Συνεντεύξεις
Βουλή
Πολιτική
Αυτοδιοίκηση
Τα είπα & έγιναν
ΑΡΧΗ » Βουλή, Βουλή, Δελτία Τύπου, Ερωτήσεις, Πολιτική

Η στάση της Ελλάδας στο θέμα της κρίσης στη Συρία

10 Μαΐου 2013 – 13:48

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Νικήτας Κακλαμάνης: «Πώς θα αντιδράσει η Ελλάδα στην κρίση στην περιοχή της Συρίας;»

Ερώτηση προς τους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, για τις ενέργειες, που έχει κάνει η χώρα μας, ώστε να εκτονωθεί η κρίση με πολιτικά μέσα στη Συρία, πριν μάλιστα, η εξωτερική στρατιωτική εμπλοκή καταστεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο αναπόφευκτη, δεδομένου ότι η Αθήνα διαθέτει προνομιακές σχέσεις εμπιστοσύνης με τον Αραβικό κόσμο αλλά και μία αναπτυσσόμενη ισχυρή συμμαχία με το Ισραήλ, κατέθεσε ο βουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης.

Ο Ν. Κακλαμάνης διερωτάται για το τι πράττει η Αθήνα και σε συνεργασία με ποιον για την προστασία του ομόδοξου ποιμνίου και των ελληνικών και χριστιανικών πολιτισμικών θησαυρών στη περιοχή.

Παράλληλα, ζητάει να πληροφορηθεί ποια είναι η στρατηγική της χώρας στην περίπτωση γενικής ανάφλεξης στη περιοχή, δεδομένου πως ένα μεγάλο μέρος του Ελληνισμού διαβιεί στη Κύπρο αλλά και πως η Ελλάδα σκοπεύει να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε περίπτωση που για μία δυνητική τουρκική εμπλοκή στη Συρία θα ζητηθεί από την Άγκυρα να λάβει «ανταλλάγματα» στην Ανατολική Μεσόγειο και αλλού.

Τέλος, αναρωτιέται, γιατί η Ελλάδα φαίνεται να αδυνατεί να λειτουργήσει ως «έντιμος διαμεσολαβητής» (honest broker) μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας, αναδεικνύοντας τα κοινά συμφέροντα των δύο αυτών δυνάμεων στη περιοχή.

Διαβάστε εδώ την ερώτηση.

Διαβάστε εδώ την απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών.

 

Πείτε την γνώμη σας!

Πρεπει να είστε συνδεδεμένος για να δημοσιεύσετε σχόλιο.