Συνεντεύξεις
Βουλή
Πολιτική
Αυτοδιοίκηση
Τα είπα & έγιναν
ΑΡΧΗ » Βουλή, Επίκαιρες ερωτήσεις, Ομιλία-Ολομέλεια, Πολιτική

Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης για την Ορχήστρα των Χρωμάτων

24 Ιουνίου 2014 – 18:30

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΒΟΥΛΗΣ

Συζήτηση ερώτησης προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, σχετικά με την «Ορχήστρα των Χρωμάτων»

(ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Ολοκληρώνουμε τη συζήτηση με την με αριθμό 18/19-6-2014 επίκαιρη Ερώτηση του Ανεξάρτητου Βουλευτή Α΄ Αθηνών κ. Νικήτα Κακλαμάνη προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, σχετικά με την «Ορχήστρα των Χρωμάτων».

Ορίστε, κύριε συνάδελφε, έχετε το λόγο.

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Κύριε Υπουργέ, καλορίζικος κατ’ αρχήν.

Πριν δέκα μέρες περίπου συμπληρώθηκαν είκοσι χρόνια από το θάνατο του Μάνου Χατζιδάκι. Λυπούμαι που μόνο η ΝΕΡΙΤ –για να πούμε και μια καλή κουβέντα για τη ΝΕΡΙΤ- θυμήθηκε αυτήν τη θλιβερή επέτειο και έκανε πραγματικά ένα εκπληκτικό δίωρο αφιέρωμα στη μνήμη του Μάνου Χατζιδάκι.

Ούτε ο υπόλοιπος έντυπος ή ηλεκτρονικός τύπος -με ελάχιστες εξαιρέσεις, που αφιέρωσαν κάποια μονόστηλα- θυμήθηκε ότι έφυγε μία από τις μεγαλύτερες πολιτιστικές και  πνευματικές φυσιογνωμίες αυτού του τόπου.

Έφυγε αφήνοντας πίσω του ένα τεράστιο πνευματικό και γενικότερο πολιτιστικό έργο και ένα εργαλείο, ένα «παιδί» του, το οποίο φιλοδοξούσε να εκτελεί αυτό το έργο ώστε να μην ξεχαστεί ποτέ, αν και είναι δύσκολο να ξεχάσεις τον Μάνο Χατζηδάκι και αναφέρομαι στην Ορχήστρα των Χρωμάτων.

Είναι η δεύτερη φορά που φέρνω το θέμα στη Βουλή, διότι παρά τις υποσχέσεις των προκατόχων σας πριν μήνες, δεν έγινε απολύτως τίποτα. Σήμερα οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε στάση εργασίας. Στα γραφεία έχουν να πληρωθούν ενοίκια δύο ετών. Ο ιδιοκτήτης άλλαξε κλειδαριά. Πρόκειται να αλλαχθεί η κλειδαριά και στην αποθήκη που φυλάσσονται τα όργανα και να μην υπάρχει πρόσβαση στα όργανα.

Με παρέμβασή μου στον κ. Σταϊκούρα είχα διασφαλίσει από το 2013 350.000 ευρώ, προκειμένου να πληρωθούν οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις της Ορχήστρας ώστε, εάν εγκριθεί το ΕΣΠΑ, να μπορέσουν να πάρουν χρήματα -διαφορετικά δεν θα μπορούσαν- και ένα μέρος των  υποχρεώσεων προς τους εργαζόμενους.

Φτάνουμε στον έκτο μήνα του 2014 και τα χρήματα αυτά δεν έχουν εκταμιευθεί, ενώ έχουν φτάσει -κατά διαβεβαίωση του Υπουργείου Οικονομικών- στο Υπουργείο Πολιτισμού. Σας ερωτώ λοιπόν, υπάρχουν αυτά τα χρήματα; Αν υπάρχουν, γιατί δεν έχουν δοθεί; Γιατί είχα μία πληροφόρηση ότι τα χρήματα αυτά, ενώ είχαν ονοματιστεί για την Ορχήστρα των Χρωμάτων, θα πήγαιναν –λέει- για να καλυφθούν κενά της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Η πληροφορία ελέγχεται. Περιμένω την απάντησή σας.

