Συνεντεύξεις
Βουλή
Πολιτική
Αυτοδιοίκηση
Τα είπα & έγιναν
ΑΡΧΗ » Βουλή, Ομιλία-Επιτροπές, Πολιτική

Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου “Δημιουργία Νέας Καθετοποιημένης Εταιρίας Ηλεκτρικής Ενέργειας”

2 Ιουλίου 2014 – 22:33

ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής “Δημιουργία Νέας Καθετοποιημένης Εταιρίας Ηλεκτρικής Ενέργειας”

(ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ)

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Κακλαμάνης.

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, έχουμε αυτό το νομοσχέδιο στα χέρια μας. Επ΄ αυτού  θα γίνει η συζήτηση σήμερα ή αυτό είναι πριν από ένα μήνα και σήμερα θα ακούσουμε αλλαγές και μάλιστα οκτώ τον αριθμό, όπως διαβάζω στον ηλεκτρονικό τύπο, γιατί κανείς δεν μας έχει ενημερώσει, που αλλάζουν συγκεκριμένα πράγματα;  Άρα θα πρέπει να τις ξέρουμε για να μιλήσουμε επί ενός νομοσχεδίου με τις συν οχτώ αλλαγές;

Θα ξεκινήσει, δηλαδή, μια συζήτηση επί ενός νομοσχεδίου, το οποίο ενδεχομένως, όταν θα έρθει η ώρα να μιλήσει ο κ. Υπουργός, θα μας πει  για αλλαγές που θα επέλθουν; Πότε θα μάθουμε σχετικά με τις αλλαγές; Αυτό θα ήθελα να μου εξηγήσετε. Για ποιό νομοσχέδιο σήμερα θα γίνει η συζήτηση; Για αυτό ή για κάποια άλλο τροποποιημένο;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριοι συνάδελφοι, θέλω να διευκρινίσω καταρχήν ότι ο κ. Υπουργός, όπως θα παρακολουθήσετε πιθανόν από τις ειδήσεις, ήταν στο εξωτερικό. Πρέπει αυτή την ώρα περίπου να φτάνει στην Ελλάδα και νομίζω, ότι από στιγμή σε στιγμή θα έρθει στην Επιτροπή.

Δεύτερον, κύριε Κακλαμάνη, γι αυτό που ρωτάτε το Προεδρείο σας απαντά, ότι το νομοσχέδιο επί του οποίου θα γίνει συζήτηση είναι αυτό που έχετε στα χέρια σας, αυτό που διανεμήθηκε και αυτό που έχω και εγώ. Δεν γνωρίζω κάτι περισσότερο και κάτι διαφορετικό.

Το λόγο έχει ο κ. Κακλαμάνης.

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Νόμιζα, ότι σαν Πρόεδρος είχατε την τύχη να ενημερωθείτε. Βλέπω, όμως, ότι ούτε ο Πρόεδρος της Επιτροπής γνωρίζει.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Δεν γνωρίζω τι δημοσιεύεται στον ηλεκτρονικό τύπο τι ισχύει και τι όχι. Εμείς σαν Προεδρείο ξεκινάμε τη συζήτηση με το κείμενο το οποίο διανεμήθηκε στους συναδέλφους.

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Ερωτώ τον παριστάμενο Υφυπουργό, να μας πει,  εάν θα κάνει αλλαγές.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ο κ. Υφυπουργός ακούει τι ρωτάτε και αν το θεωρεί αναγκαίο ζητά το λόγο και παρεμβαίνει. Εάν όχι, εγώ προχωρώ στη διαδικασία.

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Κύριε Παπαγεωργίου, ερωτώ εάν θα υπάρξουν αλλαγές και αν ναι, ποιες; Τις θέλουμε τώρα γραπτώς.

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Εν πρώτοις θα ήθελα να μας πείτε εάν ο κ. Υπουργός θα τοποθετηθεί απόψε ή μεθαύριο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ – Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής: Η πρόθεση μου είναι απόψε, αναλόγως όμως και την πορεία της διαδικασίας.

