Συνεντεύξεις
Βουλή
Πολιτική
Αυτοδιοίκηση
Τα είπα & έγιναν
ΑΡΧΗ » Facebook-Twitter, Πολιτική

Κοινωνική αλληλεγγύη και ασφάλεια ρεύματος 6-10 αμπέρ

10 Δεκεμβρίου 2013 – 12:35 Ενα σχόλιο

“Κοινωνική αλληλεγγύη και ασφάλεια ρεύματος 6-10 αμπέρ” 

Το ηλεκτρικό ρεύμα αποτελεί σήμερα κοινωνικό αγαθό και θεωρώ απαράδεκτο στην Ελλάδα του 21ου αιώνα να διακόπτεται η παροχή του, με αποτέλεσμα αρκετά νοικοκυριά να μην μπορούν να ικανοποιήσουν βασικές τους ανάγκες.

Τα αποτελέσματα τέτοιων ενεργειών τα διαπιστώνουμε σε ατυχήματα που βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας, όπως πχ ο θάνατος του 13χρονου κοριτσιού στη Θεσσαλονίκη.

Η πολιτεία φαίνεται να δείχνει ενδιαφέρον για να διευθετήσει το μεγάλο αυτό κοινωνικό θέμα αλλά φοβάμαι ότι το κάνει με λάθος τρόπο.

Ήδη υπουργοί, δήμαρχοι και Εκκλησία μπλέκουν τις αρμοδιότητές τους στην προσπάθεια να βρουν λύση, ενώ ακόμη και ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να προχωρήσει σε προσωπική παρέμβαση.

Η λύση για όσους δεν έχουν δυνατότητα να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος σε καμία των περιπτώσεων δεν είναι ούτε η διακοπή της παροχής ούτε φυσικά η τοποθέτησή τους σε μια «λίστα απόρων», που αγγίζει τα όρια του κοινωνικού στιγματισμού.

Λύση αποτελεί η κοινωνική ασφάλεια ρεύματος 6 έως 10 αμπέρ, που ακολουθείτε και σε άλλες χώρες του εξωτερικού.

Και εξηγώ:

Στα νοικοκυριά σήμερα χρησιμοποιείται συνήθως ρεύμα τάσης 35-40 αμπέρ, με αποτέλεσμα να μπορεί η κάθε οικογένεια να ικανοποιεί όχι μόνο τις βασικές της ανάγκες (φως, ψυγείο, κουζίνα, τηλεόραση, μια μικρή σόμπα θέρμανσης) αλλά και τις καταναλωτικές (αιρκοντίσιον, ηλεκτρικά τζάκια, υπολογιστές, home cinema, ίντερνετ, καφετιέρες κλπ).

Θα μπορούσε λοιπόν η επιχείρηση παροχής ηλεκτρικού ρεύματος -αντί να κόβει την παροχή σε όποιον αδυνατεί να πληρώσει το λογαριασμό- να προχωρά αυτόματα σε αλλαγή της αντίστασης από 35-40 αμπέρ σε 6-10, ανάλογα με τον αριθμό των μελών της οικογένειας, κάτι που πρακτικά η επιχείρηση μπορεί να το κάνει, όπως με ενημέρωσαν φίλοι μου εργαζόμενοι στη ΔΕΗ.

Με αυτόν τον τρόπο θα καλύπτονται οι βασικές ανάγκες του νοικοκυριού (φως, ψυγείο, κουζίνα, τηλεόραση, μικρή σόμπα θέρμανσης) και δεν θα κόβεται το ρεύμα σε οικογένειες, κάτι το οποίο μπορεί να συμβαίνει σε τριτοκοσμικές χώρες αλλά η Ελλάδα του σήμερα δεν νομίζω ότι μπορεί να ανήκει σε αυτές.

Όσον αφορά τα δημοτικά τέλη στις κοινωνικά αδύναμες ομάδες διαχωρίζονται από τον λογαριασμό της επιχείρησης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και διακανονίζονται απευθείας με τους δήμους.

Πρακτικές λύσεις άμεσης απόδοσης χρειάζεται ο τόπος και όχι ομιχλώδεις επικοινωνιακές λύσεις μέσω τηλεοράσεων, που την επομένη ξεχνιούνται, καθώς αποδεικνύονται πρακτικά ανεφάρμοστες.

Η πρόταση που σήμερα παρουσιάζω εφαρμόζεται εδώ και χρόνια στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Βέλγιο (Βρυξέλλες).

Διαβάστε εδώ την πρόταση στην προσωπική μου σελίδα στο facebook.

Ενα σχόλιο »

  • Ο/Η Αρης λέει:

    ΚΥΡΙΕ ΝΙΚΗΤΑ,ΕΠΕΙΔΗ Ο ΘΕΟΣ ΜΟΥ ΧΕΙ ΔΩΣΕΙ ΤΟ ΧΑΡΙΣΜΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΤΟΝ ΚΑΛΟ Κ ΣΟΒΑΡΟ ΑΝΘΡΩΠΟ,ΔΗΛΑΔΗ ΕΣΑΣ,ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΓΙΟΡΤΕΣ ΜΕΣ ΤΗΝ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΧΩΡΙΣ ΟΥΤΕ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ Κ ΦΟΝΙΑΔΕΣ,ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΚΑΝΤΕ ΜΑΣ ΔΩΡΟ ΤΗΝ ΑΠΟΣΧΙΣΗ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΔΠΑΣΟΚ,ΠΡΙΝ ΝΑ ΕΡΘΕΙ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ.ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

Πείτε την γνώμη σας!

Πρεπει να είστε συνδεδεμένος για να δημοσιεύσετε σχόλιο.