Συνεντεύξεις
Βουλή
Πολιτική
Αυτοδιοίκηση
Τα είπα & έγιναν
ΑΡΧΗ » Βουλή, Βουλή, Δελτία Τύπου, Ερωτήσεις, Πολιτική

Νέος φόρος στις τραπεζικές συναλλαγές

21 Μαΐου 2015 – 12:32

Ν. Κακλαμάνης: «Στα σχέδια της κυβέρνησης η επιβολή νέου φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές;»

Ενημέρωση για το εάν στο σχεδιασμό της κυβέρνησης περιλαμβάνεται νέος φόρος στις τραπεζικές συναλλαγές, ζητά ο βουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης, με ερώτησή του προς στον Υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη.

Αφορμή για την ερώτηση του Ν. Κακλαμάνη στάθηκε χθεσινό (20/05) δημοσίευμα της εφημερίδας «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»,  σύμφωνα με το οποίο, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φέρεται να προτείνει τέλος επί των τραπεζικών συναλλαγών 0,1-0,2%, με πιθανότητα εξαιρέσεων για τις συναλλαγές που γίνονται μέσω αυτόματων μηχανημάτων συναλλαγής (ΑΤΜ), χρεωστικών καρτών ή πιστωτικών  καρτών.

Ο βουλευτής της ΝΔ ερωτά τον Υπουργό Οικονομικών εάν εξετάζεται η επιβολή  του εν λόγω τέλους, επί ποιων συγκεκριμένα συναλλαγών και με ποιο ποσοστό, καθώς επίσης κι αν το μέτρο αυτό έχει προταθεί από την Ελληνική κυβέρνηση κατά τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ  Α΄ ΑΘΗΝΩΝ  – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: Τον κύριο Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ:  Ειδικό τέλος στις τραπεζικές συναλλαγές 

Τις τελευταίες ημέρες, κατά τις οποίες, όπως φαίνεται έχουν εντατικοποιηθεί οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, που αφορούν τη νέα χρηματοδοτική συμφωνία για το δανεισμό της χώρας, πληροφορούμεθα είτε με επίσημες δηλώσεις αρμοδίων Υπουργών της κυβέρνησης, είτε με διαρροές non paper σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, την επικείμενη επιβολή νέων φορολογικών μέτρων. Πλέον έχει δημιουργηθεί ένα συγκεχυμένο κλίμα, με διάφορα μέτρα να συζητιούνται, άλλα να απορρίπτονται από τους δανειστές, άλλα από την κυβέρνηση, και κατά συνέπεια λίγες ημέρες πριν από την κρίσιμή σύνοδο κορυφής να μην υπάρχει ξεκάθαρο και σαφές διαπραγματευτικό σχέδιο.

Μόλις χθες, η έγκριτη εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» φέρνει στο φως της δημοσιότητας για πρώτη φορά σχέδιο της κυβέρνησης για επιβολή νέου φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές. Ειδικότερα σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φέρεται να προτείνει τέλος επί των τραπεζικών συναλλαγών 0,1-0,2%, με πιθανότητα εξαιρέσεων για τις συναλλαγές που γίνονται μέσω αυτόματων μηχανημάτων συναλλαγής (ΑΤΜ), χρεωστικών καρτών ή πιστωτικών  καρτών. Η εφαρμογή του μέτρου, σύμφωνα με τις προβλέψεις, αναμένεται να αποδώσει 300 έως 600 εκατομμύρια ευρώ, καθώς από τα διαθέσιμα στοιχεία οι ετήσιες τραπεζικές συναλλαγές ξεπερνούν τα 660 δις. Κατά συνέπεια, η κυβέρνηση, φέρεται να μελετά   είτε την επιβολή του τέλους σε όλες ανεξαιρέτως τις συναλλαγές, είτε την εξαίρεση των συναλλαγών μέσω καρτών από το μέτρο με ταυτόχρονη αύξηση του ποσοστού.

Επειδή ουσιαστικά πρόκειται για ένα νέο οριζόντιο φορολογικής φύσης μέτρο, που εάν εφαρμοσθεί θα πλήξει επιπλέον φορολογικά τους πολίτες, είναι απαραίτητο σήμερα η κυβέρνηση να παρουσιάσει επιτέλους τους στόχους της, τα μέτρα που προτείνει στους δανειστές και αυτά που έχει ήδη συμφωνήσει μαζί τους.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

Εξετάζεται η επιβολή  Ειδικού τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές, επί ποιων συγκεκριμένα και με ποιο ποσοστό;

-Είναι ένα από τα μέτρα που η Ελληνική κυβέρνηση έχει προτείνει κατά τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές;

ΑΘΗΝΑ  21-5-2015

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

Πείτε την γνώμη σας!

Πρεπει να είστε συνδεδεμένος για να δημοσιεύσετε σχόλιο.