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Εντάξει, σας ευχαριστώ. Επ’ ευκαιρία που βρίσκεστε λοιπόν εδώ κ. Υπουργέ, θα ήθελα να σας θέσω δύο φαινομενικά άσχετα ζητήματα με το σημερινό θέμα. Πρώτον, θα ήθελα μέχρι την Παρασκευή που θα γίνει η ψηφοφορία επί της αρχής, να φέρετε στην Επιτροπή μας τον κατάλογο των μεγαλοφειλετών της ΔΕΗ. Πέραν του Δημοσίου με τα εκατόν εβδομήντα εκατομμύρια, όπως ανέφερε στην ομιλία της η κυρία Φούντα. Ποιοί είναι οι μεγαλοφειλέτες της ΔΕΗ; Και μην μου προτάξετε τα Προσωπικά Δεδομένα, διότι η ερώτησή μου δεν αφορά φυσικά πρόσωπα. Δεν υπάρχουν μόνο φυσικά πρόσωπα, υπάρχουν Ανώνυμες Εταιρείες, κανάλια, εφημερίδες κλπ. Θέλω λοιπόν τον κατάλογο των μεγαλοφειλετών της ΔΕΗ την Παρασκευή και να διανεμηθεί σε όλα τα μέλη της Επιτροπής.

Θέλω τον κατάλογο των μεγαλοοφειλετών της Δ.Ε.Η. την Παρασκευή εδώ και να διανεμηθεί σε όλα τα μέλη της Επιτροπής.

Δεύτερον, ενώ σας είχα συγχαρεί για την ιδεολογική τοποθέτηση – το λέω αυτό επ’ ευκαιρίας της β΄ ανάγνωσης του ρυθμιστικού αύριο – που κάνατε για τις χρήσεις γης στο 12 παρά 1, ο ατυχής πολιτικά προσωπικός μου φίλος Νίκος Ταγαράς αναγκάστηκε να πάρει στην ουσία πίσω το άρθρο 32 και 33. Το κάνατε γαργάρα, ενώ εγώ συμφώνησε ιδεολογικά με την τοποθέτησή σας για τις χρήσεις γης και είπα ότι δεν υπάρχουν πατρίκιοι και πληβείοι, οι κάτοικοι αυτού του τόπου. Σας δίνετε η ευκαιρία αύριο, να φέρετε τροπολογία και να επανορθώσετε. Κατά σύμπτωση, αυτοί που παρενέβησαν υψηλότατα και έδωσαν εντολή στον κ. Ταγαρά να τα αποσύρει, είναι αυτοί που διεκδικούν να πάρουν και το 30% της Δ.Ε.Η.. Το ξέρετε πάρα πολύ καλά αυτό. Όλοι μας το ξέρουμε.

Τρίτον, μια που είναι εδώ ο κ. Υπουργός, ο οποίος οφείλω να πω ότι ποτέ δεν αρνήθηκε, να έρθει να ενημερώσει την Επιτροπή για αυτά που εξήγγειλε για τα 20 – 40 οικόπεδα, γιατί πρέπει να έχουμε γνώση. Με μια πρόχειρη ανάγνωση των δηλώσεων του, είναι ότι η μέση γραμμή των οικοπέδων που εξήγγειλε, τα μεν ήταν με Ιταλία, τα άλλα με Λιβύη. Δεν άγγιξε καθόλου τη μέση γραμμή Αίγυπτο και Τουρκία και αυτό με ανησυχεί λίγο, αλλά μπορεί να κάνω και λάθος. Ανεξάρτητα σε ποιο τμήμα θα είναι, θα πρέπει να καλέσετε όλα τα μέλη της Επιτροπής Εμπορίου. Μπορεί να το κάνει στο β΄ τμήμα που δεν θα μετέχω, αλλά θα ήθελα να ακούσω, γιατί είναι χρήσιμο να έχουμε την ενημέρωση.

