Συνεντεύξεις
Βουλή
Πολιτική
Αυτοδιοίκηση
Τα είπα & έγιναν
ΑΡΧΗ » Βουλή, Επίκαιρες ερωτήσεις, Ομιλία-Ολομέλεια, Πολιτική

Προγραμματική σύμβαση Υπουργείου Υγείας & Δήμου Αθηναίων

28 Ιανουαρίου 2014 – 20:35

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

(ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ) 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ: Συνεχίζουμε με την υπ’ αριθμόν 2592/11-10-2013 ερώτηση του Βουλευτή Α΄ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας κ. Νικήτα Κακλαμάνη προς τον Υπουργό Υγείας, σχετικά με τη νέα προγραμματική σύμβαση μεταξύ Υπουργείου Υγείας και Δήμου Αθηναίων.

Το λόγο έχει ο κ. Κακλαμάνης.

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρία Υφυπουργέ, στις 13/07/2011, ο τότε Υπουργός Υγείας κ. Λοβέρδος, μαζί με το δήμαρχο Αθηναίων, τον κ. Καμίνη, στο Ζάππειο, με τυμπανοκρουσίες, κανάλια και ραδιόφωνα, παρουσίασαν προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και του Δήμου της Αθήνας, όπου έλεγε μέσα ότι ούτε λίγο ούτε πολύ καταργείται το Υπουργείο Υγείας και αναλαμβάνει την περίθαλψη των Αθηναίων η σύμβαση αυτή.

Ένα χρόνο μετά, στις 3/08/2012, αφού έκανα εγώ έλεγχο στο Δήμο της Αθήνας και αντιλήφθηκα ότι δεν είχε υλοποιηθεί ούτε το γράμμα Α από αυτήν την προγραμματική σύμβαση, κατέθεσα ερώτηση στον τότε Υπουργό Υγείας, τον κ. Λυκουρέντζο και του ζητούσα να με ενημερώσει για την πορεία της σύμβασης, γιατί υπήρχαν και χρήματα που θα έπρεπε να ξοδευτούν. Ο κ. Λυκουρέντζος μου απήντησε ότι αυτή η προγραμματική σύμβαση Λοβέρδου – Καμίνη δεν είχε καν ξεκινήσει να υλοποιείται.

Τον Ιούνιο του 2013 υπογράφεται καινούρια προγραμματική σύμβαση, χωρίς να έχει ξεκινήσει η προηγούμενη, μεταξύ του κ. Λυκουρέντζου, του κ. Παπαγεωργόπουλου -ως Προέδρου του ΕΟΠΥΥ- και της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Κι εγώ τώρα σας ερωτώ: Αφού δεν είχε ξεκινήσει η πρώτη, ποιος ο λόγος να υπογραφεί τρίτη; Τον λόγο του κ. Καμίνη τον καταλαβαίνω. Ήθελε να δημιουργήσει εντυπώσεις γιατί τρία χρόνια μετά την εκλογή του και στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής έργον μηδέν. Το Υπουργείο Υγείας τι ρόλο παίζει σε αυτή την ιστορία;

Θέλω, λοιπόν, να μου απαντήσετε στα εξής;

Γιατί προχωρήσατε στην υπογραφή νέας προγραμματικής σύμβασης, αφού δεν είχε ξεκινήσει η προηγούμενη;

Ποιο είναι το κόστος σε χρήμα και ανθρώπους και ποιο το χρονοδιάγραμμα;

Από πού προέρχονται οι πόροι;

Και επειδή μέσα στην τελευταία προγραμματική σύμβαση -βέβαια δεν είχε προκύψει η απεργία του ΕΟΠΥΥ- έλεγε ότι ο ΕΟΠΥΥ θα δώσει γιατρούς για να στελεχωθούν τα Δημοτικά Ιατρεία, θα ήθελα να μου πείτε που θα βρείτε τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, τους οποίους θα στείλετε στα Δημοτικά Ιατρεία, ποιος θα τους πληρώνει και αν ο Δήμος σας έδωσε στοιχεία για το πόσοι επισκέφθηκαν τα Δημοτικά Ιατρεία κατά το 2011 και 2012.

Εγώ έχω να σας δώσω στοιχεία επί των ημερών μου: Εβδομήντα τρεις χιλιάδες κάθε χρόνο, δημότες Αθηναίοι, μετανάστες, νόμιμοι και μη. Και το 2011 και το 2012.

