Συνεντεύξεις
Βουλή
Πολιτική
Αυτοδιοίκηση
Τα είπα & έγιναν
ΑΡΧΗ » Βουλή, Βουλή, Δελτία Τύπου, Ερωτήσεις, Πολιτική

Κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν

1 Απριλίου 2015 – 14:00

Ν. Κακλαμάνης: «Κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν»

Τον κίνδυνο εξόδου της χώρας από τη Συνθήκη Σέγκεν επισημαίνει ο βουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης, με σημερινή ερώτησή του προς τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

Ο Ν. Κακλαμάνης, επικαλούμενος απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Νικόλαου Βούτση, σε παλαιότερη ερώτησή του (αρ. πρωτ. 116/15) τονίζει ότι «ο Υπουργός Εσωτερικών ουσιαστικά δηλώνει αναρμόδιος να προστατεύσει τη χώρα από τους κινδύνους που προκαλούν οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών και παραπέμπει στον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για κοινοτικά θέματα, ως υπεύθυνο για την άσκηση πολιτικής, που θα διασφαλίσει την παραμονής της χώρας εντός του ενιαίου χώρου Σένγκεν και δεν θα επιτρέψει να αναπτυχθούν αποφάσεις και πολιτικές που θα μας θέσουν σε περιπέτειες».

Ο βουλευτής Α’ Αθηνών ερωτά τον κ. Κότζια εάν «είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η έξοδος της χώρας από τη Συνθήκη Σένγκεν ή υλοποίηση μονομερών αποφάσεων που θα έχουν ως άμεση συνέπεια την αποπομπή της χώρας από τη Συνθήκη».

Ταυτόχρονα, ζητά να ενημερωθεί αν θα αναλάβει ο ίδιος ο Υπουργός ή ο αναπληρωτής του, ο οποίος συμμετέχει στην Εκτελεστική Επιτροπή, πρωτοβουλία, που θα διασφαλίζει τη θέση της χώρας εντός της Συνθήκης Σένγκεν.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:                                                                                                                           

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ  Α΄ ΑΘΗΝΩΝ  – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ:  Τον κύριο Υπουργό Εξωτερικών

ΘΕΜΑ: Κίνδυνος εξόδου της χώρας από τη Συνθήκη Σένγκεν

Στις 3 Μαρτίου 2014 κατέθεσα Ερώτηση, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης με θέμα τη μεταφορά μεταναστών από τα Κέντρα Κράτησης Μεταναστών στο Κέντρο της Αθήνας. Στην Ερώτησή μου, ανάμεσα στα άλλα, τόνιζα και τις δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος αναφερόμενος στο ζήτημα των παράνομων μεταναστών στη χώρα δήλωσε «Εγώ θα άνοιγα τα σύνορα να πάνε 500.000 άνθρωποι σε άλλες χώρες, να δούμε πόσο θα ευαισθητοποιηθεί η Ευρώπη γι΄αυτό». Μάλιστα, ήδη από εκείνες τις ημέρες ξεκίνησε η μεταφορά παράνομων μεταναστών με τουριστικά λεωφορεία από τα Κέντρα Κράτησης στο κέντρο της Αθήνας, χωρίς προηγουμένως να έχει ληφθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και της δημόσιας ασφάλειας στην κέντρο της πρωτεύουσας.

Στη συνέχεια και μετά την κατάθεση της προηγούμενης Ερώτησής μου, τα ΜΜΕ της χώρας φιλοξένησαν δικές σας δηλώσεις, κατόπιν του άτυπου συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών στη Ρίγα της Λετονίας, σύμφωνα με τις οποίες   «θα υπάρξουν εκατομμύρια μετανάστες και χιλιάδες τζιχαντιστές που θα έρθουν στην Ευρώπη αν καταρρεύσει οικονομικά η Ελλάδα». Έπειτα, νέες δηλώσεις Υπουργού της κυβέρνησης, κινήθηκαν στο ίδιο πλαίσιο, καθώς ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κύριος Παναγιώτης Καμμένος μιλώντας στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου των Ανεξάρτητων Ελλήνων,  την Κυριακή 8 Μαρτίου τόνισε: «Δηλαδή, αν πάνε να χτυπήσουν την Ελλάδα, να ξέρουν ότι εμείς αύριο το πρωί αναστέλλουμε τη συνθήκη του Δουβλίνου ΙΙ, παίρνουν οι μετανάστες τα χαρτιά τους και την ταυτότητά τους και πάνε στο Βερολίνο. Μεταξύ αυτών των μεταναστών, αν υπάρχουν και κάποιοι που έχουν περάσει και για τους οποίους δεν έχει ελεγχθεί αν βρίσκονται στο πλευρό του ISIS, θα είναι ευθύνη της Ευρώπης που θα έχει αποφασίσει να χτυπήσει την Ελλάδα. Αυτή είναι η πολιτική την οποία ασκεί η σημερινή κυβέρνηση».

