Συνεντεύξεις
Βουλή
Πολιτική
Αυτοδιοίκηση
Τα είπα & έγιναν
ΑΡΧΗ » Βουλή, Ομιλία-Ολομέλεια, Πολιτική

Ολομέλεια Βουλής – Συζήτηση νομοσχεδίου Υπουργείου Δικαιοσύνης

12 Νοεμβρίου 2014 – 16:07

Μονή συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο

α) της Απόφασης – Πλαίσιο 2008/909/ΔΕΥ του Συμβουλίου της 27ης Νοεμβρίου 2008, όπως τροποποιήθηκε με την Απόφαση-Πλαίσιο 2009/299/ΔΕΥ του Συμβουλίου της 26ης Φεβρουαρίου 2009, σχετικά με την εφαρμογή της αρχής της αμοιβαίας αναγνώρισης σε ποινικές αποφάσεις, οι οποίες επιβάλλουν ποινές στερητικές της ελευθερίας ή μέτρα στερητικά της ελευθερίας, για τον σκοπό της εκτέλεσής τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΜΕΡΟΣ Α΄),
β) της Απόφασης-Πλαίσιο 2008/947/ΔΕΥ του Συμβουλίου της 27ης Νοεμβρίου 2008, όπως τροποποιήθηκε με την Απόφαση-Πλαίσιο 2009/299/ΔΕΥ του Συμβουλίου της 26ης Φεβρουαρίου 2009, σχετικά με την εφαρμογή της αρχής της αμοιβαίας αναγνώρισης σε ποινικές αποφάσεις που προβλέπουν την αναστολή εκτέλεσης της ποινής ή απόλυση υπό όρους, με σκοπό την επιτήρηση των μέτρων αναστολής και των εναλλακτικών κυρώσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΜΕΡΟΣ Β΄),
γ) της Απόφασης-Πλαίσιο 2009/829/ΔΕΥ του Συμβουλίου της 23ης Οκτωβρίου 2009, σχετικά με την εφαρμογή, μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της αρχής της αμοιβαίας αναγνώρισης στις αποφάσεις περί μέτρων επιτήρησης εναλλακτικά προς την προσωρινή κράτηση (ΜΕΡΟΣ Γ΄)».

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Και εμείς ευχαριστούμε.

Το λόγο έχει ο συνάδελφος κ. Κακλαμάνης και να ετοιμάζεται ο κ. Μητρόπουλος.

Ορίστε, κύριε Κακλαμάνη, έχετε το λόγο για οκτώ λεπτά.

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Υπουργέ, επί του βασικού νομοσχεδίου: Θεωρώ ότι στις βασικές του αρχές είναι ένα καλό νομοσχέδιο. Το ψηφίζω και επί της αρχής και επί των άρθρων. Και με σίγουρος ότι μερικές -όπως και εγώ τις άκουσα τουλάχιστον από συναδέλφους της Αντιπολίτευσης- παρατηρήσεις που σας έκαναν έχετε την ευελιξία, όταν θα μιλήσετε, κάποιες να τις κάνετε δεκτές, οπότε το νομοσχέδιο θα γίνει ακόμα καλύτερο, κατά την άποψή μου.

Δράττομαι όμως, της ευκαιρίας που είστε εδώ, για να σας θέσω ένα θέμα σήμερα, όχι προς συζήτηση, αλλά που κάποια στιγμή πρέπει με δική σας πρωτοβουλία να το φέρετε στην αρμόδια Επιτροπή και το συζητήσουμε και αφορά το Νοσοκομείο των Φυλακών. Εάν  ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι φωτογραφίες τις οποίες όλοι είδαμε στο διαδίκτυο για το Νοσοκομείο των Φυλακών Κορυδαλλού, αυτό έπρεπε να κλείσει χθες. Να κλείσει, δεν έχει νόημα ύπαρξης. Εάν μπαίνουν άρρωστοι μέσα, βγαίνουν πιο άρρωστοι από εκεί, εάν λειτουργεί έτσι όπως το είδα.

Δεν είναι καινούριο το φαινόμενο. Θυμάμαι, ήμουν Γενικός Γραμματέας του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου το 1983, όταν το επισκεφθήκαμε ως Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος. Δεν ήταν σε αυτήν την κατάσταση, αλλά πάλι είχε προβλήματα. Το υπόμνημα που φτιάξαμε το στέλναμε σε όλους τους κατά καιρούς Υπουργούς Δικαιοσύνης. Δύο έδειξαν ενδιαφέρον, ο αείμνηστος Βαγγέλης Γιαννόπουλος και, εάν θυμάμαι καλά, ο Θανάσης Κανελλόπουλος.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Υπουργός  Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Και τώρα εγώ, κύριε Κακλαμάνη.