Μπαίνω τώρα στο θέμα. Ρίχνοντας μια πρόχειρη ματιά, είμαι ο αρχαιότερος Βουλευτής εδώ. Τέτοιου είδους διαδικασία, δεν έχω ξαναδεί. Συνέβαινε ακριβώς το ανάποδο στα καλοκαιρινά τμήματα, από ό,τι συνέβαινε στην Ολομέλεια. Ήταν πιο ελεύθερη η κουβέντα και με περισσότερο χρόνο. Έχει γίνει ακριβώς το ανάποδο. Ο ίδιος ο Υπουργός, του οποίου είπα ότι έχει επίσης δίκιο, είπε ότι αδικήθηκε το χωροταξικό με τη διαδικασία που ήρθε. Πράγματι, αδικήθηκε. Εγώ δεν συμμερίζομαι επί της ουσίας τις αιτιάσεις που ακούστηκαν για το χωροταξικό, άλλο οι επιμέρους αντιρρήσεις μου και άλλο επί της αρχής. Είναι πρωτοφανές αυτό το οποίο γίνεται. Δεν έχει σημασία πόσες ώρες θα φάμε εδώ, σημασία έχει πόσες ώρες έχουμε στη διάθεσή μας, στο γραφείο μας ή στο σπίτι μας για να διαβάσουμε τα νομοσχέδια και δεν έχουμε σχεδόν καμία. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Οι δε ανεξάρτητοι Βουλευτές με τη διαδικασία που έρχονται τα νομοσχέδια, δεν έχουμε καν δικαίωμα να μιλήσουμε στην Ολομέλεια. Εγώ δεν είχα δικαίωμα να μιλήσω στην Ολομέλεια επί του χωροταξικού. Άρα, καλούμαι να πω ένα ναι ή ένα όχι επί νομοσχεδίου που δεν είχα δικαίωμα να μιλήσω, με βάση τον Κ.τ.Β. βέβαια. Προς τιμήν σας, εσείς εδώ μας δώσατε άπλετο το δικαίωμα, τουλάχιστον να εκφραστούμε στην Επιτροπή. Αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα. Δείχνουν φόβο, δείχνουν ότι θέλετε να κρύψετε κάτι, δείχνει ότι δεν θέλετε την πραγματική και άπλετη συζήτηση.

Κύριε Πρόεδρε, κατά λάθος, λόγω της παλιάς ιδιότητας ως γραμματέα οργανωτικού της Ν.Δ., μου έστειλαν το non paper που μοιράστηκε στους Βουλευτές της Ν.Δ. και εμένα. Ξέχασαν ότι έχω διαγραφεί εδώ και τρεις μήνες. Αντιλήφθηκα από χθες που το παρέλαβα, τις αλλαγές που θα εξαγγείλει ο κ. Υπουργός και είχαν συμφωνηθεί στο Μαξίμου σε κοινή συνάντηση, όχι μία φορά αλλά τρεις φορές, ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Ν.Δ.. Είχαν δε με έντονα γράμματα τις κυρίως αλλαγές, με πρώτη πρώτη τις εργασιακές και ασφαλιστικές σχέσεις των εργαζομένων σε σχέση με την πώληση και για να μην στερήσει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και πει η Ν.Δ. ότι χάνει της δικής της ενέργειας, έρχονται αλλαγές επί τα βελτίω, γιατί πράγματι βελτιώνονται κάποια πράγματα, βγάζει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. σήμερα την ανακοίνωση, όχι ως non paper αυτοί, αλλά ως επίσημο χαρτί. Ρωτάω εγώ από την αρχή της συνεδρίασης, ποιες είναι οι αλλαγές, πείτε τις να τοποθετηθούμε επ’ αυτών, αλλά η συμφωνία ήταν άλλη, να φανεί ότι ήρθαν εκ των κάτω, ενώ είναι καπέλο εκ των άνω. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Αρνούμαι να συμμετάσχω σε τέτοια διαδικασία και να πω την γνώμη μου για το νομοσχέδιο. Θα την πω στην ολομέλεια και εκεί θα ακούσετε αν  θα πω ναι ή όχι, διότι αν καλούμουν να ψηφίσω επ’ αυτού του νομοσχεδίου, δεν χρειαζόταν να το αναλύσω και θα έλεγα όχι εξαιτίας αυτών των δύο χαρτιών. Το ένα είναι η ιδρυτική διακήρυξη της Ν.Δ. του Οκτωβρίου 1974  με υπογραφή Κωνσταντίνος Καραμανλής και το άλλο είναι η ομιλία του ιδρυτή της παράταξής μου στο πρώτο συνέδριο του κόμματος στη Χαλκιδική, που μιλά για την ελεύθερη οικονομία και τον ρόλο του κράτους, όταν διακυβεύεται  δημόσιο και κοινωνικό αγαθό και το οποίο εξακολουθεί να ισχύει, τουλάχιστον στα χαρτιά. Θα έλεγα όχι καθαρά για ιδεολογικούς λόγους, χωρίς να μπω μέσα σε λεπτομέρειες. Απορώ πώς δεν επικαλείται κανείς από τους υποστηρικτές του νομοσχεδίου αυτό το πράγμα.

