Συνεντεύξεις
Βουλή
Πολιτική
Αυτοδιοίκηση
Τα είπα & έγιναν
ΑΡΧΗ » Βουλή, Βουλή, Δελτία Τύπου, Ερωτήσεις, Πολιτική

Λαθρεμπόριο καυσίμων

19 Μαρτίου 2015 – 15:32

Ν. Κακλαμάνης: «Τι θα κάνει η κυβέρνηση για το λαθρεμπόριο καυσίμων;»

Τον προσδιορισμό από την κυβέρνηση του ακριβές ποσού από το λαθρεμπόριο καυσίμων στη χώρα μας, τα μέτρα που προτίθεται να αναλάβει προκειμένου να ενεργοποιήσει τους κρατικούς μηχανισμούς ώστε να εισπραχθούν τα διαφυγόντα φορολογικά έσοδα από τη συγκεκριμένη πηγή, καθώς και τον τρόπο που θα καταπολεμήσει το λαθρεμπόριο καυσίμων ειδικά στις Ένοπλες Δυνάμεις, ζητάει να πληροφορηθεί ο βουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης, με ερώτηση που κατέθεσε σήμερα προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργο Σταθάκη και Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο,.

«Το ελληνικό κράτος χάνει καθημερινά τεράστια ποσά από κάποιους επιτήδειους, ενώ την ίδια ώρα η πλειονότητα των πολιτών υφίστανται μειώσεις στα εισοδήματα τους και καθημερινά προσπαθούν να επιβιώσουν από την οικονομική κρίση…» αναφέρει χαρακτηριστικά, ο βουλευτής Α’ Αθηνών.

Τέλος, ο Ν. Κακλαμάνης επισημαίνει ότι ακόμη και το κυριότερο μέτρο, που ήταν η τοποθέτηση συστήματος εισροών-εκροών σε όλα τα πρατήρια της χώρας, παραμένει ανενεργό, ενώ δεν έχει προχωρήσει και η έκδοση υπουργικής απόφασης για την τοποθέτηση GPS σε βυτιοφόρα.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:                                                                                                                                            

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ  Α΄ ΑΘΗΝΩΝ  – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ:   1. Τον κ. Υπουργό Οικονομικών. / 2. Τον κ. Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού / 3. Τον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας

ΘΕΜΑ:  Λαθρεμπόριο Καυσίμων

Το ζήτημα του λαθρεμπορίου καυσίμων στην Ελλάδα βρίσκεται ξανά στην επικαιρότητα, καθώς όλα δείχνουν ότι οι παράνομες δραστηριότητες συνεχίζονται, χωρίς ακόμη να μπορεί να εκτιμηθεί το ακριβές ύψος από τα διαφυγόντα φορολογικά έσοδα.

Συγκεκριμένα, πρόσφατα δημοσιεύματα τονίζουν τις διαφορετικές εκτιμήσεις κυβέρνησης και εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών για το ακριβές ύψος και τα διαφυγόντα κέρδη.  Η κυβέρνηση με δηλώσεις των αρμοδίων υπουργών ανεβάζει το ύψος των διαφυγόντων εσόδων στο 1,5 δις ευρώ, αλλά ο σύνδεσμος των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών αναφέρει, ότι τα έσοδα του κράτους από την πάταξη του λαθρεμπορίου δεν μπορούν να υπερβούν τα 100 με 200 εκατομμύρια ευρώ. Η κατανάλωση καυσίμων στην Ελλάδα κατά το περασμένο έτος, ήταν 2,84 εκατομμύρια χιλιόλιτρα πετρελαίου θέρμανσης και 536.000 χιλιόλιτρα ναυτιλιακού.  Με βάση όμως τις τρέχουσες τιμές, η παραδοχή για απώλειες εσόδων, για παράδειγμα 1 δις ευρώ το χρόνο, σημαίνει ότι θα έπρεπε να εισέλθουν παράνομά στην αγορά 1,9 εκατομμύρια χιλιόλιτρα ναυτιλιακού καυσίμου, δηλαδή σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερο από τις ποσότητες που κυκλοφορούν κανονικά.

Τέλος, βάσει στοιχείων που  έχει καταθέσει ο πρώην Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας κ. Γιώργος Σούρλας στον Οικονομικό Εισαγγελέα το κόστος για το Δημόσιο ξεπερνά τα 500 εκατομμύρια ευρώ από το λαθρεμπόριο καυσίμων και υγραερίου στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Σε κάθε περίπτωση το Ελληνικό κράτος χάνει καθημερινά τεράστια ποσά από κάποιους επιτήδειους, την ίδια ώρα που η πλειονότητα των πολίτων υφίστανται μειώσεις στα εισοδήματά τους και καθημερινά προσπαθούν να επιβιώσουν από την οικονομική κρίση. Έτσι, ακόμη και σήμερα το κυριότερο μέτρο, που παραμένει ανενεργό είναι η καθυστέρηση τοποθέτησης συστήματος εισροών –εκροών σε όλα τα πρατήρια της χώρας ή η έκδοση υπουργικής απόφασης για την τοποθέτηση GPS σε βυτιοφόρα.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:

Ποια είναι η ακριβής απώλεια εσόδων για το Ελληνικό Δημόσιο από το λαθρεμπόριο καυσίμων;

– Ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση προκειμένου να ενεργοποιήσει τους κρατικούς μηχανισμούς και εισπραχθούν τα διαφυγόντα φορολογικά έσοδα από το λαθρεμπόριο καυσίμων;

– Πως σκοπεύει η κυβέρνηση να καταπολεμήσει το λαθρεμπόριο καυσίμων ειδικά στις  Ένοπλες Δυνάμεις;

 

ΑΘΗΝΑ  19-3-2015

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

Πείτε την γνώμη σας!

Πρεπει να είστε συνδεδεμένος για να δημοσιεύσετε σχόλιο.