Θα ήθελα, λοιπόν, να μου απαντήσετε σε αυτά τα ερωτήματα και να μου πείτε πού βρίσκεται η τελευταία σύμβαση Λυκουρέντζου, Καμίνη, Παπαγεωργόπουλου και 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Ευχαριστούμε.

Κυρία Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΖΕΤΤΑ ΜΑΚΡΗ (Υφυπουργός Υγείας): Ευχαριστώ.

Πολύ φοβούμαι, κύριε συνάδελφε, ότι η απάντησή μου δεν σας ικανοποιήσει απολύτως, γιατί τα στοιχεία που έχω δεν απαντούν σε όλες τις ερωτήσεις σας.

Σε ό,τι αφορά την πρώτη ερώτησή σας «Γιατί προχώρησε η προηγούμενη ηγεσία στην υπογραφή νέας σύμβασης αντί να υλοποιήσει την προηγούμενη;», η εξήγηση που μού εδόθη -η οποία θέλω να πω ότι έχει βάση- είναι ότι στις προηγούμενες συμβάσεις υπήρχε ένα ευρύτερο αντικείμενο. Υπήρχαν και κάποιες συμβάσεις –ενδεχομένως εσείς θα το ξέρετε καλύτερα από μένα- που περιελάμβαναν το ποσό των δέκα εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο αντιλαμβάνεστε ότι τώρα είναι αδύνατο να βρεθεί και να εκταμιευθεί. Στις προηγούμενες συμβάσεις εμπλέκετο και το ΚΕΕΛΠΝΟ, εμπλέκετο και ο ΟΚΑΝΑ, υπήρχαν και η πορνεία και το AIDS. Κρίθηκε ότι αυτό το ευρύ αντικείμενο δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί.

Άρα, υπεγράφη αυτή η καινούργια σύμβαση μεταξύ ΕΟΠΥΥ και του δημάρχου Αθηναίων, η οποία αφορά σε καθημερινή διαχείριση, για την οποία δεν δαπανώνται χρήματα.

Όπως γνωρίζετε, υπάρχει θέμα με τα δημοτικά ιατρεία. Έχουν ανάγκη υποστήριξης από τις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ. Και τώρα, όπου υπάρχει υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ, αντίστοιχα υπάρχει μία αμφίδρομη ενημέρωση και υποστήριξη.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο ερώτημά σας για το χρονοδιάγραμμα, δυστυχώς οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν είναι σε θέση να μου δώσουν απάντηση.

Για το ερώτημα «Από πού προέρχονται οι πόροι;», δεν υπάρχει απάντηση, δεδομένου ότι δεν υπάρχει σύμβαση η οποία να έχει οικονομικό αντικείμενο. Βεβαίως, δεν περισσεύουν οι ιατροί του ΕΟΠΥΥ, πολύ περισσότερο τώρα.

Σ’ ό,τι αφορά την υλοποίηση, θα συμφωνήσω με τον υπαινιγμό σας ή τη σαφέστατη διατύπωσή σας ότι βράδυνε. Επίσης, υπήρχε και η κινητικότητα που κατά την εκτίμησή μου αποτελεί μία επαρκή δικαιολογία για τη μερική υλοποίηση.

Άλλα περισσότερα στοιχεία απ’ αυτά που ζητάτε και ειδικά για την προσέλευση στα δημοτικά ιατρεία, δυστυχώς δεν έχουμε στο φάκελο που μού παρέδωσαν οι υπηρεσίες.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Ο κ. Κακλαμάνης έχει το λόγο.

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Κυρία Υφυπουργέ, καταρχήν σας ευχαριστώ γιατί ήσασταν ειλικρινής. Στην ουσία καταλάβατε τι μου είπατε.

ΖΕΤΤΑ ΜΑΚΡΗ (Υφυπουργός Υγείας): Πολύ καλά.

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Είπατε ότι και η τρίτη κατά σειρά προγραμματική σύμβαση είναι «στον αέρα», ότι δεν υπάρχει τίποτα.

