Συνεντεύξεις
Βουλή
Πολιτική
Αυτοδιοίκηση
Τα είπα & έγιναν
ΑΡΧΗ » Αυτοδιοίκηση, Εκλογές 2014, Περιοδικό, Πολιτική, Συνεντεύξεις

“ΕΠΙΚΑΙΡΑ”

17 Απριλίου 2014 – 11:33

Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη του Νικήτα Κακλαμάνη στο περιοδικό “ΕΠΙΚΑΙΡΑ”.

Σας καταλογίζουν από τη ΝΔ, ότι διασπάτε τις «γαλάζιες» ψήφους πριμοδοτώντας εκ των πραγμάτων τον κ. Καμίνη ή τον κ. Σακελλαρίδη.

«Όσοι μου τα καταλογίζουν καλύτερα θα είναι να κοιταχτούν στον καθρέπτη του Μεγάρου Μαξίμου. Θα διαπιστώσουν ποιοι διασπούν τις ψήφους των Νεοδημοκρατών επιδιώκοντας να εκλέξουν τον κ. Καμίνη, ώστε να στηρίξουν τον κ. Βενιζέλο. Κοιτάξτε, κύριε Καλλαρύτη,  εγώ δεν «έπεσα με αλεξίπτωτο” στην Αθήνα. Με εντολή του λαού της πόλης μου είμαι σήμερα βουλευτής, με δική του εντολή επίσης, υπήρξα δήμαρχος από το 2006 ως το 2010 και με δικιά τους εντολή μόνο θα είμαι και πάλι ο δήμαρχός τους»

Γιατί επιμείνατε να κατεβείτε; Προσωπικό στοίχημα για ρεβάνς από τον κ. Καμίνη, για εσωκομματικούς λόγους ή απλά θέλετε να επιστρέψετε στη τοπική αυτοδιοίκηση;

«Σας θυμίζω, ότι εγώ ανακοίνωσα την υποψηφιότητα μου εδώ και πέντε μήνες και περίμενα από τον κ. Σαμαρά να μου πει τη απόφαση του. Τελικά προέκυψε από το πουθενά ο κ. Σπηλιωτόπουλος. Ένα μόνο θα ήθελα να ρωτήσω τους «εγκέφαλους» του Μαξίμου. Είχαν φροντίσει να ενημερώσουν τον κ. Σπηλιωτόπουλο για το τι εστί Αθήνα; Γιατί θυμάμαι, ότι πριν από μερικά χρόνια ως δήμαρχος εγώ και ως υπουργός Τουρισμού του είχα παραδώσει ολόκληρο φάκελο για την τουριστική ανάπτυξη της πόλης αλλά φαίνεται ότι κάπου χάθηκε… Για μένα η Αθήνα είναι πάθος. Τα εσωκομματικά και τα προσωπικά δεν χωράνε στη δική μου λογική. …»

Αν δεν περάσετε στον δεύτερο γύρο θα στηρίξετε κάποιον;

«Στη πολιτική μου διαδρομή ποτέ δεν κρύφθηκα πίσω από το δάχτυλο μου. Είπα ότι στη περίπτωση που δεν περάσω στον β’ γύρο και περάσει ο κ. Σπηλιωτόπουλος, θα τον ψηφίσω. Προσέξτε όμως: Κάλεσα και τον κ. Σπηλιωτόπουλο να πάρει θέση αλλά εκείνος το αποφεύγει. Γιατί αλήθεια; Μήπως, επειδή είναι ο εκλεκτός του πρωθυπουργού και στη περίπτωση, που δεν είναι στον β΄ γύρο, κάτι που παρά τον πόλεμο εναντίον μου έχει αρχίσει να φαίνεται στον εκλογικό ορίζοντα, θα ακολουθήσει τη γραμμή- Μαξίμου, δηλαδή στήριξη-Καμίνη;»

Αν εκλεγείτε ποιες είναι ο προτεραιότητες σας για τον δήμο;

