«Προσαρμογή στο εθνικό δίκαιο της Εκτελεστικής Οδηγίας 2012/25/ΕΕ … Ρυθμίσεις για την Ψυχική Υγεία και την Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και λοιπές διατάξεις»
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
«Προσαρμογή στο εθνικό δίκαιο της Εκτελεστικής Οδηγίας 2012/25/ΕΕ της Επιτροπής της 9ης Οκτωβρίου 2012 για τη θέσπιση διαδικασιών ενημέρωσης σχετικά με την ανταλλαγή, μεταξύ των κρατών-μελών, ανθρώπινων οργάνων που προορίζονται για μεταμόσχευση – Ρυθμίσεις για την Ψυχική Υγεία και την Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και λοιπές διατάξεις».
(ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Προχωρούμε στον κατάλογο των ομιλητών. Έχουν γραφτεί επτά ομιλητές. Πρώτος είναι ο κ. Κακλαμάνης, μετά ο κ. Μαντάς. Τον λόγο έχει ο κ. Κακλαμάνης.
ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Έφυγε, βέβαια, ο Υπουργός, αλλά υπάρχει ο συνάδελφος –με τη διπλή έννοια- ο κ. Γρηγοράκος. Δεν ξέρω, έχετε εξουσιοδοτηθεί να μας απαντήσετε τι θα κάνετε δεκτά και τι δεν θα κάνετε δεκτά; Παραδείγματος χάριν θα γίνει κάποια τροπολογία δεκτή;
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Όλες οι εκπρόθεσμες τροπολογίες…
ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Αφήστε τις εκπρόθεσμες, μιλάω για τις εμπρόθεσμες. Οι πολλές είναι οι εμπρόθεσμες. Δηλαδή, για ποια τροπολογία να μιλήσω, αν ξέρω ότι δεν θα γίνει δεκτή εκ των προτέρων ή ότι έχει γίνει, να μην χάνω το χρόνο μου;
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Ο Υπουργός είπε ότι ό,τι τροπολογία ήταν να γίνει δεκτή, την έχει κάνει από χθες.
ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Άρα καμμία τροπολογία.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ-ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ (Υφυπουργός Υγείας): Επί της ουσίας καμμία.
ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Πείτε το τότε, ότι δεν κάνετε δεκτή καμμία τροπολογία να ξέρουμε τι γίνεται, να συνεννοούμαστε εν πάση περιπτώσει.
Ας έρθω τώρα στα άρθρα.
Κατ’ αρχάς για το άρθρο 46. Μου ειπώθηκε –και πιστεύω ότι έτσι θα είναι– ότι μία πρόταση που του έκανα, για να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν «αντικειμενικότητα» της υπουργικής απόφασης, ήταν ότι μετά από γνώμη του ΚΕΣΥ και του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου…
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Μπήκε…
ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Εγώ επιμένω και για τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. Ο θεσμικός σύμβουλος τού εκάστοτε Υπουργού Υγείας είναι ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος. Δεν λέω την ομοσπονδία των νοσοκομειακών, γιατί επειδή εδώ στην ουσία «πλήττονται» οι ελεύθεροι επαγγελματίες, θα πρέπει να είναι εκείνο το όργανο των ιατρών που καλύπτει και τους μεν και τους δε. Άρα πέραν της δέσμευσης ότι θα το φέρει και θα το συζητήσουμε εδώ στην επιτροπή, πρέπει να είναι μετά από γνώμη του ΚΕΣΥ και του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.
Βεβαίως, άκουσα τον συνάδελφο από το Κομμουνιστικό Κόμμα που είπε ότι το πάμε και το παραδίδουμε σε επιχειρηματικά συμφέροντα. Η νοσοκόμα η οποία θα παίρνει λεφτά, ο άνθρωπος που βοηθά τον ακτινολόγο το απόγευμα και θα παίρνει λεφτά είναι επιχειρηματικό συμφέρον; Νομίζω ότι δεν είναι επιχειρηματικό συμφέρον.
