Συνεντεύξεις
Βουλή
Πολιτική
Αυτοδιοίκηση
Τα είπα & έγιναν
ΑΡΧΗ » Εφημερίδα, Πολιτική, Συνεντεύξεις

«KONTRANEWS»

2 Αυγούστου 2015 – 18:55

Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη του Νικήτα Κακλαμάνη, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «KONTRANEWS».

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Πολιτική θύελλα αλλά και παρέμβαση της Δικαιοσύνης έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις για το σχέδιο Βαρουφάκη. Πώς πρέπει να ελεγχθεί η περίπτωσή του, τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση και τι στάση να κρατήσει η αξιωματική αντιπολίτευση;

«Κακώς έχει επικεντρωθεί όλη η ιστορία στον κ. Βαρουφάκη. Ο κ. Βαρουφάκης δεν έπεσε με αλεξίπτωτο στη χώρα. Ο κ. Τσίπρας τον έφερε μετά από τη γνωριμία, που είχε στο Τέξας το 2014 και έχει την αποκλειστική ευθύνη, γιατί τον έκανε ακόμη και υπουργό.  Αν, λοιπόν, ο κ. Βαρουφάκης λέει αλήθεια για τις αποκαλύψεις, που είδαν το φως της δημοσιότητας και ήταν σε πλήρη γνώση του πρωθυπουργού, τότε στο «σκαμνί» της επιτροπής, που διενεργεί την έρευνα για το πώς μπήκαμε στα μνημόνια, πρέπει να κληθεί για να καθίσει και ο κ. Τσίπρας, εκτός από τον κ. Βαρουφάκη! Στην περίπτωση τώρα, που ο κ. Τσίπρας δεν γνώριζε το «plan B’» του κ. Βαρουφάκη, τότε γιατί τον κρατάει και δεν τον διώχνει από την ΚΟ του  ΣΥΡΙΖΑ; Ορθά-κοφτά, για να τελειώνουμε με τον συγκεκριμένο κύριο. Οι επιπτώσεις, που υπήρξαν για την Ελλάδα, λόγω των χειρισμών του ήταν τεράστιες. Τον πληρώσαμε ακριβά. Κι εδώ θέτω ένα άλλο μείζον θέμα. Πρέπει να διεξαχθεί μία έρευνα. Πόσο έπεφτε το Χρηματιστήριο κάθε φορά, που έβγαινε ο κ. Βαρουφάκης και έλεγε τα «σπάμε»; Ποιοι αγόραζαν τότε μετοχές; Και ποιοι πουλούσαν τις ίδιες μετοχές δέκα μέρες μετά, όταν ο κ. Βαρουφάκης έλεγε «καθαρογράφεται» η συμφωνία; Θα αποκαλύπτονταν πολλά. Για σκεφτείτε, ότι αυτό συνέβαινε επί 5 μήνες, που ήταν υπουργός Οικονομικών…»

Εκτιμάτε πως η χώρα τώρα χρειάζεται εκλογές; Αν όχι εσείς έχετε βάλει κάποιο χρονοδιάγραμμα;

«Εκλογές, όχι δεν χρειάζονται. Θα ήταν επικίνδυνο για τη χώρα, την ώρα που φαίνεται οι μηχανές να μπαίνουν σιγά-σιγά σε λειτουργία, βάζοντας σχεδόν όλοι πλάτη, να σταματήσουν ξανά για 1,5 μήνα. Βέβαια, στην πορεία, θα πρέπει να δούμε τι ακολουθεί μετά από τα «αρραβωνιάσματα» ανάμεσα στη κυβέρνηση και το «κουαρτέτο». Ο «γάμος» έπεται. Θα τον ολοκληρώσουμε έως τις 20 Αυγούστου; Θα πάμε σε ενδιάμεση συμφωνία, που θα περιλαμβάνει πιθανόν τις πρόωρες συντάξεις και το αγροτικό; Ή θα οδηγηθούμε σε μία μεγάλη συμφωνία, που θα πρέπει να ψηφιστεί ως τις 22 Αυγούστου προκειμένου να δοθούν και 3,2 δις ευρώ στην ΕΚΤ, τα οποία έχει λαμβάνειν τότε; Όλα αυτά μπορεί να προκαλέσουν εξελίξεις, που μπορεί να είναι ραγδαίες… Αν ο κ. Τσίπρας βάλει το κόμμα πάνω από την Ελλάδα και μας οδηγήσει σε εκλογές, η ΝΔ τον περιμένει, όρθια, ενωμένη, μαχητική. Θα δώσουμε τη μάχη και θα την κερδίσουμε»

