Συνεντεύξεις
Βουλή
Πολιτική
Αυτοδιοίκηση
Τα είπα & έγιναν
ΑΡΧΗ » Βουλή, Βουλή, Δελτία Τύπου, Ερωτήσεις, Πολιτική

Ιδιωτικοποίηση ΟΛΠ

31 Μαρτίου 2015 – 15:18

Ν. Κακλαμάνης: «Να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση τι θα γίνει με τον ΟΛΠ»

Nα ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση ποιος είναι ο στόχος της στο γενικότερο ζήτημα των ιδιωτικών επενδύσεων των λιμανιών της χώρας αλλά και ειδικότερα της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ, ζητά με ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργο Σταθάκη και τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, ο βουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης.

«Ποιο είναι το νέο μοντέλο, το οποίο προτείνει η κυβέρνηση, με συμμετοχή του Δημοσίου και τι είδους κοινοπρακτικό σύστημα είναι αυτό που προτίθεσθε να εφαρμόσετε για τον ΟΛΠ; Ποιος θα είναι ο χρηματοδότης του νέου κοινοπρακτικού συστήματος, που μόλις χθες αποκαλύφθηκε από τον αντιπρόεδρο, κ. Δραγασάκη;» είναι τα συγκεκριμένα ερωτήματα που θέτει ο Ν. Κακλαμάνης για το μείζον θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ.

Μάλιστα, ο βουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ ζητά να πληροφορηθεί το αντικείμενο συναντήσεων, που είχε με την κυβέρνηση της Κίνας, ο Γ. Δραγασάκης και ο Ν. Κοτζιάς, κατά την επίσημη επίσκεψη τους το διάστημα 25-28 Μαρτίου.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ  Α΄ ΑΘΗΝΩΝ – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

ΠΡΟΣ: 1. Τον κ. Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού / 2. Τον κ. Υπουργό Εξωτερικών

ΘΕΜΑ: Ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ

Το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά (Ο.Λ.Π) και γενικότερα των ιδιωτικών επενδύσεων στα μεγάλα λιμάνια της χώρας αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της διγλωσσίας της κυβέρνησης και της έλλειψης σαφούς σχεδίου και προγράμματος της κυβέρνησης σε ένα ακόμη κορυφαίο για τη χώρα θέμα.

Συγκεκριμένα, κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης  στις 9 Φεβρουαρίου ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας κύριος Θεόδωρος Δρίτσας δήλωσε σχετικά: «Ήδη εξαγγείλαμε τη δέσμευσή μας για το σταμάτημα της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ και του Οργανισμού Λιμένα Θεσσαλονίκης και την κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα των λιμανιών της χώρας».

Την επόμενη ημέρα, ο κύριος Πρωθυπουργός κλείνοντας τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης τόνισε: «Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, μας ρωτάτε αν εμείς έχουμε άποψη, στόχο και σχέδιο για τις ιδιωτικές επενδύσεις. Έχουμε μία διαφορετική αντίληψη. Αναγνωρίζουμε ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για την ελληνική οικονομία, αλλά η αντίληψή μας συνδυάζει τις ιδιωτικές επενδύσεις με ένα ισχυρό Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων, με στήριξη μορφών κοινωνικής οικονομίας και με αναπτυξιακές κοινοπραξίες με σημαντικό ρόλο και δεσπόζουσα θέση στο Ελληνικό δημόσιο, όχι με ξεπούλημα υποδομών..»

Στη συνέχεια την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στην Κίνα του κυρίου Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και του κυρίου Υπουργού Εξωτερικών, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, μετέδωσε ότι ο Αντιπρόεδρος δήλωσε στο επίσημο πρακτορείο Νέα Κίνα (Xinhua), «η Ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει στην πώληση του πλειοψηφικού πακέτου που διαθέτει στον Ο.Λ.Π. εντός των επόμενων εβδομάδων». Επιπλέον μιλώντας στο Xinhua «απέδωσε την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την πώληση 67,7% των μετοχών της Ο.Λ.Π. στις αλλαγές που έγιναν στο ΤΑΙΠΕΔ, στο πλαίσιο της ανάληψης των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης».