Τελειώνω με το θέμα του ΕΣΠΑ, το οποίο δεν μπορεί να καλύψει –όπως ξέρετε, απαγορεύεται- πάγια έξοδα της Ορχήστρας, αλλά καλλιτεχνικές υποχρεώσεις. Αν γίνουν οι καλλιτεχνικές υποχρεώσεις -με δεδομένο πως μέχρι πριν δύο χρόνια, όπου εμφανιζόταν η Ορχήστρα των Χρωμάτων, από το Μέγαρο Μουσικής μέχρι όπου αλλού θέλετε, τα εισιτήρια ήταν sold out- θα υπήρχε και ένα έσοδο που θα βοηθούσε ενδεχομένως να ελαφρωθεί η κρατική επιχορήγηση προς την Ορχήστρα. Περιμένω τις απαντήσεις και μετά θα τοποθετηθώ.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Κύριε Υπουργέ, καλορίζικος στα καθήκοντά σας.

Ορίστε, έχετε το λόγο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ (Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού): Πράγματι, κύριε Κακλαμάνη, η Ορχήστρα των Χρωμάτων είναι ένα από τα σημαντικά πνευματικά κληροδοτήματα του Μάνου Χατζηδάκι που απεβίωσε προ εικοσαετίας. Ωστόσο η παρουσία του στην πνευματική ζωή της χώρας -και όχι μόνο στη μουσική της παράδοση- παραμένει ηχηρή.

Δεν υπήρξαν πάρα πολλά αφιερώματα στον τηλεοπτικό χώρο για την επέτειο της εκδημίας του. Έχετε δίκιο σ’ αυτό. Υπήρξαν αρκετά δημοσιεύματα στον έντυπο τύπο. Θέλω να πω όμως ότι η σημερινή κατάφαση γύρω από την προσωπικότητα και το έργο του Μάνου Χατζηδάκι δεν ήταν το γεγονός που τον συνόδευε όταν ζούσε.

Όταν ζούσε, πέρασε μεγάλες δοκιμασίες και αυτή η εικόνα της γενικότερης αναγνωρίσεως που υπάρχει σήμερα είναι κάτι που δεν ίσχυε την εποχή που ο ίδιος είχε το θάρρος της γνώμης του και πήγαινε κόντρα στο ρεύμα. Θυμίζω στο Τμήμα, ας πούμε, ότι το 1985, όταν έκανε μία μεγάλη συναυλία στη Ρωμαϊκή Αγορά, υπήρξε ελληνική εφημερίδα που καλούσε τον κόσμο να πάει στην συναυλία και να τα «σπάσει», επειδή ο Χατζηδάκις δεν ήταν από εκείνους που συνέπρατταν στο πνεύμα της εποχής ή στον λαϊκισμό της εποχής. Αυτά για την ιστορία.

Τώρα, εν σχέσει με τις υποχρεώσεις μας έναντι της ιστορίας –γιατί ο Χατζηδάκις είναι ιστορία- θέλω να πω τα  εξής. Ξέρω την παλαιότερη ερώτησή σας, όπως ξέρω και τις δεσμεύσεις του Υπουργείου Πολιτισμού πάνω στην ανάγκη να συνεχίσει να δραστηριοποιείται η περίφημη Ορχήστρα των Χρωμάτων.

Την Παρασκευή που μας πέρασε, πριν λίγες μέρες, είχα την τύχη κάνοντας μία ανακατανομή των κονδυλίων του Υπουργείου Πολιτισμού –όχι από το αποθεματικό ή από κάποια έκτακτη επιχορήγηση από το Υπουργείο Οικονομικών- να εγκρίνω ένα ποσό της τάξης των 300.000 ευρώ για την Ορχήστρα των Χρωμάτων για να αντιμετωπίσει αυτά που περιγράψατε, τις υποχρεώσεις προς τον ιδιοκτήτη, το ΙΚΑ, τους εργαζόμενους που θα σταματήσουν την επίσχεση εργασίας, ώστε να πάνε σε ένα καινούργιο μίσθιο, όπου το ενοίκιο θα είναι φθηνότερο και να χρηματοδοτήσουν κάποιες δραστηριότητες που συνήθως έχουν να κάνουν και με ένα φιλανθρωπικό σκοπό.