Θα στηρίξετε την κυβέρνηση; Δεν σας ανησυχεί το κόστος των μέτρων που περιλαμβάνονται στο τρίτο μνημόνιο και που θα αγγίξουν κοινωνικές ομάδες;

«Εδώ είναι απαραίτητο να διευκρινίσουμε κάτι. Άλλο στηρίζουμε κι άλλο συμμετέχουμε. Η ΝΔ έπραξε το εθνικό της καθήκον και στήριξε όχι τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά την πατρίδα σε μία από τις πιο κρίσιμες στιγμές για τον τόπο. Αυτό όμως, σε καμία περίπτωση, δεν πρόκειται να επαναληφθεί επί μονίμου βάσεως. Δεν μπορεί να βγαίνουν, δηλαδή, οι οπαδοί της δραχμής στον ΣΥΡΙΖΑ, να κάνουν αντιπολίτευση στη κυβέρνηση και επειδή εμείς γίναμε με «βαριά καρδιά» οι υπερασπιστές του «Ναι», να μετατραπούμε στο δεκανίκι του κ. Τσίπρα. Απλά και ξεκάθαρα. Το «Μνημόνιο 3» ανήκει ολοκληρωτικά στους κυρίους Τσίπρα και Καμμένο. Ας βρουν τον τρόπο να το εφαρμόσουν…»

Η μετακινούμενη μάζα ψηφοφόρων που έδωσε ποσοστά στον ΣΥΡΙΖΑ τώρα μετά τη συμφωνία που έκανε ο Τσίπρας εκτιμάτε ότι θα παραμείνουν κι αν όχι προς τα πού θα μετακινηθούν;

«Κοιτάξτε, ο Σεπτέμβριος είναι πολύ κοντά. Τότε, δυστυχώς, θα αρχίσουν να έρχονται για τους Έλληνες τα μαντάτα από την εφορία. Λίγο μετά θα ακολουθήσει και το “μπιλιετάκι» του ΕΝΦΙΑ, που θα καταργούσε ο κ. Τσίπρας και ο οποίος στη καλύτερη περίπτωση θα είναι «ίδιος και απαράλαχτος» με της κυβέρνησης-Σαμαρά. Ακολουθεί η «έκτακτη» εισφορά, πάει περίπατο η 13η σύνταξη και το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ. Παράλληλα, η ΝΔ διαθέτει νέο αρχηγό. Η επιστροφή στις ιδεολογικές ρίζες του 1974 άρχισε. Πάνω σε αυτή θα χτιστεί το νέο μας πρόγραμμα, θα ξαναμιλήσουμε για την Ευρώπη των Λαών κι όχι των τραπεζών, θα ξανασυναντηθούμε με την Λαϊκή μας βάση και θα γεφυρώσουμε το χάσμα με το Λαό μας»

Έχουν μπει σε κίνδυνο οι ισορροπίες στον ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύετε πως θα μπορέσουν να περάσουν στην κοινωνία τα σκληρά μέτρα της πρόσφατης συμφωνίας καθώς έχει χαθεί η κυβερνητική συνοχή;

«Πρόβλημά τους. Όπως έστρωσαν να κοιμηθούν. Ας νιώσουν κι αυτοί στο πετσί τους πόσο άσχημο είναι να σε χαρακτηρίζουν «προδότη». Σας το λέει ένας άνθρωπος, που δεν είχε ψηφίσει Μνημόνιο και διαγράφηκε από το κόμμα του. Τυπικά, ο Τσίπρας φαίνεται να κέρδισε στη Κεντρική Επιτροπή, ουσιαστικά όμως ο Λαφαζάνης και η Ζωή του αφαίρεσαν τον τίτλο του ηγέτη. Ο νοών νοείτω »

Πώς κρίνετε τις πρώτες κινήσεις Μεϊμαράκη σ΄ αυτή τη δύσκολη κατάσταση που περνά πολιτικά και οικονομικά η χώρα;

«Ο Βαγγέλης είναι ένας από εμάς… Τον στηρίζω, προχωρά συνετά, με προσεχτικά βήματα και σιγά σιγά «ξαναχτίζει» την μεγάλη κεντροδεξιά…»

Πείτε την γνώμη σας!

Πρεπει να είστε συνδεδεμένος για να δημοσιεύσετε σχόλιο.