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Σύμφωνοι. Αλλά να πάρουμε και συγκεκριμένα μέτρα. Γι’ αυτό σας είπα φέρτε το, να είναι και ο κ. Βορίδης, διότι δεν είναι μόνο δική σας δουλειά. Και πρέπει να πάμε στο διά ταύτα ξεκινώντας και από τις υποδομές του. Δεν θα γίνει Ευαγγελισμός, δεν πετάμε στα σύννεφα, αλλά δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί έτσι.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Υπουργός  Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Πρέπει να ενταχθεί στο ΕΣΥ. Εκεί είναι η λύση.

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Ό,τι πρέπει να γίνει. Συμφωνώ απολύτως! Επί των ημερών μου πάντως, ο τότε αρμόδιος Υπουργός Δικαιοσύνης μού το αρνήθηκε. Αυτή ήταν η πρόταση που είχα φέρει. Βέβαια αυτή είναι η άποψή μου, που είπατε.

Έρχομαι τώρα στις δύο τροπολογίες. Καταρχήν κακώς δεν είναι εδώ οι αρμόδιοι Υπουργοί. Ξέρανε ότι κατά κύριο λόγο κατά 50% θα μιλάγαμε για το νομοσχέδιο του κ. Αθανασίου και κατά 50% σήμερα και 100% αύριο –αύριο, θα έρθουν βέβαια, υποθέτω- θα μιλάγαμε και γι’ αυτά, κυρίως για την τροπολογία για τους ένστολους και για την τροπολογία για τα «κόκκινα δάνεια» των επιχειρήσεων.

Άρα, αναγκαστικά θα τα πω στη Βουλή και να γραφτούν στα Πρακτικά και να τα ακούσει ο όχι ακριβώς αναρμόδιος, αλλά εν πάση περιπτώσει, όχι επισπεύδων Υπουργός.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Ο κ. Σταϊκούρας ήταν εδώ. Ήρθε σήμερα.

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Δεν τον βλέπω εγώ εδώ. Ναι, ήρθε, μίλησε και έφυγε. Άρα, τις παρατηρήσεις να κάνω και για μετά, δεν είναι εδώ για να μας απαντήσει. Εν πάση περιπτώσει…

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Είναι Υπουργός επισκέπτης.

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Σε ό,τι αφορά λοιπόν τα «κόκκινα δάνεια» -που και αυτό κατά βάση είναι ένα καλό νομοσχέδιο, χρειάζεται όμως βελτιώσεις- εγώ έχω σταθεί στο εξής: Εκεί που λέει ότι με απόφαση των τραπεζιτών θα αποφασίζεται περί της βιωσιμότητας ή μη του χρέους. Το δικό μου θα το κάνουν αποδεκτό, γιατί θα κρίνουν την επιχείρηση μου βιώσιμη, το δικό σας όχι.

Εάν τώρα, γίνει κανένα τηλέφωνο, μπορεί αυτό να το δείτε να αλλάζει, να πηγαίνει τούμπα και η βιώσιμη δική μου να χαρακτηρίζεται μη βιώσιμη και μία μη  βιώσιμη, να χαρακτηρίζεται βιώσιμη.  Πρέπει, λοιπόν, μέσα στο νόμο να μπούνε κριτήρια, όχι αυθαίρετα οι τραπεζίτες θα παίρνουν απόφαση ποια επιχείρηση είναι βιώσιμη και ποια δεν είναι βιώσιμη. Πρέπει να μπουν στο νόμο τα κριτήρια βάσει των οποίων οι τραπεζίτες θα αποφασίζουν ποια επιχείρηση είναι βιώσιμη και ποια δεν είναι βιώσιμη. Στην καλή τους πρόθεση εγώ δεν εμπιστεύομαι την αντίστοιχη ρύθμιση, διότι δεν εμπιστεύομαι τους ίδιους. Το λέω ξεκάθαρα και με απλά λόγια.

Επίσης, εχθές άκουσα τις δηλώσεις- επειδή ήταν δημόσιες αναφέρω το όνομα- του κ. Σάλλα για τα στεγαστικά δάνεια και για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Ωραία, έτσι όπως ειπώθηκε πανηγυρίζουν όσοι έχουν πρόβλημα. Σου λέει, «Πήραμε ανάσα άλλο ένα χρόνο, πάμε για παράταση.»