Αυτές τις λεπτομέρειες ήθελα να δω εγώ. Όχι αν οι γιατροί, εμείς –επειδή γιατρός είμαι και εγώ– παίρνουμε το 80% και μοιράζουμε το 20%. Ήθελα αυτά τα πράγματα να δω. Όμως, όλο αυτό το προσωπικό, ακόμη και ο κλητήρας που θα κουβαλάει τους φακέλους, ο τραυματιοφορέας, αυξάνει το εισόδημά του με αυτόν τον τρόπο, παρά τους κινδύνους που υπάρχουν; Γι’ αυτό εγώ ήθελα να είναι στο άρθρο. Εν πάση περιπτώσει, εγώ εμμένω μετά από γνώμη του ΚΕΣΥ και μετά από γνώμη του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου. Φεύγει αυτό.
Έρχομαι στην ψυχική υγεία. Έφυγε ο κ. Κεγκέρογλου. Λείπει και ο Υπουργός, άρα τα λέω σε εσάς, κύριε Γρηγοράκο, και σε εσάς, κυρία Παπακώστα. Εγώ θέλω εντός σύντομου χρονικού διαστήματος –διότι μάλλον σας αιφνιδίασα εχθές- να μας απαντήσετε τι μέτρα θα πάρετε για να προστατεύσετε την περιουσία των νοσοκομείων από το ΤΑΙΠΕΔ. Σας έφερα συγκεκριμένα παραδείγματα, σας είπα ότι δεν μπορεί να τα πάρει το ΤΑΙΠΕΔ, γιατί είναι κληροδοτήματα τα περισσότερα, π.χ. το Ψυχιατρείο Χανίων. Και θέλω να μας πείτε τι θα κάνετε –όχι διά λόγου, ότι «δεν συμφωνούμε», μιας και μέλη της ίδιας Κυβέρνησης είστε– πριν αναγκαστώ να το φέρω σε κοινοβουλευτικό έλεγχο. Αυτό είναι το ένα.
Δεύτερον, δεν ήσασταν χθες, κύριε Γρηγοράκο, αλλά το λέω να το ακούσετε. Η κ. Παπακώστα συμφώνησε, ο κ. Κεγκέρογλου έφυγε. Πάρτε ξανά πίσω την πρόνοια από το Υπουργείο Εργασίας. Δεν έχει καμμία δουλειά η πρόνοια στο Υπουργείο Εργασίας. Δεν κάνουν απολύτως τίποτα, όχι μόνο ως προς την αξιοποίηση αυτής της τεράστιας περιουσίας, αλλά και εν τη ουσία, παρά τις προσπάθειες του κ. Κεγκέρογλου στα επιδόματα κ.λπ..
Η πρόνοια, όμως, δεν είναι επιδόματα μόνο. Η πρόνοια είναι κάτι πολύ ευρύτερο και είναι στενά συνδεδεμένη με την ιστορία του Υπουργείου Υγείας. Η Κυβέρνηση, λοιπόν, οφείλει να την ξαναπάρει πίσω. Και θεωρώ τραγικό λάθος του κ. Λοβέρδου το διαγωνισμό που έκανε. Μπορεί να του έφυγε ένας μπελάς από το κεφάλι, αλλά δεν νομοθετούμε για να φεύγουν οι μπελάδες από το κεφάλι μας. Νομοθετούμε για να παίρνουμε μπελάδες και να τους επιλύουμε.
Έρχομαι στο άρθρο 25, για το οποίο ενδιαφέρεστε και προσωπικά λόγω της σχολής που υπάρχει κάτω. Εγώ είχα φτιάξει αυτόν τον νόμο και με συγκεκριμένο σκεπτικό είχα βάλει το ενιαίο ψηφοδέλτιο. Το στηρίζω το ενιαίο ψηφοδέλτιο, αλλά πρέπει να καταλάβουν και οι νοσηλευτές ΤΕ ότι δεν μπορεί να μην υπάρχει εκπροσώπηση στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΕ των ΠΕ. Γι’ αυτό και έκανα την πρόταση χθες το 20% έως 25% των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου υποχρεωτικά να είναι ΠΕ.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Συμφωνώ.
ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Με αυτήν την τροποποίηση –για την οποία είπε ο Υπουργός ότι θα μας απαντήσει σήμερα, αλλά δεν ξέρω τι θέση πήρε– θα το ψηφίσω. Θέλω, όμως, να γίνει με αυτήν την τροποποίηση μέσα. Δεν μπορεί να μην εκπροσωπούνται. Γι’ αυτό οι ΠΕ είναι υπέρ της απλής αναλογικής, γιατί θέλουν να κατεβάσουν ψηφοδέλτιο, όχι κομματικό, αλλά ψηφοδέλτιο ΠΕ και ό,τι ποσοστό πάρουν να μπορούν να εκπροσωπούνται.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ-ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ (Υφυπουργός Υγείας): Το είπε χθες ο Υπουργός.
ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Ναι, είπε ότι θα το σκεφθεί και το βλέπει θετικά, αλλά σήμερα το νομοσχέδιο τελειώνει…
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Να είναι σαν την απλή αναλογική.
ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Εγώ είμαι υπέρ του ενιαίου ψηφοδελτίου, αλλά με αυτή την προϋπόθεση. Όμως, πρέπει κάποια στιγμή μαζί με το Υπουργείο Παιδείας να πάρετε μια απόφαση. Θέλουμε σχολές ΠΕ νοσηλευτών ή δεν θέλουμε; Εάν θέλουμε, πρέπει να τις τοποθετήσουμε στο βάθρο που πρέπει. Εάν δεν θέλουμε, να τις καταργήσουμε αυτές τις δύο ή –επειδή δεν πρέπει να γίνεται εξίσωση προς τα κάτω– να μετατραπούν οι σχολές των ΤΕΙ σε ΠΕ.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Τα έχω πει, κύριε Υπουργέ.
ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Τα έχετε πει, αλλά κάντε τα. Τι να το κάνω το ότι τα έχετε πει;
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Έχουμε την ίδια αντίληψη, κύριε Υπουργέ.
ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Τι να το κάνουμε; Βρείτε λύση, όμως! Και δεν ρίχνω προσωπική ευθύνη, στην Κυβέρνηση μιλώ. Διότι ούτε η διαπάλη είναι σωστό να υπάρχει…
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Τα έχω πει χίλιες φορές.
ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Ούτε η διαπάλη πρέπει να υπάρχει, γιατί είναι ένα δυναμικό αξιολογότατο και οι μεν και οι δε και έχουν γράψει τη δική τους ιστορία. Ήταν τραγικό λάθος –για να πάμε πολύ πίσω, που ούτε εσείς ούτε εγώ ήμασταν εδώ, κύριε Γρηγοράκο, ούτε νομίζω κανείς από τους παρευρισκόμενους- τότε που καταργήθηκαν σχολές με μεγάλη ιστορία, όπως η σχολή «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ», η σχολή «ΜΑΡΙΚΑ ΗΛΙΑΔΗ»…
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Η «ΣΩΤΗΡΙΑ».
ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Ναι, η «ΣΩΤΗΡΙΑ», που έβγαζε νοσηλευτές υψηλοτάτου επιπέδου. Τέλος πάντων, αυτά είναι για την ιστορία. Άρα πρέπει να δείτε και αυτό το θέμα.