Αν πράγματι θέλαμε να βοηθήσουμε την ΔΕΗ, διότι εγώ  δεν έγινα ξαφνικά κομμουνιστής, δεξιός είμαι  και ποτέ δεν το έκρυψα, για να πάω στην άλλη άκρη και άποψη, πρέπει να μας εξηγήσουν. Για παράδειγμα,  καλώς ή κακώς το 2011,  διότι δεν  είναι προαπαιτούμενο, κύριε υπουργέ,  το μόνο  «προαπαιτούμενο» είναι αυτό που ψηφίσατε το 2011 για την πώληση του 17%  και ανεύρεση στρατηγικού επενδυτή  και αυτήν ήταν η λύση.  Μάλιστα να το πάρει η κρατική  γερμανική ΔΕΗ ή η κρατική  γαλλική ΔΕΗ και να αλλάξει  και την γεωπολιτική στα Βαλκάνια,  μπαίνοντας στο Κόσοβο και παίρνοντας τον λιγνίτη του Κοσόβου, το μεγαλύτερο  ποσοτικά και ποιοτικά κοίτασμα στον κόσμο. Γι’ αυτό έγινε η ιστορία με το Κόσοβο, δεν έγινε γι αυτά που έλεγαν για πλουτώνιο, ουράνιο, κ.λπ. Έγινε για τον λιγνίτη και θα είχε τελειώσει η ιστορία.  Όμως, δεν το κάναμε.

Κύριε Ζερβέ θέλω να ξέρω αν  επιχειρήσεις οφείλουν στην ΔΕΗ και πόσο. Δεν θα μου πείτε εδώ προσωπικά δεδομένα, αλλά θα μου φέρετε αναλυτικά τι χρωστάνε, αν χρωστάνε,  βιομηχανίες, εφημερίδες  και κανάλια. Και μακάρι να μου πείτε ότι δεν χρωστάνε, όπως εγώ και όλοι μας  εδώ μέσα ούτε είναι ευρώ στην ΔΕΗ.

Κύριε υπουργέ, προσωπικά δεν σας γνωρίζω. Σας γνωρίζω ακαδημαϊκά  και τυχαίνει να  έχουμε και κάποιους κοινούς φίλους. Έχω αυξημένες απαιτήσεις από κάποιους ανθρώπους, ως πολίτης,  και ένας από αυτούς είστε και εσείς και δεν δικαιούστε να υποστηρίζετε- δεν μιλώ για την ουσία του νομοσχεδίου, κυρίως για τις διαδικασίες- δεν μπορεί να γίνονται  αυτά τα πράγματα.  Ακόμη και για το νομοσχέδιο του ρυθμιστικού, του οποίου αύριο θα ψηφίσουμε την β’ ανάγνωση,  και θα πάει στο δεύτερο τμήμα.  Θα κληθούν να το ψηφίσουν 100 άλλοι συνάδελφοί μας, οι οποίοι θα έχουν μια μέρα το πολύ χρόνο για να το διαβάσουν, διότι θα είναι άλλα νομοσχέδια στις επιτροπές και όχι εμείς που πράγματι επί του ρυθμιστικού έγινε συζήτηση, ίσως όχι όση θα έπρεπε. Τι φοβάστε; Ο ανασχηματισμός έγινε. Τρίτος ανασχηματισμός σε ένα μήνα δεν γίνεται. Πρέπει να κάνετε μεγάλη γκάφα για να σας ανασχηματίσουν. Γιατί φοβάστε να πείτε μερικά όχι; Ποιες είναι οι χρονικές δεσμεύσεις που έπρεπε να γίνει έτσι στο άψε σβήσε;

Ακόμη και όσοι έχουμε τις αντιρρήσεις μας, ενδεχομένως, να μας τις  διασκεδάζατε και να αλλάζαμε άποψη. Και προς το καλό δηλαδή θα ήταν.

Είμαι τελείως ξεκάθαρος και σας είπα και αντιληφθήκατε πού πάει η ψήφος μου για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Μακάρι να φέρετε τα πάνω κάτω, αλλά δεν το πιστεύω, γιατί εγώ τις ξέρω τις αλλαγές. Όχι μόνο από το non paper της Ν.Δ., αλλά οι παλιοί  βουλευτές ξέρετε μιλάμε μεταξύ μας. Τις ξέρω από συναδέλφους σας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. τις αλλαγές. Τις ήξερα από την Παρασκευή και μου τις είπαν και οι εκπρόσωποι της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ και του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ με τους οποίους  συναντήθηκα τη Δευτέρα, γιατί έχετε και  εκεί  εκπροσώπους που ανήκουν στο ΠΑ.ΣΟ.Κ..  Τις ήξεραν και αυτοί.  Οι μόνοι που δεν τις ξέραμε  ήταν τα μέλη της Επιτροπής.