Την ίδια ημέρα, το περασμένο Σάββατο στις 28 του μήνα στο ακριβώς αντίθετο πλαίσιο ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας δήλωσε πως «η κυβερνητική θέση που έχει εξαγγελθεί στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης αναφορικά με το θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ ήταν σαφής».

Οι αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις και απόψεις της κυβέρνησης συνεχίστηκαν κατά τη χθεσινή συζήτηση στο Κοινοβούλιο με αντικείμενο την ενημέρωση της Βουλής για τα ζητήματα που άπτονται της τρέχουσας διαπραγμάτευσης, κατά την οποία ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης δήλωσε «Θέλω να πω εκ μέρους της Κυβέρνησης ότι είχα μια αναλυτική συνάντηση με την κινέζικη ηγεσία και είμαι πρόθυμος να ενημερώσω το Σώμα για αυτήν με την πρώτη ευκαιρία. Εκεί, στη συζήτηση που κάναμε, μιλήσαμε όχι για ιδιωτικοποίηση αλλά μιλήσαμε για ένα μοντέλο, το οποίο προτείνει η Κυβέρνησή μας, με συμμετοχή του Δημοσίου, ένα κοινοπρακτικό σύστημα…»

Κατά συνέπεια είναι άμεσο και αναγκαίο να απαντήσετε ξεκάθαρα ποια είναι η στόχευση της κυβέρνησης στο γενικότερο ζήτημα των ιδιωτικών επενδύσεων των λιμανιών της χώρας, αλλά και ειδικότερα της ιδιωτικοποίησης του Ο.Λ.Π. Είναι απαραίτητο να διευκρινίσετε με ποιους συναντήθηκε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης στην Κίνα, ποιο το περιεχόμενο των συζητήσεων και των προτάσεων της Ελληνικής πλευράς και κυρίως ποιο είναι το νέο μοντέλο, το οποίο προτείνει η Κυβέρνηση, με συμμετοχή του Δημοσίου και τι είδους κοινοπρακτικό σύστημα είναι αυτό που προτίθεσθε να εφαρμόσετε για τον ΟΛΠ. Επιπλέον, από τις χθεσινές δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, σε καμία περίπτωση δεν αποσαφηνίστηκε η τύχη του διαγωνισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη, με ποιο τρόπο θα μεταβούμε σε αυτό το νέο μοντέλο και ποιος θα είναι ο χρηματοδότης του νέου κοινοπρακτικού συστήματος, που μόλις χθες αποκαλύφθηκε από τον κύριο Αντιπρόεδρο.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:

-Θα ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση του Ο.Λ.Π.; Με ποια διαδικασία;

-Με ποιους συναντήθηκαν και τι συζήτησαν με την κυβέρνηση της Κίνας ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και ο Υπουργός Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής   στην Κίνα από τις 25 μέχρι και τις 28 Μαρτίου, σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του Ο.Λ.Π. και το νέο μοντέλο κοινοπρακτικού συστήματος εκμετάλλευσης του Ο.Λ.Π.;

-Υπήρξε ανάμεσα στις συναντήσεις σας, επαφή με την ηγεσία της China Development Bank (CDP), που είναι ο κύριος χρηματοδότης των ιδιωτικών επενδύσεων της Κίνας;

-Να κατατεθεί ο επίσημος ονομαστικός κατάλογος των συναντήσεων στην Κίνα του κυρίου Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, του Υπουργού Εξωτερικών και οποιουδήποτε άλλου συμμετείχε επισήμως στην αποστολή

ΑΘΗΝΑ 31-3-2015

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

Πείτε την γνώμη σας!

Πρεπει να είστε συνδεδεμένος για να δημοσιεύσετε σχόλιο.