Συνεντεύξεις
Βουλή
Πολιτική
Αυτοδιοίκηση
Τα είπα & έγιναν
ΑΡΧΗ » Βουλή, Ομιλία-Ολομέλεια, Πολιτική

Ολομέλεια Βουλής – Νομοσχέδιο ΥΠΕΚΑ

20 Δεκεμβρίου 2014 – 14:21

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΒΟΥΛΗΣ

ΣΧΕΔΙΟ  ΝΟΜΟΥ  

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ 

Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των  άρθρων και  του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα – Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις»

(ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ο συνάδελφος κ. Νικήτας Κακλαμάνης έχει το λόγο.

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Κύριε Υπουργέ, κατ’ αρχήν πρέπει να σας δώσω τα εύσημα, γιατί λόγω της πολιτικής σας μετριοπάθειας και ευελιξίας το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου υπέστη πολλές βελτιώσεις και ιδιαίτερα στο άρθρο 12, που μετά από τα σημερινά που είπατε, νομίζω ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Εμένα, όμως, με ενδιέφερε ιδιαίτερα το άρθρο 9 για το οποίο πράγματι είχε βγει η επιστολή του κ. Καμίνη, προ όμως των διορθώσεων και η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν διαφορετική. Και προτρέπω τον κ. Τσουκαλά να δει τα Πρακτικά ποια ήταν η τοποθέτηση του κ. Σακελλαρίδη, που είπε ότι πάμε να κάνουμε στην Πλάκα και στα Εξάρχεια μπουζουξίδικα, για να έχετε τουλάχιστον στο σημείο αυτό κοινή γραμμή πλεύσης.

Παρά ταύτα εγώ έχω αναλάβει την υποχρέωση –και το κάνω- να σας ζητήσω να αποσυρθεί η παράγραφος 1α του άρθρου 9. Αυτή ήταν η «εντολή» -εντός εισαγωγικών η λέξη, γιατί ήμουν σύμφωνος και εγώ- που πήρα προχθές από το Δημοτικό Συμβούλιο. Βέβαια, οφείλω να πω στους συναδέλφους ότι δεν γνωρίζαμε τις νομοτεχνικές βελτιώσεις οι οποίες έγιναν χθες το βράδυ και που πιθανότατα –απ’ ό,τι έχω καταλάβει- αίρουν τις ενστάσεις που είχαμε, προκειμένου να σας ζητήσουμε να αποσύρετε την παράγραφο 1α του άρθρου 9.

Παρά ταύτα εγώ είμαι υποχρεωμένος να το πω και να το υποστηρίξω, γιατί αυτό είχα υποσχεθεί στον Δήμαρχο και στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου ήταν ομόφωνη η απόφαση. Αυτά ως προς το νομοσχέδιο, το οποίο φτιάχνει πολλά πράγματα.

Δεύτερον, υποστηρίζω μετά «φανατισμού» -η λέξη εντός εισαγωγικών, γιατί δεν μου αρέσει ακριβώς- την τροπολογία για το μετρό όπως την παρουσίασε ο Υφυπουργός, ο κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος. Και παρακαλώ πολύ, όποιος έχει αντίρρηση να βάζει την αντίρρησή του εδώ σε ψηφοφορία –αφού την κάνατε αποδεκτή- και όχι να κινείται παρασκηνιακά για να την ακυρώσει. Να έχει τα κότσια να βάζει την αντίρρησή του μέσα στο Κοινοβούλιο σε ψηφοφορία.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Μα, νομίζω ότι έκλεισε το θέμα. Την έκανε αποδεκτή.

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, ξέρω τι λέω και μην σπεύδετε, μέχρι το τέλος της συνεδρίασης, να μου το λέτε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Όλοι ξέρουμε τι λέτε και όλοι ξέρουμε τι εννοείτε. Αλλά αφού την έκανε αποδεκτή, έκλεισε το θέμα.

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Ξέρω πολύ καλά τι λέω.

Τρίτον, είναι από τις λίγες φορές που συμπέφτει η γνώμη μου με συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με του επικουρικό των αστυνομικών. Παρ’ ότι εδώ και έξι μήνες όφειλαν και αυτοί να είχαν τελειώσει την ιστορία και να μην φτάνουμε στις 31 Δεκεμβρίου και να μην είναι τελειωμένη, παρά ταύτα μια εξάμηνη παράταση είναι απολύτως αναγκαία για να κοιτάξουν τα του οίκου τους σε ό,τι αφορά το επικουρικό Ταμείο.