«Η Αθήνα πρέπει να πάψει πια να είναι μία πόλη με άδεια μαγαζιά, έρημα σπίτια και σβηστά φώτα. Στις 25 Μαΐου, λοιπόν, πρέπει να ξαναπιάσουμε το νήμα από εκεί που διακόπηκε το 2010. Να γεμίζουμε τα “κενά” και να βάλουμε μπροστά και πάλι τις “μηχανές”… Η Αθήνα χρειάζεται να αποκτήσει πρώτα απ’ όλα τη κοινωνική της συνοχή. Κι αυτό μπορεί να στηριχθεί σε πέντε άξονες. Ο πρώτος είναι η Ασφάλεια για τη πόλη. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να δημιουργηθεί ένα ειδικό σώμα στα «σπλάχνα» της αστυνομίας με στελέχη της πρώην δημοτικής αστυνομίας. Ο δεύτερος είναι η αλληλεγγύη για όλους. Αυτό σημαίνει καταπολέμηση της φτώχειας και αποκατάσταση κοινωνικής συνοχής. Κανείς πεινασμένος, κανείς άστεγος, κανένα παιδί χωρίς εμβολιασμό. Τρίτος είναι η ανάπτυξη. Να μετατραπεί π.χ. η Αθήνα ξανά σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό, σε συνδυασμό με το ξεκίνημα μίας πραγματικής «σταυροφορίας» για τον επαναπατρισμό των πολιτιστικών μας θησαυρών. Παράλληλα, με χρήματα που μπορούν να βρεθούν από το ΕΣΠΑ 2013-2020 από τη γραμμή για τη «καταπολέμηση της φτώχειας» και με τη θέσπιση τελών σε πρώην κρατικές επιχειρήσεις που έχουν περιέλθει ή θα περιέλθουν σε χέρια ιδιωτών (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.α.) και τα δίκτυα τους διέρχονται από την Αθήνα, θα πληρώνουν τέλη διέλευσης στον δήμο. Τέταρτος η αξιοπιστία στη λειτουργία του δήμου, με απόλυτη διαφάνεια παντού και πέμπτος η ανεξαρτησία του. Δεν θα είμαστε εντολοδόχοι κανενός. Το έχω άλλωστε αποδείξει ότι βρίσκομαι απέναντι σε οποιονδήποτε και οτιδήποτε δεν συμβαδίζει με τα δικά μου πιστεύω και αξίες»

Καταθέσατε προτάσεις για απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη, ώστε να κινηθεί η αγορά ακινήτων στην Αθήνα. Τι προβλέπουν;

«Η Αθήνα είναι η πόλη, που έχει χτυπηθεί περισσότερο από κάθε άλλη από τη μάστιγα της ανεργίας και το διαπιστώνει κανείς βλέποντας τα λουκέτα παντού. Οι δράσεις, που πρέπει να αναπτυχθούν είναι πολλαπλές. Αρχικά, λοιπόν, θα καταγράψουμε με ακρίβεια τα προβλήματα της αγοράς ακινήτων. Θα λειτουργήσουμε παρατηρητήρια τιμών, κενών μαγαζιών και κατοικιών και σε συνεργασία με τους μεσίτες, τα συλλογικά όργανα των εμπόρων και τη Π.ΟΜ.ΙΔ.Α θα αναζητήσουμε κοινές λύσεις. Παράλληλα, διερευνούμε ήδη τη δυνατότητα θέσπισης κινήτρων για προσέλκυση νέων επιχειρηματιών και κατοίκων, με μείωση ή και απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη. Ακόμη, χρησιμοποιώντας πολεοδομικά εργαλεία σκεφτόμαστε επιπλέον κίνητρα, όπως απαλλαγή από το φόρο κόστους επισκευής ακινήτων που επαναχρησιμοποιούνται. Τέλος, θα προχωρήσουμε, σε συνεννόηση με τους φορείς που σας προανέφερα, καθώς κι άλλους του ιδιωτικού τομέα αλλά και τους συναρμόδιους δημόσιους φορείς, την αναδιοργάνωση των χρήσεων γης»