Σε ό,τι αφορά την τροπολογία που απεσύρθη, όπως είπε ο Υπουργός, και αφορούσε τους εργαζόμενους στις ιδιωτικές κλινικές, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να είμαστε ειλικρινείς. Όπου υπάρχει φτώχεια, υπάρχει και μιζέρια. Εάν υπήρχε δυνατότητα στο κράτος –δεν ξέρω αν την έχουν– να τους πληρώνουν εγκαίρως στις ιδιωτικές κλινικές, να είστε σίγουροι ότι αυτή η τροπολογία δεν θα ερχόταν ποτέ μέσα σε αυτήν την Αίθουσα. Μην κρυβόμαστε τώρα πίσω από το δάχτυλό μας. Η τροπολογία γίνεται γιατί τους χρωστούν λεφτά, δεν μπορούν να πληρώσουν το υπάρχον προσωπικό και βρέθηκε αυτή η εμβαλωματική λύση, που δεν είναι η σωστή, αλλά είναι μια λύση για να βοηθηθούν οι ιδιωτικές κλινικές. Θεωρώ θετικό το γεγονός ότι το πήρε πίσω ο Υπουργός, για να το ξανασυζητήσουμε, αλλά η αλήθεια είναι αυτή. Όπου υπάρχει φτώχεια, υπάρχει και μιζέρια. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας.
Επειδή ακούστηκαν κάποια πράγματα και από τον Υπουργό και από άλλους συναδέλφους σχετικά με τις δαπάνες στο χώρο της υγείας, κάποια στιγμή νομίζω ότι πρέπει, αφού θα είστε έτοιμοι, αφού φτιάξετε τους φακέλους σας, να κάνετε μια ενημέρωση στην αρμόδια επιτροπή για την πορεία των δαπανών στο χώρο της υγείας από το 2000 μέχρι το 2010.
Ξέρετε, υπάρχουν ονοματεπώνυμα στις δαπάνες της υγείας. Δεν μπορούμε συνολικά να τα λέμε έτσι. Να μας πείτε πόσο ήταν το 2002, το 2003, το 2004, το 2005, το 2006, γιατί ξέφυγαν και ποιοι ευθύνονται. Δεν μπορεί να ευθυνόμαστε όλοι. Πρέπει αυτή την ενημέρωση να μας την κάνετε, για να ξέρουν και το Κοινοβούλιο και ο ελληνικός λαός.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Κύριε Πρόεδρε, κλείνω με αυτό.
Εάν ενθυμείστε, η φίλη μου, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, μόλις ορκίστηκε Υπουργός, έκανε επίθεση για τις τιμές που βρήκε στο Υπουργείο Υγείας, αλλά είχε ξεχάσει ότι μέχρι το 2011 οι τιμές δεν καθορίζονταν από το Υπουργείο Υγείας, αλλά από τη Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Εμπορίου και αυτές οι τιμές είχαν τη δική της υπογραφή, διότι ήταν τότε Γενική Γραμματέας στο Υπουργείο Εμπορίου. Τα έβαλε με το Υπουργείο Υγείας, ότι το Υπουργείο Υγείας έδινε υψηλές τιμές, ενώ το Υπουργείο Υγείας δεν συμμετείχε στη διαμόρφωση. Για παράδειγμα, στην επιτροπή τιμών για το φάρμακο το Υπουργείο Υγείας εκπροσωπείτο με έναν υπάλληλο, το διευθυντή της αρμόδιας υπηρεσίας. Το λέω, για να καταλάβετε τι συμμετοχή είχε.
Αυτά πρέπει κάποια στιγμή να τα μάθουμε, κύριε Γρηγοράκο, με ονοματεπώνυμα.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Τα ξέρουμε.
ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Όχι, εγώ δεν τα ξέρω και θέλω να τα μάθω και θέλω να τα μάθουν κι οι συνάδελφοι.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Θέλετε να τα μάθουν κι άλλοι.
ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Ναι, να τα μάθουν κι άλλοι και να δούμε πώς ξέφυγαν οι δαπάνες και πού πήγαν και πώς πήγαν.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Και πού βρισκόμαστε σήμερα.
ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Ακριβώς, σας ευχαριστώ πολύ.
Εγώ τώρα περιμένω βεβαίως απαντήσεις, για να δω αν θα ψηφίσω τα δύο άρθρα, σε σχέση με αυτό που σας είπα ήδη για το 25. Εντάξει για το 46, αν μπει και το ΚΕΣΥ. Αλλά νομίζω ότι και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος πρέπει να μπει.
Πρόσφατα σχόλια