Συνεντεύξεις
Βουλή
Πολιτική
Αυτοδιοίκηση
Τα είπα & έγιναν
ΑΡΧΗ » Βουλή, Βουλή, Δελτία Τύπου, Ερωτήσεις, Πολιτική

Να έχουν και οι Έλληνες δικαίωμα εξαγοράς των δανείων τους, όχι μόνο τα ξένα funds

23 Σεπτεμβρίου 2016 – 18:48

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

N. Κακλαμάνης: «Να έχουν και οι Έλληνες δικαίωμα εξαγοράς των δανείων τους, όχι μόνο τα ξένα funds»

Να έχουν κατά προτεραιότητα και οι Έλληνες δανειολήπτες και εγγυητές το δικαίωμα εξαγοράς των δανείων τους και όχι αποκλειστικά τα ξένα funds, ζητά με ερώτηση-πρόταση προς τον Υπουργό Οικονομίας, Τουρισμού και Ανάπτυξης, Γιώργο Σταθάκη, ο βουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης.

Ο βουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ, προτείνει την τροποποίηση του υπάρχοντος νόμου, που δίνει το δικαίωμα μόνο σε ξένα funds, για να εξαγοράζουν δάνεια από τις ελληνικές τράπεζες.

Η συγκεκριμένη ενέργεια του Ν. Κακλαμάνη προέκυψε μετά από επιστολές εκ μέρους του Προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, σύμφωνα με τις οποίες:

«Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί ΔΕΝ έχουν επιβάλλει στις ελληνικές αρχές, ως προαπαιτούμενο, τη μη νομοθέτηση του δικαιώματος του οφειλέτη και του εγγυητή να συμμετάσχουν στη διαδικασία που συνδέεται με την αγορά και πώληση δανείου τους και του δικαιώματος να παρουσιάσουν προσφορά και από μέρους των ιδίων».

Μάλιστα, στην επιστολή-Γιούνκερ τονίζεται, ότι οι ελληνικές αρχές είχαν την πρωτοβουλία της σύνταξης για τη νομοθεσία, που περιόριζε την εξαγορά των δανείων μόνο σε ξένα funds!

Να τονιστεί, ότι αφορμή για τις επιστολές δύο εκ των κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων αποτέλεσε σχετική παρέμβαση της δικηγόρου, Αριάδνης Νούκα, η οποία υπογράμμιζε, ότι παρόμοια τροποποίηση έγινε στην Κύπρο, γεγονός που επέβη προς όφελος τόσο των δανειοληπτών, όσο και των τραπεζών.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ  Α΄ ΑΘΗΝΩΝ  – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: 

Τον κ. Υπουργό Οικονομικών.

Τον κ. Υπουργό Οικονομίας, Τουρισμού και Ανάπτυξης.

ΘΕΜΑ:  Πώληση Κόκκινων Δανείων σε ξένα funds.

Μεγάλη έκπληξη έχουν προκαλέσει σήμερα η δημοσίευση της επιστολής της δικηγόρου κυρίας Αριάδνης Νούκα και κυρίως οι απαντήσεις που έλαβε από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κύριο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ  και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σουλτς για το ζήτημα της  δυνατότητας των δανειοληπτών να εξαγοράζουν το δάνειό τους στη δευτερογενή αγορά, κατά προτεραιότητα έναντι των funds.

Όπως είναι γνωστό στις 22 Μαΐου 2016 ψηφίστηκε στην Ελληνική Βουλή, η απελευθέρωση της πώλησης των εξυπηρετούμενων και κόκκινων δανείων με τον νόμο 4389/2016, που τροποποίησε το άρθρο 3 του νόμου 4354/2015. Τα δάνεια των Ελλήνων είτε αποπληρώνονται, είτε όχι, δύνανται να περάσουν σε χέρια κερδοσκοπικών εταιρειών, FUNDS, που λειτουργούν με κριτήρια αμιγώς χρηματοοικονομικά, κερδοσκοπικά, χωρίς καμία κοινωνική ευαισθησία.  Από την πώληση εξαιρούνται  προσωρινά και μόνο την 31-12-2017, τα δάνεια που είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας 140.000 ευρώ, Ήδη όμως την 1-6-2016 δόθηκε η δυνατότητα διαχείρισης και αυτών στα funds με τροπολογία η οποία ψηφίστηκε στην Βουλή.  Δυστυχώς, στο ανωτέρω νομοθέτημα, που προβλέπει την πώληση των δανείων, δεν συμπεριλήφθηκε διάταξη, η οποία να παρέχει το αυτονόητο δικαίωμα στον δανειολήπτη και στους εγγυητές να υποβάλλουν πρόταση εξαγοράς του δανείου, στο οποίο εμπλέκονται και σαφώς με προτεραιότητα έναντι των funds, εξαιτίας μνημονιακών υποχρεώσεων, όπως υποστήριζαν κυβερνητικές πηγές τον Ιούνιο.