Τη θητεία του κ. Καμίνη πως την είδατε; Λέει, ότι μάζεψε τα οικονομικά…

«Ο Μαρκ Τουαίην είχε γράψει ότι: ” Στη ζωή υπάρχουν τριών ειδών ψέματα: Τα ψέματα, τα μεγάλα ψέματα και οι αριθμοί…” Οι “αριθμοί” του κ. Καμίνη, λοιπόν, μαρτυρούν, ότι όσο είμαστε διαχειριστές της κρίσης μεγαλώνουμε τις πληγές. Του παρέδωσα τον δήμο με αξιολόγηση του οίκου Μoody Α1 και τον παραδίδει με αξιολόγηση Ca3, δηλαδή μία σκάλα πάνω από τα σκουπίδια. Υπερηφανεύεται ότι μείωσε τα λειτουργικά έξοδα κατά 118 εκ. Είναι αλήθεια. Αποκρύπτει όμως ότι αυτό συνέβεη μετά από 2,5 χιλιάδες συνταξιοδοτήσεις, μείωση του μισθολογικού κόστους κατά 35% (ενιαίο μισθολόγιο) και απολύσεις. Διατυμπανίζει το κοινωνικό του έργο, ξεχνώντας ότι όλες οι κοινωνικές δομές του Δήμου  (Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Φαρμακείο, Αθηναϊκή Αγορά) δημιουργήθηκαν το 2008 και φέρουν την υπογραφή «Νικήτας Κακλαμάνης». Κρύβεται από τη δημόσια αντιπαράθεση και αρνείται να περπατήσουμε μαζί την Αθήνα γιατί δεν έχει να παρουσιάσει ένα έργο. Ανύπαρκτος δήμαρχος,  με ανύπαρκτο έργο. Ο μόνος τίτλος που του ταιριάζει είναι «ο Στουρνάρας του δήμου της Αθήνας»

Τι προβλέπετε στις ευρωεκλογές και στις αυτοδιοικητικές; Τι μήνυμα εκτιμάται, ότι θα υπάρξει;

«Υπάρχει μεγάλη οργή και αγανάκτηση στον κόσμο. Το αίσθημα αδικίας από την εφαρμογή του μνημονίου και η άνιση κατανομή των βαρών αυτά τα χρόνια έχουν εμπεδωθεί και γι’ αυτό δεν μπορεί να εκτιμηθεί με σιγουριά τι θα προκύψει στις ευρωεκλογές. Προσωπικά, το έχω αντιληφθεί και προειδοποίησα, πριν ψηφιστεί το τελευταίο πολυνομοσχέδιο, ότι ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Εις μάτην… Έτσι κατέληξα και στη διαφοροποίηση μου στο άρθρο 1, που ουσιαστικά ισοδυναμεί με ένα τρίτο μνημόνιο. Κύριε Καλλαρύτη, ο Κέινς είχε πει πως σε περιόδους οικονομικής κρίσης οι μεγαλύτερες συνέπειες είναι εκείνες που δεν προσμετρώνται με οικονομικούς όρους. Αυτό νομίζω ότι θα επαληθευτεί στις κάλπες στις 18 και 25 Μαΐου….»

Τη διαγραφή σας από την ΝΔ πως την εκλάβατε; Την περιμένατε;

«Πίστευα ότι άνηκα σε ένα κόμμα και μία παράταξη που δεν ποινικοποιείται η πολιτική διαφοροποίηση. Αυτό μου έμαθε ο ιδρυτής της παράταξης, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αλλά και ο πολιτικός μου πατέρας Ευάγγελος Αβέρωφ. Τέλος πάντων, ότι έγινε, έγινε. Ο κ. Σαμαράς μπορεί να με διέγραψε από τη Ν.Δ. αλλά δεν μπορεί να με διαγράψει από τη ψυχή της μεγάλης παράταξης μας, που είναι ο απλός κόσμος. Όπως και δεν μπορεί να με διαγράψει από τις καρδιές των Αθηναίων»

Πείτε την γνώμη σας!

Πρεπει να είστε συνδεδεμένος για να δημοσιεύσετε σχόλιο.