποσχέθηκε φως στο τούνελ. Εγώ, λέω μακάρι να υπάρξει. Το θέμα όμως είναι να υπάρξει και φως στις τσέπες του απλού κόσμου»

Να περάσουμε σε καθαρά αυτοδιοικητικό επίπεδο τη κουβέντα. Από πρώτη μέρα της προεκλογικής σας εκστρατείας «κάνατε σημαία» την ανυπαρξία τεχνικού έργου κατά τη διάρκεια του Γιώργου Καμίνη. Δηλαδή, δεν έκανε έστω ένα έργο μετά από 3,5 χρόνια στη δημαρχία;

«Ακριβώς, όπως το είπατε. Κανένα. Θέλετε και απόδειξη από τον ίδιο; Διαβάστε τα πεπραγμένα του. Μόνο όμορφες φωτογραφίες της Αθήνας και «θα». Προφανώς, αυτός ήταν και ο λόγος, που δεν είχε παρουσιάσει τα πεπραγμένα, όπως όριζε ο Καλλικράτης και τελικά υποχρεώθηκε να το κάνει στο τέλος της θητείας του, αφού χρειάστηκε να πάω εγώ το θέμα στη Βουλή. Τι πεπραγμένα να παρουσίαζε; Λευκές κόλλες; Ο κ. Καμίνης όμως,  είναι ο εκλεκτός της συγκυβέρνησης προκειμένου να στηριχθεί ο κ. Βενιζέλος. Αυτός είναι και ο λόγος, που προωθείται με κάθε τρόπο, για να επανεκλεγεί στο δήμο Αθηναίων…»

Το δικό σας έργο ποιο ήταν κ. Κακλαμάνη; Για να μπορεί να γίνει μία σύγκριση. Γιατί και εσείς βρεθήκατε στο στόχαστρο για «μη έργο» στην Αθήνα;

«Δεν μου αρέσει να μιλάω γενικά και αόριστα. Θέλω και είμαι συγκεκριμένος, όταν έχω να πω κάτι. Επίσης, έχω μάθει να κάνω σκληρή αυτοκριτική. Τι εννοώ με τα παραπάνω… Όταν παρέδωσα τη σκυτάλη του δήμου στον κ. Καμίνη είχαν γίνει 17 νέα πάρκα στην Αθήνα, 5 λέσχες φιλίας, το Ξενοδοχείο των φτωχών, η αγορά 120 στρεμμάτων στον Ελαιώνα με χρήματα που δόθηκαν επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή, ώστε να γίνει η «Διπλή Ανάπλαση» και τελικά δεν προχώρησε λόγω των… κορμοράνων του ΣΥΡΙΖΑ. Το 2008, όταν ήδη η κρίση είχε αρχίσει να «ανοίγει» τις πληγές της στην Ελλάδα και στην Αθήνα, τότε δημιουργήθηκαν το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Κοινωνικό Φαρμακείο, η Αθηναική Αγορά, ενώ αναδιοργανώθηκε το Κέντρο Υποδοχής Αστέγων του δήμου Αθηναίων και εξελίχθηκε σε πρότυπη μονάδα η οποία αντιγράφηκε από τους δήμους όλης της χώρας. Αυτά ήταν τα δικά μου πεπραγμένα, πάνω στα οποία ο κ. Καμίνης στήριξε τη κοινωνική πολιτική του, χωρίς όμως να την επεκτείνει και χωρίς βέβαια να πει ποτέ, ότι ήταν έργα του προκατόχου του. Αυτό βέβαια απαιτεί και πολιτικό θάρρος, που αποδείχθηκε ότι δεν έχει… Το πιο σοβαρό όμως λάθος, που έκανα εγώ από τη πλευρά μου ήταν ότι δεν επικοινώνησα το έργο μου στους Αθηναίους και στις Αθηναίες. Πίστευα, ότι από τη στιγμή που βλέπουν να πραγματοποιείται, γνωρίζουν και ποιος το κάνει και δεν χρειάζονται ταμπέλες.  Δεν ήταν έτσι όμως. Εδώ άλλοι προκάτοχοι μου διαφήμιζαν τα… κολωνάκια»

Να προχωρήσουμε στο μέλλον; Την άλλη Κυριακή θα κριθείτε για δεύτερη φορά από τον λαό της Αθήνας. Τι καινούριο θα του προτείνετε, ώστε να τον πείσετε να σας ψηφίσει;

