Συνεντεύξεις
Βουλή
Πολιτική
Αυτοδιοίκηση
Τα είπα & έγιναν
ΑΡΧΗ » Εφημερίδα, Πολιτική, Συνεντεύξεις

«KONTRANEWS»

18 Οκτωβρίου 2015 – 08:52

Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη του Νικήτα Κακλαμάνη, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «KONTRANEWS».

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Σας στενοχωρεί όπως έχει εξελιχθεί η διαδικασία ανάδειξης προέδρου στο κόμμα σας;

«Δεν γνωρίζω καμία χώρα στην Ευρώπη, που οι διαδικασίες ανάδειξης των κομματικών ηγεσιών -από τη δεξιά ως την αριστερά-, να μην περνούν μέσα από τα καταστατικά και δημοκρατικά συνέδρια των κομμάτων. Εμείς τι κάνουμε; Χωρίς εκλογικούς καταλόγους, όποιος γουστάρει (ακόμη και ψηφοφόρος της «ΑΝΤΑΡΣΥΑ») θα μπορεί να δώσει 3 ευρώ και να ψηφίσει. Ας σοβαρευτούμε…»

Συμφωνείτε με τον τρόπο που οι τέσσερις υποψήφιοι διεκδικούν την αρχηγία;

«Θα σας απαντήσω με τα λόγια του πολιτικού μου πατέρα, Ευάγγελου Αβέρωφ, στην ιστορική συνέντευξη που έδωσε στον Νίκο Χατζηνικολάου, στην εφημερίδα «Μεσημβρινή», τον Αύγουστο του 1984:

“Πιστεύω πως η σημερινή πολιτική κατάσταση επιφυλάσσει σοβαρούς κινδύνους για την πορεία του τόπου κι είμαι αποφασισμένος να κάνω θυσίες. Έχω ακόμη σκεφθεί κάτι που μπορεί να γίνει αν παραιτηθώ και ο Ανδρέας επωφεληθεί για να προκηρύξει εκλογές. Θα στρατευθώ στη ΝΔ ως απλός στρατιώτης -όποιος κι αν ηγείται- για να κερδίσει ο τόπος. Έτσι άλλωστε θα μάθουν και οι νέοι τι σημαίνει ενότητα”»

Το κυνήγι της ψήφου και μάλιστα για τόσο μεγάλη περίοδο αρμόζει σε μια εποχή που οι πολίτες έχουν γονατίσει από τους φόρους, τα χρέη και την ανεργία;

«Η ΝΔ έχει 75 βουλευτές. Οι 72 και ο Μεϊμαράκης θα είμαστε παρόντες, συντεταγμένοι στη Βουλή. Ο κ. Τζιτζικώστας έχει την “πολυτέλεια” μέχρι το 2019 ακόμα κι αν το επιθυμεί να μην μπορεί να είναι παρών στο Κοινοβούλιο»

Πιστεύετε ότι ο Κ. Καραμανλής θα έπρεπε να είχε κάνει μια πιο δυναμική παρέμβαση στις εσωτερικές διαμάχες της Ν.Δ;

«Ο Κώστας Καραμανλής ήταν κι εξακολουθεί να είναι ο μεγάλος θεματοφύλακας της συνέχειας της παράταξης και εγγυητής της ενότητας του κόμματός μας. Εύχομαι και ελπίζω να μη χρειαστεί να κάνει παρέμβαση του τύπου που εννοείτε…»

Πολλά μέσα ενημέρωσης μιλούν για μπάχαλο ,εσείς πώς θα το χαρακτηρίζατε αυτό που συμβαίνει στο κόμμα σας;

«Πολλές φορές υπάρχουν κάποιοι “αυλικοί”, που, για να δικαιολογήσουν τον ρόλο τους, δημιουργούν τα προβλήματα. Η κατάσταση σίγουρα δεν είναι ρομαντική αλλά ούτε και μπάχαλο. Θα τακτοποιήσουμε τα του οίκου μας, μόνοι μας, χωρίς εξωθεσμικές παρεμβάσεις»

Έχετε ταχθεί στο πλευρό του Β. Μειμαράκη. Γιατί στηρίζετε την επιλογή του και τι έχετε να πείτε στους άλλους υποψηφίους;

«Από όλους τους υποψήφιους ζητώ να σεβαστούν την μνήμη του ιδρυτή μας Κωνσταντίνου Καραμανλή και την ιστορία της παράταξής μας. Ας αναλογιστούμε ποιες προσωπικότητες διεκδίκησαν κάποτε την ηγεσία του κόμματός μας. Γιατί όμως τον Βαγγέλη; Κατά την άποψή μου είναι ο μεγαλύτερος εγγυητής της ενότητας της ΝΔ, τα πήγε καλά στις τελευταίες εκλογές, αναλογιζόμενοι τι παράλαβε, στη σημερινή Ελλάδα η εμπειρία είναι το κυρίως αιτούμενο, τον γνωρίζω και έχουμε “παλέψει” παρέα για χρόνια.

Όσοι συνάδελφοί σας αναλύουν την ήττα της Ν.Δ. επισημαίνουν την ανάγκη για ανασύνταξη της παράταξης και καλύτερης επικοινωνίας με τους πολίτες. Θέλετε να μας πείτε με πιο απλά λόγια αλλά συγκεκριμένα γιατί η Ν.Δ. δεν ξανακέρδισε τους ψηφοφόρους της;

«Κατά τη γνώμη μου η ΝΔ χρειάζεται να ξεκαθαρίσει την ιδεολογική της ταυτότητα. Να υπάρξει μάλιστα σαφές κείμενο επ’ αυτού. Να επιλέξουμε ηγεσία έμπειρη και ικανή να υλοποιήσει το παραπάνω με σαφήνεια και χωρίς λαϊκισμούς. Να δημιουργηθεί μία εικαστική και λεκτική ταυτότητα ικανή να ελκύσει και τη νέα γενιά. Η ΝΔ οφείλει να ασκήσει προγραμματική αντιπολίτευση, με τεκμηριωμένο λόγο και δυναμική έκφραση, χωρίς να ξεχνάει ότι οι άλλοι είναι οι αντίπαλοι. Και επειδή δεν μπορεί να κάνει «μεταμόσχευση» λαού ας κάνει «μεταμόσχευση» ικανών ανθρώπων από την κοινωνία στο κόμμα»

Κοιτώντας στα μάτια τους πολίτες τι έχετε να τους πείτε για το τρίτο μνημόνιο που το ψηφίσατε κι εσείς;

«Υπενθυμίζω ότι στις 14 Αυγούστου ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ με 117 βουλευτές και ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι με άλλους 30, έβγαζαν σύνολο 147. Αν ως ΝΔ δεν ψηφίζαμε εκείνη την ημέρα, η Ελλάδα θα ήταν σήμερα στη δραχμή και στα νύχια του Βαρουφάκη και του Σόιμπλε. Το περιεχόμενο του 3ου μνημονίου έχει δύο μόνο υπογραφές, του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου. Οι 155 λοιπόν θα ακούν το όνομά τους και θα λένε “ΝΑΙ”. Τα σωσίβια τελείωσαν…»

Εκτιμάτε ότι θα είναι σε βάθος τετραετίας η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ;

«Ασφαλώς και όχι, απλά πιστεύω ότι αυτή η Βουλή θα δώσει κι άλλη κυβέρνηση, με κύριο κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και χωρίς τη ΝΔ»

Πείτε την γνώμη σας!

Πρεπει να είστε συνδεδεμένος για να δημοσιεύσετε σχόλιο.