Δεν άκουσα, όμως, να ειπωθεί λέξη από πουθενά εάν στη διάρκεια αυτού του χρόνου, που υποτίθεται ότι παίρνουν ανάσα όσοι έχουν πρόβλημα, αυτοί –εννοώ οι τραπεζίτες- θα σταματήσουν να πωλούν τα δάνεια σε funds του εξωτερικού. Διότι θέλουν το χρόνο αυτό που «διευκολύνει» και τον φτωχό που έχει πρόβλημα με την πρώτη του κατοικία και χρωστά το δάνειο. Θέλουν, δηλαδή, να έχουν χρόνο, για να πουλήσουν αυτοί τα funds στο εξωτερικό. Γιατί είναι σίγουρο ότι δεν τα θέλουν τα διαμερίσματα οι τράπεζες. Τι να τα κάνουν; Για να πληρώνουν ΕΝΦΙΑ, χωρίς να μπορούν να τα πουλήσουν; Το δάνειο θέλουν να πουλήσουν.

Κάνω από τώρα την τοποθέτησή μου και εύχομαι αυτό που ακούστηκε ωραία, να είναι έτσι. Άρα, όταν θα έρθει η ώρα, πρέπει να μας το διευκρινίσουν. Όχι γιατί απαγορεύεται. Δεν λέω ότι κάνουν παρανομία. Εάν θέλουν να κάνουν προσφορά στον ελληνικό λαό -κάπως έτσι πήγε να παρουσιαστεί χθες- πρέπει να προχωρήσουμε και στο άλλο σκέλος, δηλαδή στο να μην πουλούν τα δάνεια σε funds του εξωτερικού. Γιατί φανταστείτε τώρα να νιώθω εγώ ότι έχω τακτοποιηθεί, έχοντας άλλο ένα χρόνο από το νόμο Κατσέλη, και το Φεβρουάριο ή το Μάρτιο να χτυπήσει το τηλέφωνο και να μην είναι η «x» ελληνική τράπεζα, αλλά ο εκπρόσωπος κάποιων funds από το Λονδίνο που να μου λέει, «Το σπίτι σας πρέπει να μας το παραδώσετε!». Λάβετέ το σοβαρά υπόψη αυτό ως Κυβέρνηση. Καταλαβαίνετε τι εννοώ.

Έρχομαι σε ένα τρίτο θέμα, που έχει να κάνει κατά 50% με εσάς και κατά 50% με τον κ. Χαρδούβελη. Το ανέλυσε ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος χθες. Προσυπογράφω από την αρχή έως το τέλος ό,τι είπε. Αναφέρομαι στην προσωποκράτηση για χρέη προς το δημόσιο όταν δεν υπάρχει δόλος.

Κατ’ αρχάς, να υπενθυμίσω σε αυτό το Κοινοβούλιο και ειδικά στους νεοτέρους που τότε ήταν πολύ μικροί και μπορεί να μην το θυμούνται ότι αυτό κατεργήθη…

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Κύριε Κακλαμάνη, εννοείτε πως…

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Υπουργέ, δεν είστε εσείς στους νεοτέρους που μπορεί να μη θυμούνται.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Άλλο το ποινικό και άλλη η προσωποκράτηση για χρέη στο δημόσιο. Έχει καταργηθεί προ πολλού η προσωποκράτηση στο δημόσιο…

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Όχι, αναφέρομαι σε αυτό που είπε χθες ο κ. Παυλόπουλος. Ήμουν σαφής.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Ωραία, ωραία. Για το ποινικό.

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Και είπα ότι προσυπογράφω από την αρχή έως το τέλος την εισήγησή του, για να μη φάω χρόνο.

Απλώς θέλω σήμερα να υπενθυμίσω ότι την αντίστοιχη κατάργηση είχε υπογράψει ο νυν Πρωθυπουργός επί κυβερνήσεως Τζαννετάκη, όταν ήταν Υπουργός Οικονομικών. Την επανέφερε ο αλήστου μνήμης κ. Παπακωνσταντίνου και Γιώργος Παπανδρέου και τώρα δεν αντιλαμβάνομαι γιατί δεν το καταργούμε. Ούτε δημοσιονομικό κόστος έχει ούτε προαπαιτούμενο είναι. Και ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του για την πρόταση εμπιστοσύνης προς την Κυβέρνηση, το εξήγγειλε.