«Πιστεύω, ότι έχουμε καταθέσει το πιο ολοκληρωμένο και συγκροτημένο σχέδιο για την Αθήνα, με στόχο να γίνει παγκόσμια μητρόπολη την επόμενη 5ετία. Θα προσπαθήσω να είμαι όσο το δυνατόν πιο σύντομος. Το σχέδιο μας για την πόλη περιλαμβάνει 7 βήματα και 5 άξονες. Επιγραμματικά:

Πρέπει η Αθήνα να γίνει και πάλι κορυφαίος τουριστικός προορισμός (προβλέπεται δημιουργία εναλλακτικού αεροδρομίου χαμηλού κόστους στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις της Ελευσίνας, του Τατοϊου, ή της Τανάγρας). Χρειάζεται να προκληθεί το παγκόσμιο ενδιαφέρον  με  προσπάθεια επαναπατρισμού του συνόλου των πολιτιστικών θησαυρών και να δημιουργηθεί πολιτιστική και δημιουργική βιομηχανία. Να γίνει ο «μεγάλος περίπατος», από την Ακρόπολη στην Ακαδημία Πλάτωνος αλλά και να δοθούν  λύσεις και κίνητρα, τόσο προς τους υποψήφιους νέους κατοίκους και καταστηματάρχες, όσο και για τους ήδη υπάρχοντες, με απαλλαγές από επιβαρύνσεις και τέλη. Ακόμη, οι  ιδιωτικές πλέον, επιχειρήσεις «κοινής ωφέλειας», που εκμεταλλεύονται το υπέργειο και υπόγειο δίκτυο της πόλης, να καταβάλουν τέλη διέλευσης, χωρίς την επιβάρυνση των δημοτών, στην πόλη που φιλοξενεί τις υποδομές τους.  Τέλος, να επιτευχθεί η αξιοποίηση όλων των δυνατών πηγών χρηματοδότησης, εθνικών και ευρωπαϊκών από σήμερα έως 2020, καθώς και χορηγίες ή συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα καθώς. Ακόμη να ιδρυθεί πάλι, το Ταμείο Αθηναϊκής Επανεκκίνησης, ώστε να συγκεντρώσει πόρους από την αξιοποίηση της Δημοτικής περιουσίας, από τα τέλη διέλευσης κλπ και να τους διοχετεύει σε έργα για την πόλη και παροχές για τον δημότη.

Από εκεί και πέρα ακολουθούν οι πέντε άξονες, που θα στηριχθούν όλα αυτά και είναι:

α) Ασφάλεια για την πόλη και τους πολίτες, β) Αλληλεγγύη για όλους, γ) Ανάπτυξη, δ) Αξιοπιστία στη λειτουργία του Δήμου, ε) Ανεξαρτησία».

Θεωρώ, ότι έχουμε ένα πρόγραμμα -συμβόλαιο τιμής για τον Αθηναίο πολίτη.  Και πιστεύω ότι είμαστε οι μόνοι που διαθέτουμε εμπειρία και γνώση για να το φέρουμε σε πέρας. »

Όλα αυτά ακούγονται «όμορφα και ωραία» αλλά πως θα τα κάνετε, όταν λόγω μνημονίων έχουν συρρικνωθεί σημαντικά τα οικονομικά της αυτοδιοίκησης και πιθανόν στο μέλλον να υπάρξουν κι άλλες περικοπές;

«Υπάρχουν τρόποι. Αρκεί να αγαπάς τη πόλη σου, να απαιτείς και όχι να επαιτείς, να μη κάνεις απλώς διαχείριση των προβλημάτων αλλά να τα λύνεις. Έστω, με περιορισμένους τους πόρους τους -κατά 60%, στον δήμο της Αθήνας- με μειωμένο το προσωπικό και με κοινωνικές δομές στα όρια της κατάρρευσης… Χρήματα, λοιπόν,  μπορούν να βρεθούν και μέσω του ΕΣΠΑ 2013-2020 ή και από τη γραμμή για «τη καταπολέμηση της φτώχειας» τα οποία μάλιστα με απόφαση της Ε.Ε. θα δοθούν απευθείας για συγκεκριμένες δράσεις και όχι μέσω της κεντρικής κυβέρνησης στους δήμους. Σας είπα όμως, το πιο βασικό είναι να έχεις πάθος, πίστη και τρέλα για να τα πετύχεις…»

Πείτε την γνώμη σας!

Πρεπει να είστε συνδεδεμένος για να δημοσιεύσετε σχόλιο.