Αυτή η οικονομική ανάσα – εν σχέσει όχι με το τι δικαιούται, αλλά με την εποχή– όπως γνωρίζω, θα βοηθήσει την Ορχήστρα να συνεχίσει τη δραστηριότητά της και να μπορέσει να γεφυρώσει τη δύσκολη αυτή περίοδο με την περίοδο του ΕΣΠΑ, εις το οποίο έχει υποβάλει ένα πρόγραμμα 700.000 ευρώ, το οποίο έχει περάσει θετικά την πρώτη φάση και βαδίζει πλησίστιο προς την έγκρισή του, με τη συναίνεση και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

Θέλω να σας πω ότι αυτές οι δύσκολες εποχές έχουν πλήξει σημαντικά φορείς οι οποίοι έχουν παράξει έξοχο πολιτιστικό έργο. Φέρ’ ειπείν, κύριε Κακλαμάνη, πέρσι η Ορχήστρα των Χρωμάτων δεν πήρε ούτε ένα ευρώ. Αυτό δημιούργησε αυτή την κάμψη, αυτή τη δυσκολία, αυτές τις σχέσεις με το προσωπικό.

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Το ξέρω.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ (Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού): Τώρα, με αυτή την έκτακτη επιχορήγηση που εγκρίναμε την περασμένη εβδομάδα είμαι βέβαιος ότι θα πάρουν μια σημαντική ανάσα υπό τας συνθήκας. Και κοιτάμε όλους τους φορείς οι οποίοι κάνουν ένα αξιόλογο και σημαντικό έργο να τους βοηθάμε, όπως είναι και η Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής και άλλοι.

Συνεπώς, η απάντηση στην ερώτησή σας είναι ότι το Υπουργείο είναι ήδη αρωγός στην Ορχήστρα των Χρωμάτων, όπως πρέπει, και προετοιμάζουμε την τελική έγκριση της προτάσεώς τους για το ΕΣΠΑ, το οποίο θα τους βοηθήσει και για τα επόμενα χρόνια.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Κύριε συνάδελφε, έχετε το λόγο.

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Κύριε Υπουργέ, τυχαίνει εσείς και εγώ να είμαστε πολιτικά τέκνα του ιδίου ανθρώπου, του Ευάγγελου Αβέρωφ, ο οποίος εκτός από πολιτική, μας δίδαξε και μερικά άλλα πράγματα.

Χαίρομαι που τουλάχιστον μέχρι στιγμής –είμαι λίγο επιφυλακτικός, θα μου επιτρέψετε- όπως βλέπω, δεν έχετε ξεχάσει τίποτα από τις παρακαταθήκες που μας άφησε αυτός ο άνθρωπος. Χαίρομαι που άκουσα μια πολύ συγκεκριμένη ερώτηση για τις 300.000 ευρώ και άκουσα ότι είναι από ανακατανομή του Υπουργείου Πολιτισμού. Θέλω να πιστεύω ότι δεν με γέλασε το Υπουργείο Οικονομικών, όταν μου είπε ότι είχε στείλει 450.000 ευρώ. Ψάξτε το, αν είναι έτσι, διότι αυτά είχαν έλθει ειδικά για την Ορχήστρα των Χρωμάτων. Εκτός και αν εδόθηκαν και η πληροφορία είναι αληθινή -όχι πετάχτηκαν- για άλλο πράγμα από την προηγούμενη ηγεσία, για το οποίο εγώ δεν είχα τρέξει και δεν είχα ενδιαφερθεί.

Άκουσα τον προγραμματισμό που είπατε. Θα έχετε την αρωγή όχι μόνο την δική μου, την προσωπική, αλλά πιστεύω όλων των πτερύγων της Βουλής, γιατί ορθώς είπατε, κύριε Υπουργέ, ότι ο Μάνος Χατζιδάκις, όταν ζούσε, πέρασε πολλές δοκιμασίες. Αυτή που είπατε ήταν σκληρή, αλλά είχε υποστεί και χειρότερες δοκιμασίες. Αλλά από πού; Από την κάθε μορφής εξουσία, ενώ λατρεύτηκε από το λαό. Αυτή ήταν και η δύναμή του σε συνδυασμό –ορθώς το είπατε- με το πνευματικό του έργο, γιατί ο Μάνος Χατζιδάκις δεν ήταν απλά ένας μουσικός, ήταν κάτι πολύ περισσότερο.