Έχετε αναλάβει να κάνετε «σπονσοράρισμα» του κ. Καμίνη ως Υπουργείο Υγείας; Θέλω να το καταλάβω, διότι αυτό μού δώσατε να εννοήσω και είναι όπως το είπατε. Η μόνη μάλλον ουσιαστική απάντηση ήταν η πρώτη. Πράγματι άλλαξαν τα οικονομικά δεδομένα. Τα εκατομμύρια ευρώ που ανέφεραν με «τυμπανοκρουσίες» δεν μπορούσαν να υπάρξουν διότι, απ’ ό,τι κατάλαβα, ούτε η άλλη σύμβαση έχει ξεκινήσει. Απ’ ό,τι καταλαβαίνω, δεν πρόκειται να ξεκινήσει γιατί, όπως ξέρετε, δύο μήνες πριν από τις εκλογές τα μολύβια «κάθονται κάτω» με βάση τον «Καλλικράτη» και κανένας δήμαρχος δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Εάν δεν έχει ξεκινήσει, με συγχωρείτε. Γιατί δεν καταγγέλλετε τη σύμβαση; Ο δήμαρχος ακόμα την επικαλείται συνεχώς, δηλαδή επικαλείται κάτι το οποίο δεν υπάρχει. Θα μου πείτε: «Είναι το πρώτο το οποίο επικαλείται και δεν υπάρχει;».

Μιας και σας έχω απέναντι και είχατε πάρει την πρωτοβουλία, αν και είναι άσχετο με την ερώτηση, πείτε μου το εξής: Αυτή η ιστορία με την περίφημη ΜΚΟ «Κλίμακα», πού βρίσκεται; Στείλατε το θέμα στον εισαγγελέα με τις καταγγελίες που είχαν γίνει και που δυστυχώς είναι αληθείς; Δεν άκουσα καμμία αντίκρουση, ούτε καν από τη ΜΚΟ. Αυτό το είπα παρεμπιπτόντως. Αν θέλετε μου απαντάτε σ’ αυτό, γιατί δεν περιλαμβάνεται στην ερώτηση.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Κυρία Υπουργέ, έχετε το λόγο.

ΖΕΤΤΑ ΜΑΚΡΗ (Υφυπουργός Υγείας): Κύριε Υπουργέ, καταρχήν θέλω να σας πω ότι όταν έρχομαι εδώ, έρχομαι για να απαντήσω ειλικρινά. Δεν έρχομαι για να εξωραΐσω.

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Δεν το κάνουν όλοι αυτό.

ΖΕΤΤΑ ΜΑΚΡΗ (Υφυπουργός Υγείας): Έχω την αίσθηση ότι όλοι οι συνάδελφοι, όταν έρχονται εδώ, με οποιαδήποτε ιδιότητα, έρχονται για να απαντήσουν ειλικρινά. Και θα ξέρετε ότι δεν είναι πρακτική του Υπουργείου μας να αποφεύγουμε να απαντάμε. Προσπαθούμε πάντα να ενημερώνουμε τους συναδέλφους και ειδικά συναδέλφους σαν κι εσάς, που χειρίστηκαν σε υψηλότερο βαθμό απ’ ό,τι εγώ τις τύχες αυτού του Υπουργείου.

Δεν είπα ότι είναι «στον αέρα» η σύμβαση. Θα συμφωνήσω μαζί σας ότι δεν ολοκληρώθηκε και δεν υλοποιήθηκε, αλλά κι εσείς θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι την ίδια τύχη είχαν και οι προηγούμενες. Σε καμμία περίπτωση το Υπουργείο μας δεν αναλαμβάνει να «σπονσοράρει», να προωθήσει, να βοηθήσει οιονδήποτε και με οποιαδήποτε ιδιότητα. Σ’ αυτή τη φάση της κινητικότητας, σ’ αυτή τη φάση όπου υπάρχει κόσμος που καταφεύγει στα δημοτικά ιατρεία, είναι χρήσιμη αυτή η συμφωνία. Όχι στο εύρος που θα έπρεπε; Θα συμφωνήσω. Όχι στο βαθμό που επιβάλλεται; Και σ’ αυτό θα συμφωνήσω. Όμως, η απάντησή μου δεν ήταν τόσο απόλυτη και αυστηρή όσο εσείς την ερμηνεύσατε.

Σε ό,τι αφορά τους πόρους, θεωρώ ότι το γεγονός πως κερδίσαμε αυτά τα χρήματα τα οποία δεν μπορούσαμε να βρούμε, είναι ένα όφελος.

Όσο για την ερώτησή σας για την «Κλίμακα», βεβαίως και θα γίνει δικαστικός έλεγχος. Νομίζω ότι έχετε καταλάβει ότι δεν υπάρχουν θέματα στα οποία εμείς αποφεύγουμε τη δικαστική διερεύνηση.

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Όχι. Ρωτώ αν ξεκίνησε.

ΖΕΤΤΑ ΜΑΚΡΗ (Υφυπουργός Υγείας): Αύριο θα είμαι σε θέση να σας πω επακριβώς και το πότε.

Πείτε την γνώμη σας!

Πρεπει να είστε συνδεδεμένος για να δημοσιεύσετε σχόλιο.