Τέλος, σχετικά με τα σοβαρά πράγματα. Ο κ. Δένδιας δεν είναι εδώ. Γνωρίζουμε ότι έρχεται από την Κέρκυρα, όπου ήταν, με αεροπλάνο της γραμμής, ως ήτο φυσικό, καθώς Μιράζ δεν μπορούμε να του στείλουμε, γιατί είναι πολλά τα λεφτά στα καύσιμα. Έχει όμως υπογράψει την τροπολογία, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Είναι η 2227/348/20-12 και αφορά την παραχώρηση χρήσης έκτασης στο Δήμο Γλυφάδας για ίδρυση κοιμητηρίου από έκταση της Πολεμικής Αεροπορίας.

Όσοι είμαστε στην Αττική έχουμε δει και στην τηλεόραση τα ευτράπελα που δημιουργούνται σε ένα παράνομο δημοτικό κοιμητήριο στη Γλυφάδα. Θα γίνουν οι υποδομές με έξοδα του Δήμου Γλυφάδας σε ό,τι αφορά φωτισμούς, δρόμους, αποστραγγιστικά έργα. Και ένα κομμάτι αυτής της έκτασης θα έχουν το δικαίωμα –εγώ θα έλεγα ότι είναι υποχρέωση του Δήμου αυτό- να διατίθεται για αποκλειστική εξυπηρέτηση νεκρών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Νομίζω ότι είναι μια τροπολογία στην οποία δεν θα έχει αντίρρηση σχεδόν καμία πτέρυγα της Βουλής.

Και θα ήθελα, απουσιάζοντας του κ. Δένδια, κ. Ταγαρά να την κάνετε δεκτή. Την κάνετε δεκτή, για να κλείσω με κάτι που θέλω να πω;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΑΓΑΡΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Βεβαίως, κύριε συνάδελφε, γίνεται αποδεκτή.

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Ωραία. Αν και δημότης Αθηναίων, εξυπηρετήσαμε τους Γλυφαδιώτες! Τι να κάνουμε;

Και κλείνω τώρα σχετικά με τις επαίσχυντες δηλώσεις των δύο συναδέλφων, κ.κ. Βουδούρη και Παραστατίδη. Εγώ δεν θα χρησιμοποιήσω την ίδια φρασεολογία του –θιγέντος όμως- κ. Αηδόνη. Αλλά, θα απευθυνθώ σε εσάς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά τα δύο νεόκοπα ΣΥΡΙΖάκια, εάν έχετε καταλάβει, σας κάνουν όρκους πίστης μη τυχόν και δεν τους συμπεριλάβετε στους συνδυασμούς σας.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ: Ερμηνείες κάνετε.

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Από εσάς, λοιπόν, τώρα εξαρτάται εάν θα καταρρίψετε τα κακόβουλα –θέλετε; ή όχι;- σχόλια που κυκλοφορούν, ότι είστε οι ηθικοί αυτουργοί αυτής της αθλιότητας. Εγώ δεν θέλω να το πιστέψω. Αλλά, θα περιμένω, εάν πάμε σε εκλογές, να παρατηρήσω τους συνδυασμούς. Διότι, πρόκειται πράγματι για μια προσπάθεια να γίνουν «βασιλικότεροι του Βασιλέως».

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΣ: Γιατί μας το χρεώνετε εμάς;

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Εσείς δεν είπατε τέτοια πράγματα για κανένα συνάδελφο! Ξέρω τι λέω. Μακάρι να κάνω λάθος. Είπατε ότι δεν σας εκπροσωπούν καθόλου, διότι για τον έναν εκ των δύο δώσατε μάχη στην κορυφή, να πείσετε τη βάση σας να τον κάνετε υποψήφιο περιφερειάρχη Πελοποννήσου! Επομένως, μη μου λέτε τι σχέση έχετε. Έχετε και παρέχετε! Πρόκειται για πολιτική αθλιότητα και δεν περίμενα αυτό να ακουστεί από συναδέλφους. Και δεν αναφέρομαι σε σας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ευχαριστούμε πολύ.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, θέλω να απαντήσω!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Όχι, κύριε συνάδελφε, δεν αναφέρθηκε σε εσάς. Θα σας δοθεί ευκαιρία μετά.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ: Πώς δεν αναφέρθηκε; Βεβαίως και αναφέρθηκε, όταν μας θεωρεί ηθικούς αυτουργούς!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Δεν είπε αυτό, όχι.

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Δεν είπα αυτό. Είπα ότι κυκλοφορεί. Εγώ δεν το υιοθετώ, είπα. Με συγχωρείτε, δεν ακούσατε καλά.

 ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Κυκλοφορεί, αλλά δεν το υιοθετεί. Τελείωσε το θέμα.

Πείτε την γνώμη σας!

Πρεπει να είστε συνδεδεμένος για να δημοσιεύσετε σχόλιο.