Θέλω μόνο να σας επιστήσω την προσοχή -να το παρακολουθήσετε, δηλαδή, αυτό εννοώ- ως προς τις 700.000 ευρώ που είπατε για το ΕΣΠΑ. Προσέξτε, γιατί έχουν φτάσει στα αυτιά μου επίσης πληροφορίες ότι έχουν παρουσιαστεί κάποιοι στο Διοικητικό Συμβούλιο των Φίλων της Ορχήστρας των Χρωμάτων, όπου μέλος είμαι και εγώ -όχι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, αλλά των Φίλων- που θέλουν να χρησιμοποιήσουν το brand name της Ορχήστρας των Χρωμάτων, να διαχειριστούν τα χρήματα του ΕΣΠΑ, λέγοντας ότι με αυτό θα επιζήσει η Ορχήστρα των Χρωμάτων. Καταλαβαίνετε τι κίνδυνο ενέχει αυτό που σας λέω, αν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Θέλω, λοιπόν, να το παρακολουθήσετε. Πρέπει να τηρηθεί απολύτως η νομιμότητα των χρημάτων του ΕΣΠΑ. Όταν θα έρθει η ώρα του φετινού Προϋπολογισμού, θα δώσω ιδιαίτερη έμφαση και θα σας βοηθήσω να υπάρχει στον καινούργιο Προϋπολογισμό του Υπουργείου, διότι ορθώς είπατε ότι δεν πήρε ούτε ένα ευρώ.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε και σας ευχαριστώ για την ανοχή σας.

Αν κάνετε έναν έλεγχο τα τελευταία δέκα χρόνια σχετικά με το πόσα χρήματα όχι μόνο από το Υπουργείο Πολιτισμού, αλλά και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και από άλλα Υπουργεία έχουν πάρει άλλες ορχήστρες –καλών συνθετών, δεν λέω, αλλά κατά τη γνώμη μου όχι επιπέδου Μάνου Χατζιδάκι- θα τρελαθείτε. Εδώ δεν πήρε ούτε ένα ευρώ. Ίσως επειδή αυτός ο άνθρωπος έζησε σεμνά, πέθανε σεμνά, κάποιοι θεωρούν ως υποχρέωσή τους να τον ξεχάσουμε. Δεν θα τον ξεχάσουμε!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ (Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού): Ευχαριστώ, κύριε Κακλαμάνη, για τη συμπαράσταση που εκδηλώσατε εν σχέσει με τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Πολιτισμού και τις ανάγκες να στηρίξουμε υγιείς πολιτιστικές πρωτοβουλίες και παραδόσεις, όπως αυτή που εκφράζεται από την «Ορχήστρα των Χρωμάτων».

Ο κ. Σταϊκούρας και το Υπουργείο Οικονομικών είναι στο πλευρό μας, παρά τη δυσκολία της συγκυρίας. Δεν έχουν ακόμη έρθει από το Υπουργείο Οικονομικών πρόσθετες εν σχέσει με το εγκεκριμένο πρόγραμμά μας χρηματοδοτήσεις. Άρα, δεν έχει έρθει αυτό το ποσό το οποίο λέτε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έρθει. Απλώς, με την ανακατανομή που έκανα, επίσπευσα αυτή τη χρηματοδότηση, γιατί τρέχουν οι υποχρεώσεις και οι ευθύνες. Υπάρχουν σοβαρές ευθύνες έναντι των ασφαλιστικών ταμείων και έναντι των εργαζομένων.

Συνεπώς, το θέμα λύθηκε προς στιγμήν. Επαναλαμβάνω ότι και το Υπουργείο Οικονομικών και ο κ. Σταϊκούρας είναι στο πλευρό μας για μια πρόσθετη επιχορήγηση, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες και άλλων φορέων που κάνουν αξιόλογο έργο.

Σας βεβαιώ, κύριε Κακλαμάνη, ότι όλα αυτά γίνονται και με τη συμπαράσταση ενός παλαιότερου Υπουργού Πολιτισμού, που τυχαίνει να είναι σήμερα ο Πρωθυπουργός της χώρας, ο κ. Σαμαράς, ο οποίος πάντα επιδεικνύει ενδιαφέρον για τα θέματα του Πολιτισμού και είναι ένας σταθερός αρωγός και σύμμαχος των δίκαιων και δικαιολογημένων αιτημάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και του κόσμου του πολιτισμού.

Ευχαριστώ για την ερώτησή σας και για την επιμονή σας γι’ αυτό θέμα. Νομίζω ότι μ’ αυτήν την απόφαση που πήραμε πολύ πρόσφατα, δώσαμε ανάσα σε έναν αξιολογότατο φορέα και φυσικά όχι μόνο σ’ αυτόν. Θα στηρίξουμε κάθε αξιόλογη πολιτιστική προσπάθεια.

Πείτε την γνώμη σας!

Πρεπει να είστε συνδεδεμένος για να δημοσιεύσετε σχόλιο.