Εξίσου κάθετος είμαι και θέλω  να το πω και θα το πω αύριο και ενώπιόν τους,  με το  κατεβάζω τους διακόπτες  και μπλακ άουτ.   Εάν πράγματι πιστεύουμε όλοι και εμείς και εκείνοι,  ότι η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό,  δεν είναι κοινωνικό αγαθό μόνο για όσους συμφωνούμε  ότι αυτό το νομοσχέδιο δεν είναι καλό. Είναι κοινωνικό αγαθό και για όσους λένε ότι αυτό το νομοσχέδιο είναι καλό και όχι κακό νομοσχέδιο. Επομένως, το κοινωνικό αγαθό δεν μπορεί να στερηθεί από κανέναν πολίτη. Και η δύναμή τους, μέχρι στιγμής, την οποία επικαλούνται είναι η υπάρχουσα πράγματι μεγάλη κοινωνική συμμαχία κατά μήκος της Βορείου Ελλάδος, από τους παπάδες μέχρι ό,τι μπορείτε να φανταστείτε. Εάν θέλουν αυτό να το χάσουν και να φέρουν και όσους από εμάς – προσωπικά μιλάω για τον εαυτό μου – έχουμε την άποψη που έχουμε για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο σε δίλημμα  αν πράττουμε σωστά ή όχι, να βρουν άλλες μορφές πάλης. Εγώ δεν επικαλούμαι τα δημοψηφίσματα. Οι πολίτες δεν μας εκλέγουν είτε βουλευτές, είτε δημάρχους, είτε περιφερειάρχες, που στα δύσκολα πράγματα να τους λέμε πάρτε εσείς  την ευθύνη και αποφασίστε. Μας εκλέγουν για να αποφασίζουμε εμείς και για τα δύσκολα, όχι μόνο για τα εύκολα.

Κύριε Πρόεδρε, παρά την προσπάθεια την οποία καταβάλλετε πρέπει και εσείς να «στυλώσετε τα πόδια». Εγώ επειδή σας γνωρίζω προσωπικά ξέρω πάρα πολύ καλά -ξέρετε τι πιστεύω για σας, δεν χρειάζεται  τώρα να ευλογούμαι τα γένια μας- αλλά και εσείς  πρέπει να «στυλώσετε τα πόδια». Σας είδα ότι ήρθατε σε δύσκολη θέση. Να αρχίσετε να λέτε, ως Πρόεδρος της Επιτροπής και όχι, για να μαζευτούν οι Υπουργοί.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Μακάρι να μπορούσα να διαφωνήσω με αρκετά πράγματα που είπατε. Θα κρατήσω όμως ένα και πρέπει να το σχολιάσω, κ. Υπουργέ. Κακώς απεσύρθη από το ρυθμιστικό, από τη χωροταξία, οι χρήσεις. Παρακαλώ πολύ και θέλω να ενώσω τη φωνή μου σήμερα, πρέπει να επανέλθει το συντομότερο. Δεν μπορεί κάποιοι να θέλουν να κάνουν όλη την Ελλάδα, ένα προάστιο που επέλεξαν να ζουν. Ας εξαιρέσουμε κάποιους θύλακες που επέλεξαν να ζουν οι άνθρωποι αυτοί, δικαίωμά τους είναι, με τους κανόνες που θέλουν. Δεν είναι το ίδιο όλη η Ελλάδα, δεν έχει τα ίδια ενδιαφέροντα. Δεν φταίνε σε τίποτα όλες οι υπόλοιπες περιοχές να μπαίνουν σε κανόνες που θέλουν τα συγκεκριμένα προάστια. Πρέπει το συντομότερο να το επαναφέρετε.

Για τα υπόλοιπα που είπε ο κ. Κακλαμάνης, η κουβέντα τώρα ξεκινάει, όλοι έχουμε παρατηρήσεις, όλοι έχουμε απόψεις, περιμένουμε και βελτιώσεις. Ο κ. Υπουργός δείχνει μια καλή διάθεση, θα δούμε τι μπορεί να γίνει και πώς θα προχωρήσει.

 

Πείτε την γνώμη σας!

Πρεπει να είστε συνδεδεμένος για να δημοσιεύσετε σχόλιο.