Τελειώνω με το εξής σχετικά με τους ενστόλους: Κατ’ αρχάς, ξέρετε τι συμβαίνει. Εάν ρωτήσετε αστυνομικούς –όλοι έχουμε γνωστούς- και ο νυν, αλλά και οι προηγούμενοι λένε στ’ αφτί, «Αν δεν ήμουν εγώ, δεν θα παίρνατε τα λεφτά». Τα λεφτά τα παίρνουν οι ένστολοι, γιατί βγήκε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και αποφάσισε ο Πρωθυπουργός, έστω σταδιακά, να πάρουν ό,τι λέει. Ένα το κρατούμενο.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Δεύτερον, ακούστε κάτι που δεν ξέρω εάν το γνωρίζετε. Χθες έτυχε να πάω να κάνω ανανέωση του διαβατηρίου μου. Από το 2006 η Αστυνομία έχει αναλάβει να βγάζει όλα τα διπλώματα και από το 2009 και όλα τα διαβατήρια ολόκληρης της Ελλάδος, ή καινούργια ή ανανεώσεις. Πέρυσι έκλεισαν με εννιακόσιες ενενήντα οκτώ χιλιάδες διαβατήρια και διπλώματα καινούργια ή ανανεώσεις. Το παράβολο είναι 85 ευρώ. Όλα αυτά τα λεφτά τα παίρνει το Υπουργείο Οικονομικών. Δεν κρατάει ούτε ένα ευρώ η Αστυνομία, που εβδομήντα άτομα, αστυνομικοί, δουλεύουν γι’ αυτήν την ιστορία. Γιατί, λοιπόν, ένα 10% τουλάχιστον να μην κρατιέται σε ειδική ΚΑΕ της Αστυνομίας για το Ταμείο Αλληλοβοήθειας και για τον εξωραϊσμό, τουλάχιστον, των αστυνομικών τμημάτων, τις υποδομές στα αστυνομικά τμήματα; Αφού τη δουλειά την κάνουν οι αστυνομικοί, δεν την κάνει το Υπουργείο Οικονομικών. Αυτό εισπράττει μόνο.

Πηγαίνετε στην Καισαριανή, μιλήστε με τον αρμόδιο διευθυντή και θα δείτε τα στοιχεία τα οποία σας λέω. Αυτό είναι προσφορά της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προς την Αστυνομιά και όχι επικοινωνιακού τύπου εμφανίσεις.

Δεν ξέρω εάν ακούσατε σήμερα το πρωί –και ευχαριστώ για την ανοχή σας, κύριε Πρόεδρε- αυτό που συνέβη –και γινόμαστε, βέβαια, όλοι ρεζίλι- στην εκπομπή του ΑΝΤ1, στον κ. Παπαδάκη. Βγήκε μια κυρία, η οποία είπε ότι παίρνει ενοίκιο 3,45 ευρώ από ένα γραφείο που το έχει νοικιάσει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, γιατί είναι ένα γραφείο από ένα ομαδικό συμβόλαιο σαράντα δύο ιδιοκτήτων. Τουτέστιν παίρνει 45 ευρώ το χρόνο. Ο ΕΝΦΙΑ της πήγε 105 ευρώ. Αυτά δεν είναι θέμα κυβερνητικών Βουλευτών και Αντιπολίτευσης. Είναι τελείως διαφορετικό πράγμα!

Είναι  μομφή σε όλους μας –και κλείνω με αυτό- ιδιαίτερα μάλιστα με αυτό που πληροφορήθηκα -δεν το πήρα στα χέρια μου να το διαβάσω- ότι, δηλαδή, το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής κατέληξε μετά από ενδελεχή συνεδρίαση πως οι Βουλευτές κατά την άσκηση των καθηκόντων μας είμαστε δημόσιοι υπάλληλοι. Θα έρθει και στην Ολομέλεια αυτό.

ΑΛΕΞΙΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι παλιά και σωστή άποψη αυτή.

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Εσείς το δέχεστε ως σωστή άποψη, κύριε Μητρόπουλε. Εγώ δεν δέχομαι ότι ο Βουλευτής κατά την άσκηση των καθηκόντων του είναι δημόσιος υπάλληλος. Έτσι;

ΑΛΕΞΙΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά την άσκηση.

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Έτσι εγώ δεν το δέχομαι. Και εκπλήσσομαι πως μου λέτε ότι είναι σωστή. Εκτός εάν εννοείτε τυπικά, νομικά. Εγώ μιλάω θεσμικά.

ΑΛΕΞΙΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Τυπικά νομικά.

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Άλλο αυτό. Εγώ μιλάω θεσμικά. Τότε οφείλουμε όταν έρθει εδώ, να το αλλάξουμε. Εκεί που φταίμε, να τα πάρουμε επάνω μας όλα. Όχι, όμως, και δημόσιοι υπάλληλοι κατά την άσκηση των καθηκόντων μας. Ε, πάει πολύ.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Κύριε Κακλαμάνης, ουδέποτε Βουλευτής είναι δημόσιος υπάλληλος. Είναι λειτουργός.

 

Πείτε την γνώμη σας!

Πρεπει να είστε συνδεδεμένος για να δημοσιεύσετε σχόλιο.