Ωστόσο, τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, έρχονται να διαψεύσουν με τον πλέον επίσημο τρόπο οι απαντήσεις των Προέδρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην προαναφερομένη δικηγόρο.

Ειδικότερα ο κύριος Γιούνκερ τονίζει στην από 9 Ιουνίου 2016 επιστολή του «σε απάντηση του ερωτήματος σας σχετικά με το εάν  οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν επιβάλει στις Ελληνικές αρχές, ως προαπαιτούμενο, τη μη νομοθέτηση του δικαιώματος του οφειλέτη και του εγγυητή να συμμετάσχουν στη διαδικασία που συνδέεται με την αγορά και πώληση του δάνειου τους και του δικαιώματος να παρουσιάσουν προσφορά και από μέρους των ιδίων, σας ενημερώνω ότι δεν ισχύει καμία τέτοια περίπτωση. Οι Ελληνικές αρχές είχαν την πρωτοβουλία της σύνταξης τόσο της αρχικής όσο και της αναθεωρημένης έκδοσης του νόμου 4354/2015 και, στο έργο τους αυτό, δεν αντιμετώπισαν κανέναν εκ προοιμίου περιορισμό, όπως αυτόν που αναφέρετε στο ερώτημά σας, και, πράγματι, ούτε συζητήθηκε κάτι τέτοιο σε κανένα στάδιο της νομοθετικής διαδικασίας».

Επίσης ο κύριος Σουλτς, παρέπεμψε το ερώτημα στην Μονάδα Αιτημάτων Πολιτών για Παροχή Πληροφοριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία απέστειλε την A(2016)08723 επιστολή προς την κυρία Νούκα, με την οποία παραπέμπει στους όρους του Μνημονίου Συνεννόησης της 15ης  Αυγούστου 2015, στο σημείο σχετικά με την «οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα, όροι, που είναι αναρτημένοι στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στο επίμαχο σημείο (σημείο 6ii) των μη εξυπηρετούμενων δανείων ο μόνος περιορισμός που τέθηκε εκ μέρους των θεσμών ήταν η εξάλειψη της απαίτησης των Ελληνικών Αρχών,  οι εταιρείες που αναπτύσσουν δραστηριότητες στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να έχουν το στόχο της οικονομικής ανάπτυξης και της ανάκαμψης, όρος ο οποίος διαπιστώθηκε εκ μέρους των θεσμών, ότι εξαλείφθηκε.

Κατά συνέπεια, όπως προκύπτει άμεσα από τις απαντήσεις των εκπροσώπων των Θεσμών, κανένας από του δανειστές τα χώρας δεν έθεσε ως προαπαιτούμενο και ως όρο για τη συνέχιση του δανεισμού την πώληση των δανείων των Ελλήνων πολιτών μόνο σε ξένα Funds και σε καμμία περίπτωση δεν απαγόρευσαν οι Θεσμοί την κατά προτεραιότητα πρόταση εξαγοράς του δανείου από τους ίδιους δανειολήπτες και τους εγγυητές. Η τελευταία δυνατότητα νομοθετήθηκε στην Κύπρο και μάλιστα πριν εξέλθει η χώρα από το μνημόνιο, καθώς δόθηκε η δυνατότητα στον δανειολήπτη και στον εγγυητή εντός 45 ημερών να υποβάλλουν πρόταση στην τράπεζα για την εξαγορά του δανείου.  Σε αυτή την περίπτωση η τράπεζα πετυχαίνει ακριβώς, ό,τι θα πετύχαινε και με την συνδιαλλαγή της με το κερδοσκοπικό fund, δηλαδή την είσπραξη τουλάχιστον του ίδιου χρηματικού ποσού και η πίστη της δεν διασαλεύεται, ενώ την ίδια στιγμή οι δανειολήπτες διασφαλίζουν την αποπληρωμή των δανείων τους.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

Γιατί η κυβέρνηση προτίμησε να νομοθετήσει την πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα ξένα κερδοσκοπικά Funds και εξαίρεσε τους δανειολήπτες από την δυνατότητα να υποβάλλουν κατά προτεραιότητα πρόταση εξαγοράς του δανείου τους;

-Μετά τη δημοσίευση των επιστολών του Πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κύριο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ  και του Πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σουλτς, ότι η εξαγορά των δανείων μόνο από τα ξένα Funds δεν είναι προαπαιτούμενο των Θεσμών, θα τροποποιήσετε το νόμο 4354/2015, όπως σήμερα ισχύει, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους δανειολήπτες και στους εγγυητές να υποβάλλον κατά προτεραιότητα πρόταση εξαγοράς;

 

ΑΘΗΝΑ 23-9-2016

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

Πείτε την γνώμη σας!

Πρεπει να είστε συνδεδεμένος για να δημοσιεύσετε σχόλιο.