Οι παραπάνω δηλώσεις, όπως όλοι κατανοούμε και έχουν τονίσει και Ευρωπαίοι Αξιωματούχοι δημιουργούν κίνδυνο εξόδου της χώρας από τη Συνθήκη Σένγκεν. Η Ελλάδα έχει ήδη απειληθεί με αποκλεισμό από τη Συνθήκη για την αδυναμία της να ελέγξει τα σύνορα της, καθώς και με άμεση επαναφορά συνοριακών ελέγχων μεταξύ Ελλάδας και Ε.Ε. σε περίπτωση που εφαρμοστούν οι προειδοποιήσεις των προαναφερόμενων Υπουργών. Το βέβαιο είναι, πως μία πιθανή έξοδος της χώρας από τη Συνθήκη Σένγκεν θα έχει άμεσα πολύ δυσάρεστες συνέπειες για την ασφάλεια της χώρας, θα επαναφέρει τους συνοριακούς ελέγχους και για τους Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη  και θα  έχει βαρύτατες επιπτώσεις στην κοινωνική συνοχή της χώρας.

Η απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης στην παραπάνω Ερώτησή μου σχετικά με τους κινδύνους εξόδου από τη Συνθήκη Σένγκεν, που μου κοινοποιήθηκε στις 30 Μαρτίου για το συγκεκριμένο ζήτημα αναφέρει πως: «Ανώτατο Όργανο της Συμφωνίας Σένγκεν είναι η Εκτελεστική Επιτροπή, στην οποία η χώρα μας εκπροσωπείται από τον εκάστοτε Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για Κοινοτικά θέματα. Η Εκτελεστική Επιτροπή έχει ως αποστολή την υλοποίηση της Σύμβασης και τη μέριμνα για την ορθή εφαρμογή της. Ειδικότερα οι Αποφάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής είναι νομικώς δεσμευτικά κείμενα και εντάσσονται στην εθνική νομοθεσία, σύμφωνα με τις συνταγματικές ρυθμίσεις των κρατών-μελών, ενώ οι Δηλώσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής συνιστούν πολιτικώς δεσμευτικά κείμενα, τις βασικές τουλάχιστον αρχές των οποίων τα κράτη μέλη μεριμνούν να εφαρμόζουν και τις οποίες ενσωματώνουν στην εθνική νομοθεσία και πρακτική τους.»

Ουσιαστικά, ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, δηλώνει αναρμόδιος να προστατεύσει τη χώρα από τους κινδύνους που προκαλούν οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών και παραπέμπει στον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για κοινοτικά θέματα, ως υπεύθυνο για την άσκηση πολιτικής που θα διασφαλίσει την παραμονής της χώρας εντός του ενιαίου χώρου Σένγκεν και δεν θα επιτρέψει να αναπτυχθούν αποφάσεις και πολιτικές που θα μας θέσουν σε περιπέτειες.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

– Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η έξοδος της χώρας από τη Συνθήκη Σένγκεν ή υλοποίηση μονομερών αποφάσεων που θα έχουν ως άμεση συνέπεια την αποπομπή της χώρας από τη Συνθήκη;

– Θα αναλάβει ο ίδιος  ή ο Αναπληρωτής Υπουργός, που συμμετέχει στην Εκτελεστική Επιτροπή πρωτοβουλία, που θα διασφαλίζει τη θέση της χώρας εντός της Συμφωνίας Σένγκεν;

ΑΘΗΝΑ  1-4-2015

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

 

 

Πείτε την γνώμη σας!

Πρεπει να είστε συνδεδεμένος για να δημοσιεύσετε σχόλιο.